Tim Cook over iPhone 7, Apple Car, TV en de toekomst

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Dinsdagavond maakte Apple zijn kwartaalcijfers voor Q4-2016 bekend. Misschien wel interessanter dan de cijfers zelf, zijn de antwoorden op vragen die analisten CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri na de bekendmaking van de cijfers mogen stellen.

Cook en Maestri spraken over de nieuwe MacBooks, Apple Car, hoe de iPhone 7 niet aan te slepen is en meer.

Nieuwe MacBooks onderweg

Er werden afgelopen kwartaal minder Macs verkocht, 4,9 miljoen om precies te zijn. Apple-CFO Luca Maestri hintte naar nieuwe producten die binnenkort geïntroduceerd worden en voor een boost zullen zorgen. Inmiddels weten we: dat is in ieder geval een nieuwe MacBook Pro.

newmpb-001
Lees ook: Apple lekt afbeeldingen nieuwe MacBook Pro met OLED-strip

Services groeien

Het aantal verkochte iPhones groeit niet meer, maar Apple’s services-tak is booming. De inkomsten uit iCloud, iTunes, de App Store en Apple Music stegen met 22 procent tegenover het vorige kwartaal. Als de groei doorzet, heeft de services-tak eind 2017 het formaat van een Fortune 100-bedrijf.

iPhone 7 niet aan te slepen

Met de Galaxy Note 7 uitgebrand aan de kant, is Apple het enige grote merk dat een nieuwe telefoon in de markt heeft. Waarom stijgen de verkopen dan niet? Het antwoord is simpel: Apple wil wel meer iPhones verkopen, maar kan de iPhone 7 niet snel genoeg maken. De vraag is groter dan de productiecapaciteit. “De gitzwarte iPhones zijn niet aan te slepen en we hebben geen zicht op afnemende vraag,” zei Maestri.
iphone7-7plus-zwart-gitzwart-16x9

Cook optimistisch over Apple Car

De laatste geruchten over Project Titan zijn dat het niet zo goed gaat en de ambities verlaagd zijn, maar Tim Cook is optimistisch. De CEO zei: “Ik kan natuurlijk niet over geruchten spreken, maar we zoeken altijd naar nieuwe manieren om onze klanten een geweldige ervaring met producten te bieden. Technologie gaat voor een revolutie in de autoindustrie zorgen, maar we hebben nog niets om aan te kondigen.”

Focus op originele content

Apple-topman Eddy Cue zei onlangs dat Apple niet wil concurreren met Netflix, maar Tim Cook ziet dat anders: “Televisie heeft mijn interesse en we onderzoeken veel mogelijkheden. Meer eigen content lijkt me geweldig.”

Een Siri-speaker? Niet zo snel…

Volgens de geruchten gaat Apple net als Google en Amazon een slimme speaker voor in huis maken. Tim Cook lijkt niet overtuigd van deze producten: “De meeste mensen willen een assistent die ze altijd bij zich kunnen dragen. Siri op de iPhone is precies dat. Ik wil niet zeggen dat er geen markt is voor een slimme speaker in huis, maar op de telefoon is de potentie veel groter.” Interessant cijfer: Siri handelt twee miljard vragen per week af.

google home
De Google Home Speaker met Google Assistant.

De toekomst

Op de vraag of Apple’s steeds grotere investeringen in R&D zullen lonen, geeft Cook een bekend antwoord: “We investeren volop in de ontwikkeling van producten die nog niet op de markt zijn en het worden geweldige producten!”

De CEO reageerde fel toen een analist vroeg op Apple een strategisch plan voor de komende drie tot vijf jaar had, of alleen op ontwikkelingen in de markt reageert. “We weten waar we heen willen en zijn wendbaar genoeg om het roer om te gooien als dat moet. Ik heb vertrouwen in wat er in de pijplijn zit, maar ga het er gewoon niet over hebben.”

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  goldoni

  Beetje een rookscherm dit en klinkt bijna als paniek. De toekomst komt niet van Apple vandaan. Wat hebben ze gedaan aan innovatie in de tijd dat Cook baas is? Helemaal niets, alleen reacties op innovaties van andere. Tim Cook = Steve Ballmer = een verkoper.
  De fanboys en girls zullen het vast gemist hebben maar het was slimmer om de Microsoft keynote van vandaag te bekijken voor innovaties. Morgen zie je alleen het verleden.

 • Profielfoto
  Edwin

  @goldoni: Dat klinkt wel erg negatief! Ik vind dat Cook het prima doet! En ze hebben de bestaande producten prima door ontwikkeld. Niets ten nadelen van andere merken, maar die hebben nog steeds het nakijken op de producten van Apple.
  Mijn vraag aan jou: Wat zou jij allemaal anders gedaan hebben als jij in Tim Cook’s schoenen zou staan?

  On topic: Ik vind het jammer dat ze project Titan hebben bij moeten stellen. Ik ben erg nieuwsgierig naar hoe die auto eruit zou zien als het wel naar hun tevredenheid gelopen zou zijn.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @goldoni: Dat klinkt wel erg negatief! Ik vind dat Cook het prima doet! En ze hebben de bestaande producten prima door ontwikkeld. Niets ten nadelen van andere merken, maar die hebben nog steeds het nakijken op de producten van Apple.
  Mijn vraag aan jou: Wat zou jij allemaal anders gedaan hebben als jij in Tim Cook’s schoenen zou staan?

  On topic: Ik vind het jammer dat ze project Titan hebben bij moeten stellen. Ik ben erg nieuwsgierig naar hoe die auto eruit zou zien als het wel naar hun tevredenheid gelopen zou zijn.

