Rijbewijs op smartphone in 2020 mogelijk

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Van roze boekje naar pasje naar app. Als het aan de Nederlandse Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) ligt, is dat in 2020 werkelijkheid. De dienst zegt tegen De Telegraaf aan een app te werken die het rijbewijs op termijn kan vervangen.

Details zijn schaars, maar Bas van den Berg, unitmanager Rijbewijzen bij RDW, zegt dat er internationaal proeven worden gedaan met apps die door middel van NFC voor één veilige standaard moeten zorgen.

Achterliggende techniek al getest

Het systeem gaat waarschijnlijk met twee apps werken. De eerste staat op de smartphone van de bestuurder en de tweede wordt door bijvoorbeeld agenten gebruikt om de gegevens uit te lezen. De data staat versleuteld in de app opgeslagen en daarom is er geen netwerkverbinding nodig voor controle. De overheid experimenteert al langer met dit soort systemen, zo wordt er actief getest met NFC-authenticatie (Remote Document Authentication) voor DigiD en bevatten alle rijbewijzen sinds 2014 een NFC-chip. De RDW is initiatiefnemer van deze proef.

rijbewijs-papier-001
Het papieren rijbewijs is inmiddels niet meer geldig.

In de toekomst kan het NFC-signaal dat nu door de NFC-chip gegeneerd wordt ook door een smartphone-app gegenereerd worden. Daarvoor moet de smartphone wel met een open NFC-chip uitgerust zijn en dat is de iPhone bijvoorbeeld nog niet. Een woordvoerder van de RDW benadrukt overigens dat de plannen nog pril zijn en kunnen wijzigen. Daarnaast zal het fysieke rijbewijs blijven bestaan, omdat de Rijksdienst voor het Wegverkeer niet van alle bestuurders kan verlangen dat zij een (geschikte) smartphone hebben.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Ik vertrouw dit soort zaken niet omdat dit te hacken valt.

 • Profielfoto
  bechris60

  iPhone heeft zeker NFC alleen het wordt niet vrijgegeven.

 • Profielfoto
  hatolex

  Imade, oké dan doen we het niet invoeren.

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @Imade, er zijn dan ook al zóveel bankkaarten uit Wallet gehackt hé…

  @bechris60, klopt!

  OT, ik vraag me echt af waarom die slungels 4 jaar nodig hebben… Als je er al meerdere bankkaarten veilig kan opbergen, waarom dan geen simpel rijbewijs?

 • Profielfoto
  Jorik

  Ik kan me voorstellen, dat als dit internationaal werk (tenminste EU-breed), dat Apple dan wel te porren is om dit ook in de Wallet-app te kunnen integreren.

  Dat dit via NFC moet gebeuren, hoeft nog niet per se te betekenen dat een App volledige controle over NFC moet hebben. Een of andere specifieke API of een nog diepere integratie in iOS kunnen hier ook voldoende voor zijn.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik doe dat eigenlijk nu al, zonder fratsen.

  Ik heb mijn rijbewijs (plastic kaartje) netjes ingescand voor en achter en dan in de 1Password app opgeslagen. Dit heb ik gedaan omdat ik het kaartje anders altijd vergat mee te nemen en je dan een boete kreeg voor geen ID-kaart bij je dragen.
  Als ik nu word aangehouden open ik de 1Password app en laat ik de agent mijn rijbewijs digitaal zien.

  Mag niet, je krijgt dan natuurlijk wel dat hele verhaaltje van de politieschool, wat er kan gebeuren als iedereen dit zou doen maar goed dat gaat één oor in en het andere oor weer uit. Resultaat is wel – Shmoo heeft zijn rijbewijs vergeten maar hij heeft zich wel kunnen identificeren dus zegt de agent. Prima jongen! Volgende keer het kaartje meenemen goed? Zeker, meneer de agent.. Vroooooooooem.. weg is Shmoo.

  Je had erbij moeten zijn.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb alle kaarten die ik maar heb allang op de telefoon, in Stocard.

  Inclusief rijbewijs, ID-kaart, etc.

 • Profielfoto
  Niels

  Ik heb alle kaarten die ik maar heb allang op de telefoon, in Stocard.

  Inclusief rijbewijs, ID-kaart, etc.

  Allemaal leuk en aardig, maar als je staande gehouden wordt zul je toch echt je daadwerkelijke rijbewijs moeten kunnen tonen.

  Dit klinkt allemaal als verre toekomstmuziek, een heel duur en waarschijnlijk op voorhand mislukt project, zoals dat zo vaak is met overheidsdiensten. Maar ach ja, er zullen wel weer een paar kamerleden, ministers, lobbyisten en ‘bevriende’ bedrijven beter van gaan worden.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  met NFC? Jezus zeg! In Amerika is het in een aantal staten, zoals Alabama al lang mogelijk om je rijbewijs gewoon, zonder NFC digitaal in je Passbook/wallet te zetten. En dit kan gewoon op de iPhone en op Android. bij het controleren gebeurd dit met een aangepaste QR-code die alleen de politie met hun smartphone en bijhorende app kan uitlezen.

