Apple neemt afscheid van iTunes Match

19 reacties

Het was niet de vraag of, maar wanneer iTunes Match zou verdwijnen. De dienst die je voor € 25 per jaar in staat stelt je persoonlijke muziek­bibliotheek naar iCloud te uploaden en matchen is sinds juli volledig onderdeel van Apple Music.

iTunes Match werkt nog wel, maar is van de website van Apple geschrapt. De iTunes Match-pagina verwijst naar iTunes en ook aan iTunes Match gerelateerde help-artikelen zijn inmiddels offline gehaald.

Het was ongeveer een jaar mogelijk om iTunes Match en Apple Music samen te gebruiken. Beide diensten proberen je muziek in de cloud op te slaan en matchen bij het uploaden nummers die ook in de iTunes Store staan met muziek uit je bibliotheek. Dat scheelt weer uploaden en versnelt het proces.

Apple Music bevatte echter een afgeslankte versie van iTunes Match (genaamd iCloud-muziekbibliotheek) met onnauwkeurige herkenning van muziek. Dit zorgde voor nogal wat ongemak, bijvoorbeeld live-opnames van nummers die werden vervangen door albumversies. Bovendien werden de bestanden van DRM voorzien wanneer ze opnieuw werden gedownload, tenzij je ook een abonnement op iTunes Match had. Inmiddels is dat niet meer het geval en bevat iCloud-muziekbibliotheek van Apple Music de volledige versie van iTunes Match.

bevestigingse-mail iTunes Match abonnement
iTunes Match werd eind 2011 geïntroduceerd.

Apple heeft officieel nog niets over het uitfaseren van iTunes Match gezegd en er zijn ook nog delen van de documentatie beschikbaar, maar we verwachten dat het niet lang maar zal duren.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  EGrafland

  Dat zou balen zijn. Ik ben heel tevreden over iTunesMatch en ik heb absoluut het geld niet over voor Apple Music, ik heb al een veel goedkopere streamingdienst ergens anders en dat vind ik wel best zo.
  Als ze dit gaan doorvoeren, kun ze het meteen vergeten dat ik via iTunes nog ouderwets muziek ga kopen, want ik houd er niet van als dingen door mijn strot geduwd worden.

 • Profielfoto
  Niels

  Oke, bye bye iTunes! Dan doe ik voortaan echt alles via Spotify!

 • Profielfoto
  Ree

  Ik denk dat Apple enkel afscheid neemt van de naam “iTunes Match” en gaat het onveranderd door onder de naam “iCloud Music Library”.

 • Profielfoto
  Martink

  Hoop het niet, ben tevreden met iTunes match, niet al m’n muziek past op m’n iPhone gok ik:(

  Zou mooi zijn als ze het inderdaad gewoon hernoemen naar iCloud Music Library, en gewoon een lite versie wordt van Apple music wordt.:)

 • Profielfoto
  APPLEHARRY

  @EGrafland mag ik zo vrij zijn; welke streamingdienst is dat dan…?
  Overigens; de integratie van je eigen bibliotheek is wel zo fijn bij iTunes…..

 • Profielfoto
  SvS

  Allerbeste en goedkoopst is gewoon op manier van 10 jaar geleden. CD kopen/downloaden -> offline iTunes bieb, elke keer even sync en bepalen wat je nu op de iPhone wilt hebben staan (als opslagruimte van iphone het niet toelaat om hele bibliotheek te opnemen) dan heb je sowieso niet weer een abonnementsdienst erbij. Maar ja, ik behoor niet tot de groep die zeer regelmatig nieuwe nummers wilt hebben.

 • Profielfoto
  PowerMac

  het idee van Apple Match was erg goed, maar het was inderdaad vaak verkeerd / niet.

  ben het eens met SvS: dan maar weer gewoon je eigen muziek, met de huidige iPhone 7 met 256 GB kan ik eindelijk weer al mijn muziek erop zetten, net zoals vroeger met de dikke iPods.

  jammer dat de hete adem van Spotify etc Apple dit soort zaken laat doen.
  streamen is leuk als je goed internet hebt, maar zodra je ergens komt waar alles geblocked is, of je simpelweg tering verbinding hebt (Edge…hier in Frankrijk als je de TGV pakt is dat vaker wel dan niet het geval) kun je streamen wel op je buik schrijven.

 • Profielfoto
  polansky

  Als de iPhone niet zo’n succes zou zijn zou je bijna gaan denken dat Apple hard op zoek naar geld is.

 • Profielfoto
  no_poo

  Ik betaal graag voor het Apple Music abonnement. Mijn muziekbibliotheek was praktisch volledig illegaal en heb ik helemaal verwijderd en vervangen door muziek uit de Apple Music bibliotheek. Een hoop albums download ik dan naar mijn iPhone, af en toe komt er wat bij of verdwijnt er wat. Zo is het heel eenvoudig, legaal, naar de muziek te luisteren die je wil.

