Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 oktober 2016

Rijbewijs op smartphone in 2020 mogelijk

Van roze boekje naar pasje naar app. Als het aan de Nederlandse Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) ligt, is dat in 2020 werkelijkheid. De dienst zegt tegen De Telegraaf aan een app te werken die het rijbewijs op termijn kan vervangen.

Details zijn schaars, maar Bas van den Berg, unitmanager Rijbewijzen bij RDW, zegt dat er internationaal proeven worden gedaan met apps die door middel van NFC voor één veilige standaard moeten zorgen.

Achterliggende techniek al getest

Het systeem gaat waarschijnlijk met twee apps werken. De eerste staat op de smartphone van de bestuurder en de tweede wordt door bijvoorbeeld agenten gebruikt om de gegevens uit te lezen. De data staat versleuteld in de app opgeslagen en daarom is er geen netwerkverbinding nodig voor controle. De overheid experimenteert al langer met dit soort systemen, zo wordt er actief getest met NFC-authenticatie (Remote Document Authentication) voor DigiD en bevatten alle rijbewijzen sinds 2014 een NFC-chip. De RDW is initiatiefnemer van deze proef.

Het papieren rijbewijs is inmiddels niet meer geldig.

In de toekomst kan het NFC-signaal dat nu door de NFC-chip gegeneerd wordt ook door een smartphone-app gegenereerd worden. Daarvoor moet de smartphone wel met een open NFC-chip uitgerust zijn en dat is de iPhone bijvoorbeeld nog niet. Een woordvoerder van de RDW benadrukt overigens dat de plannen nog pril zijn en kunnen wijzigen. Daarnaast zal het fysieke rijbewijs blijven bestaan, omdat de Rijksdienst voor het Wegverkeer niet van alle bestuurders kan verlangen dat zij een (geschikte) smartphone hebben.

Reageer op artikel:
Rijbewijs op smartphone in 2020 mogelijk
Sluiten