Aanklagers VS hamsteren versleutelde iOS-apparaten

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Met veranderingen in het Witte Huis op komst, nemen federale aanklagers in de VS het zekere voor het onzekere en bewaren meer en meer iOS-apparaten die bij een onderzoek naar een misdrijf zijn betrokken en momenteel als onkraakbaar worden beschouwd.

Cijfers die Fortune van de aanklager in New York kreeg, tonen dat het aantal onkraakbare iOS-apparaten dat wordt bewaard sinds maart 2016 snel stijgt. Precies toen speelde de zaak tussen Apple en de FBI.

Eerder dit jaar nam een heftige juridische strijd tussen Apple en de FBI een onverwachte wending toen de overheidsdienst een manier vond om de iPhone 5c van San Bernardino-schutter Syed Farook te kraken, zonder Apple’s hulp. De FBI kocht voor miljoenen dollars een exploit van een derde partij, maar deze werkt alleen op oudere iPhones zonder Touch ID.

onkraakbaar-2016-001
Aantal onkraakbare iOS-apparaten in New York/Manhattan.

Volgens Cyrus Vance, de Amerikaanse officier van justitie in New York, hebben andere instanties niet de luxe om voor grote sommen geld een exploit te kopen. Hij ziet graag dat het Amerikaanse Congres techbedrijven verplicht om smartphones op een zodanige wijze maken dat versleutelde data die op moment van inbeslagname op het apparaat staat, aan rechtshandhavers overgedragen kan worden.

Trump

iOS zit sinds iOS 8 in 2014 zo in elkaar dat versleutelde data onmogelijk geraadpleegd kan worden wanneer de code onbekend is. Apple-CEO Tim Cook verzet zich fel tegen een backdoor door overheidsinstanties en zegt dat privacy een fundamenteel mensenrecht is. President-elect Donald Trump denkt daar heel anders over en riep tijdens de FBI-zaak op tot een boycot op Apple totdat het bedrijf data aan de instanties zou overdragen.

In het congres houdt de Republikeinse Partij van Trump zijn meerderheid en dat leidt potentieel tot grote politieke slagkracht. De president-elect heeft na zijn overwinning op Clinton echter nog geen publiekelijk standpunt over encryptie ingenomen. Aanklagers in de VS blijven daarom hoopvol op bergen onkraakbare iOS-apparaten zitten.
trump-16x9

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  bartvdv

  Je weet maar nooit dat Trump Apple oplegt achterpoortjes in te bouwen.

 • Profielfoto
  Nummer 46

  @bartvdv, er zijn enkele probleempjes.
  Allereerst levert Apple jaarlijks toch wel rechtstreeks een 7 miljard aan belastinginkomsten op voor de VS. Apple zorgt ook dat zo’n 0.7% van de bevolking er werk heeft, wat misschien maar weinig lijkt maar in wezen enorm veel is. Een boycot zou zich sowieso een boemerangeffect kunnen geven. Ten tweede zal Apple er nooit mee akkoord gaan hun gebruikers hun privacy in het gedrang te brengen, al is het inderdaad wel zo dat dit juridisch kan opgelegd worden. Moest dit definitief dan toch gebeuren zal Apple genoodzaakt zijn (het zal hoogstwaarschijnlijk nooit zo ver komen, de staat zal wel inzien dat ze fout zijn) hun developers te vragen een backdoor te maken. Klein detail is dat deze zich bereid stellen in deze gebeurtenis per direct ontslag te nemen, waardoor het maken van een backdoor niet mogelijk zal zijn. Je kan immers geen individuen verplichten iets te doen. Je moet weten dat veiligheid, versleuteling en privacy de sleutel zijn in iOS, de top notch developers die bij Apple werken hebben hier enorm lang voor gevochten en gewerkt, voor velen is het een levenswerk dat je nooit of te nimmer zal verwoesten.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Nummer 46: kun je dat wat inkorten ? Want na 1 zin had ik er al geen zin meer in.

 • Profielfoto
  Nummer 46

  Het komt erop neer dat er langs de kant van Apple nooit een backdoor zal komen, als je wil weten waarom kan je m’n reactie lezen!

  Ps, er is op macOS & iOS zo’ handige functie waarmee je tekst kan selecteren en vervolgens kan laten afspelen;-)

 • Profielfoto
  Nora is back

  Van mij hoef je je tekst niet in te korten hoor! Prima leesbaar en duidelijk verhaal.

