4 tips om je data eenvoudig te beveiligen

17 reacties

We worden er steeds bewuster van: de enorme hoeveelheid digitale data die we hebben, zal goed moeten worden beveiligd. Door zelf een aantal simpele stappen te nemen, voorkom je dat jouw data op je Mac een makkelijk doelwit wordt.

Ik heb het dan niet over virusscanners of anti-malware software, maar gewoon met de ingebouwde functionaliteiten van jouw Mac. Er zijn talloze mogelijkheden, maar met deze 4 eenvoudige tips ben je binnen no time al op weg naar beter beschermde data.

Stel een wachtwoord in

Het lijkt erg voor de hand liggend, maar ik zie het nog regelmatig voorbij komen: een Mac zonder wachtwoord. Vaak is er wel een wachtwoord ingesteld, maar wordt deze met opstarten niet gevraagd. Hierdoor ligt de inhoud van jouw complete harde schijf bij diefstal op straat. Het eerste wat je dus moet doen is zorgen dat dit wel geactiveerd is. Het liefste met een veilig wachtwoord met een aantal speciale tekens, cijfers of hoofdletters.

Automatisch inloggen
Zet automatisch inloggen uit

Ga naar Systeemvoorkeuren > Gebruikers en groepen > Wijzig wachtwoord om je wachtwoord in te stellen. Klik vervolgens in de linkerbalk op ‘Inlogopties’ en zet Automatisch inloggen uit. Kies daaronder ‘lijst met gebruikers’ om te voorkomen dat je steeds je hele gebruikersnaam moet intikken.

Gevoelige documenten los beveiligen

Verstuur je af en toe gevoelige documenten met persoonlijke informatie van jou of je klanten? Beveilig deze dan apart met een speciaal wachtwoord. Voor eigen gebruik is dit wat overbodig (er zit immers nu een goed wachtwoord op het gebruikersaccount van jouw Mac), maar als je bestanden gaat delen met anderen is het geen overbodige luxe. Het document is na het instellen van een wachtwoord alleen te ontgrendelen met het wachtwoord wat jij hebt ingesteld. Communiceer deze met de ontvanger  via bijvoorbeeld de telefoon zodat het document en het wachtwoord nooit samen verstuurd worden. Behandel het als een pinpas en de bijbehorende pincode.

Als je Apple software gebruikt klik je, als het document geopend is, in de menubalk op: Archief > Stel wachtwoord in… Zowel Pages-, Numbers- als Keynote-documenten kun je op deze manier beveiligen. Gebruik je Word dan zit de functie hier: Word > Preferences > Security.

Staat jouw hele Mac vol met gevoelige data? Overweeg dan om FileVault te gebruiken. Hiermee versleutel je de complete harde schijf.

Vergeet notities niet

Aangezien de notities applicatie de laatste maanden sterk verbeterd is, wordt deze nog vaker gebruikt. In de praktijk gaat het vaak om boodschappenlijstjes, to do’s of andere handigheden. Toch wordt notities ook vaak gebruikt voor gevoelige informatie zoals rekeningnummers, wachtoorden of pincodes. Is dat laatste voor jou herkenbaar? Dan is het tijd om deze notities te gaan beveiligen.

Vergrendel gevoelige notities
Vergrendel gevoelige notities

Je kunt alle notities die je hebt gemaakt in je iCloud account vergrendelen en ontgrendelen via het slotje in de grijze balk bovenaan. Het wachtwoord zal gebruikt worden voor alle notities die je wilt vergrendelen. Raak je dit wachtwoord kwijt? Dan kun je nooit meer bij alle vergrendelde notities. Zorg dus wel dat je het hoofdwachtwoord op een veilige plaats bewaart of gewoon goed onthoudt. Ook in iOS kun je je notities beveiligen, zoals je hieronder ziet.

Gebruik veilige wachtwoorden

Hoe meer accounts we krijgen, hoe meer wachtwoorden. Het wordt dus steeds lastiger al deze wachtwoorden te onthouden. Helemaal omdat ze eigenlijk allemaal verschillend en ook nog eens sterk genoeg moeten zijn. Een behoorlijke uitdaging. Gelukkig is de oplossing vrij eenvoudig: zorg voor een veilig wachtwoordsysteem en automatiseer dit. Er zijn verschillende tools waarmee je je wachtwoorden kunt beheren. Ik gebruik nu een aantal jaar de app 1Password. Maar je kunt natuurlijk ook de wachtwoordsuggesties van Sleutelhangertoegang gebruiken. Deze genereert lastige wachtwoorden die automatisch gesynchroniseerd worden via iCloud.

Gelukkig kunnen we ook steeds meer gebruik maken van onze vingerafdruk als wachtwoord. Dat maakt het veilig opslaan van data nóg makkelijker. Op de iPhone kennen we de vingerafdrukscanner al een tijdje (onder andere ook te gebruiken voor 1Password) en binnenkort wordt hier ook de MacBook Pro aan toegevoegd. Onze tip: gebruik de vingerafdruk zo veel mogelijk, maar zorg wel dat je de belangrijkste wachtwoorden ergens bewaart voor het geval dat je scanner-knop niet goed werkt.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Is dit stiekem Claire van Homeland? ?

  http://www.imdb.com/name/nm0000132/

 • Profielfoto
  Bman

  *Carry

 • Profielfoto
  sedikit

  -Mac starten met wachtwoord

  -Alle gevoelige wachtwoorden en documenten op Mac:
  Espionage of 1Password

  -Alle gevoelige wachtwoorden en documenten op iPad/iPhone: Stash

  Dit lijkt mij meer dan zat!

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Is dit stiekem Claire van Homeland? ?

  http://www.imdb.com/name/nm0000132/

  De Claire waar je naar verwijst is een oudere dame, de Claire van dit topic is nog een jonge dame.

