T-Mobile met ‘datavrije muziek’ op randje van de wet

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Zoveel muziek streamen als je wil zonder dat dit data kost. Klinkt goed? T-Mobile biedt het nu bij alle Stel Samen & Stel Bij-abonnementen met een internetbundel van 6GB of hoger aan. Toch opereert de provider hiermee op het randje van de wet.

Momenteel worden Spotify, Deezer, Nederland.FM, Hits NL, Tidal en Napster ondersteund. T-Mobile zegt open te staan voor alle muziek­streaming­diensten, groot of klein. Met Apple Music zijn nog gesprekken gaande.

Netneutraliteit

Of de dienst lang blijft bestaan is de vraag. De Nederlandse wet verbiedt zero rating, waarbij bepaalde diensten niet in rekening worden gebracht. De nieuwe wet die dit expliciet verbiedt, wordt dinsdag naar verwachting door de eerste kamer aangenomen en is dan ook direct van kracht. Volgens T-Mobile is de dienst in overeenstemming met Europese regelgeving en mag het daarom wel. De provider is bereid dat door de rechter laten toesten.

Na de aankondiging oogstte de provider veel kritiek. Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom schrijft in een blogpost “dit druist in tegen een belangrijk beginsel van netneutraliteit: elke dienst moet onder dezelfde voorwaarden bereikbaar zijn.” De ACM laat aan NOS weten eerst de stemming in de eerste kamer af te wachten. Ook op Twitter regende het kritiek.

Op de vingers getikt

T-Mobile zoekt de laatste tijd wel vaker nadrukkelijk het randje van het toelaatbare op. Zo werd de provider onlangs door de ACM op de vingers getikt om het Oneindig Online-abonnement, waarbij de provider alle video her-comprimeerde via een proxy en beperkende voorwaarden hanteerde. Die beperkingen zijn nu geschrapt en het abonnement heeft een datalimiet van 5GB per dag, maar klanten kunnen dit eindeloos en handmatig met 1GB per dag aanvullen.

Apple Music is (nog) geen onderdeel van het datavrije-abonnement.
Apple Music is (nog) geen onderdeel van het datavrije-abonnement.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Moeten zij zsm direct afschieten en ik ben zelfs bereid om bij acm een klacht in te dienen, of alles onbeperkt mogelijk maken of alles beperkt dus van je databundel laten snoepen.

 • Profielfoto
  Martink

  Klinkt leuk maar ze benadelen hiermee bedrijven.
  Ze zijn nog met Apple music in gesprek. Als t-mobile dit gratis zou aanbieden dan was zo’n gesprek niet nodig. Dus verwacht dat bedrijven hiervoor moeten gaan betalen.

 • Profielfoto
  Imade

  Klinkt leuk maar ze benadelen hiermee bedrijven.
  Ze zijn nog met Apple music in gesprek. Als t-mobile dit gratis zou aanbieden dan was zo’n gesprek niet nodig. Dus verwacht dat bedrijven hiervoor moeten gaan betalen.

  Klopt en op o.a. Tweakers.net wordt beweerd dat zij dit ook gratis aan de bedrijven aanbieden… yeah right.. alsof Apple het erg zou vinden als je zonder toestemming van hun.. geen data van je klanten databundel zou laten snoepen voor b.v. Apple Music.
  Zij hebben dus gewoon een financieel contract getekend… maar ivm de strengere netneutraliteit dat morgen direct actief wordt… vertelt T een onzin verhaal.

 • Profielfoto
  Wootism

  De reactie van Alexander Klöpping klopt in ieder geval niet.
  Je kan je als streaming-aanbieder gewoon aanmelden bij T-Mobile.

  https://www.t-mobile.nl/datavrije-muziek

 • Profielfoto
  snorlexxx

  Lees op de website van t mobile het volgende betreffende dit onderwerp:

  Kan ik in hoge kwaliteit muziek blijven streamen als mijn internetbundel op is?
  Ja, dat kan. Is je internetbundel op? Dan verlagen wij de downloadsnelheid voor 6 GB en 20 GB (de L- en XL-bundels) naar 384 Kbps. Dat is ruim voldoende om in hoge kwaliteit muziek te streamen.