  Wij zitten nu op het werk met een zelfde soort verhaal, heel andere omvang en impact natuurlijk. De vraag blijft echter, blijf je staan voor waar je in geloofd en buig je. Dit zal een interessante tweedeling tot gevolg hebben binnen ons personeelsbestand. Ben ook benieuwd wie ontslag neemt, wie zich tracht te laten ontslaan en wie buigt.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Klein detail is dat deze zich bereid stellen in deze gebeurtenis per direct ontslag te nemen, waardoor het maken van een backdoor niet mogelijk zal zijn. Je kan immers geen individuen verplichten iets te doen.

  Ander klein detail: je hebt ongelijk. De overheid verplicht dagelijks mensen om van alles te doen. Als de overheid zijn zin krijgt is die achterdeur en in no-time.

 • Profielfoto
  Zakske

  Ben ook benieuwd wie ontslag neemt, wie zich tracht te laten ontslaan en wie buigt.

  Succes met het schrijven van je sollicitatie, want zo goed als elke overheid is op dit moment bezig met het verplicht stellen van backdoors. In het Verenigd Koninkrijk is vorige week de “Investigatory Powers Bill” door het parlement gejaagd; “it will allow the government to force phone makers to hack into people’s handsets“, en als Apple weigert mee te werken mogen ze geen enkele iPhone meer in Engeland verkopen.

  De Verenigde Staten zijn next… en daarna wij.

 • Profielfoto
  Di May

  We zullen zien …

  Ik sluit een Titanengevecht immers niet uit.
  Anno 21ste mag je de macht van bedrijven niet onderschatten.

  Soms zijn ze zelfs machtiger dat naties.
  Alleen is dat op eerder subtiele schaal.

 • Profielfoto
  Nummer 46

  @Ziegler, dus de overheid kan in no-time Apple forceren een backdoor te maken? Ik geef je even de feiten:
  De overheid heeft maandenlang het dossier aangevochten, heeft z’n zin niet gekregen (van Apple) en is dan toch bij een derde partij moeten gaan aankloppen…
  “Als de overheid zijn zin krijgt is die achterdeur er in no-time” Nou toppie redenering van jou!

  Misschien dat het in SomaliĂ« kan, maar onze overheden kunnen in onze westerse beschaving niemand dwingen iets te doen (buiten een vingerafdruk af te staan). Wat als die persoon weigert iets te doen? In de gevangenis? Misschien in Noord-Korea maar dat zou ik nou niet zo’n westerse beschaving noemen. Weeral een toppie redenering @Ziegler!

  @Zakske, geloof je dat het Verenigd Koninkrijk ooit Apple-producten echt gaat verbannen? Dit lijkt me hoogst onwaarschijnlijk, Apple Stores verdwijnen, call centers verdwijnen (dus ook alle jobs), alle taxen die op Apple-producten moeten betaald worden (en dat is samen toch wel een hele brok). Moest dit toch gebeuren en moest het overwaaien naar de VSA zou het bedrijf de deuren moeten sluiten, dit lijkt mij haast censuur, eerder wat voor Rusland.

  @Di May, de macht die technologiebedrijven tegenwoordig hebben is ongezien, de meeste bedrijven gaan hier dan ook voorzichtig mee om, maar je hebt zo van die malafide bedrijven die vooral omzet willen maken en hun geen zorgen maken over de gegevens van hun klanten, Facebook is hierin koploper (volgens mijn persoonlijke opinie) gegevens verkopen voor advertenties, Facebook maakt winst, Facebook is blij, gebruiker heeft niets door, gebruiker schijnt blij (maar wordt aangevallen met effectieve reclame).
  Backdoors en onversleutelde data zijn handig voor de overheid, hierdoor kunnen ze namelijk bij de fabrikant data aanvragen voor bv politieonderzoeken. Dit is prima en Apple zou hier graag aan meewerken, het enige probleem is dat criminelen ook gebruik kunnen maken van deze achterpoortjes en dat kan niemand willen.
  Ik kijk eigenlijk wel uit naar het moment waarop eender welke onversleutelde grootmacht (een bedrijf welteverstaan) total loss gehackt wordt en alle data op het internet gezwierd wordt… ik denk hierbij aan Google Photos, Google Drive enz. Misschien komt dit moment wel nooit maar het zou ooo zo mooi zijn mocht dit ooit eens gebeuren en de FBI en andere overheidsinstanties beseffen waartoe hun wanbeleid geleid heeft.
  Achja, waar maken we ons druk om? Geniet van jullie avond!

