Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 oktober 2016

Surface Studio: nieuwe iMac-concurrent van Microsoft

Het stond in de sterren geschreven. Microsoft heeft zijn nieuwe (en eerste) desktop, de Studio, een dag voor het Apple-event waar de Mac centraal zal staan geïntroduceerd. De desktop bestaat uit een dun touchscreen van 28-inch in een aluminium frame.

Het scherm is erg dun (12,5mm) en heeft geen gebogen achterkant zoals de iMac. Het scherm kan worden gekanteld tot 20 graden, bijna plat, zodat een groot tekenoppervlak ontstaat. Zou Jony Ive al jaloers zijn?

Aan de binnenkant

Om die dunheid te bereiken heeft Microsoft een groot deel van de hardware in de voet van de all-in-one verwerkt. Op esthetisch vlak kan het er mee door. Binnenin vinden we een Intel Skylake Core i5 of i7, GeForce 980M graphics, maximaal 32 GB RAM-geheugen en tot 2 TB aan hybride opslagruimte (SSD+HDD zoals Apple’s Fusion Drive).

Het 28-inch scherm zelf heeft een resolutie van 4500×3000 pixels, wat neerkomt op 192 pixels per inch met een beeldverhouding van 3:2. Het display kan 10-bits kleuren weergeven, net als de Retina iMac, iPad Pro 9,7-inch en iPhone 7.

Surface Dial

De desktop biedt een minijack, SD-slot, Mini DisplayPort-uitgang, Ethernet-poort en vier USB 3.0-poorten. Naast de muis, draadloos toetsenbord en stylus, biedt Microsoft een nieuw accessoire: de Surface Dial. Dat is een circulaire controller die kan worden gebruikt om door documenten te navigeren, of bijvoorbeeld een contextmenu zoals een kleurenpalet in een tekenprogramma te activeren.

De Surface Book kreeg ook een update. Het topmodel bevat nu een Skylake Core i7-chip die zorgt voor 30 procent meer accuduur. Ook worden de grafische prestaties beter. De Surface Studio is vanaf 2999 dollar verkrijgbaar en wordt in december geleverd. Natuurlijk (of helaas?) met Windows 10.

Surface Studio in video

https://www.youtube.com/watch?v=BzMLA8YIgG0

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Surface Studio: nieuwe iMac-concurrent van Microsoft
Sluiten