Vijfde sterfdag Steve Jobs: Think Different

Door: Raymon Mens - 23 reacties

Vijf jaar geleden, op 5 oktober 2011, overleed Apple-oprichter Steve Jobs aan de gevolgen van kanker. Jobs was de man die anders durfde te denken, die een deuk in het universum wilde slaan ├ęn gewoon geen troep wilde verkopen.

Wat past op deze dag beter dan een eerbetoon aan Jobs? Vier minuten met alles wat Steve zo onmiskenbaar Steve maakte in ├ę├ęn video.


Apple en Pixar

Tot 24 augustus 2011 was Jobs CEO van Apple, dat hij samen met Steve Wozniak en Ronald Wayne op 1 april 1976 in Cupertino oprichtte. iOS 5 en iCloud waren de laatste producten die Jobs presenteerde. Hij was officieel met ziekteverlof, maar verscheen broos en toch overtuigend op het podium.

Naast Apple heeft Steve ons ook Pixar nagelaten. Na zijn (tijdelijke) vertrek bij Apple in 1986 nam hij de Graphics Group van Lucasfilm over om deze tot Pixar te transformeren. Onder leiding van Jobs werd het bedrijf omgevormd van fabrikant van computers voor 3D-animaties naar een animatiestudio die met Toy Story in 1995 zijn eerste grote succes boekte. In 2006 nam Disney de studio van Jobs over.

iCloud was Steve’s laatste aankondiging op 6 juni 2011 – Klik/tap voor groter.

Anno 2016 is Apple niet langer het merk voor de groep andersdenkenden waar Jobs het zo vaak over had, maar is het overal. Onder leiding van Tim Cook wordt nog steeds ge├»nnoveerd met grondstoffen, hardware en software. Dat brengt ons op de klassieke vraag: zou Apple het nu beter hebben gedaan onder Steve Jobs? Na vijf jaar is het tijd om met een definitief antwoord te komen en gaan we ├ęcht vooruit kijken, zonder Steve te vergeten, natuurlijk.
Cook-Jobs

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Ik weet nog precies toen ik het die ochtend hoorde dat Steve was overleden… de dag na de iPhone 4S keynote waar heel veel kritiek op was. Omdat iedereen juist de iPhone 5 verwachtte.

  Link naar Steve’s laatste keynote: https://www.youtube.com/watch?v=zHZf9wr2Ak8

 • Profielfoto
  jamiepeeters

  OMT live iPhone 4S event 4 oktober 2011, de dag voordat Steve overleed: https://www.youtube.com/watch?v=YxC04Jzoncc

  edit: hm youtube heeft ’t geluid verwijderd, ik zou deze graag nog eens helemaal terug willen zien

 • Profielfoto
  maconly

  Hoe zou Apple er nu uit gezien hebben ?????

  RIP

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @maconly, waarschijnlijk EXACT hetzelfde, enkel zou Steve Jobs nog in het team zitten, al dan niet als CEO.

  @staff, erg respectvol mijn topic te sluiten, wat zijn jullie?

 • Profielfoto
  polansky

  @maconly, waarschijnlijk EXACT hetzelfde, enkel zou Steve Jobs nog in het team zitten, al dan niet als CEO.

  .
  Daar geloof ik dus helemaal niets van.

  Ik denk dat een aantal producten het daglicht niet gezien zouden hebben, waaronder de Apple Watch. AppleTV zou denk ik ook anders zijn dan wat we nu hebben en de iPad Pro – Als die er al zou zijn gekomen, dan had dat ding nu Mac OS gedraaid.

  Ook denk ik dat Steve nooit de computer divisie zo hebben laten verslonzen zoal dat nu is gebeurt. Je gaat je ondertussen haast afvragen of ze bij Apple nog wel zin hebben om een MBP of iMac te produceren en laten we dan al helemaal maar niet praten over de Mac Pro.

  Ik denk niet dat Steve Jobs dat zo uit handen had laten vallen.

  Ook geloof ik dat Beats nooit gekocht zou zijn door Apple en al helemaal niet voor dat belachelijke bedrag. Ik vraag me zelfs af of onder Steve Jobs, Apple de concurrentie met Spotify zou zijn aangegaan. De Apple Watch, Apple Music, en de iPad Pro zijn niet echt het succes wat Apple had gehoopt en Apple TV is nog steeds niet helemaal je van het, ondanks dat het een verbetering is van wat het was en de iPhone 7 wordt maar matig ontvangen, ondanks dat er natuurlijk miljoenen van verkocht worden.

  Of Steve Jobs het nu beter zou hebben gedaan kun je natuurlijk nooit zeggen, maar ik kan niet zeggen dat het nu onder leiding van Tim Cook het bedrijf een solide toekomst zal blijven houden.

  Inderdaad, ik vind de huidige strategie van Apple behoorlijk bedenkelijk en vooral gericht op de korte termijn.