 • Profielfoto
  no_poo

  Allemachtig, iemand heeft tijd over volgens mij.

 • Profielfoto
  veenbeest

  Grote kans dat als een bedrijf als Apple gedwongen wordt een backdoor in te bouwen je 2 varianten van encryptie krijgt: een Amerikaanse en een niet-Amerikaanse. Dat is in het verleden ook gebeurd toen de VS DES encryptie in handen had (was dat niet in de jaren 80/90?). En bijvoorbeeld PGP werd buiten de VS ook GPG.

 • Profielfoto
  Ziegler

  @Ziegler, dus de overheid kan in no-time Apple forceren een backdoor te maken? Ik geef je even de feiten:
  De overheid heeft maandenlang het dossier aangevochten, heeft z’n zin niet gekregen (van Apple) en is dan toch bij een derde partij moeten gaan aankloppen…
  “Als de overheid zijn zin krijgt is die achterdeur er in no-time” Nou toppie redenering van jou!

  Misschien dat het in SomaliĂ« kan, maar onze overheden kunnen in onze westerse beschaving niemand dwingen iets te doen (buiten een vingerafdruk af te staan). Wat als die persoon weigert iets te doen? In de gevangenis? Misschien in Noord-Korea maar dat zou ik nou niet zo’n westerse beschaving noemen. Weeral een toppie redenering @Ziegler!

  Natuurlijk heeft Apple verzoeken om een achterdeurtje aangevochten. En kennelijk heeft Apple bij de huidige wetgeving zijn zin gekregen. Of toch in ieder geval voorlopig. Het is, zeker met de republikeinen aan de macht, helemaal niet uit te sluiten dat deze wetgeving veranderd. En dan kan Apple hoog en laag springen, maar dan moet er een achterdeurtje komen. Of er is geen iPhone. Dat mag ook.

  Overigens zijn er tal van zaken die de overheid mij verplicht. Een paar voorbeelden:

  – Kinderen moeten naar school. En als ik mijn kinderen niet naar school stuur kan ik inderdaad in de gevangenis belanden.
  – Ik moet een rijbewijs halen voordat ik auto mag rijden.
  – Ik moet mijn auto WA verzekeren.
  – Ik ben verplicht allerlei belastingen te betalen.
  – De overheid kan mij onder bepaalde omstandigheden zomaar van mijn vrijheid beroven.
  – Ga eens een huis bouwen: er zijn talloze voorschriften waar je je aan moet houden.
  – etctera . . . .

  We leven niet in Noord-Korea, maar (gelukkig) moeten we best veel.

 • Profielfoto
  SunKeeper

  In het algemeen blijft dit de keuze: privacy of veiligheid belangrijker?

  Ik noem het maar ‘veiligheid’ omdat de overheid de burgers wil beschermen door criminelen en terroristen in de kaart te kijken en misdrijven met persoonlijk letsel te voorkomen. Ik zou anders niet weten waarom je informatie uit iOS-apparatuur wil vissen als overheid zijnde.

  Apple heeft de kant van privacy gekozen en zal dit blijven verdedigen, omdat er meer niet-criminelen dan criminelen onder de gebruikers zitten. Op zich logisch dat er voor de meerderheid wordt gekozen.
  Als de overheid moeilijker gaat doen zal er eerst nog wel een leger advocaten worden ingezet om die wet uit 17-zoveel door te spitten. Misschien is er vast nog wel iets te vinden waardoor ze toekomstige rechtszaken met overheid kunnen winnen en zo geen verplichting tot backdoor bouwen hebben.

 • Profielfoto
  Di May

  @ Ziegler :

  Je vergeet een belangrijk element waardoor president-elect
  zichzelf potsierlijk in de voet schiet : de economie. Zijn ‘Great America’.

