Op de toekomst! ? Drie verwaarloosde Apple-producten met potentie

Door: Raymon Mens - 33 reacties

Terwijl Apple met de iPhone en iPad vrolijk innoveert, lijken andere producten verwaarloosd te worden. Die nieuwe Macs komen naar verwachting nog deze maand, maar dat zijn niet de enige producten die naar vernieuwing hunkeren.

Draadloze netwerken, speakers en schermen. Markten waar Apple ooit ver voorop liep en juist nu moet doorpakken om de volledige potentie van zijn ecosysteem te benutten. Drie producten met potentie:

AirPorts

De toekomst is draadloos, roept Apple. Die draadloze toekomst hangt met Bluetooth en Wi-Fi aan elkaar. Dat moet altijd werken en een goed bereik hebben. Het is inmiddels net zo belangrijk als stroom.

Wat we hebben: De AirPort Extreme werd voor het laatst in 2013 vernieuwd en biedt ondersteuning voor de nieuwste Wi-Fi-standaard, 802.11ac, die gigabit-snelheden via de lucht mogelijk maakt. Ook de Time Capsule werd drie jaar geleden vernieuwd en biedt naast Wi-Fi een ingebouwde harddisk voor Time Machine-backups.

De toekomst: Nu gigabit-snelheden gehaald worden, gaat Wi-Fi steeds minder om snelheid, maar juist om goed bereik in heel het huis. Fabrikanten als Sitecom (Huddle Wi-Fi) en Google (Google Wi-Fi) springen hierop in met Mesh-netwerken. Dit zijn verschillende routers in huis die als één samenwerken en ook één netwerknaam hebben. Apple was met de AirPort een van de eerste fabrikanten die een gemakkelijk te configureren router had die bovendien erg betrouwbaar werkt. Waarom die expertise niet gebruiken om een eenvoudige oplossing voor Mesh-netwerken te lanceren?
home-wifi-001

Extern scherm

Het Thunderbolt Display (inmiddels niet meer verkocht) is al jaren het lachertje onder de Apple-accessoires. Zeker in het bedrijfsleven is het gebruikelijk een MacBook te combineren met een extern scherm dat ook als dock met extra aansluitingen dient.

Wat we hebben: Eigenlijk is het meer een kwestie van wat we niet hebben. Het Thunderbolt Display van Apple werd in september van 2011 voor het laatst vernieuwd en bevatte nog Lightning 1, USB 2.0 en Thunderbolt 1. Apple stopte deze zomer met het produceren van het scherm.

De toekomst: Het aanbod externe schermen is groot en op prijs moet Apple niet concurreren. Waarop dan wel? Op kwaliteit. Bijna alle Apple-desktops hebben tegenwoordig een Retina-resolutie en ondersteuning voor het brede P3-kleurenspectrum. Nu alle MacBooks richting USB-C gaan en Thunderbolt 3 in de startblokken staat, is de tijd rijp voor hub-functionaliteit. De MacBooks krijgen steeds minder aansluitingen, een gat dat een ingebouwde hub kan vullen. Daarnaast kan een MacBook door USB-C net als bij MagSafe via het scherm opgeladen worden.
thunderbolt display-16x9

AirPlay

Het haast magisch laten werken van draadloze verbindingen is iets waar Apple goed in is. AirPlay is sinds 2010 beschikbaar en er is een klein ecosysteem van AirPlay-speakers ontstaan. De laatste grote vernieuwing aan het protocol stamt uit 2013 (iOS 7).

Wat we hebben: Technisch is AirPlay nog steeds in orde en werkt het streamen van video, audio of je hele scherm naar een speaker of TV zoals het moet van iOS en macOS. Speakerfabrikanten lijken AirPlay een beetje opgegeven te hebben, kijk maar naar het aantal AirPlay Speakers in de Online Apple Store. Spoiler alert: het zijn er twee.

