Affinity Photo en Designer als publieke beta op Windows

11 reacties

Overstappen naar Windows is door de nieuwe MacBook Pro weer even een hot topic. Twee geliefde Mac-apps die overstappers niet hoeven te missen zijn Affinity Photo en Affinity Designer. Vandaag is een publieke beta van de Windows-versies gestart.

Affinity Photo is een populaire Photoshop-concurrent en Affinity Desiger meet zich met Adobe Illustrator. Apple benoemde Affinity Photo eerder al tot Mac-app van het jaar 2015. De publieke beta’s zijn gratis te proberen.

Geen Office-toestanden

Wie Microsoft Office wel eens op Windows en Mac heeft gebruikt, weet dat bestanden vaak net niet helemaal compatibel zijn. Ontwikkelaar Serif belooft echter 100 procent compatibiliteit tussen de Affinity-applicaties op Windows en Mac. Er wordt met een gestandaardiseerde framework gewerkt waardoor ook alle functies op beide platforms beschikbaar zijn.

aff-win-001
Affinity Photo op Windows 10 – Klik/tap voor groter.

Gebruikers van de publieke beta op Windows lopen ook een klein beetje voor en kunnen gebruikmaken van nieuwe functie die in Affinity Photo en Designer 1.5 zitten. De stabiele versie daarvan wordt volgende maand verwacht. Nieuwe functies in Affinity Photo zijn onder andere HDR Merge, Tone mapping en het bewerken van 360-graden foto’s. Affinity Designer 1.5 krijgt meer functies voor UI-ontwerp zoals het nesten van symbolen en direct bekijken van responsive artboards.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Jan-Burger TROOST

  Ik snap de eerste zin niet…?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Geen probleem. Het is een subtiele verwijzing naar de kritiek die veel designers en editors op de nieuwe MacBook Pro hadden. Er werd veel geroepen “Te duur” en “Als ik geen 32GB RAM kan krijgen, stap ik weer over naar Windows.”

 • Profielfoto
  pruus

  Prima programma’s die eigenlijk ‘goedkoop’ zijn voor waar je ze voor gebruikt. Ik heb ze allebei voor de Mac als vervangers voor PS en AI. Draai ook de beta’s. Ben zeeeeeeer tevreden. Soms een glitch en een erg goede service. Daar val je geen buil aan.

 • Profielfoto
  Dédé

  En nu is er ook het Workbook voor Affinity Designer. Gezien de prijs van de app is het boek wel aan de dure kant, maar wel de moeite voor diegene die pas beginnen met AD.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Zo vaak referenties gezien, dus een tijd geleden voor 5 minuten uitgeprobeerd. De UI ziet er super mooi uit en volgens mij is de UX ook beter dan bij Photoshop en andere. Maar ik snapte er helemaal niks van, shortcuts werkte niet en zelfs bijsnijden krijg ik niet standaard voor elkaar. Maar hey, ik had ’t ook maar 5 minuten gebruikt. Meer tijd had ik even niet.

  Dus.. Affinity gebruikers: Adobe of Affinity?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is op dit moment niet echt een keus die je eenvoudig in 5 minuten kunt maken op basis van Adobe of Affinity omdat er toch wel wat verschillen zijn.

  Als jij bij een bedrijf werkt of je werkt voor jezelf in een netwerk waar je met 10 andere mensen moet samenwerken die allemaal Adobe CC gebruiken dan kunnen wij wel zeggen dat Affinity beter is omdat het maar een fractie kost en waarschijnlijk zal voldoen voor jouw doeleinden maar wat heb je er aan wanneer je continu in de problemen komt met het uitwisselen van bestanden.

  Werk je voor jezelf of als hobby en ben je veel minder afhankelijk van andere dan is er op dit moment echt geen reden om deze software niet serieus een kans te geven. Dit is geen lulkoek, ik heb deze software gekocht op het moment dat ze uitkwamen en volg dit bedrijf al vanaf het begin.. met elke update ( ± elke 60 dagen ) zie en merk je de software gewoon meer en meer volwassen worden terwijl je er naar kijkt. Dit is geen niveau Pixelmator waar je 20,- voor betaald en over 3 jaar zit je nog steeds op hetzelfde niveau met links en rechts een likje verf. Of Adobe Photoshop Elements, waar je 100,- voor moet betalen en dan een heel jaar lang geen enkele update krijgt.

