Surface Studio: nieuwe iMac-concurrent van Microsoft

Door: Raymon Mens - 81 reacties

Het stond in de sterren geschreven. Microsoft heeft zijn nieuwe (en eerste) desktop, de Studio, een dag voor het Apple-event waar de Mac centraal zal staan geĂŻntroduceerd. De desktop bestaat uit een dun touchscreen van 28-inch in een aluminium frame.

Het scherm is erg dun (12,5mm) en heeft geen gebogen achterkant zoals de iMac. Het scherm kan worden gekanteld tot 20 graden, bijna plat, zodat een groot tekenoppervlak ontstaat. Zou Jony Ive al jaloers zijn?

Aan de binnenkant

Om die dunheid te bereiken heeft Microsoft een groot deel van de hardware in de voet van de all-in-one verwerkt. Op esthetisch vlak kan het er mee door. Binnenin vinden we een Intel Skylake Core i5 of i7, GeForce 980M graphics, maximaal 32 GB RAM-geheugen en tot 2 TB aan hybride opslagruimte (SSD+HDD zoals Apple’s Fusion Drive).
surfacestudio-001
Het 28-inch scherm zelf heeft een resolutie van 4500×3000 pixels, wat neerkomt op 192 pixels per inch met een beeldverhouding van 3:2. Het display kan 10-bits kleuren weergeven, net als de Retina iMac, iPad Pro 9,7-inch en iPhone 7.

Surface Dial

De desktop biedt een minijack, SD-slot, Mini DisplayPort-uitgang, Ethernet-poort en vier USB 3.0-poorten. Naast de muis, draadloos toetsenbord en stylus, biedt Microsoft een nieuw accessoire: de Surface Dial. Dat is een circulaire controller die kan worden gebruikt om door documenten te navigeren, of bijvoorbeeld een contextmenu zoals een kleurenpalet in een tekenprogramma te activeren.
surfacestudio-002
De Surface Book kreeg ook een update. Het topmodel bevat nu een Skylake Core i7-chip die zorgt voor 30 procent meer accuduur. Ook worden de grafische prestaties beter. De Surface Studio is vanaf 2999 dollar verkrijgbaar en wordt in december geleverd. Natuurlijk (of helaas?) met Windows 10.

Surface Studio in video

https://www.youtube.com/watch?v=BzMLA8YIgG0

Reacties

81 reacties
 • Profielfoto
  F0nsie

  Mooi!
  Ik hoop dat we van Apple ook een keer innovatie mogen verwachten zoals dit.
  Alleen jammer dat het een wat oudere videokaart bevat. En persoonlijk is het natuurlijk wel erg gericht op designers. Maar aan de andere kant laat Apple hun pro gebruikers al jaren in de steek..

 • Profielfoto
  Dashter

  “Op esthetisch vlak kan het er mee door.”
  Tot Apple een nieuwe iMac met exact dezelfde looks had aangekondigd, dan had hier een ode aan een gedurfde esthetisch vernieuwende parel gestaan. Iets in de trend van “door alle hardware in de voet te herbergen, kan Apple de iMac een prachtige dunnere look geven. De voet zie je namelijk toch nauwelijks.”

 • Profielfoto
  koekiewous

  Wat doen al die bashers en haters toch op onze site?

 • Profielfoto
  olaf191

  mooi design,maar het besturingssysteem blijft het eeuwige gebrekkige windows….en dan zeg ik tegen alle toekomstige klanten van dit product : helaas…pindakaas !!:-)

 • Profielfoto
  Dashter

  Wat doen al die bashers en haters toch op onze site?

  Ben geen basher. Maar zelfs voor een Apple-fansite is het soms toch wat te veel ‘All Praise our Lord’.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Ik herhaal wat ik reeds op het vorige artikel heb gereageerd:

  Het lijkt wel de wereld op z’n kop: Microsoft “het saaie merk voor op kantoor” kondigt een nieuwe natte droom aan voor creatievelingen, en Apple “de gevestigde waarde in de creatieve sector” kondigt morgen een laptop aan waar zodanig weinig poorten opzitten dat je tien verschillende kabeltjes moet kopen. “Pro” hoor…

 • Profielfoto
  Lonestar

  Zou er ook Linux op passen??
  Dan lijkt het me een ideaal apparaat….

 • Profielfoto
  Niels

  Wow! En dan vragen zich mensen af waarom Apple de laatste jaren wordt afgeschilderd als “minder innovatief”. De magie die Apple vroeger had wordt tegenwoordig geĂ«venaard alsniet ingehaald door veel andere bedrijven, waaronder Microsoft het de laatste jaren erg goed doet.

  Natuurlijk zijn marketing en mooie productvideo’s een deel van de wow-factor hier, maar dat is iets waar Apple ook altijd op bouwde. Maar in tegenstelling tot Apple, durven anderen nu wel te innoveren en iets nieuws te laten zijn. Want zeg nu eerlijk, als de geruchten waar zijn is alles wat Apple morgen gaat tonen een afgeslankte MacBook Pro met een ledstreepje en touch id.

  Persoonlijk zal ik Surface Studio niet gaan kopen. Behalve dat ik ingebakken ben in het Apple eco-systeem, vind ik Windows 10 gewoon niet prettig werken. Dat wil niet zeggen dat het wel gewoon een goed systeem is (als je me niet geloofd, ga dan eens naar een mediamarkt en probeer het eens). Bovendien ben ik allergisch voor vingerafdrukken op mijn scherm en alle magische tekenskills die je hierboven in de video ziet, die heb ik gewoonweg niet:smile:

  Maar goed, ik ben dan ook zeker niet de doelgroep van deze Surface Studio. En dat is denk ik ook het hele probleem: als je doelgroep niet groot genoeg is, is een product een ‘flop’. En Apple doet daar precies waar het goed in is: een product ontwikkelen voor een zo groot mogelijke doelgroep, levert lekker veel centjes op en vereist ook niet zo veel innovatie.

 • Profielfoto
  TimmiX

  Wat een mooi en innovatief apparaat! Inderdaad de wereld op zijn kop. Microsoft is echt fantastisch bezig de laatste paar jaren. Windows 10 is gewoon erg goed en hebben hiermee de iMac echt al achter zich gelaten. Tijd voor Apple voor een inhaalslag, want hun desktop/laptop lineup is echt niet meer van deze tijd.

