Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 oktober 2016

Video: Angela Ahrendts over de toekomst van de Apple Store

In 2001 opende Steve Jobs de eerste Apple Store ooit. In 2016 heeft Apple bijna 500 winkels en staat Angela Ahrendts aan het roer van Apple Retail. Ze heeft grootse plannen en zegt in een interview met Fortune: “De winkels zijn ons grootste product.”

De voormalig Burberry-CEO vindt dat Apple als groot bedrijf een verplichting heeft richting de gemeenschap en probeert dat met onder andere aandacht voor onderwijs in de Apple Store te realiseren.

Video: de visie van Ahrendts in 3:30min

Niet kijken, wel lezen?

Prima. We hebben het belangrijkste uit de video voor je uitgeschreven. Allereerst heeft Ahrendts het over hoe Tim Cook haar in 2014 benaderde. “Hij zocht iemand voor de winkels, maar vanuit mijn positie als CEO van Burberry was dat een te beperkte functie. Ik wilde het aanbod niet direct afwijzen dus mailde hem iets dat het proces een paar maanden zou rekken.”

Daarmee bleek ze later haar eigen functie gecreëerd te hebben: “Ik mailde Cook dat als hij ooit de fysieke winkels en online Apple Store wilde integreren én de fysieke winkels een belangrijkere rol in de samenleving zou willen laten spelen, ik er wel over na zou willen denken.” Cook mailde 5 minuten later terug: “Zo had ik het nog niet bekeken, klinkt goed!”

Ahrendts zegt in een levensfase te zijn waarin ze vindt dat bedrijven iets terug moeten doen voor de samenleving. “Hoe groter het bedrijf, hoe groter die verplichting. Dus bij het nieuwe Apple Store-concept zijn we gaan denken hoe we het beste van Apple kunnen laten zien en iets kunnen betekenen voor de stad waar de winkel is gevestigd. Het moest een beetje een soort dorpsplein worden waar iedereen welkom is.”

De retail-topvrouw licht een aantal initiatieven uit: allereerst start Apple in de nieuwe winkels met cursussen Swift voor scholieren. Daarnaast komt er een ‘Teacher Tuesday’ waarin docenten op weg worden geholpen met het gebruiken van digitale leermiddelen. Ahrendts: “De winkel is het grootste product dat we produceren. Het heeft vijf features: iPads, iPhones, horloges, Macs en Apple TV. De accessoires zijn boulevards en het enorme schermen in iedere winkel is het forum waar mensen samen kunnen konen.“

De eerste winkel volgens het nieuwe concept is Apple’s Flagship Store in San Francisco en onlangs opende de vernieuwde winkel aan de Regent Street in Londen zijn deuren. Dit jaar worden nog 95 winkels vernieuwd.

Reageer op artikel:
Video: Angela Ahrendts over de toekomst van de Apple Store
Sluiten