  Stortcuts en vooral je laatst gebruikte keuzes bijhouden waren best wel drama in het begin. Als je dan bijv. een export deed met aangepaste instellingen dan moest je bij de volgende export deze instellingen weer handmatig instellen voordat je op export drukte. Allemaal dat soort schoonheidsfoutjes zaten mega veel in de eerste versies van de software maar zoals ik al zei, updates maken echt dag en nacht verschil.

  Waar je ook even aan moet wennen en iets dat je niet meteen ziet of begrijpt wanneer je Adobe software gewend bent is dat er links boven in de hoek een aantal Persona -keuzes aanwezig zijn. Hiermee switch je eigenlijk binnen de app heel snel tussen verschillende ontwerp modus. Den aan, Vector vs Bitmap of een Persona voor effecten te maken op foto’s of eentje voor het exporten.

  Zodra je wisselt van Persona switcht ook de Tools panel mee zodat je bij een Vector Persona ook vector tools bij de hand hebt of bij een Export Persona heb je dan veel tools zoals Slices en dat soort ongein.

  In het begin was ik wat sceptisch omdat er al zoveel programma’s zijn die zich Photoshop kloon willen noemen. Ik denk dat dit helemaal geen kloon hoeft te zijn, dit zal over een aantal jaar gewoon een standalone generatie (software) zijn met eigen features en functies. Niet een app die doet wat Photoshop ongeveer doet omdat het 85% van dezelfde functies bevat.

  Ik kan hier uren over lullen maar het beste kun je gewoon een demo downloaden en proberen maar dan ook echt serieus proberen.

 • Profielfoto
  polansky

  Zit te wachten op Affinity Publisher.

 • Profielfoto
  pruus

  @Shmoo: Prima samenvatting!(y)
  Ik wil alleen nog toevoegen dat er heel veel tuturials zijn op YouTube en Vimeo. Veel gebruikers hebben ook voorbeelden gemaakt. Het is in mijn ogen ook niet Photshop, maar een erg goede beeldbewerking met heel veel slimmigheden. Nadeel is nog wel dat er geen pixel naar vector utiliteit in zit, wat wel bij Illustrator zit. Maar daar zijn weer andere programma’s voor te koop.

 • Profielfoto
  JWB

  “Geen probleem. Het is een subtiele verwijzing naar de kritiek die veel designers en editors op de nieuwe MacBook Pro hadden. Er werd veel geroepen “Te duur” en “Als ik geen 32GB RAM kan krijgen, stap ik weer over naar Windows.””

  Uhm…bron?

 • Profielfoto
  Shyos

  “Geen probleem. Het is een subtiele verwijzing naar de kritiek die veel designers en editors op de nieuwe MacBook Pro hadden. Er werd veel geroepen “Te duur” en “Als ik geen 32GB RAM kan krijgen, stap ik weer over naar Windows.””

  Uhm…bron?

  Uhm… het internet? Hierzo op OMT, MacRumors, 9to5Mac en ga zo maar even door.

 • Profielfoto
  JWB

  “Geen probleem. Het is een subtiele verwijzing naar de kritiek die veel designers en editors op de nieuwe MacBook Pro hadden. Er werd veel geroepen “Te duur” en “Als ik geen 32GB RAM kan krijgen, stap ik weer over naar Windows.””

  Uhm…bron?

  Uhm… het internet? Hierzo op OMT, MacRumors, 9to5Mac en ga zo maar even door.

  Gaat mij vooral om containerbegrippen als ‘veel designers’ en ‘veel geroepen’. ‘Veel’ is relatief. Net zoals de eerste zin in dit artikel: hoezo hot topic?!
  En als ik vervolgens kijk naar deze link valt het ‘allemaal’ wel mee.

  OMT moet ervoor waken om een enkele review of kritiek vanuit een bepaalde hoek te veralgemeniseren, en als de waarheid te gaan bestempelen. Er zijn meer bronnen dan OMT, MacRumors en 9to5Mac.