 • Profielfoto
  ageman

  Chapeau:!:

 • Profielfoto
  no_poo

  Microsoft maakt een iMac G4 uit 2002 na met een iets dunner scherm (12 ipv 21mm met 14 jaar verschil) en een Mac Mini onderin in plaats van een bol en ineens is Apple het ouderwetse merk?

  Oké, flauw natuurlijk. Microsoft is in dit tijdperk eerder met de leuke spullen, maar Apple kan dit ook. Waarschijnlijk trekt Apple gewoon haar eigen plan zoals altijd en de tijd zal leren wat er van komt. De Studio is voorlopig nog geen hit gezien die prijs en de geschiedenis van de eerst generatie Surface Book (geplaagd door problemen).

  Apple is op het moment een vrij traditioneel bedrijf, maar je vergeet snel dat dit komt na jaren van uitproberen en zoeken naar form-factors. De iMac lijn, de MacBooks; allerlei verandering door de jaren heen. De Cube was innovatief en spannend, maar niet perfect. De huidige iMac is daarentegen een prachtig ontwikkeld ding.

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @koekiewous, op een niet-Apple-forum zal niet veel te beleven zijn veronderstel ik?

  @NoPlasticPhones, wat ik niet snap is dat er geen enkele USB 3.1 op de Studio zit… Oke, ze allemaal tegelijk vervangen door USB-C is wel drastisch maar wel effectief. Als je nu zo’n Studio koopt zit je over 5 jaar met dongles te zwieren, USB-C zal toch wel een tiental jaar de standaard zijn gok ik.
  Misschien is het probleem juist dat Mac computers meegaan tot USB-C dé standaard is en dat die Studio na 3 jaar de geest moet geven, in dat geval snap ik de keuze van geen USB-C in dat groot ding te steken.

  @Lonestar, als je Windows 95 op een Apple Watch kan draaien zal je op de Studio ook wel Linux krijgen, althans dat lijkt me wel logisch.

  @NielsDam, gtfo en kom over 2 jaar nog eens terug, afgesproken?

 • Profielfoto
  busterpkeaton

  De reden dat vandaag op omt keek, is dat ik dacht dat de nieuwe macs vandaag zouden worden aangekondigd. En het enige wat ik zie is een nieuwe microsoft desktop waar apple wel een heel sterk antwoord op moet hebben morgen. En… “Esthetisch kan het ermee door”? Fanboyisme van het zieligste soort. Het ontwerp is gedurfd, versatiel, direct overtuigend: het soort innovatie dat Apple al jarenlang niet meer laat zien.
  Ondertussen durft Apple een model te verkopen dat al zeven jaar niet is gewijzigd (de mbp non-retina) op een processorupgrade na. Die overigens, net als in 2009, standaard wordt geleverd met een, hou je vast, 500GB, 5400rpm HDD. En waar maar liefst twaalfhonderd euro voor wordt gevraagd.
  Het lijkt wel of Apple bewust bezig is de Mac-tak met wortel en al uit te roeien!

 • Profielfoto
  Zakske
  Raymon

  Zou Jony Ive al jaloers zijn?

  Jony heeft echt wel belangrijkere dingen te doen… zoals een kerstboom ontwerpen voor The Claridge’s in Londen.

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @busterkeaton, weet dat “Esthetisch kan het ermee door” in deze tekst terugslaat op de hardware die in de voet verwerkt zit. Als je eens naar de iMac van 2002 kijkt is dit design toch wel matig.

  OT, ik moet toegeven dat die Dial toch wel knap is, volgens mij is dit de eerste hardwarematige interface door Microsoft, vraag me af hoe het in het echt werkt.

 • Profielfoto
  DirkDiggler69

  Gedurft ontwerp. Zo denk ik er ook over. Heb nooit echt de voordelen gezien van een desktop met touch bediening Maar heeft na mijn idee ook geen voordeel als het scherm rechtop staat. Op deze manier (kantelen en lager stellen) lijkt het me best prettig om mee te werken. Veel technieken (draaiknop/pencill) bestaan natuurlijk al. (en was het niet ooi Apple die de afstandsbediening aan de zijkant van zijn Mac liet kleven?) Het is Apple al vaker goed gelukt bestaande technieken zo combineert dat het ook echt wat gaat opleveren. Deze keer heeft Microsoft denk ik wel even een voorsprong. En denk ik gewoon een nieuwe gebruikersgroep die op dit soort computers zit te wachten. Bij deze gaat Apple verhaal dat de fabrikant zowel de hard/als software zelf maakt ook niet meer op. Nu alleen eens afwachten of de gebruikers ook positief zijn over de hard en software combinatie. Apple, kom op jongens aan de bak!;-)

 • Profielfoto
  Maverick2001

  War een prachtig apparaat! Ik was bang dat er een Dell achtig apparaat kwam maar dit had ik echt niet verwacht. Ik zal niet snel weer naar Windows overstappen maar krijg wel trek in deze machine. Complimenten

 • Profielfoto
  PowerMac

  Blijft Windows, dus kut.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  ik ben met NielsDam eens. Ik vind het esthetisch een mooi ontwerp.
  Ik kan mij herinneren, dat Samsung ook een dergelijk ontwerp had twee a drie jaar geleden.
  Velen zijn een happy Windows 10 gebruikers. Met Windows Office 2016 365 abonnement zou ik mij prima uit de voeten kunnen op z’n machine. Helaas bestaat Windows Live Essentials niet meer. Naast Windows kun je natuurlijk zonder problemen Linux Mint of Open Suse kunnen draaien.
  Ik ben benieuwd naar de revieuw op Tweakers.net

 • Profielfoto
  Psmiles

  Just Wow!

  Als ik designer was, zou ik serieus overwegen over te stappen. Benieuwd of Apple hierop een antwoord weet te vinden.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ben het met velen eens. Ik heb gemengde gevoelens maar over Ă©Ă©n ding moet ik eerlijk zijn: Het is een prachtig apparaat! Ik ben zeker aan Apple gehecht, dat sinds 2009. Maar dit apparaat doet me wel zin krijgen in wat nieuws en spannends. Ik hoop echt dat Apple hier een antwoord op heeft.