  +1

 • Profielfoto
  sciletto

  Beetje een rookscherm dit en klinkt bijna als paniek. De toekomst komt niet van Apple vandaan. Wat hebben ze gedaan aan innovatie in de tijd dat Cook baas is? Helemaal niets, alleen reacties op innovaties van andere. Tim Cook = Steve Ballmer = een verkoper.
  De fanboys en girls zullen het vast gemist hebben maar het was slimmer om de Microsoft keynote van vandaag te bekijken voor innovaties. Morgen zie je alleen het verleden.

  Even serieus, je vind de surface studio een innovatie? Het lijkt op een iMac maar is een innovatie? Het enige coole eraan is de surface dialer maar de rest is gewoon een doorontwikkeling oftewel een evolutie.

  Mensen zijn niet meer snel tevreden en ik ben niet op microsoft vlak snel tevreden maar wat heeft microsoft nou de laatste jaren geïnnoveerd wat door is gebroken vergeleken met Apple? Heeft Microsoft een watch die toch redelijk succesvol is: nee. Hebben ze een eigen telefoon die al bijna 10 jaar booming is: nee. Hebben ze een tablet uitgevonden die booming was: nee. Hebben ze zoiets als een Mac Pro neergezet: nee. Hebben ze zoiets als een Apple TV die toch in veel huishoudens staat: nee. Hebben ze een app store of überhaupt een intergratie op het niveau van Apple: nee. Sorry hoor maar Apple innoveert en ontwikkeld nu door omdat er niet zoveel vlakken zijn om te innoveren. Ik kan het wel waarderen dat ze nu juist op meerdere vlakken aan het ontwikkelen zijn maar ook dit gaat ten koste van iets en dat is geduld. We hebben al zo weinig geduld maar dat is wel nodig in de positie waar Apple zich nu in begeeft. Kijk alleen al naar de levering van de iPhone 7 en de air-pods.

  Apple is in veel opzichten een verrijking in mensen hun leven maar microsoft zou daar ook een rol in kunnen spelen op andere vlakken en dat doen ze niet. Microsoft heeft een console die gewoon mega vet is, ze hebben een besturingssysteem die voor de gaming-pc industrie nummer 1 is en ze hebben op zich nog een sterke positie in het bedrijfsleven, ook al versplinterd die heel erg.

  Microsoft, doe gewoon wat met je markt aandeel in de game industrie en focus je niet op een creatieve markt die al erg dicht getimmerd is met een apparaat van 3000,-. Had dan een game pc van 3000,- ontwikkeld die helemaal hardcore to the bone is en je hebt die markt.

 • Profielfoto
  Peter Villevoye

  Terug naar meneer Cook.
  Ik ben niet zo blij met hem.

  Sinds het verdwijnen van Jobs hebben we geen ‘brutale’ innovaties of ‘bold moves’ meer gezien waarvan zowel Mac-fanaten en de rest van de wereld staan te kijken. Nou ja, een horloge en veel rumoer omtrent een auto. Het ene is heel klein en heeft (letterlijk?) nog wat weinig om het lijf, het andere is enorm groot en nog behoorlijk vaag. En alletwee dingen waar ik geen behoefte aan heb…
  O wacht: draadloze oordopjes – die wil ik wel, maar niet voor 180 euro.

  Stellen dat de Microsoft’s Surface Studio (op die “dialer” na) niet veel meer is dan een doorontwikkeling, vind ik ook onterecht.

  In dat opzicht zou je de oorspronkelijke Mac niet veel meer kunnen noemen dan een doorontwikkeling op de systemen en computers van toen (op die “muis” na). Apple ging echter verder waar Xerox de samenhang en potentie niet zag. Microsoft en Google gaan nu verder op fronten waar Apple het helaas laat afweten.

  Heb je het promo-filmpje van die Surface Studio gezien ? Het riante scherm is een all-in-one zoals de huidige iMacs, maar dan met een totale touch-screen. Da’s nogal een verschil. Het ding klapt bovendien neer, veel verder dan de ouwe iMac scheerspiegel, namelijk vrijwel plat, zoals een Wacom Cintiq en zo te zien ook soepeler en eleganter. En die dialer geeft je ter plekke een functioneel ‘gevoel’. De hele configuratie ziet er ook nog eens netjes uit. (Volgens mij is Joni ergens aan het bijklussen…)
  En dat voor 2 à 3 duizend dollar ? Die wil ik wel !

  Nee, ik ben geen Microsoft-fanboy aan het worden, maar als anderen graag in de voetsporen van Apple treden en een geslaagde stap verder gaan, dan vind ik dat een welgemeend compliment waard.

  Veel digitale aspecten in mijn leven en carrière worden al 30 jaar lang vrijwel exclusief door Apple-producten gedreven en bediend. Maar een Google Pixel en Surface Studio zouden daar best wel eens een plek in kunnen overnemen. Dat zal niet zonder slag of stoot gebeuren, maar de wereld blijft niet wachten op Apple’s vertragingen en blinde vlekken.

  Hopelijk onthult meneer Cook vanavond méér dan een speedbump en rare wrijfstrip voor MacBooks. Het wordt tijd dat de calculerende boekhouder weer vrij baan geeft aan gewaagde stappen, zoals Jobs telkens weer àlles inzette op het verwezenlijken en verkopen van nieuwe ideeën en technieken. Zonder die zindering van iets nieuws, red je het niet, al ben je nog zo goed in marketing, logistiek en winkeltje spelen.