De toekomst: AirPlay was in 2010 misschien zijn tijd ver vooruit, maar sindsdien is SONOS met een draadloos multiroom-systeem gekomen en loopt Google met Chromecast ook vooruit. Ondersteuning voor multiroom-speakers zou een logische stap zijn, maar denk ook aan nieuwe hardware. Een AirPlay Express-dongle voor in de TV of voor bestaande speakers. Tot slot is er ruimte voor technische verbetering van het protocol nu Apple met zijn eigen W1-chip draadloze audio vooruit helpt, tijd om dat geheime sausje dat door stabiele verbindingen zorgt ook op AirPlay toe te passen.
airplay-ipad-16x9

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  DNibbeling

  Eh, een netwerk door het hele huis? Ik heb mijn bedrijf volhangen met AirPorts en die functioneren allemaal gezamenlijk als 1 netwerk…. ooit gehoord van de brugmodus??

 • Profielfoto
  essiw

  Dit is toch al mogelijk met airports? Stel ze in als brugmodus met hetzelfde wachtwoord en je hebt hetzelfde effect.

  Edit: DNibbeling was mij blijkbaar al voor:p

 • Profielfoto
  bartvdv

  […Terwijl Apple met de iPhone en iPad vrolijk innoveert…]

  Woehahahahaha

 • Profielfoto
  Vilscon

  Het verschil tussen brugmodus en mutli-room WiFi is, behalve out-of-the-box oplossing, dat je apparaat tegelijk met meerdere WiFi punten verbonden is, in tegenstelling tot maar één access point. Hierdoor kunnen kleine gaten veel beter opgevangen worden.

  Althans, zo begreep ik het verkooppraatje van een Coolblue Expert.

  Of dit nou daadwerkelijk het geval is, dat vraag ik mij af. Zou wel bijzonder zijn als dit kon..:razz:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Goed om op een rij te zien waar Apple op belangrijke terreinen grote steken laat vallen. Ik zou willen toevoegen een belangrijk apparaat waar Apple het nog nooit gebracht heeft tot het uitbrengen van een exemplaar: de Apple Smart Televisie.
  Steve Jobs beloofde ooit de toekomst van televisie te veranderen. Wat zou het mooi zijn een supergroot TV-scherm aan je muur te hebben hangen, dat supergoed en intuïtief werkt en direct communiceert met al je Apple apparaten. Apple zou eigen TV-kanalen opzetten en was al jaren geleden in overleg met producenten en TV-kanalen over de content daarvoor. Is het hele project in de prullenbak verdwenen?
  Onverklaarbaar, want hoe je het ook wendt of keert: de televisie is denk ik toch het apparaat dat in de meeste huizen het meest gebruikt wordt, of je nu live kijkt, of via apps als Netflix. Het middelpunt van elk huishouden, ook te gebruiken als superdisplay voor je iMac, MacBook, iPad en iPhone….maar tot nu toe nog steeds…zonder Apple!

 • Profielfoto
  polansky

  Inderdaad Apple TV blijft een verwaarloosd product.

  Er zit wel wat verbetering in, maar ‘apps’ zijn niet de toekomst van de televisie.

  TV kijken gaat de komende jaren drastisch veranderen. De toekomst zit hem in non-lineaire tv, grotendeels gebaseerd op je persoonlijke interesses. Netflix heeft dat bijvoorbeeld heel goed door.

  Niemand heeft nog zin, of tijd om iedere keer maar weer een week te moeten of te willen wachten op een volgende aflevering.

  Daarnaast is het juist GEEN goed idee dat Apple haar pijlen richt op routers en netwerkapparatuur. Als Apple ergens géén kaas van heeft gegeten dan is het wel op dat gebied.

  Waardeloze prul dingen die Apple Airports. Totaal niet configureerbaar en inflexibele kutapparaten.

 • Profielfoto
  Infinitatus

  1. Het bereik van Airport is zeer goed en in zijn begin tijd een van de beste (bron: hardware.info). zoals hierboven al genoemd is: bridgemodus doet hetzelfde.
  2. Monitor. Het enige punt waar ik het meer eens ben. Waar is de losse UDH/4k of zelfs 5k monitor?
  3. Airplay heeft net zoals thunderbolt (usb 3.0/3.1) concurrentie van een goedkoper alternatief. (even het systeem van Sonos buiten beschouwing gelaten). Dat heet bluetooth en dat werkt net zo goed, en heeft minder stroom nodig.
  Op wifi niveau hebben ze een beetje geslapen m.b.t. bijvoorbeeld Sonos.

