Raymon Mens
Raymon Mens Geruchten 18 november 2016
Leestijd: 2 minuten

Apple overweegt “Made in USA” iPhone

Is het mogelijk om de productie van de iPhone en andere industriële banen terug te verplaatsen van China naar de VS? Ja, maar het gaat wel flink in de papieren lopen, meldden we onlangs. Toch weerhoudt dat Apple niet om het te onderzoeken.

Volgens het Japanse handelsblad Nikkei heeft Apple zijn vaste partners Foxconn en Pegatron gevraagd te bekijken of (een deel van) de productie van de iPhone terug naar de VS verplaatst kan worden.

Verdubbeling kosten

Foxconn stemde naar verluidt met tegenzin in, maar Pegatron weigert vanwege grote kosten. “Het maken van de iPhone in de Verenigde Staten betekent een verdubbeling van de kosten,” zegt een bron binnen Foxconn tegen de Japanse publicatie. Eerder rekenden experts nog op een toename van de assemblagekosten met 14 procent, maar mogelijk valt het complete proces veel duurder uit.

Foxconn en Pegatron zijn de belangrijkste productiepartners van Apple. Gezamenlijk assembleren de bedrijven elk jaar ruim 200 miljoen smartphones en 50% van hun omzet is rechtstreeks van de iPhone afkomstig.

Logistieke nachtmerrie

In de Aziatische fabrieken van Foxconn en Pegatron zijn grote assemblagelijnen speciaal voor de iPhone opgesteld. Geografisch gezien liggen de fabrieken ook gunstig, in de buurt van leveranciers van componenten voor de iPhone. Dit naar de VS verplaatsen wordt waarschijnlijk een logistieke nachtmerrie.

Foxconn biedt werk aan 690.000 mensen in China, waarvan een groot deel aan de productie van de iPhone werkt. Bovendien is er een zeer flexibele schil. Wanneer er een piek in de orders is, zijn de bedrijven in staat om snel duizenden werknemers aan te nemen. Die flexibiliteit heeft de VS niet.

Hoewel deze moeilijkheden onmogelijk te negeren lijken, is het interessant om te zien of Apple en zijn partners in staat zijn om een Amerikaanse productielijn op te zetten die net zo effectief is als China. Als het experiment slaagt, zijn andere delen van de wereld wellicht ook geïnteresseerd de assemblage van de iPhone op zich te nemen. Waarom niet Europa? Robotisering kan een rol spelen. (Lees ook: iPhone-fabriek wordt half robot, half mens)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple overweegt “Made in USA” iPhone
Sluiten