  Ik weet dat dit gewoon is hoe streaming werkt (ook bij andere diensten), maar dit is hoe ik het gebruik en werkt al maanden perfect. De prijs van een (goedkoop) album per maand betalen en dan onbeperkt luisteren vind ik niet onredelijk.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Als de iPhone niet zo’n succes zou zijn zou je bijna gaan denken dat Apple hard op zoek naar geld is.

  In zekere zin is dat ook zo. Apple heeft vandaag geen zinvolle projecten. De toekomst van de iPhone is onvoorspelbaar. En nieuwe producten worden niet meer zo enthousiast onthaald als vroeger. De mot zit er stevig in.

 • Profielfoto
  EGrafland

  @APPLEHARRY, ja hoor, dat mag best. Deezer, en dat zit voor de halve prijs bij mijn zakelijke telefoonabonnement inbegrepen. Dus zeg maar minder dan 5 euro per maand.
  Zonder Match wordt volgens mij alleen de muziek gesynchroniseerd die je bij de iTuneswinkel hebt gekocht (ik hoor het graag als dat niet zo is). Ik verzamel al heel lang muziek dus de e-muziek die ik bij Itunes heb gekocht, is maar een fractie van mijn collectie, en dan zou ik voor de rest van mijn verzameling dus weer handmatig dingen heen en weer moeten gaan kopiëren.
  Of veel meer met Deezer gaan werken, dat heeft een soort Itunesmatch-functionaliteit ingebouwd.

 • Profielfoto
  Late Night Freak

  Ik zou het best wel vervelend vinden als iTunes Match als service weg zou gaan.

  Ik heb nu zo’n 12.000 nummers in m’n iTunes bibliotheek, voornamelijk (door mijzelf) geript vinyl, live opnames en ander materiaal dat niet op de streaming diensten te vinden is.

  Slechts zo’n 3000 nummers kon gematcht worden, de rest werd geupload in de cloud waardoor ik alsnog naar deze muziek kon luisteren.

  Ik ben nog zo’n ‘oude rot’ die het prettig vind om muziek te bezitten, ook al is het in sommige gevallen alleen een digitaal bestand. Juist omdat je bij streaming diensten er niet van uit kan gaan dat de muziek waar je van houdt voor altijd te beluisteren kan zijn. De rechthebbenden kunnen er zo voor kiezen om een bepaald album van de streaming diensten te verwijderen.

  Ik hoop dat de naam inderdaad enkel veranderd wordt naar iCloud Music Library, en dat we niet ‘gedwongen’ worden om een abonnement voor Apple Music aan te schaffen om van deze service gebruik te maken. Er is nogal een prijsverschil, 24 euro per jaar voor iTunes Match en 120 euro per jaar voor Apple Music, toegegeven, bij Apple Music krijg je meer dan alleen de match/cloud functie.

 • Profielfoto
  IGBA

  Het lijkt me vrij stug allemaal. Diverse iTM gerelateerde pagina’s hebben een paar dagen geleden nog een update gehad. Deze bijvoorbeeld: https://support.apple.com/en-gb/HT204439

 • Profielfoto
  RJG

  Oeps, weer een reden minder om op Apple computers te blijven.
  Ik heb nog maar drie redenen om bij Apple te blijven, foto’s, wat na Aperture beperkt is, Final cut Pro en iTunes.
  Al moet ik toegeven dat de update voot fc pro echt goed, interface en prestaties zijn aanzienlijk verberd, top!
  We wachten af….

 • Profielfoto
  staaf

  Ik ben zelf muzikant en maak daarom gebruik van deze dienst zodat ik de repetities terug kan horen. Jammer hoor.. Dit was DE reden voor mij om een iPhone te nemen.

 • Profielfoto
  Ferry1967

  Ik kan al enkele dagen mijn iTunes Match niet meer bijwerken. Ik zag dat je op iTunes Match inmiddels 100.000 tracks kan zetten. Ik heb er ruim 88.000 dus dat moet lukken zou je zeggen. Het bijwerken lukt echter niet meer. Het cirkeltje rechtsboven in iTunes dat aangeeft dat iCloud wordt geladen blijft ronddraaien en verdwijnt gewoon na verloop van tijd. Er is echter geen enkele nieuwe track toegevoegd aan iTunes Match. Enig idee? Iemand?

 • Profielfoto
  MarkE

  Vandaag een mail gehad dat abonnement wordt verlengd voor 1 jaar.

 • Profielfoto
  frank vh

  Ook ik heb een aankondiging van verlenging ontvangen.
  Niets aan de hand dus!

 • Profielfoto
  Groofoo

  Ikzelf had al een tijd lang een match account, deze werd tot nu toe altijd verlengd.
  Vandaag 06-aug-17 een nieuw match account zonder problemen afgesloten voor mijn vriendin.