 • Profielfoto
  --help

  Brugmodus (bridge) doet niet helemaal hetzelfde. Kijk maar naar de Cisco access-point controllers. Deze sturen meerdere access-points aan, vanaf een centraal punt. Het voordeel is dan dat als je heen-en-weer loopt je wisselt van het ene naar het andere access-point zonder verlies van tcp sessies. Als je bridge modus gebruikt heb je dat niet. Lijkt me dus een welkome toevoeging aan de features. Ik gebruik thuis lekker mijn Cisco access-point controller voorlopig;)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik vind het vooral jammer dat Apple zoveel poen heeft en als je kijkt naar wat er qua producten allemaal gelanceerd wordt dan zijn deze zo extreem matig. Beter gezegd, gebouwd met de handrem erop. Zo’n Apple Watch en Apple TV zijn gewoon gebouwd met een visie van; laten we de eerste generaties niet al te slim en goed maken anders kunnen we onszelf niet overtreffen bij generatie twee.

  Nu met watchOS 3 merk je pas hoe lelijk traag de processor is in die eerste Apple Watch. Dat Apple zo’n eerste generatie er nog steeds verkoopt als instap is dan wel weer prima maar dat ze deze nieuwe/oude eerste generatie nog even snel voorzien van de huidige processor zegt denk ik wel voldoende over hoe ze bij Apple denken over de oude processor.

  Niet dat ik te klagen heb voor het geen dat ik doe met zo’n Apple Watch maar het is gewoon extreem jammer dat het bedrijf zoveel poen heeft en alles erop wijst dat ze alleen maar bezig zijn met marges, cijfers en omzet om nog meer poen te krijgen.

  Een Apple TV met een App Store zonder update notificatie systeem zodat je eenvoudig kunt zien voor welke apps een update klaar staat! Een zwart/wit UI (nacht mode) dat alleen maar functioneert als aan/uit -switch en dat niet gekoppeld is aan tijd-zones zoals dat op je iOS devices geregeld is en alles automatisch gedimd wordt op basis van tijd.
  Het is zo verschrikkelijk jammer dat de afstandsbediening van een 180,- device het hoogtepunt is en dan vooral als je het 11,- bandje eraan koppelt zodat hij niet uit je klauwen valt en stuk is want het is natuurlijk allemaal van glas.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Goed stukkie weer!
  Er zijn wel hele goedkope merkloze Airplay-ontvangers waarmee je elke stereo draadloos maakt. Gaat prima. Zie http://aartjan.nl/blog/airplay-tips/

  Time Capsule raadt ik altijd iedereen af. Aan sommige modems kan je al direct een USB schijf hangen. Of je pakt meteen een NAS, veel beter. De Time Capsule had eigenlijk allang een volwaardige NAS moeten zijn, inmiddels.

  Scherm: eeuwig zonde dat ze daarmee gestopt zijn.
  Apple TV: hopeloos mislukt, zonder Steve, kunnen we nu wel zeggen.
  HD Audio: nooit meer wat van gehoord.

 • Profielfoto
  ZCase

  Speakers kun je beter overlaten aan audiofabrikanten. De EarPods/Buds gaan steevast met de verpakking de vuilnisbak in. Apple Music komt nog steeds niet verder dan gecomprimeerde muziek, maar voor het overige vind ik dat Apple het uitstekend doet. Wat niet betekent dat ik er moeite mee zou hebben dat de zwakke plekken worden aangewezen. Ik kijk uit naar de nieuwe Macs.

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @polansky, zou jij je schelle statements ook een fatsoenlijk kunnen onderbouwen? Ben jij de persoon om te bepalen hoe je het meest rendabel content voor tv maakt? Als ik m’n soap aan het kijken ben wil ik uiteraard weten wat er de volgende aflevering gebeurd maar als ze me lieten kiezen welke aflevering ik op eender welk moment kan kijken zal ik véél minder uren kijken.

