Pixel Phone: Google lanceert zijn eigen iPhone-concurrent

Door: Raymon Mens - 39 reacties

Google gaat naast software ook serieuze hardware maken. De zoekgigant heeft tijdens een eigen evenement de Pixel Phone aangekondigd. De iPhone-concurrent draait op Android en is verkrijgbaar in 5- (Full HD) en 5,5-inch (2560×1440).

De Pixel Phone is gemaakt van aluminium en glas. De telefoon komt in drie kleuren: zwart, blauw en zilver. De telefoon richt zich op vijf pijlers: De Google-assistent, fotografie, opslag, communicatie en Virtual Reality.

https://www.youtube.com/watch?v=6pxIcH_0MH0

Google Assistant en Pixel Launcher

Google neemt volledige controle over de software en hardware. De Pixel-telefoon draait op de nieuwste Android-versie die automatisch en direct update. De telefoon krijg een eigen launcher, de Google Pixel Launcher en de Google Assistant staat centraal. Hiermee krijgt Google volledige controle over de software, net als Apple met iOS heeft.

IMG_0377
De Google Launcher.
IMG_0380
Google Assistant is een ingebouwde Siri.

12,3 megapixel camera

De Pixel Phone heeft volgens Google de beste camera ooit en blaast de iPhone weg. De telefoon combineert een 12,3-megapixel camera en 4K video met een boel slimme software. Zo selecteert een slim algoritme automatisch de beste foto bij het maken van een burst, is er een HDR-functie die voor goede foto’s in het donker moet zorgen. Videostabilisatie is softwarematig, waarbij de gyroscoop 200 keer per seconde gebruikt wordt.

Google benadrukte dat zijn telefoon in tegenstelling tot de iPhone geen camera bump heeft. In de DXOMark camera-benchmark scoort de telefoon het hoogst van alle moderne smartphones, inclusief de iPhone 7. Bezitters van de Pixel Phone krijgen onbeperkte Google Foto’s-opslag, voor foto’s en video’s in volledige resolutie.

IMG_0382
Klik/tap voor groter.
IMG_0383
Klik/tap voor groter.

Accu en snelladen

De accu gaat volgen Google de hele dag mee. De 5-inch variant heeft een capaciteit van 2770 mAH en de 5,5-inch variant een accu van 3450mAH. Opladen gaat via USB-C en volgens Google is de telefoon na 15 minuten laden klaar voor 7 uur gebruik.

Service

Een van de zwakke punten van Google is altijd de service geweest. Google wil daar met de Pixel Phone verandering in brengen. De telefoon heeft 24/7 klantenservice via telefoon of chat. Daarnaast kunnen Google-medewerkers op verzoek meekijken.

IMG_0395
Klik/tap voor groter.

Virtual Reality

Pixel Phone is de eerste telefoon die compatibel is met Google’s Daydream-platform en heeft het keurmerk “Daydream Ready”. Een VR-bril voor Daydream komt later dit jaar en moet los aangeschaft worden. Zodra een Daydream Ready-telefoon in de bril wordt geplaatst, volgt automatische connectie en configuratie.

IMG_0425
Klik/tap voor groter.

Specificaties en prijzen

De Google Pixel Phone draait op een Quad Core Snapdragon 821-chip en heeft 4GB RAM. De opslagcapaciteit is 32- of 128GB. De telefoon heeft een vingerafdrukscanner op de achterkant, USB-C én een minijack-ingang. Nederlandse prijzen of verkrijgbaarheid zijn niet bekendgemaakt, maar de telefoon zal uiteindelijk in de Google Online Store verkrijgbaar zijn. De vanaf-prijs is 649 dollar.

IMG_0400
Volledige specs – Klik/tap voor groter.
IMG_0401
Klik/tap voor groter.

(Dit artikel wordt later bijgewerkt/geperfectioneerd)

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  Zakske

  Leuk, maar de Assistant werkt enkel in het Engels, $650 is veel geld en die benchmark zegt weinig. Na 15 minuten laden je telefoon weer 7 uur kunnen gebruiken is wel cool.

 • Profielfoto
  Kees123

  In Duitsland is de prijs 759 euro. Dat zal bij ons 769 euro worden, precies de prijs van de iPhone 7. Daarmee schaart Google z’n telefoon direct in het rijtje van de iPhones, dus dat zal geen daverend succes worden. Laat me ook direct uitleggen waarom.

