Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 oktober 2016

Verslaggevers RTL voortaan live met iPhone

De iPhone is niet meer weg te denken bij moderne nieuwsgaring en RTL zet vandaag een grote stap. De Nederlandse zender gaat al zijn verslaggevers uitrusten met een iPhone-reportageset waarmee binnen 5 minuten live verslag op televisie gedaan kan worden.

De set is de afgelopen tijd intensief getest en bestaat uit (natuurlijk) een iPhone, statief, houder voor de iPhone, Lightning-microfoon, oortje en de app Dejero LIVE+ voor het opzetten van de stream via 4G.

Goedkoper en sneller dan satelliet

De set werd de afgelopen maanden al succesvol ingezet door verslaggevers van RTL Nieuws, bijvoorbeeld tijdens de Olympische spelen in Rio de Janeiro en de dag van Brexit in Londen en door de correspondenten in Israël, Turkije en Italië. De kosten voor een live-verslag via de iPhone zijn tussen de 20 en 40 euro, terwijl een verslag via satelliet al snel 1500 tot 2000 euro kost.

We hebben RTL gevraagd welke apparatuur precies wordt gebruikt, maar nog geen antwoord gehad. De algemene technische omschrijving uit het persbericht is hieronder te vinden. Zodra we meer weten, vullen we dit aan.

  • Een lichtgewicht, stevig en extra hoog statief, zodat ook lange verslaggevers zichzelf recht in de ogen kunnen filmen.
  • Een krachtige LED-invullamp, in lichtsterkte regelbaar, gevoed door een oplaadbare accu. In geval van lege accu kan als noodmiddel overgeschakeld worden op batterijen.
  • Microfoon: deze microfoon wordt op de lightning-poort van de iPhone aangesloten. In volume regelbaar.
  • Oortje: het oortje voor de verslaggever is vergelijkbaar met de oortjes die in de studio worden gebruikt.
  • De Beastgrip: dit is de houder voor de iPhone die op het statief gaat.
Reageer op artikel:
Verslaggevers RTL voortaan live met iPhone
Sluiten