 • Profielfoto
  Nummer 47

  @Ziegler, weet dat de FBI de rechtszaak verlaten heeft. Of er nu een republikeinse of democratische president is, verandert niets aan de rechtspraak zelf.
  Na de uitspraak van Trump om Apple tax-vermindering te geven inruil voor productie binnen de VS, lijkt me Trump nu niet de persoon om Apple te boycotten… En geloof je nu echt dat die man een jaarlijkse overheidsinkomst van tientallen miljarden en 2 miljoen aan jobs op het spel wil zetten voor enkele iPhone eenheden te kraken? Alweer een toppie redenering!

  -Minderjarigen tussen de 6-18 hebben leerplicht, geen schoolplicht (dit is een basis mensenrecht dus ik vind het super dat het er is).
  -Je moet inderdaad een rijbewijs hebben als autobestuurder, maar je bent niet verplicht auto te rijden dus je bent ook niet verplicht een rijbewijs te halen.
  -Als je een rijhuis hebt moet je ook een brandverzekering nemen, dit is uiteraard toch voor je eigen goed?
  -Je maakt gebruik van de openbare infrastructuur dus uiteraard moet je hier je belasting voor betalen?!!??
  -De overheid kan je enkel van je vrijheid beroven zodra je schuldig bent verklaard (voorlopige hechtenis kan indien er sterk bewijsmateriaal is), dit alles is dus niet “zomaar”.
  -Je bent niet verplicht een huis te bouwen dus je bent evenmin verplicht papieren hiervoor in orde te brengen.
  Goed geprobeerd maar ik zie niet in waar je met je opsomming van het burgerlijk rechtboek naartoe wil?

 • Profielfoto
  Ziegler

  Wat een slappe reactie. Het punt is dat de overheid je tot een groot aantal zaken kan verplichten. In tegenstelling tot wat jij beweert.
  Je kan Apple inderdaad niet verplichten om wat dan ook te doen. Apple kan immers stoppen met al zijn activiteiten . . . .

  Als dit redenering is kan ook het regime in noord-Korea zijn burgers tot niets verplichten. Ze hebben namelijk allemaal de keuze om zelfmoord te plegen.

 • Profielfoto
  jooh-de-manne

  @Ziegler & @Nummer 47:
  De kern van de discussie was dit:

  De overheid verplicht dagelijks mensen om van alles te doen. Als de overheid zijn zin krijgt, is die achterdeur er in no-time.

  Waarop terecht wordt gerepliceerd.

  De overheid heeft maandenlang het dossier aangevochten, heeft z’n zin niet gekregen (van Apple) en is dan toch bij een derde partij moeten gaan aankloppen…

  De reactie daarop:

  er zijn tal van zaken die de overheid mij verplicht

  is mijn inziens inderdaad naast de kwestie, want dat zijn wetten-verplichtingen-voorschriften die al bestaan. De meesten zijn trouwens pas na lange tijd, lange voorvechterij en lang debatteren tot stand kunnen komen (niet in no-time dus). Al zeker als er ‘benadeelde’ partijen in voorkwamen.
  Het gaat hier over iets waar nog geen definitieve beslissing over gevallen is en wat dus, zeker gezien de machtsposities van beide partijen, niet in 1-2-3 gebeurd zal zijn.
  De bewering

  Als de overheid zijn zin krijgt, is die achterdeur er in no-time

  is dus naar alle waarschijnlijkheid onjuist.

  P.S.: Wel een beetje naast de kwestie maar voilĂ : Je wil niet weten wat een procedureslag er kan ontstaan bij het indienen van een bouwaanvraag als er iemand is (gemeente, provincie, buur,…) die vindt dat een of ander belang wordt geschaad. En dit gaat dan over ‘bestaande’ voorschriften waar je probeert aan te voldoen.

 • Profielfoto
  Nummer 47

  @Ziegler, zo, zwakke reactie van mij? Nochtans toon ik aan dat geen enkel van jou “verplichtingen” relevant is, dus ik wacht nog steeds op een handeling die de overheid mij kan verplichten uit te voeren zonder dat ik hier enig initiatief voor heb genomen. Dank bij voorbaat!;-)
  Zelfmoord is een beetje buiten categorie, dit zou overeenkomen met Apple dat zichzelf zou opdoeken, mijn punt is dat de overheid van Amerika ook inziet dat dit geen optie is en het dus nooit zo ver zal komen.

  @jooh-de-manne, ik denk dat ik me hoe-dan-ook een appartementje ga aanschaffen:-)