Accuproblemen: China in actie tegen uitvallende iPhone

Door: Raymon Mens - 45 reacties

Er zijn de laatste tijd veel klachten over iPhones die spontaan uitvallen, ondanks een halfvolle accu. Het gaat om de iPhone 6 en 6s. De problemen krijgen een interessante wending nu de Chinese consumenten­bond Apple op het matje heeft geroepen.

China Consumers Association schrijft “We krijgen veel klachten over iPhones die bij 50 tot 60 procent acculading uitvallen. Wanneer de iPhone opnieuw aangezet wordt, verschijnt de melding dat de accu leeg is.”

Bekende symptomen

Dit probleem speelt niet alleen in China, ook op onze fora wordt vaak melding gemaakt van dit probleem. Een oorzaak is niet aan te wijzen. Sommige iPhone-bezitters claimen dat het probleem sinds iOS 10.1 optreedt, terwijl anderen vermoeden dat de lage buitentemperatuur een rol speelt.

Verdere symptomen: soms herstart de iPhone na een paar keer opnieuw proberen aan te zetten, om daarna weer uit te vallen. Pas na het aansluiten van de lader, start de iPhone weer helemaal goed op.

Apple moet binnen tien dagen op de Chinese consumentenbond reageren. We houden je op de hoogte van de vorderingen. Last van dit probleem? Probeer de batterij van je iPhone eens te kalibreren. Het is geen gegarandeerde oplossing, maar kan nooit kwaad.

De batterij van je iPhone kalibreren:

 • Sluit de iPhone op een originele Apple-lader aan.
 • Druk de home- en aan/uit-knop tegelijk in en laat deze pas los wanneer het Apple-logo verschijnt (iPhone 7: druk de onderste volume-knop en home-knop tegelijk in).
 • Laat de iPhone tot 100 procent opladen, dit kan enige tijd duren.
 • Laat de iPhone na volledig laden nog anderhalf uur aan de lader zitten.

Reacties

45 reacties
 • Profielfoto
  Wilfred

  Ik heb er sinds een tijdje ook last van alleen dan met mijn iPhone 5S. Begon ergens rond iOS 10.1 (precieze moment weet ik niet). Verwacht in mijn geval een falende batterij maar hopelijk is het gerelateerd aan een softwareprobleem.

 • Profielfoto
  Xcode

  Mijn iPhone 6S is vorige week vervangen omdat ik al een tijdje last had van dit probleem. Netjes opgelost door Apple, dus ik ben tevreden. Bij mij was de conclusie dat het moederbord defect was. Ze hebben bij de Genius Bar een analyse tool losgelaten op mijn iPhone, er was inderdaad iets goed mis met de aansturing van de batterij.

 • Profielfoto
  Rick Endstra

  Met mijn 6 plus al enige tijd last van herstellen van de software helpt hierbij ook niet?

 • Profielfoto
  Mandarijntje

  Ik heb met mijn iPhone 6 sinds iOS 10(.1) inderdaad precies dit euvel.
  Voorheen nooit last van gehad, nu valt hij vaak rond de 15% uit. Bij weer aanzetten de melding dat hij leeg is. Soms als ik dan een half uurtje wacht en probeer het opnieuw gaat hij gewoon wel aan. Heel irritant.

 • Profielfoto
  René Wissink

  Heb dit probleem ook. En dan vooral bij kou. Valt dan weg bij 50 procent batterij inhoud.

 • Profielfoto
  Sandermrt

  Bij 6 plus is ook leeg bij 50%, heb het gevoel dat het erger wordt met kou vreemd genoeg.

 • Profielfoto
  sonic1984

  Ik heb dit ook op mijn 6S Plus en mijn partner nog veel erger en vaker met een 6 Plus.

  Echt mijn laatste iPhone geweest dit. Antwoord van Apple is dat kalibratie verhaal, maar dat doet echt helemaal niets in mijn ervaring. Mag toch niet bij een apparaat van bijna 1100 euro.

 • Profielfoto
  Macinzon

  Dit is één van de redenen waarom ik nooit gelijk update naar een nieuwe versie. Ik zit nog mooi op 10.0.1.

 • Profielfoto
  Maxx1987

  Sinds de update naar iOS 10 heb ik al zeker drie keer geprobeerd de batterij te kalibreren. Deze week zelfs mn iPhone (6s) helemaal opnieuw geinstalleerd met 10.1.1 maar de batterij blijft een drama. Als dit zo blijft ga ik binnenkort maar eens naar de geniusbar en stoppen ze maar een nieuwe batterij erin!