  Waarom wordt mijn snelheid verlaagd als mijn internetbundel is?
  Alle providers moeten al het internetverkeer met dezelfde snelheid doorgeven. Dit heeft te maken met de wetgeving rondom netneutraliteit. Dus als je internetbundel op is, dan verlagen wij de internetsnelheid en ook de snelheid van Datavrije Muziek.

  Dit betekent dus dat ik voortaan met mijn 6gb bundel altijd 384kbps heb buiten mijn bundel?

 • Profielfoto
  Imade

  De reactie van Alexander Klöpping klopt in ieder geval niet.
  Je kan je als streaming-aanbieder gewoon aanmelden bij T-Mobile.

  https://www.t-mobile.nl/datavrije-muziek

  Maar wie bepaalt of T direct akkoord gaat?
  Daar gaan gewoon financiele gesprekken over.. bedrijf x moet bedrag x geven aan T voor periode x.
  Daarnaast moet bedrijf x dan eerst akkoord gaan voordat jij gebruik kan maken van dienst x met deze wat morgen een illegale dienst is.

 • Profielfoto
  Imade

  Lees op de website van t mobile het volgende betreffende dit onderwerp:

  Kan ik in hoge kwaliteit muziek blijven streamen als mijn internetbundel op is?
  Ja, dat kan. Is je internetbundel op? Dan verlagen wij de downloadsnelheid voor 6 GB en 20 GB (de L- en XL-bundels) naar 384 Kbps. Dat is ruim voldoende om in hoge kwaliteit muziek te streamen.

  Waarom wordt mijn snelheid verlaagd als mijn internetbundel is?
  Alle providers moeten al het internetverkeer met dezelfde snelheid doorgeven. Dit heeft te maken met de wetgeving rondom netneutraliteit. Dus als je internetbundel op is, dan verlagen wij de internetsnelheid en ook de snelheid van Datavrije Muziek.

  Dit betekent dus dat ik voortaan met mijn 6gb bundel altijd 384kbps heb buiten mijn bundel?

  Klopt, maar vergeet niet dat niet die app zelf datavrij is… als jij bijvoorbeeld naar nummer x gaat zoeken dan telt er gewoon data uit je databundel.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Wacht ff……..
  Dus……
  Als je bundel op is gaat je snelheid omlaag, maar wel zo dat er net nog muziek door kan….

  ?????

  Prima toch?

  Bijna hetzelfde als nu!
  Ware het niet dat als je bundel NU op is je in werkelijkheid een snelheid van 0,00001 bit per uur krijgt…. daar heb je dus niks aan

  Hoe dan ook pakken ze je toch, die telecomboeven

 • Profielfoto
  Imade

  Wacht ff……..
  Dus……
  Als je bundel op is gaat je snelheid omlaag, maar wel zo dat er net nog muziek door kan….

  ?????

  Prima toch?

  Bijna hetzelfde als nu!
  Ware het niet dat als je bundel NU op is je in werkelijkheid een snelheid van 0,00001 bit per uur krijgt…. daar heb je dus niks aan

  Hoe dan ook pakken ze je toch, die telecomboeven

  Het probleem is juist dat alleen aangesloten leden datavrij zijn en dat is precies tegen de zero rating amandement dat morgen als het wordt aangenomen en die is kans is meer dan 99,99% dan is dit direct illegaal.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @Imade: Diezelfde telecomboeven zorgen ervoor dat je toch nog kunt internetten zelfs als je datalimiet op is. Moet je eens boodschappen proberen te doen bij welke supermarkt dan ook met een lege portemonnee. Wedden dat je niks mee krijgt.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  De reactie van Alexander Klöpping klopt in ieder geval niet.
  Je kan je als streaming-aanbieder gewoon aanmelden bij T-Mobile.

  https://www.t-mobile.nl/datavrije-muziek

  Zijn reactie klopt wel, alleen jij begrijp er totaal niks van.

  T-mobile speel het heel tactische. Als dit aanslaat kunnen ze zeggen : Zie je nu wel, dit is wat de consument wil.
  vrijheid meningsuiting moet blijven, netneutraliteit moet ook blijven
  @Nick Seamore ja? Dat is het “onbeperkt internetten” of na 2 gb heb je nog genoeg data om te kunnen internetten en navigatie.
  Ik heb de ervaring, dat gaat niet. je kan beter geen internet hebben.
  #telecommaffie

 • Profielfoto
  Imade

  @Imade: Diezelfde telecomboeven zorgen ervoor dat je toch nog kunt internetten zelfs als je datalimiet op is. Moet je eens boodschappen proberen te doen bij welke supermarkt dan ook met een lege portemonnee. Wedden dat je niks mee krijgt.