  Laten we eerlijk zijn, dit is een pracht dingetje. Ik zag eigenlijk ook niet meteen het nut voor een “touch” in zo een desktop, maar stel je eens voor dat dit een iMac zou zijn… Zou zoveel betekenen voor de professionele grafische wereld in de Mac wereld. Dat kan ik zeker begrijpen. En inderdaad, nu zien dat de software/hardware mooi samenwerkt (zoals dat bij elke mac is) en dan heeft Microsoft echt een winner in huis. Dat samen met de surface pro. Het is waar, Microsoft heeft op design niveau momenteel wel een streepje voor.

  Al vond ik de Mac Pro van 2013 ook wel heel innovatief. In die tijd een krachtige machine in zo een compacte behuizing, fantastisch!:-)

  Benieuwd wat we morgen te zien zullen krijgen. Hopelijk wel meer dan een MBP met touch bar…

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  De iMac heeft een serieuze concurrent, lijkt het. Mooi.
  Dat ze bij Apple vooral niet lui onderuit gaan zakken…

 • Profielfoto
  CD130

  Juist, zo is het! Laten ze bij Apple maar wat harder gaan lopen door deze mooie aanwinst van Microsoft. Kunnen wij straks weer allemaal een dikke iMac kopen ?

 • Profielfoto
  computer space

  Apple heeft helemaal niks met 10 bit kleur. Dat ondersteunt osx helemaal niet.

 • Profielfoto
  Ledda

  Wake up Apple. Dit product is schitterend! “Is het schip nu echt aan het zinken?”

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Mooi ding. Surface book is ook nog steeds een mooi ding trouwens.

  Ik zit met smart te wachten op de nieuwe Macbooks, momenteel met een versleten macbook pro op schoot, maar nu twijfel ik ineens… Het is dat er Windows op staat, dat is een beetje de redding van Apple (en dat iTunes op Windows echt heel belabberd werkt).

 • Profielfoto
  Lonestar

  Blijft Windows, dus kut.

  Wat de software betreft… das altijd een mening verschil per persoon!
  En mocht de software daarin tegen inderdaad ‘kut’ zijn kan het product zelf een geweldig apparaat zijn zolang je daar gewoon je eigen ding mee kan doen.
  Want software kan altijd (althans in de meeste gevallen) worden vervangen ;-)

  Maar nogmaals wat jij als lastig ervaart hoeft nog niet zo te zijn voor een ander!

 • Profielfoto
  bassbug

  Prachtig? Misschien…
  Maar met een prijs van bijna €3000 zie ik weinig mensen het kopen.

 • Profielfoto
  farl4web

  Mooi apparaat, maar wel voor en specifieke (kleine) doelgroep en zeker voor dat bedrag. Het wordt een omgekeerde wereld, vroeger was Apple de underdog en dacht veel aan de creatieve industrie, nu is Apple de grote jongen (en daardoor meer safe en minder flexibel) en gaat Microsoft zich met dit apparaat richten op de creatieve industrie.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Fraai werk.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Ziet er prima uit.
  Maar als ze even veel problemen krijgen met dit ding als met de Surface Book, is het een doodgeboren kindje.

 • Profielfoto
  MacDave

  Heel mooi, maar laat ons eerlijk zijn. Dit is toch weer lekker afgekeken van de iMac? Hoe kun je dit dan innovatief noemen? Ja die dail knop ziet er leuk uit, je het ziet er allemaal mooi strak uit, maar dat komt toch vooral omdat hij op een iMac lijkt? Die voet.. de huidige iMac heeft ook zo’n voet. Ok, er zit geen hardware in, maar toch.

  Ik kan helaas geen afscheid nemen van MacOS.. ik werk dagelijk met windows op het werk en ben nog steeds blij als ik s’avond op m’n iMac mag werken. Gewoon omwille van het de look en feel van MacOS en alles is gewoon ook logischer. Ik heb nog altijd nachtmerries van in de windows verkenner te moeten zoeken naar bestanden, dll’s, program files.. pffff.. neen, dank je.

 • Profielfoto
  Abelvoyen

  Claimen dat ze 3x sneller zijn is leuk voor vandaag in het persbericht maar morgen wanneer alle Macbooks ook Skylake chips hebben is het weer helemaal weg.

  Verder is de Surface studio erg mooi maar die voet vind ik helemaal niks, het is een stuk mooier als het gewoon weggewerkt is in het scherm zelf.

  Tevens is het gebrek aan USB-C een redelijk grote fout imo, binnen een jaar is dit gewoon de standaard en daar zit je dan met je Surface met alleen USB 3.0 en tientallen verloopjes.

  En tja…Windows he.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Kek dingetje, maar of het lekker werkt zo de hele dag met je lamme knuisten op het scherm? Daarnaast ben je gebonden aan een vaste werkplek, en dat lijkt me niet altijd praktisch.

  Microsoft heeft een flinke stap gemaakt. Van de Zune als iPod-kloon naar de Surface Studio, een apparaat dat het stoffige imago flink gaat wegpoetsen.

  En het heeft nog alle poorten!!:shock:

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Hebben jullie de prijs gezien?
  Its cheapest model costs $2,999, with its highest-end model costing $4,199
  Poh!

 • Profielfoto
  MacDave

  Ja zeker gezien…. i7 met 32GB voor 4199 dollar.. sooooow….
  Wel een heel mooi introductie filmpje, knap staaltje ‘propaganda ;-)’
  https://tweakers.net/video/13689/microsoft-surface-studio.html

 • Profielfoto
  Elduderino

  Mooi apparaat, maar de reacties zijn wel typerend. ‘ Wow wat innovatief’ terwijl zolang Apple niet iets uitbrengt wat op zijn minst vliegen kan, wordt het elke gebrek aan innovatie verweten.

  Dit apparaat van MS is wat mij betreft innovatief, maar ik zie ook genoeg innovatie van Apple komen.

  Prijs van dit apparaat is overigens stevig. probleem is nog steeds Windows en MS en hardware, dat gaat niet geweldig samen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Waarom wou Apple ook al weer zo graag 1 dag na Microsofts Event…?

