Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 oktober 2016

Apple onder vuur om ­problemen touchscreen iPhone 6

Apple ligt onder vuur om touchscreen­problemen die een aantal gebruikers van de iPhone 6 en 6 Plus ondervinden. Het scherm van de telefoon stopt op willekeurige momenten met reageren en er verschijnt een grijze balk aan de bovenkant.

Loslatende Touch IC-chips op het logic board zijn de oorzaak. Aanklagers in de VS ruiken bloed en in de staat Utah is een collectieve rechtszaak gestart. Een lopende zaak in Californië wordt uitgebreid met extra juristen.

Touch Disease: fabricagefout?

Het probleem kwam in augustus aan het licht nadat reparateurs een opvallend hoog aantal iPhone 6 en iPhone 6 Plus-modellen met touchscreen­problemen zagen. iFixit startte een onderzoek en meldt dat de Touch IC-chips, die zorgen voor het omzetten van aanrakingen naar acties binnen iOS, op het logic board loslaten. Apple heeft deze bij de iPhone 6 niet afgeschermd en door de buigzaamheid van de telefoon laat er soms een los. De iPhone 6s heeft die afscherming wel, waardoor dit alleen bij de iPhone 6 voorkomt.

Aanklagers eisen vervanging en/of recall

Apple biedt klanten die problemen met het twee jaar oude toestel ondervinden alleen de mogelijkheid om de iPhone tegen betaling om te ruilen voor een ‘remanufactured’ model, dat dezelfde zwakheid heeft. De aanklagers eisen gratis vervanging en/of een recall van de toestellen. In het verleden heeft Apple vaker een zogenaamd kwaliteitsprogramma opgezet waarbij producten met fabricagefouten gratis werden vervangen.

Het is vooralsnog onduidelijk hoe wijdverspreid het probleem is. Volgens statistieken die AppleInsider in heeft gezien zijn touchscreen­problemen goed voor 11 procent van de reparaties bij de Amerikaanse Genuis Bar. Ongeveer 10.000 Amerikaanse consumenten willen zich bij de collectieve rechtszaak in Californië voegen. Apple heeft nog niet gereageerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple onder vuur om ­problemen touchscreen iPhone 6
Sluiten