  Who the fuck zegt dat Apple haar pijlen richt op routers & netwerkapparatuur? Raymon maakt een interessant artikel over die potentie van bepaalde apparaten, en dan nog, als jij jou visies en ideeën superieur beschouwt tegenover die van Apple, waarom heb je dan zelf nooit een bedrijf gesticht? Als jij écht zo veel betere beslissingen kan maken dan heel het team bij Apple in combinatie met jou fenomenale kennis qua interesses en contentkeuzes van mensen ben ik zeker dat je het ver zou schoppen!

  Ps. weet iemand wat over die Lightning 1-poort? Is het een voorloper van Thunderbolt of FireWire of zoiets?

 • Profielfoto
  xaddict

  Hartstikke leuk hoor, die mesh netwerken. Maar dat maakt alles alleen nog maar véél duurder.
  Google’s router kost 130€ per stuk. Apple’s routers zijn altijd al veel duurder geweest en dan kom je dadelijk dus op 500€ voor 2 routertjes. Dan doe mij maar gewoon lichtnet ethernet adapters of range extenders. Stuk goedkoper

 • Profielfoto
  SvS

  Ik had gehoopt op veel meer games voor Apple TV, waar je controller voor nodig hebt, niet dat beweeg/jump gedoe met remote. Gewoon zoals Skylanders Superchargers, het is jammer dat Disney stekker uit heeft getrokken, zulke games moeten er meer van komen. Ook zijn er veel Lego games voor iOS en wat te denken Minecraft PE. Waarom poorten ze die niet door tot Apple TV?

 • Profielfoto
  GeertGB

  Totaal verkeerde keuze van verwaarloosde producten lijkt me. Veel belangrijker en vooral voor de toekomst zijn:

  – Siri (werkt nog steeds niet goed, zeker niet vergeleken met Google Now en Assistant, verschillen tussen iPhone, Apple TV en Mac, waarbij Apple een voorsprong van jaren heeft verspeeld)

  – Artificial Intelligence, search en services die hier gebruik van maken (mogelijk nog fundamenteler dan Siri, want dat is maar een service, denk bijvoorbeeld ook aan Maps, waar een bedrijf eigenlijk alleen gevonden kan worden door het adres in te voeren of aan Google Echo)

  AirPorts, AirPlay zijn maar infrastructurele details uit het verleden, Apple lijkt niet in de wedstrijd voor de toekomst te zitten.

  Als er nog mensen zijn die zich afvragen of Apple een leadership probleem heeft, dan ligt hierin het antwoord wat mij betreft. Bijna USD 200B op de bank en een verzameling executives die niet kunnen verzinnen hoe het aan te wenden. Hoe ons te verassen met producten en diensten die we niet voor mogelijk houden.

  En dan zeggen dat het van veel lef getuigt om de headphone jack uit de iPhone te halen. I rest my case.

 • Profielfoto
  Edwin

  Goed kritisch stuk, dat mijn interesse voor Apple na 8 jaar sterk afneemt is dus niet zo gek. Langzaamaan verschuift dit naar een Google Chromebook, Google Chromecast, Google Pixel en misschien wel Google Wi-Fi. Ik heb tegenwoordig ook niet veel meer nodig (nu de kinderen het huis uit zijn).
  .
  PS en dank voor de Huddle Wi-Fi tip, de Time Capsule en AirPort Express zijn na 5 jaar wel aan vervanging toe.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik denk niet dat deze drie producten het hardst aan vernieuwing toe zijn.

 • Profielfoto
  peteha

  Vernieuwen is altijd goed, maar niet altijd nodig. Ik ben nog steeds super tevreden met mijn 30-inch scherm uit 2008, beste aankoop ooit! Idem met Mac Pro uit 2013, ik zie niet in waarom deze vernieuwd moet worden. Snelheid en betrouwbaarheid is extreem goed, dus wat moet ik met iets dat nog sneller is? De vorige Pro deed ik na 6,5 jaar weg omdat ik vond dat er eens iets nieuws moest komen, maar eigenlijk deed ie het nog best. Ook het internet met de Airports werkt nog steeds betrouwbaar en supersnel.
  Het probleem van de computerindustrie is denk ik dat de bestaande producten zo goed zijn, dat gebruikers geen andere wensen meer hebben. 75% van de nieuwe functies gebruik je toch niet. Ik hoef toch ook geen auto die 400 km/uur kan?