  Voor een Macbook met touchstrip die al gelekt is? Of hebben ze morgen iets over een multitouch enabled Mac OS de iMac te vertellen?
  Alleen dat kan nog de Media aandacht van Microsofts Surface Studio aankondiging weg nemen.

 • Profielfoto
  RJG

  Techzine
  Apple loopt echt achter, ik gebruik windows 10 al van af het begin en het werkt prima en doet, mijn idee, niet meer onder voor Apple.
  Met de lancering van dat apperaat ben ik echt verast en ik vind het mooi.
  Eigenlijk zijn mijn meeste applicaties al over naar de pc, Apple loopt te ver achter en vraagt daarvoor te veel geld. Ik zit te wachten op een een mini met quadcore of een betaalbare pro maar dat zit er niet in. Ik wil best de hoofdprijs betalen maar dan wil ik de hoofdprijs krijgen.
  Het enige programma waar ik geen alternatief voor heb is Finalcut Pro! Ja of ik moet overstappen op Adobe waar ik geen fan van ben.
  O ja, Aperture, maar die heeft Apple zelf al de nek omgedraaid.

 • Profielfoto
  computer space

  Net de presentatie gekeken, en het is weer een verademing om een keynote vol innovatie te zien.
  Leuke is, in ieder zin zit bijna het woord professional. Die was Apple even een paar jaar vergeten. Slimme sneer.
  Mooie hard/softwareintegratie:
  100% weergave, beter schaalbaar OS (belofte uit OSX 1 die Apple nooit meer is nagekomen)
  On the fly hele OS overschakelen naar andere kleurruimte
  3:2, hierdoor handiger voor documenten dan 16:9.
  Beetje lamp iMac gevoel, maar dan gerestyled voor 2016 en voor de professional. Prima, mooie ode aan Apple’s mooiste iMac. Die waarvan bovendien het scherm nog verstelbaar was.

  Mis alleen wel een multicore. 6 of 8 core had wel als optie gemogen, maar goed, Apple verzaakt dit ook al een eeuwigheid, dus door voor Apple te kiezen helpt in deze ook niet.

  Prijs is heel OK. Met een Cintiq of iMac+Wacom A4+ ben je net zo veel kwijt.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Mooi apparaat, maar de reacties zijn wel typerend. ‘ Wow wat innovatief’ terwijl zolang Apple niet iets uitbrengt wat op zijn minst vliegen kan, wordt het elke gebrek aan innovatie verweten.

  Dit apparaat van MS is wat mij betreft innovatief, maar ik zie ook genoeg innovatie van Apple komen.

  Prijs van dit apparaat is overigens stevig. probleem is nog steeds Windows en MS en hardware, dat gaat niet geweldig samen.

  In hoeverre is Apple de afgelopen jaren innovatief met betrekking tot de iMacs en Macbook (pro)? Behalve de connectors… en het dunner maken zie ik dat niet echt. Begrijp me niet verkeerd ik ben een enorme Apple fan.. echter heb ik wel het gevoel dat de ontwikkeling van de Macs de laatste jaren wel heel erg op een laag pitje staat. iPhones / Tablets en diensten hebben wel voorrang.

  Qua prijs vind ik de Surface ook nog niet zo gek. Wanneer ik m vergelijk met mijn 27inch iMac dan betaal je maar 500 euro extra voor het touchscreen en de pen enzo. Het blijft een flink bedrag maar duur nee.

 • Profielfoto
  Eprom

  Heel de Windows wereld moet aan het zuurstof met deze prijzen.;-)

 • Profielfoto
  knekkie

  @Eprom Alsof er geen dure premium windows gebaseerde computers bestonden voor de Surface Studio:lol:

  Men is ook aan de windows kant wel wat gewend hoor. Dat zijn niet allemaal paupers die windows gebruiken omdat ze geen apple kunnen betalen.
  Zoals eerder genoemd is de combinatie van een Wacom cintiq van 22″ en een degelijke PC of Laptop voor grafische doeleinden even duur of zelfs duurder.

  De Wacom Cintiq 22HD Touch kost bijvoorbeeld al € 1.748,45 incl. BTW Daar moet dan nog een degelijke voor jou specifieke grafische doeleinden geschikte Computer bij. Als je vergelijkbare specs wil dan is de prijs van de Surface studio lang zo gek nog niet.

  Vergeleken met de huidige iMac krijg je meer waar voor je geld met de Surface studio als creatieveling. plus het scheelt je een investering in een wacom scherm of tablet naast de investering van je mac. Geen idee of er de 27e een nieuwe iMac uit komt die de Surface studio op zijn plek weet te zetten.

  Het zou mij ook niks verbazen als Apple geschrokken is en terug moet naar de tekentafel. Dit is wat een hoop animators en illustrators gehoopt hadden van een iMac. Ze hebben zelfs gedacht aan een oplossing tegen vieze singers op het scherm met de surface dail.

  Neee dit is echt een slimme zet van Microsoft. Zie het positief in…. als Apple zich nog serieus met computer hardware bezig WIL houden zijn ze nu wakkergeschud en komen ze vast snel met een antwoord.

 • Profielfoto
  recoiller

  Wat mij betreft laat Microsoft nu de innovatie zien die ik eigenlijk van Apple zou verwachten. Apple loopt steeds vaker achter andere bedrijven aan in plaats van andere bedrijven die achter Apple aan lopen.

  MIcrosoft is innovatief goed bezig. Hun telefoon is innovatiever dan de iPhone, ze hebben die hololens wat echt een totaal nieuwe product categorie is en dit kan de computer ook opnieuw definiëren. Welke innovaties zien we bij Apple?

  De iPhone is nu waterdicht, dat waren de telefoons van Samsung eerder ook al. De Macbook met USB-C is extreem geflopt. Niemand zit meer te wachten op het kabeltjes-gedonder van Apple.. overal terug naar 1 aansluiting voor alles. Het praktisch nut is er niet alleen het commerciële nut.
  De Apple Watch was ook niet bepaald een spectaculaire innovatie aangezien er tal van andere smartwatches al beschikbaar waren die innovatief niet erg anders waren. Daarbij wachten we nog steeds op de killer-app waarvoor iedereen de Apple Watch zou moeten kopen. Voor veel gebruikers met de behoefte aan een smartwatch is de Fitbit Charge 2 een betere optie dan de Apple Watch aangezien je dan een derde van de kosten kwijt bent en 3x zo lang met 1x laden kunt. Misschien geen Apps maar ik weet nog steeds niet welke App ik niet zou kunnen missen.

