Claire
Claire OMT Specials 9 november 2016

4 tips om je data eenvoudig te beveiligen

We worden er steeds bewuster van: de enorme hoeveelheid digitale data die we hebben, zal goed moeten worden beveiligd. Door zelf een aantal simpele stappen te nemen, voorkom je dat jouw data op je Mac een makkelijk doelwit wordt.

Ik heb het dan niet over virusscanners of anti-malware software, maar gewoon met de ingebouwde functionaliteiten van jouw Mac. Er zijn talloze mogelijkheden, maar met deze 4 eenvoudige tips ben je binnen no time al op weg naar beter beschermde data.

Stel een wachtwoord in

Het lijkt erg voor de hand liggend, maar ik zie het nog regelmatig voorbij komen: een Mac zonder wachtwoord. Vaak is er wel een wachtwoord ingesteld, maar wordt deze met opstarten niet gevraagd. Hierdoor ligt de inhoud van jouw complete harde schijf bij diefstal op straat. Het eerste wat je dus moet doen is zorgen dat dit wel geactiveerd is. Het liefste met een veilig wachtwoord met een aantal speciale tekens, cijfers of hoofdletters.

Zet automatisch inloggen uit

Ga naar Systeemvoorkeuren > Gebruikers en groepen > Wijzig wachtwoord om je wachtwoord in te stellen. Klik vervolgens in de linkerbalk op ‘Inlogopties’ en zet Automatisch inloggen uit. Kies daaronder ‘lijst met gebruikers’ om te voorkomen dat je steeds je hele gebruikersnaam moet intikken.

Gevoelige documenten los beveiligen

Verstuur je af en toe gevoelige documenten met persoonlijke informatie van jou of je klanten? Beveilig deze dan apart met een speciaal wachtwoord. Voor eigen gebruik is dit wat overbodig (er zit immers nu een goed wachtwoord op het gebruikersaccount van jouw Mac), maar als je bestanden gaat delen met anderen is het geen overbodige luxe. Het document is na het instellen van een wachtwoord alleen te ontgrendelen met het wachtwoord wat jij hebt ingesteld. Communiceer deze met de ontvanger  via bijvoorbeeld de telefoon zodat het document en het wachtwoord nooit samen verstuurd worden. Behandel het als een pinpas en de bijbehorende pincode.

Als je Apple software gebruikt klik je, als het document geopend is, in de menubalk op: Archief > Stel wachtwoord in… Zowel Pages-, Numbers- als Keynote-documenten kun je op deze manier beveiligen. Gebruik je Word dan zit de functie hier: Word > Preferences > Security.

Staat jouw hele Mac vol met gevoelige data? Overweeg dan om FileVault te gebruiken. Hiermee versleutel je de complete harde schijf.

Vergeet notities niet

Aangezien de notities applicatie de laatste maanden sterk verbeterd is, wordt deze nog vaker gebruikt. In de praktijk gaat het vaak om boodschappenlijstjes, to do’s of andere handigheden. Toch wordt notities ook vaak gebruikt voor gevoelige informatie zoals rekeningnummers, wachtoorden of pincodes. Is dat laatste voor jou herkenbaar? Dan is het tijd om deze notities te gaan beveiligen.

Vergrendel gevoelige notities

Je kunt alle notities die je hebt gemaakt in je iCloud account vergrendelen en ontgrendelen via het slotje in de grijze balk bovenaan. Het wachtwoord zal gebruikt worden voor alle notities die je wilt vergrendelen. Raak je dit wachtwoord kwijt? Dan kun je nooit meer bij alle vergrendelde notities. Zorg dus wel dat je het hoofdwachtwoord op een veilige plaats bewaart of gewoon goed onthoudt. Ook in iOS kun je je notities beveiligen, zoals je hieronder ziet.

https://www.instagram.com/p/BDQeb_wvM1S/

Gebruik veilige wachtwoorden

Hoe meer accounts we krijgen, hoe meer wachtwoorden. Het wordt dus steeds lastiger al deze wachtwoorden te onthouden. Helemaal omdat ze eigenlijk allemaal verschillend en ook nog eens sterk genoeg moeten zijn. Een behoorlijke uitdaging. Gelukkig is de oplossing vrij eenvoudig: zorg voor een veilig wachtwoordsysteem en automatiseer dit. Er zijn verschillende tools waarmee je je wachtwoorden kunt beheren. Ik gebruik nu een aantal jaar de app 1Password. Maar je kunt natuurlijk ook de wachtwoordsuggesties van Sleutelhangertoegang gebruiken. Deze genereert lastige wachtwoorden die automatisch gesynchroniseerd worden via iCloud.

Gelukkig kunnen we ook steeds meer gebruik maken van onze vingerafdruk als wachtwoord. Dat maakt het veilig opslaan van data nóg makkelijker. Op de iPhone kennen we de vingerafdrukscanner al een tijdje (onder andere ook te gebruiken voor 1Password) en binnenkort wordt hier ook de MacBook Pro aan toegevoegd. Onze tip: gebruik de vingerafdruk zo veel mogelijk, maar zorg wel dat je de belangrijkste wachtwoorden ergens bewaart voor het geval dat je scanner-knop niet goed werkt.

Reageer op artikel:
4 tips om je data eenvoudig te beveiligen
Sluiten