Verslaggevers RTL voortaan live met iPhone

Door: Raymon Mens - 21 reacties

De iPhone is niet meer weg te denken bij moderne nieuwsgaring en RTL zet vandaag een grote stap. De Nederlandse zender gaat al zijn verslaggevers uitrusten met een iPhone-reportageset waarmee binnen 5 minuten live verslag op televisie gedaan kan worden.

De set is de afgelopen tijd intensief getest en bestaat uit (natuurlijk) een iPhone, statief, houder voor de iPhone, Lightning-microfoon, oortje en de app Dejero LIVE+ voor het opzetten van de stream via 4G.

Goedkoper en sneller dan satelliet

De set werd de afgelopen maanden al succesvol ingezet door verslaggevers van RTL Nieuws, bijvoorbeeld tijdens de Olympische spelen in Rio de Janeiro en de dag van Brexit in Londen en door de correspondenten in Israël, Turkije en Italië. De kosten voor een live-verslag via de iPhone zijn tussen de 20 en 40 euro, terwijl een verslag via satelliet al snel 1500 tot 2000 euro kost.

We hebben RTL gevraagd welke apparatuur precies wordt gebruikt, maar nog geen antwoord gehad. De algemene technische omschrijving uit het persbericht is hieronder te vinden. Zodra we meer weten, vullen we dit aan.

 • Een lichtgewicht, stevig en extra hoog statief, zodat ook lange verslaggevers zichzelf recht in de ogen kunnen filmen.
 • Een krachtige LED-invullamp, in lichtsterkte regelbaar, gevoed door een oplaadbare accu. In geval van lege accu kan als noodmiddel overgeschakeld worden op batterijen.
 • Microfoon: deze microfoon wordt op de lightning-poort van de iPhone aangesloten. In volume regelbaar.
 • Oortje: het oortje voor de verslaggever is vergelijkbaar met de oortjes die in de studio worden gebruikt.
 • De Beastgrip: dit is de houder voor de iPhone die op het statief gaat.

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Verslaggevers..:lol: Sensatiebouwers!

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Als de iPhone 7 wordt gebruikt, kan het zomaar gebeuren dat de microfoon los moet worden gekoppeld omdat de batterij op is:P

 • Profielfoto
  KR1275

  verslagg-vers!

 • Profielfoto
  APlasmeijer

  @Henk Jan de Bruijn

  “Microfoon: deze microfoon wordt op de lightning-poort van de iPhone aangesloten. In volume regelbaar.”

  Dus er zal niets veranderen wanneer ze een iPhone 7 gebruiken.

 • Profielfoto
  seek

  Willen ze geen waterpas in de video app?

 • Profielfoto
  polansky

  Zo zo nu maar hopen dat die 4G lijn het houdt bij die ‘grote’ gebeurtenis.

  Tot nu toe ligt het telefoonnet altijd als eerste plat op het moment dat er een ramp plaatsvindt omdat iedereen elkaar wil berichten of laten weten ‘veilig’ te zijn.

  Dan heb je weinig aan je iPhone met 4G verbinding en blijft die satelietwagen toch nodig om verbinding te maken om een satelliet aan te stralen en een uitzending te kunnen verzorgen.

  Maar goed ze zullen wel denken dat als je een iPhone gebruikt je een lijntje met ‘god’ hebt.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Toch niet helemaal nieuw, er zijn al veel meer omroepen welke van een iPhone gebruik maken om verslagen te maken. Er zijn verschillende regionale omroepen in het land die op deze manier verslagen maken om de kosten te drukken.

 • Profielfoto
  farl4web

  Mooi mobiel setje!!

 • Profielfoto
  knekkie

  Dat klink niet erg goed doordacht om de redenen die polansky geeft. Of hebbe ze als backup alsnog een satelliet set klaar liggen?

 • Profielfoto
  Dydefox

  Waar is het videoverslag over dit nieuwsitem? Reporter die reporter filmt die zichzelf filmt…

 • Profielfoto
  bartvdv

  De échte reden is dat het natuurlijk stukken goedkoper en makkelijker is dan een forse camera overal mee naartoe zeulen. En je bespaart op personeelskosten.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Ik vind het geniaal en mooi en venieuwend en praktisch!
  Wel een simpel inkoppertje eigenlijk.

  maar zoals polansky al zegt: niet zo geschikt voor grote rampen.
  Alhoewel:
  de opname verstuur je dan ietsje later, als je weer ergens internet hebt.
  Doet niks af aan het setje an sich!