  De Macbook Pro’s kosten een fortuin maar zijn al jaren vrijwel hetzelfde.. Hooguit hier of daar een technische aanpassing. Ook iPads en iPhones zijn vrijwel niet vernieuwd..

  Het gevoel van echt iets nieuws binnen krijgen waar je bijna niet op kunt wachten is er vrijwel niet meer bij. Ik mis dat bij Apple.

  Voor het besturingssysteem blijf ik bij Apple, maar ook daar veranderd niet echt iets.. Het is allemaal een beetje geneuzel in de marge..

  Vrijwel iedereen heeft al jaren een probleem als het gaat om datamanagement. We willen allemaal thuis een backup voor de snelheid en online een versleutelde backup voor de zekerheid. We willen allemaal een selectie van onze content lokaal op telefoon of computer en wat we zelden of nooit gebruiken op de backup thuis en in de cloud. Dit zijn standaard behoeften waar Apple prima in kan voorzien maar wat ze niet doen. Terwijl vrijwel iedereen hier op zit te wachten.

  Ook deze machine van Microsoft zal zonder meer een behoefte invullen. De echte pro heeft voor dergelijke apparatuur veel geld over. Anders zou de Mac Pro ook geen markt kennen.

  Ik vraag me af waar Apple zo mee komt, of we weer iets krijgen waar we eigenlijk niet op zitten te wachten zoals de Macbook met 1 aansluiting..

 • Profielfoto
  polansky

  Apple heeft haar sex appeal verloren.

  En met dit ontwerp zie je nu ook dat het Microsoft goed doet dat “Steve Ballmer” van het toneel is verdwenen. Die man heeft MS destijds bijna kapot gemaakt.

  John Ive kan alleen maar doosjes tekenen, die heeft al jaren geleden zijn designkracht verloren en krijgt nog steeds iets teveel eer. Het zou goed zijn als Apple eens afscheid gaat nemen van deze ‘lord’.

  Ik ben heel benieuwd wat Apple vanavond te bieden heeft, maar als het enkel een ledstripje is op een MBP, dan zou dat wel heel magertjes zijn. Dan kun je definitief zeggen dat Apple haar innovatiekracht verloren heeft. Maar goed het is nog geen vanavond, dus met een beetje geluk krijgen we alsnog iets verrassends te zien. Maar ik vrees het ergste.

 • Profielfoto
  Jeffry

  Genieten dit wat mij betreft… eindelijk wordt het weer eens een beetje spannend in computerland. En een beetje druk op de ketel zal aan weerszijden alleen maar goed doen. Benieuwd naar wat Apple gaat brengen vandaag…

 • Profielfoto
  Freddys

  Ben het wel eens met Knekkie.

  Ik was aan het kijken of de Wacom Cintiq iets voor me is om op te illustreren.
  Als je dan kijkt naar een vergelijkbare grootte scherm met touch en stand ben je
  ook al een 2800 euro kwijt (Cintiq 27HD touch), en dan moet je er nog een computer aan hangen. Dus voor ongeveer hetzelfde geld heb je de Surface.

  Werk zelf al sinds ooit met een Mac maar ga deze toch zeker testen naast de Cintiq. Systeem waar je mee werkt is dan niet zo relevant, ik werk toch met grafische programma’s. En voordeel is dat je bureau lekker opgeruimd blijft.

  Denk dat MS dit vooral voor professionals bedoelt, niet als ‘algemene’ desktop.
  En wat design betreft, is subjectief natuurlijk. Verder vind ik Apple al jaren achter lopen qua innovaties op desktop- en laptopgebied.

 • Profielfoto
  pruus

  Inderdaad mooie machine. Iedereen kijkt naar iedereen. Een Applepatent uit 1990 geeft al een idee. http://www.patentlyapple.com/patently-apple/2010/08/the-mother-lode-welcome-to-the-imac-touch.html. Ik vind het goed dat Windows zo’n druk op de markt geeft. Ook wel een verrassende rol voor Windows om nu ook producent te worden van een high-line. Ga zo door, we krijgen allemaal betere producten hierdoor.

 • Profielfoto
  JohnDillinger

  @pruus: Thank you! Zat me echt te verbazen over het feit dat niemand dat nog genoemd had.

  Verder prima uitgewerkt door Microsoft. Ik vind alleen de voet wat lomp. Maar ik zou ook niet weten hoe die anders zou moeten.

  Ik heb ergens het gevoel dat Apple prima een iPad Pro op zou kunnen blazen tot dit idee.

 • Profielfoto
  computer space

  Ik vind alleen de voet wat lomp. Maar ik zou ook niet weten hoe die anders zou moeten.

  Heb je in de presentatie gezien hoe die in elkaar zit? Ik had echt zoiets van tering, wat een eersteklaspropwerk. Ive zal vooral bij dat filmonderdeel zich heel erg achter de oren krabben.
  270w voeding, quadcore en nvidia beeldchip, en een vernuftig mechanisme om dat enorme scherm in alle posities stabiel te houden, terwijl het vrijwel net zo groot als een Macmini is.

 • Profielfoto
  4GTL

  Mooie computer, mij iets te duur, maar ik heb wel het idee: Ik wil er 1!
  Dat gevoel had ik vroeger bij Apple ook, maar dat is weg.

  Als ik zo kijk naar de huidige generaties Macs, zie ik geen enkele reden om afscheid te nemen van men vrijwel bejaarde HP-laptop.

  Ik ben ook windows 10 gebruiker van het eerste uur, en dit met volle tevredenheid. Vroeger was ik grote fan van OS X, ik vind het nog steeds leuk werken, al geeft het me een te groot 200x gevoel terwijl wel al in de 2de helft van 201x zitten…
  Om even een voorbeeld te geven: de omslachtige manier om software te installeren als je niet via de app store gaat.

 • Profielfoto
  JohnDillinger

  Heb je in de presentatie gezien hoe die in elkaar zit? Ik had echt zoiets van tering, wat een eersteklaspropwerk. Ive zal vooral bij dat filmonderdeel zich heel erg achter de oren krabben.