 • Profielfoto
  hokkie

  @peteha;

  Je zegt dus dat de industrie maar moet stoppen met ontwikkelen en innoveren? Dat zou de doodsteek zijn voor het bedrijf. Stilstand = achteruitgang.

  Tim lijkt mij zo’n figuur die alle ‘succesvolle’ producten volledig uitmelkt en daar heeft de afdeling R&D onder te lijden. Zonde!

  Maar ach… vandaag krijg ik mijn iPhone 7, dus voor de komende maanden ben ik wel weer zoet.

 • Profielfoto
  interFACE

  Apple is een telefoonbedrijf, dat ook nog computers verkoopt.

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Technisch is AirPlay nog steeds in orde en werkt het streamen van video, audio of je hele scherm naar een speaker of TV zoals het moet van iOS en macOS.

  AirPlay is een schim van Google Cast / Spotify Connect / Sonos dat stuk voor stuk allen beter werken.

  AirPlay werkt namelijk zo: iPhone (speler) -> router (WiFi) -> AirPlay speaker (WiFi of bedraad, meestal WiFi).

  Cast / Spotify Connect / Sonos: iPhone -commando> router -> Speaker (er is dus geen continue verbinding nodig met de iPhone)

  Voordelen hiervan:
  – Trekt niet als een gek de batterij van je iPhone leeg zoals met AirPlay
  – Hapert minder (afhankelijk van je netwerk, maar in mijn set-up wel degelijk een verschil)
  – Werkt fijner. Als ik AirPlay muziek luister, kan ik bijv. geen YouTube video openen en afspelen over de speakers van mijn iPhone. Of als je perongeluk ergens op klikt, dan is je muziek weg.

  Dus Raymond (auteur artikel), werkt AirPlay nou echt zo goed – of is het een slechte uitvoering van iets wat reeds door drie partijen is verbeterd?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De “Apple TV” vind ik het ergste voorbeeld van een gemankeerd product. Na een jarenlang hobbyachtig kastje, waar je bijna niks mee kon, kan het dan nu iets meer. Maar volgens mij niets meer dan de mogelijkheden die in elke Smart TV zijn ingebouwd. En vrijwel elke televisie die in de winkel staat is een smart televisie, dus de “Apple TV” lijkt mij een apparaat zonder toekomst. Alleen handig als je nog een ouderwetse “domme” LCD-televisie hebt zonder smart functies. (zoals ik:)

  Zelfs de Horizon box van Ziggo-UPC die je gratis krijgt bij een beetje behoorlijk snel internet abonnement bevat de meeste functies die die je nodig hebt: programma’s opnemen, vanaf begin kijken, terug kijken, films en series ‘on demand’ tegen betaling, 1000 (iets oudere) films gratis en nog dit najaar ook de Netflix app erop. Dan ben je er bijna al. Alleen draadloos streamen kan er nog niet mee, volgens mij, maar dat komt wellicht nog.

  Wat Apple zou moeten doen is grootbeeld – 55″ – 65″ – 75″ super smart televisie’s maken (bijvoorbeeld samen met Sony of LG), en dát voorzien van Apple’s TV OS, zodat je alles in huis van Apple hebt. Zodat al je Apple apparaten met elkaar kunnen communiceren. En je alles kunt bedienen met een goede, makkelijke remote. Dat wil ik en ik ben denk ik niet de enige. Waarom koopt Apple niet gewoon de televisie divisie van Sony, LG of Sharp? Onbegrijpelijk dat Apple zulke kansen laat liggen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Waarom koopt Apple niet gewoon de televisie divisie van Sony, LG of Sharp? Onbegrijpelijk dat Apple zulke kansen laat liggen.

