Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 12 oktober 2016

Op de toekomst! ? Drie verwaarloosde Apple-producten met potentie

Terwijl Apple met de iPhone en iPad vrolijk innoveert, lijken andere producten verwaarloosd te worden. Die nieuwe Macs komen naar verwachting nog deze maand, maar dat zijn niet de enige producten die naar vernieuwing hunkeren.

Draadloze netwerken, speakers en schermen. Markten waar Apple ooit ver voorop liep en juist nu moet doorpakken om de volledige potentie van zijn ecosysteem te benutten. Drie producten met potentie:

AirPorts

De toekomst is draadloos, roept Apple. Die draadloze toekomst hangt met Bluetooth en Wi-Fi aan elkaar. Dat moet altijd werken en een goed bereik hebben. Het is inmiddels net zo belangrijk als stroom.

Wat we hebben: De AirPort Extreme werd voor het laatst in 2013 vernieuwd en biedt ondersteuning voor de nieuwste Wi-Fi-standaard, 802.11ac, die gigabit-snelheden via de lucht mogelijk maakt. Ook de Time Capsule werd drie jaar geleden vernieuwd en biedt naast Wi-Fi een ingebouwde harddisk voor Time Machine-backups.

De toekomst: Nu gigabit-snelheden gehaald worden, gaat Wi-Fi steeds minder om snelheid, maar juist om goed bereik in heel het huis. Fabrikanten als Sitecom (Huddle Wi-Fi) en Google (Google Wi-Fi) springen hierop in met Mesh-netwerken. Dit zijn verschillende routers in huis die als één samenwerken en ook één netwerknaam hebben. Apple was met de AirPort een van de eerste fabrikanten die een gemakkelijk te configureren router had die bovendien erg betrouwbaar werkt. Waarom die expertise niet gebruiken om een eenvoudige oplossing voor Mesh-netwerken te lanceren?

Extern scherm

Het Thunderbolt Display (inmiddels niet meer verkocht) is al jaren het lachertje onder de Apple-accessoires. Zeker in het bedrijfsleven is het gebruikelijk een MacBook te combineren met een extern scherm dat ook als dock met extra aansluitingen dient.

Wat we hebben: Eigenlijk is het meer een kwestie van wat we niet hebben. Het Thunderbolt Display van Apple werd in september van 2011 voor het laatst vernieuwd en bevatte nog Lightning 1, USB 2.0 en Thunderbolt 1. Apple stopte deze zomer met het produceren van het scherm.

De toekomst: Het aanbod externe schermen is groot en op prijs moet Apple niet concurreren. Waarop dan wel? Op kwaliteit. Bijna alle Apple-desktops hebben tegenwoordig een Retina-resolutie en ondersteuning voor het brede P3-kleurenspectrum. Nu alle MacBooks richting USB-C gaan en Thunderbolt 3 in de startblokken staat, is de tijd rijp voor hub-functionaliteit. De MacBooks krijgen steeds minder aansluitingen, een gat dat een ingebouwde hub kan vullen. Daarnaast kan een MacBook door USB-C net als bij MagSafe via het scherm opgeladen worden.

AirPlay

Het haast magisch laten werken van draadloze verbindingen is iets waar Apple goed in is. AirPlay is sinds 2010 beschikbaar en er is een klein ecosysteem van AirPlay-speakers ontstaan. De laatste grote vernieuwing aan het protocol stamt uit 2013 (iOS 7).

Wat we hebben: Technisch is AirPlay nog steeds in orde en werkt het streamen van video, audio of je hele scherm naar een speaker of TV zoals het moet van iOS en macOS. Speakerfabrikanten lijken AirPlay een beetje opgegeven te hebben, kijk maar naar het aantal AirPlay Speakers in de Online Apple Store. Spoiler alert: het zijn er twee.

De toekomst: AirPlay was in 2010 misschien zijn tijd ver vooruit, maar sindsdien is SONOS met een draadloos multiroom-systeem gekomen en loopt Google met Chromecast ook vooruit. Ondersteuning voor multiroom-speakers zou een logische stap zijn, maar denk ook aan nieuwe hardware. Een AirPlay Express-dongle voor in de TV of voor bestaande speakers. Tot slot is er ruimte voor technische verbetering van het protocol nu Apple met zijn eigen W1-chip draadloze audio vooruit helpt, tijd om dat geheime sausje dat door stabiele verbindingen zorgt ook op AirPlay toe te passen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Op de toekomst! ? Drie verwaarloosde Apple-producten met potentie
Sluiten