Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 oktober 2016
Leestijd: 2 minuten

Vodafone op weg naar gigabit 4G, T-Mobile verlaagt prijs Oneindig Online

Telecomnieuws van Vodafone en T-Mobile. Allereerst verwacht Vodafone binnen een jaar 4G met een snelheid van 1Gbit/s in de Nederlandse lucht te hebben. T-Mobile verlaagt de prijs van zijn Oneindig Online-bundel en past de voorwaarden aan.

T-Mobile introduceerde Oneindig Online met beperkende voorwaarden, maar gaat nu naar een limiet van 5GB per dag die gratis oprekbaar. Vodafone gaat gigabit 4G vooral inzetten voor hogere capaciteit.

Oneindig Online wordt 5GB per dag

Vanaf 17 oktober heeft het oneindig online-abonnement van T-Mobile een datalimiet van 5GB per dag. Wanneer dat op is, kunnen gebruikers de limiet een onbeperkt aantal keer oprekken met een extra gigabyte per dag. De provider schrijft op zijn site dat dit moet voorkomen dat klanten de bundel als vervanger van hun vaste internet gebruiken. Persoonlijke hotspot blijft wel toegestaan. Tot slot wordt de prijs verlaagd van € 90 naar € 70 per maand.

T-Mobile introduceerde het abonnement in mei en stelde daarbij veel voorwaarden zoals het standaard hercomprimeren van video via een proxy en maximaal 20GB per maand voor tethering. De Autoriteit Consument & Markt tikte de provider echter op de vingers, waarna de voorwaarden verdwenen.

Vodafone op weg naar gigiabit 4G

Vodafone gaat voor snelheid en laat aan Tweakers weten op weg te zijn naar 4G met een snelheid van 1Gbit/s. Dit dient niet om consumenten nog meer snelheid te bieden, maar voornamelijk om het netwerk snel te houden. De provider verwacht dat zijn netwerk eind 2018 op drukke plaatsen tegen zijn limiet zal lopen en neemt daarom alvast maatregelen.

Die maatregel zijn in een lab succesvol getest en zorgde voor een capaciteit van bijna 980Mbit/s. Vodafone bereikt de snelheid door het inzetten van carrier aggregation, waarbij de verbinding op verschillende frequenties wordt opgezet. De provider gaat vier frequenties gebruiken: 800MHz, 1800MHz, 2100MHz en 2600MHz. Dit kan door een modulatietechniek, 256 QAM, die ook bij de Wi-Fi 802.11AC-standaard wordt gebruikt.

Voor iPhone 7-gebruikers biedt dit een leuk voordeeltje. De nieuwste iPhone ondersteunt 4G LTE Advanced categorie 9, wat wil zeggen dat snelheden tot 450 Mbit/s mogelijk zijn als Vodafone zijn gigabit 4G in de licht heeft. De iPhone 7 kan namelijk drie van de vier carriers gebruiken

Schematische weergave van carrier aggregation.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vodafone op weg naar gigabit 4G, T-Mobile verlaagt prijs Oneindig Online
Sluiten