  Omdat er met televisies tegenwoordig geen droog brood te verdienen valt? Sharp is van Hisense, Philips is TPV, enz. Weinig mensen zullen €500 of meer extra betalen voor een goedkoop Chinees scherm met het logo van Apple.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Zakske: je weet net zo goed als ik dat Apple zich nooit richt op het goedkope segment. Maar op de high end kant van elektronische producten. Met kwalitatief goede smart televisies is zeker goed te verdienen. Zeker als het past in Apple’s eco system. Dan heb ik het over een vergelijkbare prijsklasse als de grote Sony Smart TV’s – ongeveer tussen 1500 en 4000 euro, afhankelijk van de grootte van het scherm. Voor een Samsung televisie van 55″ – 65″ en groter betalen mensen ook tussen 1000 en 3000 euro, die vliegen als boordjes de winkel uit. Dus er is zeker een markt voor kwalitatief goede grootbeeld smart televisies.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik zelf heb nog een Apple Time Capsule gekocht een paar maand geleden.

  Het was voor mij op dat moment wel een dure aankoop, maar wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb. Met mijn modem van Belgacom kon ik heel moeilijk verbinding krijgen in mijn kamer. Ik heb de Time Capsule hier geplaatst en ik heb wifi over heel mijn woning nu. Echt heel fijn ding, het is nog maar één keer “uitgevallen”, ik kon geen verbinding krijgen maar dat was blijkbaar omdat er een firmware upgrade was, het lampje van de Time Capsule brandde Oranje en liet zo dus weten dat er een upgrade was. Sindsdien geen uitval meer gehad, al kan je dat niet echt een uitval noemen, Firmware moet soms nu eenmaal bijgewerkt worden:-)

  Ik gebruik hem ook in combinatie met time machine en dat werkt feilloos (voor mij toch):-)

 • Profielfoto
  Vandefilm

  Ik denk dat mensen vergeten dat je met geld geen innovatie koopt. Gelukkig niet, want dan zou het een nóg saaiere wereld worden. Je kunt wel 200B op de bank hebben staan, maar dat wil niet zeggen dat je daarom maar slechte bedrijfsmatige keuzes moet gaan maken (zoals gaan rommelen in je marges of maar gewoon een supersnelle processor in de watch doen ook al kost het teveel). Apple is een bedrijf dat winst moet maken, ook met de Apple Watch.
  Innovatie in smartphones is er gewoon een beetje uit. Je kunt het nog dunner maken, een nog beter scherm, nog snellere processoren en meer RAM erin gooien, maar echte veranderingen zijn er niet meer. Dit komt pas wanneer de form-factor anders wordt. Dus dat we niet meer afhankelijk zijn van aluminium maar telefoons van glas, of buigbaar plastic gaan maken. Iets als een iPhone die je uit kunt klappen tot iPad en dan nog weer verder naar een Mac waarbij het toetsenbord met hologram op tafel wordt geprojecteerd of zoiets.

  Hetzelfde ga je straks zien bij elektrische auto’s. Dat zit nu in een enorme vaart, maar de Tesla Model zoveel kan straks 1000km rijden op 1 batterij-lading en zit straks na 1 seconde op 100km/uur en misschien dat hij in een rechte hoek kan inparkeren, maar dan is daar de innovatie ook wel af.

  Misschien zijn VR-brillen de toekomst, maar daar twijfel ik ook over. We hebben nu een Steve Jobs nodig om te zeggen wat de toekomst leuk gaat maken. Misschien zijn het juist wel de robots en moet Apple drones en huishoudrobots gaan maken die er fantastisch uit zien. Ik weet het niet.

 • Profielfoto
  computer space

  3 producten waar ik niks om geef en die derden prima kunnen maken. Kom nou gewoon met een macmini met 6core kaby lake, dan hebben we wat aan het apple label.

 • Profielfoto
  Siri

  Het Thunderbolt Display van Apple werd in september van 2011 voor het laatst vernieuwd en bevatte nog Lightning 1, USB 2.0 en Thunderbolt 1.