 • Profielfoto
  hendriksmj

  Doet NOS al meer dan een jaar…

 • Profielfoto
  hendriksmj

  Wat zeg ik, ik denk al meer dan drie jaar…

 • Profielfoto
  Patrick S

  Lang leve de achteruitgang! De cameraman wegbezuinigd! Zo professioneel maken we tegenwoordig tv.

 • Profielfoto
  cmug

  Ben benieuw de apparatuur . Vooral naar die statief koppeling. Als de universeel is voor meerdere Phone modellen is het nog aantrekkelijker.

 • Profielfoto
  smacdab

  click mic van senheisser/apogee.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik heb ze nog in augustus bij CBS gezien. Toen gebruikte een andere verslaggever de FaceTime-camera en zag je op tv hoe hij zijn camera/iPhone recht zette. Volgens mij kunnen zij veel beter de front facing camera gebruiken, zo kunnen zij tenminste nog in het midden van het beeld positioneren voor de kruisgesprekken.

 • Profielfoto
  Jeffry

  @polansky @knekkie… als je geen 4G hebt hoef je toch niet als eerste keuze terug te vallen op de satteliet? De meeste plaatsen hebben natuurlijk Wifi. Dikke kans trouwens dat ze dat zelfs als eerste keuze boven 4G gebruiken.

  Anyways; je kunt zonder achtergrondinfo moeilijk stellen dat het niet doordacht is.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  De vooruitgang schrijdt voort… het is natuurlijk wel handig zo’n klein setje, waarmee je overal en nergens voor een superlaag budget je ‘standup’ kunt maken. Heb de tijd nog meegemaakt dat je een cameraman én geluidsman (of -vrouw) had. (En in Engeland vanwege vakbondseisen óók nog een chauffeur/sjouwer voor de apparatuur als groot zwaar statief en reserve accu’s. De verslaggever mocht dat daar van de vakbond niet dragen. Dan ging je dus met een team van vier personen op reportage. Plus één of twee mensen met een satellietwagen, als er een liveverbinding nodig was).

  Een (meestal Sony of Philips) professionele camera die tussen de 50.000 en 100.000 euro kostte met een aparte kabel naar een professionele Betacam recorder van zo’n 20 kilo. Later werden dat camcorders, waarbij de geluidspersoon met een mengpaneeltje liep en vervolgens helemaal werd wegbezuinigd. Die camera’s waren nog wel zo’n 70/80 cm groot en loeizwaar. Ze werden op de schouder gedragen en konden ook op een (eveneens loeizwaar) statief dat op zich ook al 1000 euro kostte. Zelfs het ‘regenjasje’ voor de camera kostte al 600 euro, want zo’n beetje op maat gemaakt. Voor liveverbindingen moest je een hele satellietwagen huren, met montageunit erin, dat wel. Dat kostte zo’n 1000 euro per dag(deel). Vanuit het buitenland kwam de aparte huur van de satellietverbinding daar dan nog bij, waarvoor door de producer druk gebeld moest worden om nog iets te pakken te krijgen, bij groot nieuws.

  Ooit was ik – volgens mij – de allereerste Nederlandse ‘camjo’; met een klein camcordertje naar plekken waar je niet gezien wilde worden. Zodra kleine camcorders op de markt kwamen ben ik ermee aan de slag gegaan. Later werd dat natuurlijk veel algemener, vooral voor reisreportages, moeilijke situaties en low budget producties. Met kleine digitale camera’s van zo’n 15.000 euro.

  Dit setje met iPhone is natuurlijk een ideale manier om op veel plekken voor heel weinig geld self-supporting ‘de lucht in’ te kunnen. Het is natuurlijk geweldig dat dit nu met een ‘gewone’ iPhone gedaan kan worden. Dat doet je wel realiseren dat het een technisch hoogstaand apparaat is! Met een MacBookje voor het eventueel monteren van een reportage. Je moet wel rekenen dat die houder voor de iPhone nog heel wat zal kosten. Ik denk wel ruim 1000 euro. Het wordt natuurlijk in kleine aantallen gemaakt; het statief en de microfoon blijft ook prijzig, want goed van kwaliteit. Maar niet vergelijkbaar met vroeger.

 • Profielfoto
  NapO

  ik zeg meer bezuinigen,….en dan ook graag minder tv reclames ….je heb immers minder geld nodig omdat je ook minder kosten hebt….

  lijkt me ideaal, geef ze allemaal een iphone 7 plus!