  Het is zeker verbluffend wat ze erin hebben weten te huffen. Maar desondanks lijkt de voet daardoor wat lomp. Persoonlijk heb ik dan liever de iMac manier waarbij die onderdelen in het scherm zitten. Voor het oog lijkt een iMac scherm door die optische illusie niet dikker dan van deze Surface Studio en dan is de voet ook nog eens superelegant.

  Edit: Overigens zijn die productvideo’s van Microsoft tegenwoordig ook bloedmooi!

 • Profielfoto
  Roko

  Mooi ontwerp, maar ik vraag mij wel af wat dit met je rug gaat doen als je in tablet mode een paar uur over je scherm hangt. Ik zou toch liever het paneel op schoot willen hebben zodat je gewoon rechtop kunt zitten werken, maar daar is hij een tikkie te groot voor. Misschien dat het staand uiteindelijk het fijnst werkt.

 • Profielfoto
  Koezel

  Apple heeft ons de laatste 10-15 jaar verwend met fantastische apparaten. Het verwachtingspatroon van de users ligt daardoor veel te hoog. Wees nou eerlijk, hoevelen van jullie hebben een Apple in huis die niet (meer) voldoet? Het moet altijd beter, sneller. En dunner.Wat is er mis met de Imac met de bolling aan de achterkant? Die zie je toch niet? Terwijl ook de oudere apparaten nog steeds moeiteloos mee kunnen. De Surface ziet er mooi uit maar is niet innovatief. Het zal goed werken, dat geloof ik graag. Maar gaat hij net zolang mee als een gemiddelde Mac?

 • Profielfoto
  Eprom

  Helemaal mee eens, Koezel.
  Ik ben Apple gebruiker sinds 1989. In die tijd kocht ik bijna elk jaar een nieuwe (Power)Mac omdat de computer de laatste versie van de (audio) software niet meer aan kon, maar nu werk ik al meer dan vijf jaar met dezelfde iMac. Ik heb er een SSD bij ingebouwd en kan er zonder problemen de laatste software mee draaien.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Ik zou nooit een iMac kopen in z’n huidige vorm en specs. Naast dat ik ‘m echt niet mooi vind ben ik echt een MacPro gebruiker…

  Speaking off.. Komt ie nog? Of wordt de 7,1 een “TooLate 2016”?

  Deze Surface Studio is gelukkig een normale computer en heel wat beter te gebruiken dan een iPad Pro. Het heeft bovendien een MDP poort, zodat er ook nog eens een goede monitor aan kan zonder vinger vlekken. Dat maakt het toch wel een hele serieuze overweging. Die i7 en slechts 32 GB is voor mij nĂ©t een beetje te karig om vol voor te gaan. Maar toch… op het oog al 10x beter dan wacoms insteek. Dit kan wel eens het punt zijn om met de studio de transitie naar windows te gaan maken.

  Bij Apple staat de i voorop en heeft Pro het nakijken lijkt het wel.

  Ik hoop daarom dat Apple vandaag nog op tijd zich bedenkt en dat ze toch nog wat Whoooping Pro producten in de keynote en product lijn gaan presenteren.

 • Profielfoto
  Zakske

  Overigens zijn die productvideo’s van Microsoft tegenwoordig ook bloedmooi!

  Dat mag je wel zeggen. Reclame van Microsoft was vroeger spuuglelijk, omdat alles in-house gebeurde. Maar sinds het vertrek van Ballmer is er veel veranderd, en deze commercial is werkelijk prachtig. Mysterieus, minimalistisch en de muziek – uit “Willy Wonka and the Chocolate Factory” – past er prima bij.

 • Profielfoto
  kinesitherapie

  Ik vraag me af of het regelmatig gebruik in vlakke modus geen nekklachten zal veroorzaken. Normaal gezien moet de bovenrand van het scherm op ooghoogte staan.

 • Profielfoto
  SponZz

  Moet eerlijk toegeven dat de Surface Studio Pro een mooi vormgegeven apparaat is, zou deze functionaliteit graag in een een Mac terug zien, omdat ik er niet aan moet denken als creatief professional met Windows 10 te moeten werken.
  Vreemd genoeg is de Surface Book dan weer spuuglelijk, met een slecht vormgegeven schanier en dik lomp scherm.

  Hoop dat Apple me vanavond nog positief gaat verassen.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Wat een negatieve reacties , in 2010 waren er rumours , en iedereen laaiend enthousiast. Als Microsoft het maakt , is het niet goed

  http://www.itworld.com/article/2755194/hardware/the-imac-touch-patent–brilliant-next-step-for-apple-or-flawed-concept-.html

 • Profielfoto
  maconly

  Te duur voor de windhoos gebruikers en het ziet er oostblok achtig uit.
  Helaas zitten wij als Apple fans opgescheept met Tim Cook die voor het makkelijke geld gaat iphone.

 • Profielfoto
  joostjoost

  Mooi ding, ik dacht heel even dat ik me vergist had in de dag van de presentatie van Apple. Heel raar om een windows logo op de rug van een iMac te zien staan.

  Het is goed dat Apple wordt uitgedaagd om in het Mac platform te blijven innoveren. Apple heeft waarschijnlijk al sinds het uitkomen van de iPad prototypes van de iMac met touch interface gebouwd, maar redenen gehad om nog te wachten met de productie ervan.

  Microsoft zet deze machine waarschijnlijk om andere redenen in de markt dan Apple. De verkoop van Macs vormt een flink deel van de omzet van Apple. Microsoft verdient aan de licenties op windows en office en ik vraag me af of Microsoft de intentie heeft om veel aan deze machines te gaan verdienen.