  Vreemd, die van mij heeft alleen maar MagSafe…

 • Profielfoto
  no_poo

  2016 was weer eens een zeer rustig jaar tot nu toe, maar dat betekent dat het in de komende paar maanden nog weer leuk kan worden. Er zal wel een reden zijn voor vertragingen, want marktaandeel verliezen was vast geen deel van het plan.

 • Profielfoto
  Imade

  De “Apple TV” vind ik het ergste voorbeeld van een gemankeerd product. Na een jarenlang hobbyachtig kastje, waar je bijna niks mee kon, kan het dan nu iets meer. Maar volgens mij niets meer dan de mogelijkheden die in elke Smart TV zijn ingebouwd. En vrijwel elke televisie die in de winkel staat is een smart televisie, dus de “Apple TV” lijkt mij een apparaat zonder toekomst. Alleen handig als je nog een ouderwetse “domme” LCD-televisie hebt zonder smart functies. (zoals ik:)

  Zelfs de Horizon box van Ziggo-UPC die je gratis krijgt bij een beetje behoorlijk snel internet abonnement bevat de meeste functies die die je nodig hebt: programma’s opnemen, vanaf begin kijken, terug kijken, films en series ‘on demand’ tegen betaling, 1000 (iets oudere) films gratis en nog dit najaar ook de Netflix app erop. Dan ben je er bijna al. Alleen draadloos streamen kan er nog niet mee, volgens mij, maar dat komt wellicht nog.

  Wat Apple zou moeten doen is grootbeeld – 55″ – 65″ – 75″ super smart televisie’s maken (bijvoorbeeld samen met Sony of LG), en dát voorzien van Apple’s TV OS, zodat je alles in huis van Apple hebt. Zodat al je Apple apparaten met elkaar kunnen communiceren. En je alles kunt bedienen met een goede, makkelijke remote. Dat wil ik en ik ben denk ik niet de enige. Waarom koopt Apple niet gewoon de televisie divisie van Sony, LG of Sharp? Onbegrijpelijk dat Apple zulke kansen laat liggen.

  Ik heb zelf een smart TV en ik moet zeggen… de Apple TV 4 is miljoenen keren stabieler en sneller qua apps.
  Ook heb ik daar meer aan, zo kan ik vlc erop gebruiken, plex, knippr etc.
  Die Horizon is btw een betaalde decoder, daar zit gewoon een huurcontract aan vast.
  Ook zijn de prijzen die Ziggo voor huur films rekent duur en gaat het gigantisch vaak fout.

 • Profielfoto
  Imade

  @Zakske: je weet net zo goed als ik dat Apple zich nooit richt op het goedkope segment. Maar op de high end kant van elektronische producten. Met kwalitatief goede smart televisies is zeker goed te verdienen. Zeker als het past in Apple’s eco system. Dan heb ik het over een vergelijkbare prijsklasse als de grote Sony Smart TV’s – ongeveer tussen 1500 en 4000 euro, afhankelijk van de grootte van het scherm. Voor een Samsung televisie van 55″ – 65″ en groter betalen mensen ook tussen 1000 en 3000 euro, die vliegen als boordjes de winkel uit. Dus er is zeker een markt voor kwalitatief goede grootbeeld smart televisies.

  Had ik maar even €1000,- te besteden.. denk dat die warme broodjes minder snel gaan als jij denkt.

 • Profielfoto
  SvS

  Klopt. Kastje Apple TV is ideaal voor al die mensen die al een mooie, goede tv hebben. Het mag gewoon wat meer mogelijkheden hebben en games, waarbij controller onmisbaar is, erop.
  Zoals muziek en foto’s vanuit NAS kunnen afspelen ipv perse vanuit Mac.

 • Profielfoto
  iBaar

  Ik heb 1 Extreme en 3 Expressen….maar ik heb nog steeds geen goede ontvangst achterin de tuin…
  Je kan een express aan de extreme koppelen, maar dan geen andere express meer aan de eerste express…..althans…dat is me niet gelukt.
  De Extreme staat op een vrij ongunstige plek in huis en dan kan ik dus het netwerk uitbreiden met 1 Express….maar dat is niet genoeg.
  Gaat dat wel met Mesh?