  Maar nee, Nederland wil weer moeilijk doen!

  NB: Voor Shmoo, in Alabama is dit digitale rijbewijs, voor de meeste overheidsdiensten én gebruik binnen de staat Alabama, tevens ook een geldige vorm van identificatie, en geldt dus als ID kaart. Overigens loopt dit erg uit een van staat naar staat, want over het algemeen is het in Amerika niet gebruikelijk dat een rijbewijs ook geldig is als “legal form of identification”. De meeste amerikanen moeten in het gros van de US, dus gewoon ook nog hun ID kaart of paspoort op zak hebben.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Ik heb alle kaarten die ik maar heb allang op de telefoon, in Stocard.

  Inclusief rijbewijs, ID-kaart, etc.

  Hoe heb je dat gedaan met je rijbewijs en id kaart?
  is dit een kwestie van inscannen?

 • Profielfoto
  Imade

  @Imade, er zijn dan ook al zóveel bankkaarten uit Wallet gehackt hé…

  @bechris60, klopt!

  OT, ik vraag me echt af waarom die slungels 4 jaar nodig hebben… Als je er al meerdere bankkaarten veilig kan opbergen, waarom dan geen simpel rijbewijs?

  Geloof mij maar… als er rijbewijzen erin gepropt worden.. dan zal ook Apple een maandelijkse update dag in MOETEN voeren.

 • Profielfoto
  Imade

  Ik doe dat eigenlijk nu al, zonder fratsen.

  Ik heb mijn rijbewijs (plastic kaartje) netjes ingescand voor en achter en dan in de 1Password app opgeslagen. Dit heb ik gedaan omdat ik het kaartje anders altijd vergat mee te nemen en je dan een boete kreeg voor geen ID-kaart bij je dragen.
  Als ik nu word aangehouden open ik de 1Password app en laat ik de agent mijn rijbewijs digitaal zien.

  Mag niet, je krijgt dan natuurlijk wel dat hele verhaaltje van de politieschool, wat er kan gebeuren als iedereen dit zou doen maar goed dat gaat één oor in en het andere oor weer uit. Resultaat is wel – Shmoo heeft zijn rijbewijs vergeten maar hij heeft zich wel kunnen identificeren dus zegt de agent. Prima jongen! Volgende keer het kaartje meenemen goed? Zeker, meneer de agent.. Vroooooooooem.. weg is Shmoo.

  Je had erbij moeten zijn.

  Tot jij een agent tegen komt die niet zo gemakkelijk is.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Klopt. Maar die ene keer in 5 jaar tijd betaal ik de bekeuring met veel plezier.

 • Profielfoto
  Uluru1964

  Heb ID, rijbewijs, paspoort ingescand in Cardmate en Stocard.
  Geen enkel probleem gehad tot nu met controles. Dit laten zien en de heren van de politie en ze zijn al blij dát je wat kan laten zien zonder dat je de pasjes op zak hebt.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Het lijkt mij allemaal erg prettig maar liever heb ik nou eindelijk eens Apple Pay en OV op mijn iPhone. Toen ik de iPhone 6 zelf betaalde in plaats van de iPhone 5S van mijn werkgever aan te nemen was dat waarop ik anticipeerde. Nu twee jaar later heb ik een nog steeds een hele dure telefoon die nauwelijks meerwaarde heeft boven de 5S. Dat rijbewijs heb ik minder dan 1x per jaar nodig. Betalen doe je bijna elke dag.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Agent: “pasje asjeblieft”
  Ik: “ai , nee. Helaas , mijn iphone heeft een lege accu”
  Agent: “Ok , komt u maar mee naar bureau meneer.”

 • Profielfoto
  N3RD

  Ik heb m’n NL paspoort enkel op zak als ik weet dat ik bepaalde zaken moet regelen of daadwerkelijk een echt ID bij moet hebben.

  M’n rijbewijs heb ik (bijna) altijd op zak. Echter is het zo dat ik een Duits rijbewijs heb en in Dld, dus ook in Nederland, is het D rijbewijs geen wettelijk ID-kaart. In NL wordt ‘ie vaak gedoogd, maar als ze ‘m moeten invullen in een systeem gaat dat niet altijd.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Iedere werknemer moet zich op de werkplek kunnen identificeren voor de inspecteur, dus heb je wel heel vaak een ID nodig, denk ik. Een kopietje of scan volstaat alleen voor de loonadministratie. Bij het stembureau mag een foto dan weer wel, maar een kopietje dan weer niet, hoe vreemd.

  Ik ben blij dat de overheid dit oppakt, maar weer met een tergend traag tempo.