 • Profielfoto
  App69

  Gebeurt niet vaak maar deze keer ben ik volledig mee eens wat Polansky zegt. ?

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @polansky;App69 Moest Steve Jobs nog steeds CEO geweest zijn had Tim Cook uiteraard nooit de fouten gemaakt die hij heeft gemaakt (onlangs nog een artikeltje van geweest op OMT), begrijp me niet verkeerd, als hij nog CEO was had Steve Jobs gewoon andere fouten gemaakt. Het is niet zo dat onder zijn bewind er nooit een fout is gemaakt. De mentaliteit van Jobs zit diep verweeft in het hele team, dat is nu eenmaal onmiskenbaar. Om zo’n bedrijf te stichten en zoveel succes te maken heb je nu eenmaal niet genoeg aan 1 ‘opperhoofd’… De enige mensen die precies weten hoe Steve dacht en werkte zijn zijn familie en dichte collega’s(/vrienden). Kritiek geven op het werk van een “troonopvolger” is best eenvoudig, denken dat je beter beslissingen kan nemen is een beetje lachwekkend. Er zouden de dag van vandaag misschien wel andere producten/services zijn (moest de Big Bang zich opnieuw afspelen er er was 1 atoom anders geplaatst, waren het misschien vissen die het intelligente ras speelden i.p.v. de mens ), maar inhoudelijk zou het Exact hetzelfde bedrijf zijn met dezelfde idee├źn (De Aarde is zou nog steeds een planeet vol leven zijn dat gedomineerd werd door een intelligent organisme). Ik ben sinds enige tijd er meer dan ooit van overtuigd dat Steve Jobs op de dag van vandaag trots zou zijn op het bedrijf waar hij z├│veel van hield. Rest In Peace Steve Jobs <3

 • Profielfoto
  polansky

  @Nummer38

  Ondanks dat ik je geen ongelijk geef dat er geen andere fouten zouden zijn gemaakt, stond Steve Jobs ook niet bekend als erg democratisch.

  Strategische keuzes worden zelden voorgelegd aan een grote groep werknemers, in die zin blijft het maken van keuzes vaak beperkt tot vier, vijf, zes man die een doorslaggevende rol hebben. Ik denk wel dat Steve Jobs een persoon was die als voorzitter van de raad van bestuur een leidende rol had en ook zijn veto over zaken kon uitspreken.

  Zijn akkefietje met John Sculley zal hem vast geen makkelijker persoon hebben gemaakt als het aankomt op het maken van beslissingen.

 • Profielfoto
  TonE

  Voor mij was het allemaal ook wel goed geweest zonder iPod iPhone, en alle succes producten. Ik moest mijn brood verdienen met een 2FX, later een G3 en een krankzinnig dure G4. Nou, nou ik kon niet anders maar het was toch wel brak allemaal toen tot aan de klote doos toe, een ander grafisch alternatief was er niet van MS toen. Maar goed, het was toch drama met sculley@all producten. De oudere ontwerpers onder ons begrijpen wel waar ik het over heb denk ik.Zonder dat ik nou mee ga in belachelijke persoonsverheerlijking, het was een bijzondere man. En terecht zonder overdrijving een unieke man.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @maconly, waarschijnlijk EXACT hetzelfde, enkel zou Steve Jobs nog in het team zitten, al dan niet als CEO.

  Ik denk dat een aantal producten het daglicht niet gezien zouden hebben, waaronder de Apple Watch. AppleTV zou denk ik ook anders zijn dan wat we nu hebben en de iPad Pro – Als die er al zou zijn gekomen, dan had dat ding nu Mac OS gedraaid.

  Ik denk dat de AppleWatch wel degelijk een succes aan het worden is (ondanks het geblaat van die Chinese analist die het tegendeel beweerde). Het is ├ęcht een degelijk werkend apparaat (zeker nu met WatchOS3). Hang’m maar eens aan je pols en je snapt direct wat ik bedoel. Past helemaal bij de Apple-experience en ik denk dat het maar een kwestie van tijd is voor dit een succes wordt.
  De nieuwe AppleTV boert volgens mij wel aardig en is een erg goed mediacenter in mijn ogen.
  MacOS op een iPadPro? Misschien een iOSPro, maar zeker geen OS gemaakt voor desktopcomputers en Notebooks.

  Het enige wat er bij Jobs zeker niet zou zijn geïntroduceerd, zou die camerabump zijn geweest.;-)

  De Pro-divisie was onder Jobs al een probleem vond ik. Of hoe noem je het eeuwige MBP probleem met de smeltende videochips die altijd maar opnieuw vervangen moeten worden door een volledig moederbord te switchen omdat Apple vindt dat ze die chip vast moeten solderen op datzelfde moederbord en dat al gaande is zo lang er MacBook Pro’s op de markt zijn (dus ook onder de heerschappij van Jobs)?

