Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 oktober 2016

T-Mobile met ‘datavrije muziek’ op randje van de wet

Zoveel muziek streamen als je wil zonder dat dit data kost. Klinkt goed? T-Mobile biedt het nu bij alle Stel Samen & Stel Bij-abonnementen met een internetbundel van 6GB of hoger aan. Toch opereert de provider hiermee op het randje van de wet.

Momenteel worden Spotify, Deezer, Nederland.FM, Hits NL, Tidal en Napster ondersteund. T-Mobile zegt open te staan voor alle muziek­streaming­diensten, groot of klein. Met Apple Music zijn nog gesprekken gaande.

Netneutraliteit

Of de dienst lang blijft bestaan is de vraag. De Nederlandse wet verbiedt zero rating, waarbij bepaalde diensten niet in rekening worden gebracht. De nieuwe wet die dit expliciet verbiedt, wordt dinsdag naar verwachting door de eerste kamer aangenomen en is dan ook direct van kracht. Volgens T-Mobile is de dienst in overeenstemming met Europese regelgeving en mag het daarom wel. De provider is bereid dat door de rechter laten toesten.

Na de aankondiging oogstte de provider veel kritiek. Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom schrijft in een blogpost “dit druist in tegen een belangrijk beginsel van netneutraliteit: elke dienst moet onder dezelfde voorwaarden bereikbaar zijn.” De ACM laat aan NOS weten eerst de stemming in de eerste kamer af te wachten. Ook op Twitter regende het kritiek.

Op de vingers getikt

T-Mobile zoekt de laatste tijd wel vaker nadrukkelijk het randje van het toelaatbare op. Zo werd de provider onlangs door de ACM op de vingers getikt om het Oneindig Online-abonnement, waarbij de provider alle video her-comprimeerde via een proxy en beperkende voorwaarden hanteerde. Die beperkingen zijn nu geschrapt en het abonnement heeft een datalimiet van 5GB per dag, maar klanten kunnen dit eindeloos en handmatig met 1GB per dag aanvullen.

Apple Music is (nog) geen onderdeel van het datavrije-abonnement.
Reageer op artikel:
T-Mobile met ‘datavrije muziek’ op randje van de wet
Sluiten