  Dat is appels met peren vergelijken.. stel ik wil gebruik maken van Apple music.. dan kost mij dit gewoon data.. tot Apple al haar IP-adressen vrijgeeft en vergeet niet dat Apple ook video clips en zelfs korte series aanbied en dat is weer een video ding..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik snap het hele gedoe niet en lees ook een hoop onzin in de reacties. Ik snap ook helemaal niet wat dit met ‘netneutraliteit’ te maken heeft. Als T-Mobile je voor hetzelfde geld mĂ©Ă©r data wil geven dan een ander, dan is het hun vrije keuze omdat te doen. Ze benadelen Spotify, Deezer of Apple Music niet. Het heeft niets met abonnementen daarop te maken. Het gaat puur over de hoeveelheid data. T-Mobile is met z’n data altijd al goedkoper geweest dan bijvoorbeeld KPN.

  T-Mobile had vanaf mijn allereerste T-Mobile iPhone abonnement al ‘onbeperkt internet’. Inderdaad, na opgebruiken van je databundel werd/wordt de snelheid verlaagt, maar daarmee kan je gewoon internetten, email bekijken, muziek luisteren. Alleen geen dataslurpende YouTube filmpjes bekijken en zo. Jarenlang was T-Mobile de enige provider waar je onbeperkt internet had, terwijl je bij KPN, Vodaphone, Tele2 en anderen soms honderden euro’s extra moest betalen als je over je databundel heen was.

  Ik vindt het een prima idee als ze muziekstreamen loshalen van je databundel. Niemand wordt daarmee benadeeld. #Onzin!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Bij Netneutraliteit gaat het om het waarborgen van gebruik van allerlei soorten internetdiensten en schenden van netneutraliteit is het afschermen of zelfs afsluiten van bepaalde diensten, zodat die moeilijker of niet op het internet kunnen plaatsvinden. Daar heeft de hoeveel data die een provider voor je geld wil geven helemaal niets mee te maken. Het gaat erom dat je vrij kunt internetten, mailen, streamen, downloaden, VoIP diensten, etc kunt gebruiken. Dat kan allemaal en daar verandert helemaal niets in als T-Mobile de data van het muziekstreamen niet meerekent.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  @MacAanZee Amen

 • Profielfoto
  Imade

  Bij deze is deze dienst illegaal verklaart.. de wet is aangenomen en daardoor direct actief.

 • Profielfoto
  Imade

  Bij Netneutraliteit gaat het om het waarborgen van gebruik van allerlei soorten internetdiensten en schenden van netneutraliteit is het afschermen of zelfs afsluiten van bepaalde diensten, zodat die moeilijker of niet op het internet kunnen plaatsvinden. Daar heeft de hoeveel data die een provider voor je geld wil geven helemaal niets mee te maken. Het gaat erom dat je vrij kunt internetten, mailen, streamen, downloaden, VoIP diensten, etc kunt gebruiken. Dat kan allemaal en daar verandert helemaal niets in als T-Mobile de data van het muziekstreamen niet meerekent.

  Het probleem is wel dat omdat ik Apple Music gebruik mij dit data kost… wil ik besparen dan moet ik GEDWONGEN een abonement nemen op Spotify bijvoorbeeld en dat is discriminatie op data/diensten en dat is zojuist verboden verklaart.
  Jij mag dus ook geen diensten in een voordeel zetten tegen andere diensten.
  Deze grote spelers kunnen financiele contracten met providers afsluiten… een startup kan dit niet, wat dus direct de startup zijn bestaan onmogelijk maakt.

 • Profielfoto
  computer space

  Grappige was dat ik ACM bericht heb gestuurd ivm vermeende prijsdiscriminatie bij Alles-in-een op de vaste lijn. Daar werd direct op toegehapt, ze gaan dit onderzoeken. Prima zaak: ik heb met mijn data-only bundel al langer het idee allerlei onzin te sponsoren als veiligheidspakketten, Fox sports, en het in stand houden van coax.