 • Profielfoto
  steveb

  6s 16gb
  Zelfde probleem sins iOS 10.1

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dat iPhones ineens uitvallen bij een batterijpercentage tussen de 30 en 50% hoor je al jaren, van een naar mijn idee klein aantal mensen. Mijn zoon had ook een keer een iPhone waar dat vaak gebeurde. Het lijkt me niet normaal, dus als het vaker gebeurt, zou ik naar Apple stappen. Het kan aan de batterij liggen, maar zou ook een storing in het aangeven van het batterijpercentage kunnen zijn? Dat de batterij dus wel echt leeg is, maar dit niet zo wordt aangegeven? Anders kan hij bij het weer aanzetten niet aangeven dat hij helemaal leeg is.

  Ik heb sinds kort een iPhone 7 Plus, daarvoor twee jaar lang de 6 Plus. Daarvan werkte de batterij altijd prima. Ik kreeg hem – ondanks zeer intensief gebruik – zelden helemaal leeg op een dag. Als hij leeg ging, dan bleef hij zelfs op 1% batterij zelf nog een half uur functioneren of zo.

  Kalibreren werkt – volgens de instructie van Apple – volgens mij alleen als de batterij inderdaad helemaal leeg is en de iPhone heeft gewerkt totdat hij uit ging. Dan aansluiten en volledig laten opladen. Ik doe dat altijd zeker een paar keer per maand omdat ik het idee heb dat het toch goed is voor de batterij – ook al zeggen ze tegenwoordig dat het niet (meer) nodig is. De batterij van de iPhone 7 Plus is ook prima. Ik krijg hem per dag bij 17 uur zeer intensief gebruik niet lager dan 30% of meer. Soms als ik hem niet veel gebruik (alleen kort internetten, mail ophalen, kort even FB kijken etc) staat hij zelfs ruim 5 uur lang op 100%.

 • Profielfoto
  steveb

  Apple loopt al een paar jaar achter op vlak ban batterij en nu laat zelfs de software van die batterij het afweten
  Tijd dat er eens serieus aan de boom geschud wordt

 • Profielfoto
  Mandarijntje

  @MacAanZee

  Nee. Mijn iPhone valt uit tussen de 15 en 20%. Ik krijg vervolgens bij inschakelen de melding dat hij opgeladen moet worden.
  En vaak als ik het dan een half uur later weer eens probeer start hij gewoon op en kan ik de laatste 15% gewoon gebruiken.
  En dit allemaal sinds ios 10(.1)

  Het is dus niet slechts een foute batterijindicatie, hij is niet helemaal leeg.
  Je ziet alleen al aan de reacties hier dat dit probleem er gewoon is.

 • Profielfoto
  Brari

  Mijn iPhone 6s viel de afgelopen weken ook regelmat

 • Profielfoto
  Brari

  Mijn iphone 6s viel de afgelopen weken ook regelmatig uit. Altijd rond de 40%.
  Na de accu volledig leeggemaakt te hebben en daarna helemaal weer op te laden heb ik er al een paar dagen geen last meer van. De accu lijkt wel sneller leeg te zijn…

  Ik ben benieuwd of dat het was of dat er daadwerkelijk iets mis is.

 • Profielfoto
  Unlock32

  Hier gelukkig geen problemen met een iPhone 6s……en dat terwijl er een Samsung chip in zit.;-)

 • Profielfoto
  bartvdv

  Als je de reacties zo leest, lijkt iedereen met een ‘kapotte’ iPhone 6 zich te schamen. Nu komt iedereen plots uit de kast.

 • Profielfoto
  KR1275

  Op mijn 5S herken ik die 1% wel. Daar wil hij bij mij soms nog wel een uur op werken. Calibereren werkt bij mij niet meer. Nieuwe accu is een half jaar geleden al besteld, maar ligt nog in een la… te lui. Gelukkig bel ik niet veel, want dan zou hij het geen dag uithouden.

  Misschien koop ik binnenkort wel een 6S, want ben ik Azië nu en dat scheelt hier zomaar 200€ bij de Apple dealers.

 • Profielfoto
  Mr Cr00b

  Ja, dit is niet meer te houden! Valt uit van willekeurige percentage’s bij mij. Dacht vorig jaar dat het inderdaad door de kou gebeurde, maar in de zomer idem. Heb tegenwoordig een powerbank als SPU. Zelfs als je de powerbank op zeg 15% aansluit schiet ie gelijk op naar +- 65%. Heel vervelend een onbetrouwbare iPhone.