 • Profielfoto
  Dydefox

  Ik had een beeld bij de mens Steve Jobs, maar moest dit onlangs ernstig bijstellen na het zien van zijn Lost Interview op Netflix (nota bene). Bijstelling is naar boven gegaan, want Steve bleek menselijker dan ik voorheen zelf had bedacht. En daarnaast: ik mis hem als factor bij Apple, iedere dag nog.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Ik mis hem ook.
  Wat bijzonder was dat tijdperk. We waren erbij! We keken ernaar!

  En de TV en Film-wereld gaat hem eeuwig missen. Daar had hij mogelijk hetzelfde voor kunnen betekenen als voor muziek. Nu is het te laat, en zonder hem gaat het ze niet lukken.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Mooi eerbetoon.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Ik mis hem ook, zowel zijn uitgesproken persoonlijkheid als zijn effici├źntie in het sturen van bepaalde Apple producten. Als ik zie hoe wanstaltig sommige producten nu ontsporen zonder zijn meedogenloze drang naar “minder is meer” dan denk ik wel eens met weemoed terug. Kijk gewoon eens in het instellingen scherm van je iPhone: daar is met geen enkel gezond verstand nog een touw aan vast te knopen. Ook de zwalkende koers die iOS nu vaart maakt de algehele ervaring met iPad of iPhone er niet beter of consistenter op…

 • Profielfoto
  Nummer 38

  “Death clears out the old for making something new”

  @aartjan, treuren gaat niet veel helpen, moedeloosheid nog minder.

 • Profielfoto
  STEVEJ0BS

  De software is steeds minder intuitief.

 • Profielfoto
  hatolex

  Maar het was vooral een verrekt goeie zakenman, die wist hoe je geld kon verdienen. Met overigens, over het algemeen, fraaie vorm gegeven dingen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Wat een gezeur. Zelfs op de website van Apple is de man al dood en begraven; geen enkele melding.

 • Profielfoto
  TimmiX

  Enige ├ęchte fout die Apple de laatste jaren heeft begaan in mijn optiek is Apple Maps. Daar hadden ze ├ęcht nooit aan moeten beginnen. Google stond (en staat) daar gewoon op eenzame hoogte qua kwaliteit en waardering, maar ook qua aanbod en UX. Ja ze zijn bezig met een heel goede inhaalslag, maar ook Google blijft vooruitgang boeken, dus Apple zal altijd achter blijven lopen.

  Snap niet goed wat Apple hiervan verwachtte. Wat is het businessmodel achter deze dienst? Waar wordt de winst behaald, wat is de meerwaarde? Waarom is er ├╝berhaupt voor gekozen een bestaande dienst opnieuw uit te vinden, zonder dat hierin ├ęcht een Apple stempel op kan worden gedrukt. Het blijven gewoon kaarten. Alle POI’s zijn van externe partijen, Streetview ontbreekt, flyover is echt compleet nutteloos en kan niet eens echt een feaure worden genoemd.

 • Profielfoto
  ICell

  @bartvdv: Spot on!

  Daarentegen heeft hij wel een enorme invloed gehad op het digitale tijdperk; eerst de komst van de personal computer en later de Ipod en Iphone.
  Maar heb meerdere biografieen gelezen over bekende personen, maar meneertje Jobs vertoonde wel HEEEL erg veel gedragstoornissen die erg overeen kwamen met een niet nader te noemen zeer verwerpelijke dictator… We moeten denk ik maar blij zijn dat hij niet de ambitie had de wereld te veroveren, dan alleen met Apple-producten en dat zijn tirannieke persoonlijkheid beperkt bleef tot zijn personeel om ze mooie dingen te laten maken…

 • Profielfoto
  TonE

  Het zou onzinnig zijn dat Apple aan het verleden blijft hangen door overmatig veel aandacht aan de voormalige iconische topman te besteden. Je bent zo goed als je laatste prestatie. Het is een commercieel bedrijf die de focus op de toekomst gericht moet houden, wat je van deze koers op dit moment ook vind, dat is een andere discussie. Het idee is zeker niet dood en begraven. bij DWDD nog niet in ieder geval die Think Different na 20 jaar nog steeds springlevend vind. Maar dan zal wel de discussie weer gaan over wat je van dat programma en zijn presentator vind.

 • Profielfoto
  TonE

  Soms gebeuren er bijzondere dingen door heel bijzondere mensen, Hier heb ik ook zo’n moment mee. Sorry het is volstrekt offtopic maar ik kan het niet laten, het ging over opmerkelijke mensen, Think Different vandaar.

  Teun Nobel, of het je smaak is of niet

  Als het niet gepast is mag het verwijderd.

  http://www.npo.nl/de-wereld-draait-door/05-10-2016/VARA_101380076/POMS_VARA_5388827

 • Profielfoto
  TonE

  Teus, excuus tikfoutje