Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 november 2016

Gemak versus privacy: Apple bewaart oproepgeschiedenis in iCloud

Met iCloud maakt Apple een constante afweging tussen gebruiksgemak en privacy. Tegenwoordig worden als onderdeel van iCloud Drive ook lijsten met uitgaande, inkomende en gemiste oproepen tot vier maanden terug gesynchroniseerd.

De Russische softwaremaker Elcomsoft, die zich specialiseert in forensische tools, waarschuwt dat dit zonder nadrukkelijke toestemming van de gebruiker gebeurt en alleen samen met iCloud Drive is uit te schakelen.

Ook VOIP-applicaties

Voor de meeste gebruikers zal dit geen probleem zijn, maar het is goed om in je achterhoofd te houden dat data uit iCloud door Apple aan wetshandhavers overgedragen kan worden. Via telecom­providers konden de instanties altijd al gespreksgeschiedenis verkrijgen, maar nu VOIP-applicaties als Skype en WhatsApp in iOS 10 met de native telefoon-app van iOS integeren, wordt ook oproepgeschiedenis uit die apps opgeslagen.

Vele opties, maar synchronisatie van oproepgeschiedenis is niet individueel uit te schakelen.

Door de synchronisatie van contacten en oproepgeschiedenis wordt het gebruik van twee telefoons met hetzelfde Apple ID erg gemakkelijk. Als je dit niet op prijs stelt, is het uitschakelen van iCloud Drive vooralsnog de enige optie om dit te voorkomen. Apple zou er goed aan doen een switch in te bouwen die de gebruiker zelf de controle geeft.

(Volledig op de hoogte → Overzicht: deze gegevens geeft Apple aan wetshandhavers)

Reageer op artikel:
Gemak versus privacy: Apple bewaart oproepgeschiedenis in iCloud
Sluiten