 • Profielfoto
  steveb

  Zelfs goedkope merken slagen er in een batterij te maken met 3x zoveel capaciteit.
  Voor minder dan €400

  En dat terweil Apple vorig jaar beloofde. “Swift zal zorgen voor een snellere en energie zuinigere iOS”
  En we zullen app bouwers verplichten zuiniger te zijn met energie.
  Enkele maanden later werd Pokémon go met open armen ontvangen in de AppStore. Hiermee kan ik op 2 u tijd mijn batterij ledigen

 • Profielfoto
  Nicolas

  Exact hetzelfde probleem op mijn iPhone 6.
  Bij mij was het probleem er al voor iOS 10.1

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Probleem hier ook, nogal vervelend, iPhone 6s.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Na een paar jaar smartphone ervaringen (alle merken) is één ding wel duidelijk; de accu is en blijft de zwakke schakel.

  Opbollend, exploderend, leeglopend, spontaan ontbrandend. We hebben alles wel een keer voorbij zien komen.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Dat iPhones ineens uitvallen bij een batterijpercentage tussen de 30 en 50% hoor je al jaren, van een naar mijn idee klein aantal mensen.

  Klopt, ik had hier in 2012 al last van (iPhone 5). Als de batterij onder de 40% viel en het buiten koud was, dan kon het zomaar gebeuren dat je scherm zwart werd en dat draaiende wieltje van het afsluiten in beeld kwam. Daarna ging hij niet meer aan.

 • Profielfoto
  Richard from Rotterdam

  Regelmatig springt hij in een kwartiertje van rond de 50% naar 10 naar 4 en dan uit. Hang ik hem daarna aan de lader dan staat het percentage direct weer op een random getal ergens tussen 45 en 66 procent…

  En ja, ook bij mij gebeurt dit als ik bijvoorbeeld op de fiets heb gezeten op een frisse dag.

 • Profielfoto
  nebilem

  Mijn vriendin heeft er ook last van bij haar 6S. Apple store wil er niks aan doen en zegt dat we bij Tmobile moeten zijn. Dat ding is nu 8 maanden oud. Schijnt dat de garantie op de accu 6 maanden is.

 • Profielfoto
  Hein

  Kan het niet zijn dat iOS 10.1 gewoon toevallig samenviel met de intrede van de kou in ons land?

  Dit artikel heeft het er namelijk ook al over en toen was iOS 10 er nog niet eens.

 • Profielfoto
  MacSchulz

  Hier ook met 6S al voor de laatste 2 updates. Volgens Apple support is de batterij okay. Terug naar fabrieksinstellingen en alles opnieuw installeren is het advies?

 • Profielfoto
  Hein

  Ik kan mij trouwens nog herinneren van een GoPro dat deze het op wintersport ook veel minder lang vol hield op een acculading. Volgens mij heeft elke accu hier onder te lijden, maar zaait een tegensprekend percentage juist de enorme twijfel.

  Verklaart ook waarom een accu na een tijdje weer aan zou kunnen (waarschijnlijk omdat deze weer op temperatuur komt, want wie houdt er nou een uitgeschakelde telefoon in z’n handen in de kou?)

 • Profielfoto
  hummel003

  Mijn iPhone heeft hier ook enorme last van en het geweldige is dat Apple maar een half jaar garantie geeft op de batterij. Dus mag je ook nog eens zelf voor de kosten opdraaien

 • Profielfoto
  Joid

  Hier ook hetzelfde verhaal op mijn 6S. Ik heb er sinds de zomer last van. Heeft dus niets met de kou te maken.

  Zodra hij onder de 20% zit en ik start een app op, dan is de kans groot dat hij uitvalt. Als ik hem weer opstart, dan geeft hij aan dat hij leeg is. Hang ik hem aan de oplader dan is het percentage wisselend.

  Verschillende keren al gekalibreerd, maar steeds hetzelfde verhaal.

 • Profielfoto
  Zakske

  Accu’s hebben last van koude, dat is een feit, maar ik heb werkelijk nog nooit de accu van m’n laptop of smartphone gekalibreerd.

  “It just works” – Apple.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Hier hetzelfde probleem met de iPhone 6 van mijn vrouw.

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  Yo iphone8.4 hier geen centje pijn….
  Sys 10.1.1

 • Profielfoto
  Wauters

  Ook mijn 6S heeft er last van sinds IOS 10.
  Vooral tijdens het lopen of aan zee. (koude, vochtigheid?)