  Binnen vier weken zullen in China veel goedkopere Surface klonen opduiken. De overige PC bouwers als Dell en HP zullen bij gebleken succes zeker volgen zodat Microsoft zal moet kiezen:

  Ze kunnen ervoor kiezen om de markt aan de PC bouwers te laten, ze verdienen genoeg aan de licenties. Aan de andere kant is het verleidelijk om de concurrentie aan te gaan met de PC makers. Dit is een glibberig pad, waarop Apple in de jaren 90 behoorlijk is uitgegleden. Microsoft is geen hardwarebedrijf en maakt in een eerlijke concurrentieslag met de andere PC makers geen kans. Ze kunnen echter wel de controle over Windows misbruiken om het marktaandeel van de Surface veilig te stellen. In het verleden hebben ze dit maar al te vaak gebruikt om concurrenten op software gebied de pas af te snijden. Als ze dat gaan doen en er succesvol in zijn, dan dwingen ze bedrijven als Dell en HP om uiteindelijk over te stappen op Linux. Dit is voor Microsoft een risicovol scenario omdat ze veel inkomsten uit de licenties zullen moeten compenseren met extra hardware verkoop. Ze worden dan een tweede Apple.

  Verder ben ik het helemaal eens met polansky. Apple zou moeten innoveren in oplossingen voor services en datamanagement in huis. Gegevens als wachtwoorden, documenten, berichten en contacten zijn privĂ© en die wil je in eigen huis onder eigen beheer hebben. Het is een eitje om buiten de woning op een veilige manier, via VPN, toegang te hebben tot de gegevens. Ik baal ervan dat mijn spullen niet werken als ik mijn gegevens niet uit handen geef aan een online cloud diensten in de VS. Die iCloud datacenters kosten Apple een vermogen, de verkoop van ‘Mac Server’ apparaten die dezelfde diensten ondersteunen, levert ze veel meer op.

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Mooie computer, mij iets te duur, maar ik heb wel het idee: Ik wil er 1!
  Dat gevoel had ik vroeger bij Apple ook, maar dat is weg.

  Ja! Dat is het! Vroeger had ik dat met iedere keynote…

 • Profielfoto
  pruus

  Als je een Apple computer hebt, dan ben je al bovenbaas! Toch? Goh wat een hebberds hier. ;[

 • Profielfoto
  Eprom

  Nu ben ik eigenlijk wel heel benieuwd, iedereen roept om INNOVATIE, maar wat zou je graag zien bij de volgende Mac? Wat mis je bij de huidige Macs? (en een snellere HD, SSD of videokaart is geen innovatie, dus dat slaan we even over)

 • Profielfoto
  plonserd

  HĂ©Ă©l mooi product, alleen jammer dat er (met oog op de toekomst) geen USB-C poorten opzitten.. Mooi reclamefilmpje ook, goeie muziek. Heeft een hoog “moet ik NU zien/uitproberen/hebben” gehalte!

 • Profielfoto
  4GTL

  Nu ben ik eigenlijk wel heel benieuwd, iedereen roept om INNOVATIE, maar wat zou je graag zien bij de volgende Mac? Wat mis je bij de huidige Macs? (en een snellere HD, SSD of videokaart is geen innovatie, dus dat slaan we even over)

  Als het iets is waar we op zitten te wachten is het geen innovatie meer!

  Wat willen we? One more thing… datgene dat niemand verwacht, niemand kent,… Apple was vroeger de specialist erin om met iets nieuws op de proppen te komen, en er dan zo een uitleg aan tegen dat je denkt dat je niet zonder kan.

  Zoals Sjurkie me ook al bevestigd, vroeger keek ik naar een keynote en dacht ik: die wil ik hebben: daar ga ik voor sparen! Als ik nu naar een Mac / OS X keynote kijk denk ik: tgoh een computer… tgoh een OS… Allemaal leuk, maar waarom zou ik er geld aan geven?

 • Profielfoto
  Pixeldude

  Toegegeven hij ziet er eg nice uit. Maar ik kan me niet goed voorstellen hoe deze gimmick in het echt gaat werken. Met gestrekte armen een beeldscherm bedienen is het net niet. Elke keer het scherm kantelen als je hem met je fingers wil gaan bedienen is het ook net niet. Daarbij komt ook nog eens kijken dat wanneer je ijverig hebt lopen fingeren op je beeldscherm je de rest van de tijd tegen de vet vlekken aan zit te kijken..

  Zoiets:shock: Daar wordt je toch gek van?

  Het lijkt ook wel of ze op de creatieve studio mensen doelen. Maar voor minder dan de instap prijs haal je een Wacom Cintiq. Een 27″ teken tablet / monitor. Wacom heeft op dit gebied ook een hoop meer ervaring. Persoonlijk zou ik dus daarvoor kiezen.

  Ik ben erg benieuwd naar de eerste kritische reviews.

 • Profielfoto
  caers_bart

  ziet er strak uit… wacht al even op een nieuwe iMac qua design.

 • Profielfoto
  Eprom

  Elke keer het scherm kantelen als je hem met je fingers wil gaan bedienen is het ook net niet. Daarbij komt ook nog eens kijken dat wanneer je ijverig hebt lopen fingeren op je beeldscherm je de rest van de tijd tegen de vet vlekken aan zit te kijken..

  LOL. Daar heb ik dus ook zo’n hekel aan, vingerafdrukken op mijn iMac. Ik ben de hele dag al bezig om de iPad te poetsen. Voor mij geen iMac-Touch:lol:

 • Profielfoto
  knekkie

  Microsoft wil in principe tonen wat volgens hun de richting is, en wat er kan met hun ecosysteem. Ze weten bliksemsgoed dat ze daarbij de pc-industrie mee moeten krijgen om het succesvol te maken. Daarom zitten ze expres hoog met hun prijzen om niet in het vaarwater te zitten van hun partners als HP, Acer, Lenovo e.d.. Microsoft gaat echt niet de markt voor de voeten wegmaaien voor die fabrikanten. Deze hoge prijzen zijn dus gewoon voor de die-hards die het per se willen hebben.

  Qua apparaat klopt deze all-in-one helemaal. In mijn ervaring is Windows 10 is ook uitstekend: snel en stabiel. Ik zou dit apparaat zo kopen. Eerst maar eens mijn Mac Pro en Wacom Cintiq HD22 Touch zien kwijt te raken.

