Video: Angela Ahrendts over de toekomst van de Apple Store

Door: Raymon Mens - 13 reacties

In 2001 opende Steve Jobs de eerste Apple Store ooit. In 2016 heeft Apple bijna 500 winkels en staat Angela Ahrendts aan het roer van Apple Retail. Ze heeft grootse plannen en zegt in een interview met Fortune: “De winkels zijn ons grootste product.”

De voormalig Burberry-CEO vindt dat Apple als groot bedrijf een verplichting heeft richting de gemeenschap en probeert dat met onder andere aandacht voor onderwijs in de Apple Store te realiseren.

Video: de visie van Ahrendts in 3:30min

Niet kijken, wel lezen?

Prima. We hebben het belangrijkste uit de video voor je uitgeschreven. Allereerst heeft Ahrendts het over hoe Tim Cook haar in 2014 benaderde. “Hij zocht iemand voor de winkels, maar vanuit mijn positie als CEO van Burberry was dat een te beperkte functie. Ik wilde het aanbod niet direct afwijzen dus mailde hem iets dat het proces een paar maanden zou rekken.”

Daarmee bleek ze later haar eigen functie gecreëerd te hebben: “Ik mailde Cook dat als hij ooit de fysieke winkels en online Apple Store wilde integreren én de fysieke winkels een belangrijkere rol in de samenleving zou willen laten spelen, ik er wel over na zou willen denken.” Cook mailde 5 minuten later terug: “Zo had ik het nog niet bekeken, klinkt goed!”

Ahrendts zegt in een levensfase te zijn waarin ze vindt dat bedrijven iets terug moeten doen voor de samenleving. “Hoe groter het bedrijf, hoe groter die verplichting. Dus bij het nieuwe Apple Store-concept zijn we gaan denken hoe we het beste van Apple kunnen laten zien en iets kunnen betekenen voor de stad waar de winkel is gevestigd. Het moest een beetje een soort dorpsplein worden waar iedereen welkom is.”

De retail-topvrouw licht een aantal initiatieven uit: allereerst start Apple in de nieuwe winkels met cursussen Swift voor scholieren. Daarnaast komt er een ‘Teacher Tuesday’ waarin docenten op weg worden geholpen met het gebruiken van digitale leermiddelen. Ahrendts: “De winkel is het grootste product dat we produceren. Het heeft vijf features: iPads, iPhones, horloges, Macs en Apple TV. De accessoires zijn boulevards en het enorme schermen in iedere winkel is het forum waar mensen samen kunnen konen.“

De eerste winkel volgens het nieuwe concept is Apple’s Flagship Store in San Francisco en onlangs opende de vernieuwde winkel aan de Regent Street in Londen zijn deuren. Dit jaar worden nog 95 winkels vernieuwd.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  ex-macfreak

  Leuk artikel maar zoals gebruikelijk staan er weer de nodige spellingsfouten in.

  “De accessoires zijn boulevards en het enorme schermen in iedere winkel is het forum waar mensen samen kunnen konen.“ 2 fouten in 1 zin ??

  Is het nu echt zo moeilijk om een artikel grondig na te lezen alvorens het online te zetten ? Zeker bij een artikel dat geen hot nieuws is en dus niet dringend is.

 • Profielfoto
  Nummer 38

  WOWOWOW CORRECTIE: De Apple Store in Brussel is de eerste Apple Store volgens dit concept, ik begrijp dat jullie van Nederland misschien wat jaloers zijn, maar neem het zo: jullie hadden er al 3 terwijl wij Belgen er 0 hadden.

  @ex-macfreak, konen is 1 fout, waar is de 2de?

 • Profielfoto
  Nummer 38

  Got it

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Wat een vrouw! Visie, lef, zelfverzekerd. Goed bezig Angela.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Hij kon het toch niet laten om nog even aan het einde de term flagship store te gebruiken. Er is in de laatste 3 jaar geen artikel geschreven waar het over een Apple winkel ging en de term flagship naar voren moet komen.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Prachig verhaal, maar de producten in de winkel verdienen wel wat aandacht hé! Er is op dit moment helemaal geen reden om naar Apples versie van de Kijkshop 2.0 te gaan.

 • Profielfoto
  hatolex

  Mooi marketing verhaal.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @ahenket:

  Wat een vrouw! Visie, lef, zelfverzekerd. Goed bezig Angela.

  Er is spijtig genoeg een markt voor mensen die gebakken lucht verkopen.

  de [Apple] winkels een belangrijkere rol in de samenleving zou willen laten spelen

  Waar halen ze het toch.

 • Profielfoto
  Hydræ

  De interviewster zit steeds maar met die kop te schudden als zo’n hondje op de hoedenplank van een automobiel.

 • Profielfoto
  hatolex

  En wat me nog het meest verbaasd is, dat er toch altijd weer mensen intrappen gezien sommige reacties hier. Er zit heus geen filantropie in de visie van Apple, maar puur het maken van winst.

  Maar ze maken ook mooie dingen moet ik ze nageven.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Die Angela heeft er wel eens beter uit gezien…..

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @bartvdv::-) — ik zie dat je me niet begreep…

 • Profielfoto
  bartvdv

  Dan heb ik je nu wel begrepen;-)