 • Profielfoto
  Berend

  Met mijn iPhone 6S (ruim 1jaar oud) bij de AppleStore in Den Haag geweest en het batterijprobleem aangegeven. Ná een hardwarecheck waarbij een probleem werd geconstateerd ging ik met een nieuwe iPhone naar huis!!! Een keurige service (wat overigens ook wel mag met zo’n duur apparaat…).

 • Profielfoto
  Clemens

  iPhone 6, hier zelfde probleem. Echt een drama… Soms thuis op de bank keurig naar 1% en dan uit. Soms ineens vanuit 20% of meer naar BIEM! uit. Buiten lijkt het probleem inderdaad vaker op te treden. Maar zoals gewoonlijk negeert Apple de problemen van de gebruikers gewoon weer.

 • Profielfoto
  Peter1980

  Ik heb het probleem ook gehad met een 6S 64 GB. Via de Apple Store een vervangende telefoon gekregen nadat bleek dat het gedrag niet te verklaren was.

  Van 40% kon de telefoon uitvallen, inderdaad bij opnieuw aanzetten het icoontje dat je accu leeg is en zodra je de telefoon aan de lader hing ging die meteen terug naar het percentage batterij van voor het uitvallen. Dit gebeurde eerst sporadisch en uiteindelijk bijna iedere dag. Heb op advies van de Genius de telefoon helemaal hersteld zonder reservekopie terug te zetten maar dat maakte niets uit.

  Op de dag van de wissel viel de telefoon zelfs bij 55% uit. Maar goed, onder garantie netjes een vervangend exemplaar gekregen.

 • Profielfoto
  BmlCom

  Zelfde probleem hier sinds een paar weken. Rond de 10% valt hij soms uit. Ik verdenk eerder iOS 10.1.1
  Dus ik denk zeker een software probleem.

 • Profielfoto
  jeehaa

  Absolutely hetzelfde probleem: Na 2 maanden in gebruik van de 6S op de piste viel de telefoon al na 30 min uit, batterij was 50-60% en kon alleen weer worden aangezet na lang op de achterkant te wrijven.

  Probleem leek afgelopen zomer ook zonder iOS 10 ineens erger te worden en toen eenmaal ios10 erop stond was voor mij de maat even vol. Hier in Luxemburg is helaas geen Apple store dus vlak boor het verstrijken van de garantie termijn binnen gelopen bij een auth.service punt en die stuurde me weg met de medeling dat het aan mijn software lag en dat ik een clean install moest doen.

  Heb op internet gezocht maar er leek niet zo’n centraal klachten punt of vervangingsprogramma als bij de iPhone 5, waarbij mijn accu destijds werd vervangen, dus ik gaf de hoop al op. Goed om te lezen dat het nu boven tafel komt.

 • Profielfoto
  Warudin

  Ook hier het probleem met een iPhone 6. Het accupercentage zakt soms ineens met wel 10 procent in elkaar en als hij onder de 30% zit valt hij op een willekeurig moment plots uit. Heb het idee dat het probleem met een update na iOS 10.0 is geïntroduceerd.

 • Profielfoto
  Aerea

  Ik herken me in beide mogelijke oorzaken. Als ik mijn iPhone 6s in de kou in m’n jaszak heb zitten kan hij in een halfuur van vol naar 10% gaan. Soms doet ie het dan alsnog uren, maar meestal stopt ie ermee. In m’n broekzak duwen of ‘m op een andere manier opwarmen kan helpen dat ie weer even aangaat. Maar blijft echt ellendig. Hij valt tegenwoordig elke keer tussen de 15 en 30 procent uit. Een minuut aan de lader kan er weer voor zorgen dat ie weer uren meegaat. Misschien dat ie van binnen wat warmer wordt doordat ie gaat laden? Hoe dan ook: gruwelijk irritant en bizar dat Apple na heel wat weken nog niks bekend heeft gemaakt hierover.

 • Profielfoto
  pim939

  Hier precies hetzelfde probleem met mijn iPhone 6s plus. Vorige week begon het. Ik kwam buiten met nog 48% batterij en opeens valt hij uit. Home knop en aan/uit knop 10 seconden ingedrukt gehouden waarna hij weer opstarte en na een paar seconden weer uitviel. Toen ik thuis kwam heb ik mijn batterij gekalibreerd en dat lijkt te hebbben gewerkt. Nu een week later is het niet meer gebeurd. Hopelijk komt het niet meert terug…

 • Profielfoto
  ray-

  Zelfde probleem gehad. Batterij vervangen en alles is weer in orde

 • Profielfoto
  MacSchulz

  Apple gaat batterijen vervangen van uitvallende iPhone 6S-modellen
  zie nu.nl