Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 oktober 2016

Tim Cook over iPhone 7, Apple Car, TV en de toekomst

Dinsdagavond maakte Apple zijn kwartaalcijfers voor Q4-2016 bekend. Misschien wel interessanter dan de cijfers zelf, zijn de antwoorden op vragen die analisten CEO Tim Cook en CFO Luca Maestri na de bekendmaking van de cijfers mogen stellen.

Cook en Maestri spraken over de nieuwe MacBooks, Apple Car, hoe de iPhone 7 niet aan te slepen is en meer.

Nieuwe MacBooks onderweg

Er werden afgelopen kwartaal minder Macs verkocht, 4,9 miljoen om precies te zijn. Apple-CFO Luca Maestri hintte naar nieuwe producten die binnenkort geïntroduceerd worden en voor een boost zullen zorgen. Inmiddels weten we: dat is in ieder geval een nieuwe MacBook Pro.

Lees ook: Apple lekt afbeeldingen nieuwe MacBook Pro met OLED-strip

Services groeien

Het aantal verkochte iPhones groeit niet meer, maar Apple’s services-tak is booming. De inkomsten uit iCloud, iTunes, de App Store en Apple Music stegen met 22 procent tegenover het vorige kwartaal. Als de groei doorzet, heeft de services-tak eind 2017 het formaat van een Fortune 100-bedrijf.

iPhone 7 niet aan te slepen

Met de Galaxy Note 7 uitgebrand aan de kant, is Apple het enige grote merk dat een nieuwe telefoon in de markt heeft. Waarom stijgen de verkopen dan niet? Het antwoord is simpel: Apple wil wel meer iPhones verkopen, maar kan de iPhone 7 niet snel genoeg maken. De vraag is groter dan de productiecapaciteit. “De gitzwarte iPhones zijn niet aan te slepen en we hebben geen zicht op afnemende vraag,” zei Maestri.

Cook optimistisch over Apple Car

De laatste geruchten over Project Titan zijn dat het niet zo goed gaat en de ambities verlaagd zijn, maar Tim Cook is optimistisch. De CEO zei: “Ik kan natuurlijk niet over geruchten spreken, maar we zoeken altijd naar nieuwe manieren om onze klanten een geweldige ervaring met producten te bieden. Technologie gaat voor een revolutie in de autoindustrie zorgen, maar we hebben nog niets om aan te kondigen.”

Focus op originele content

Apple-topman Eddy Cue zei onlangs dat Apple niet wil concurreren met Netflix, maar Tim Cook ziet dat anders: “Televisie heeft mijn interesse en we onderzoeken veel mogelijkheden. Meer eigen content lijkt me geweldig.”

Een Siri-speaker? Niet zo snel…

Volgens de geruchten gaat Apple net als Google en Amazon een slimme speaker voor in huis maken. Tim Cook lijkt niet overtuigd van deze producten: “De meeste mensen willen een assistent die ze altijd bij zich kunnen dragen. Siri op de iPhone is precies dat. Ik wil niet zeggen dat er geen markt is voor een slimme speaker in huis, maar op de telefoon is de potentie veel groter.” Interessant cijfer: Siri handelt twee miljard vragen per week af.

De Google Home Speaker met Google Assistant.

De toekomst

Op de vraag of Apple’s steeds grotere investeringen in R&D zullen lonen, geeft Cook een bekend antwoord: “We investeren volop in de ontwikkeling van producten die nog niet op de markt zijn en het worden geweldige producten!”

De CEO reageerde fel toen een analist vroeg op Apple een strategisch plan voor de komende drie tot vijf jaar had, of alleen op ontwikkelingen in de markt reageert. “We weten waar we heen willen en zijn wendbaar genoeg om het roer om te gooien als dat moet. Ik heb vertrouwen in wat er in de pijplijn zit, maar ga het er gewoon niet over hebben.”

Reageer op artikel:
Tim Cook over iPhone 7, Apple Car, TV en de toekomst
Sluiten