 • Profielfoto
  knekkie

  LOL. Daar heb ik dus ook zo’n hekel aan, vingerafdrukken op mijn iMac. Ik ben de hele dag al bezig om de iPad te poetsen. Voor mij geen iMac-Touch:lol:


  Daar is al aan gedacht… Cleane oplossing zou ik zeggen

  Zie het hier in actie

 • Profielfoto
  pnobels

  Microsoft heeft goed gekeken naar Apple en … geleerd (onze zijn niet de enige, kijk maar eens naar de Google Pixel). Naar mijn gevoel is Apple teveel blijven stilstaan bij hoe het er uit moet zien voor een premium price en minder naar wat technisch kan. De Surface Studio is eigenlijk een blaam voor Apple. Onlangs nog bij een interieurdesigner geweest die me vertelde dat Windows zijn platform was. De software is er gewoon beschikbaar voor en werkt ook nog eens sneller…

 • Profielfoto
  gipsman

  Van bij zijn ontstaan heeft Microsoft Apple gekopieerd en met succes voor eigen rekening gecommercialiseerd. Voor de iPhone kwamen ze net te laat, google had die markt al ingepikt. Apple was altijd wat (of veel) te duur, want nichemarkt. Apple is nu nog te duur ondanks massaproductie in lageloonlanden, want het heeft dit elitaire imago en gulzige shareholders. Microsoft maakt zijn recente aanbod ook duur, want de kapitaalkrachtige applekopers en shareholders moeten over de streep getrokken worden. Want kijk: ook wij bieden het neusje van de zalm: prospullen progeprijsd. Kop eraf als de volgende windows pc/google chromerbook niet ook een oledsrip heeft.

 • Profielfoto
  pruus

  Overigens vind ik Windows kut. Dit elke apparaat met dit erop is een …apparaat.

 • Profielfoto
  Eprom

  Nou, nou Pruus. Windows is anders prima om te gamen hoor. En dat is dan ook de enige reden dat ik Bootcamp gebruik. Na het gamen weer snel terug naar OSX.;-)

 • Profielfoto
  Zakske

  Het lijkt ook wel of ze op de creatieve studio mensen doelen. Maar voor minder dan de instap prijs haal je een Wacom Cintiq. Een 27″ teken tablet / monitor. Wacom heeft op dit gebied ook een hoop meer ervaring. Persoonlijk zou ik dus daarvoor kiezen.

  Natuurlijk is dit apparaat voor een niche bedoeld. Het ding heet Surface Studio, en ze hebben vanaf het begin feedback gevraagd aan figuren zoals Mike Krahulik, de kerel achter Penny Arcade. Die gebruikt(e) een Cintiq, en zegt;

  “Drawing on the Cintiq now feels like drawing on a piece of dirty plexiglass hovering over a CRT monitor from 1997”.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Pracht machine. En ook het huidige Windows is eindelijk verlost van z’n oude kwalen. De oude windows apps werken nu ook in een rosetta achtige omgeving en de nieuwe zijn ook gewoon een linux achtige omgeving.

  Apple heeft duidelijk het nakijken. Het word wel weer eens tijd voor een stevig potje oorlog. Die jongens in Cupertino zitten toch al sinds de dood van Steve alleen maar te slapen en houden zich teveel bezig met de pegels.

  Tja Apple, nu jij weer… En ik ben al sinds 1986 iemand met een groot Apple hart – kon er jaren lang geen kwaad woord over horen – maar de kaarten zijn nu onderhand wel anders geschud.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Hebben jullie de prijs gezien?
  Its cheapest model costs $2,999, with its highest-end model costing $4,199
  Poh!

  Precies. Ik denk dat eventueel enthousiasme in de winkel snel is afgelopen. Toch wel weer knap van Apple dat ze al jaren mooiere producten maken voor veel minder.

 • Profielfoto
  VinB

  Het concept van de Surface Dial is niet echt heel erg nieuw. NEFF gebuikt een soort gelijk iets voor de kookplaten, de TwistPad. Natuurlijk een veel simpeler iets, maar het concept is het zelfde. Een verwijderbare/verplaatsbare knop waar je je functies mee kan uitvoeren. In dit geval een inductie kookplaat mee kan bedienen.

  Verder weet ik niet of ik het een mooie machine vindt. Dat grote blok in de voet, het is bijna of je een monitor op een MacMini heb geplaatst.

  Ik zie niet dat het een heel groot succes gaat worden, het spreek een veel te kleine niche aan. Wie zou dit kunnen gebruiken? Architecten? Want voor de meeste kunstenaars is het een vrij forse investering. Reclame bureau’s zijn vaak al mac georiĂ«nteerd en zullen eerder geneigd zijn grote iPad pro’s te gebruiken, zoals we hier doen. iMacs met grote iPad pro’s voor onze visuele professionals.

  Maar het is goed dat Microsoft en Google, Apple uitdaagd en misschien motiveerd. Apple moet van zijn luie kont afkomen en weer eens goed nadenken over innovatie en niet vergeten waar ze vandaan komen, dat het bijna over was.

 • Profielfoto
  knekkie

  @VinB

  Er zijn nu mooie video’s die de meerwaarde van de surface dail laten zien voor illustrators en animators.

  animeren in moho met de surface dail op een Surface studio
  https://youtu.be/B4RBl6re_Y4

  En hoe Mac georiënteerd ben je als het uiteindelijk draait om de software die je gebruikt.
  De meerderheid van de creatieve professionals gebruikt iets van Adobe CC. Dat is cross platform. en zeker als je ontdekt hoe de support van Adobe is aan de Windows kant zie je dat ze er flink meer werk in steken om de boel soepel en snel te laten lopen dan op de mac. Daarnaast ook ondersteuning voor op het oog gimmicks als de surface dail of ondersteuning voor multitouch. Er zijn complete nieuwe interfaces ontworpen speciaal voor wie een multitouch scherm gebruikt. Zowel op Mac als PC nu beschikbaar.

  Ik denk dat je je vergist in wie de doelgroep kan zijn voor dit apparaat. de niche is een stuk groter dan je denkt. Het apparaat is ontworpen voor kantoor werk in office gerelateerde software tot vermaak thuis en zowel de student als de creatieve pro in fotografie grafische vormgeving illustratie als animatie. Ik kan mij herinneren dat de originele reveal video aan het einde een groot aantal usecases laat zien voor wie dit apparaat bedoelt is.

  MS focust op creativiteit. Dat wil niet per definitie zeggen dat dit voor een illustrator fotograaf video editor of animator is. ook architecten en kantoor kleikies die leven in office maken dingen en zijn op hun manier creatief. ook daar faciliteert dit apparaat de doelgroepen.