  Even on-topic; hoewel dit reclame is voor Claire’s bedrijf (denk ik) is het in mijn optiek een goeie manier van reclame.
  Een zeer net verhaal met toegevoegde waarde(y)

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Toch wordt notities ook vaak gebruikt voor gevoelige informatie zoals rekeningnummers, wachtoorden of pincodes.

  Denk dat je notities beter gebruikt voor boodschappenlijstjes en voor het delen van aantekeningen tussen je apparaten. Wachtwoorden bewaar je beter in Sleutelhanger, en speciaal voor pincodes en andere gevoelige info heeft sleutelhanger de optie “Beveiligde notities”. Dan kun je ook niet vergeten je notities te vergrendelen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik maak me eerder druk om het beveiligingsniveau van alle instanties die ónze data moeten beveiligen. Overheid en ICT is geen goede combinatie gebleken.

 • Profielfoto
  donut

  Hydrae, ben het met je eens.

  Probleem is dat het enerzijds beveiligd moet zijn en anderzijds dat veel mensen erbij moeten kunnen – een onmogelijke opgave voor een veilige opslag.

  Je hebt geen invloed en inkijk op de beveiliging van je gegevens buiten.
  Bovendien zijn dat de doelwitten van hackers omdat alles daar geconcentreerd bij elkaar ligt..
  MAW

  Decentralisatie van gegevens is veiliger. gewoon thuis alles bewaren ieder op zijn manier encrypted – geen patroon.
  Voor elk persoon moet opnieuw een methode worden bedacht.

 • Profielfoto
  Pjotr

  @Donut

  Goed gezien.
  Je data zelf thuis opslaan op je eigen Cloud dienst. Meerdere NAS schijven bieden goede opties zoals Synology. Opslaan bij een centrale clouddienst heeft extra risico. Eenmaal binnen kan de hacker bij veel meer unieke data.

  Het is net als een voordeur met slot voor een heel appartementen complex. Liever iedere bewoner een slot dan slechts een slot voor iedereen (op de gedeelde voordeur)

 • Profielfoto
  ajschot

  Euhhh… leuk zo’n wachtwoord maar dat stelt echt niets voor… maar je schijf met encryptie beveiligen is dan wel een pre (beveilging FileVault)! Als ik echt uit ben op iemands datat dan kan ik de schijf zo aan een andere machine hangen (boot op je macbook met ‘command + T’ en ik kan zo overal bij.

  Als je dan een NAS wilt ik heb zelf pas een gebouwd en heb nu naast mijn Netgear ReadyNAS een machine met FreeNAS lopen, scheelt een hoop geld… veel upgradebles, alles is al duur genoeg;-)

 • Profielfoto
  Metten

  Er zijn nog 2 dingen die ik persoonlijk in dit lijstje mis: FileVault en firmwarewachtwoorden.

  @ajschot refereerde al aan FileVault en dit is heel makkelijk in te stellen in System Preferences -> Security & Privacy. Daarmee wordt de volledige inhoud van je HD/SSD versleuteld en zodra het eenmaal geactiveerd is merk je er verder weinig van.

  Mijn andere tip is het instellen van een Firmwarewachtwoord: dit is niet zozeer van belang om je data te beveiligen, maar het vermindert de bruikbaarheid van je Mac(Book) in grote mate voor potentiele dieven. Een Firmwarewachtwoord zorgt er voor dat je Mac alleen nog maar van de (eventueel versleutelde) systeempartitie opgestart kan worden. Als je van een externe drive of in Recovery mode wil opstarten heb je hier het wachtwoord voor nodig. Je kunt dit instellen door in Recovery mode op te starten (Command-R ingedrukt houden tijdens het starten).

 • Profielfoto
  GoeieDag

  …maar je schijf met encryptie beveiligen is dan wel een pre (beveilging FileVault)! Als ik echt uit ben op iemands datat dan kan ik de schijf zo aan een andere machine hangen (boot op je macbook met ‘command + T’ en ik kan zo overal bij.

  Huh? Juist niet als je FV aan heb staan. Je hebt dan het ww nodig om die schijf te bekijken.
  Een FW is idd ook goede extra beveiliging voor het geval van diefstal of verlies van je Mac. Vooral dus als je een portable hebt.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Verder, ipv weer allerlei externe tools te gebruiken:
  Je kunt middels Schijfhulpprogramma een beveiligde DMG aanmaken, en deze als een soort kluis gebruiken: gooi al je gevoelige bestanden erin en ze zijn veilig. Alleen opletten: na gebruik sluiten (verwijderen/eject-en).

 • Profielfoto
  Shmoo

  Cool man, je computer beter beveiligen dan die van Obama maar tegelijkertijd saaier zijn dan de postbode. ?

 • Profielfoto
  donut

  @GoeieDag;

  Goed idee van die beveiligde DMG!
  Is het overigens mogelijk met FileFault slechts 1 folder te beschermen? of moet dat meteen voor de hele schijf?

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Enkel de hele schijf.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  @Shmoo, huh?
  Het gebeurt mensen anders vaak genoeg dat hun data ten prooi valt aan derden. Iets wat je sowieso niet wilt; of het nou ‘classified’ is of niet.

  Er zijn mensen die er genoegen in scheppen afgedankte computers en HD’s te scannen naar data. Misschien maakt het jou niks uit, maar van mij krijgen ze het niet.
  Beroemd/ berucht geval: OvJ Tonino die zijn computer aan de straat zette vanwege ‘kapot’.

 • Profielfoto
  whaha

  Een vingerafdruk is een goede identificatie methode, maar een slecht wachtwoord, want je kunt het niet veranderen.