  Wij Apple gebruikers worden door Android gebruikers altijd uitgemaakt voor gek, omdat wij zoveel geld neertellen voor een apparaat. Echte Android liefhebbers hebben jarenlang de Nexus toestellen gehad en die waren echt een stuk scherper geprijsd dan deze Pixel nu is. Laat het nou ook net zo zijn dat die liefhebbers van Android vaak met een reden voor Android kiezen, en dat is financieel gezien. Die gaan never nooit 769 euro neertellen voor een telefoon. Tot slot hebben die toestellen van Google nou ook niet bepaald een hip imago, dus de massa zal er ook niet voor storm lopen. Ik zie het somber in voor Google, ha ha.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Ik vind ‘m lelijk. Slecht afgekeken van de iPhone. Dan ziet een Galaxy er voor een Android toch een stuk exclusiever uit.

 • Profielfoto
  Jochem De Jong

  Het design lijkt best aardig op een iPhone 6/7. Antenne banden op de zelfde manier weg gewerkt als bij de iPhone 7. Zelfde soort rondingen. Knoppen aan de zijkant nagenoeg de zelfde plek.

  Ik voel een rechtzaakje aankomen.

  Trouwens de vingerafdruk aan de achterkant?? Lekker handig als je er een hoesje omheen hebt. Heb je 2 gaten aan de achterkant. 1 voor de camera en 1 voor de vingerafdrukscanner.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Lijkt inderdaad erg op de iPhone! Ongelooflijk, dat Google (opnieuw) zich zo laat kennen!
  Toch denk ik wel dat het een populair telefoon kan gaan worden: alle nadelen die nu aan Android kleven worden redelijk opgelost. Meest belangrijke: snel de nieuwste Android versie. En als ze inderdaad de service gaan leveren die ze nu beloven, dan kan de zakelijke wereld ook nog wel interesse krijgen.

  Trouwens ook grappig dat 3D Touch niet nagemaakt is: kennelijk is dat toch een ingewikkelde techniek.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Al met al wordt deze pixel telefoon nog de grootste concurrent van andere Android bouwers!

 • Profielfoto
  GeertGB

  Alleen al het feit dat de Apple fan sites erover berichten, geeft al aan dat de Pixel Phone als een serieuze concurrent wordt gezien van de iPhone. Niet alleen overigens vanwege de hardware, dat er luxe uitziet, maar vooral ook door de software en de services. Siri loopt bijvoorbeeld lachwekkend achter en de opslag van foto’s op iCloud is hilarisch beperkt en duur.

  Apple maakt mooie hardware, some goede software en heeft echt slechte internet services. Gelukkig staat de concurrentie niet stil en wordt Apple gedwongen om eindelijk eens die 150+ miljard dollar op de bank aan te wenden voor ons. Door sneller, nieuwe en betere producten en diensten te ontwikkelen en in de markt te zetten.

  Oh ja, en dan heb ik het nog niet over de arrogante houding van Apple om echt de hoofdprijs te vragen voor MacBook Pro’s en Mac Pro’s met techniek van 2, 3, 4 jaar oud.

  Ik denk dat we enorm blij moeten zijn met de vaart die Google erachter zet. En in zekere zin ook Facebook en Amazon.

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik vind hem zo afgekeken van de iPhone. Op tweakers kan je daar lekker in conclaaf mee gaan. Dat mensen het gewoon niet door hebben maar zoals er in een comment werd beschreven: ”Android wordt gekozen om financiĂ«le redenen” en ik vind persoonlijk dat Google zich nog niet heeft bewezen om zich als premium neer te gaan zetten.

  Ik moest laatst op een Android 3.0 voor iemand foto’s eraf halen. Even serieus, dit kon gewoon niet. Het was een Samsung uit 2011 en hij werd gewoon softwarematig niet meer ondersteund waardoor je geen foto’s eraf kon krijgen.

  Het grappige vind ik dat Google het aanvoelt komen met die fragmentatie problemen en dat steeds meer mensen een alternatief willen en daardoor naar Apple overstappen. Ik ben benieuwd hoe de toekomst loopt.

 • Profielfoto
  hatolex

  Kun je gewoon doen met het programma “kies” van Samsung hoor.

 • Profielfoto
  sciletto

  @hatolex dat heb ik dus gedaan en hij ondersteund het niet omdat je ze er gewoon niet af kan halen. Wanneer ik ze wil uploaden naar de Google drive zie je ze ook niet. Dat moeten ze echt wel verbeteren vind ik.

 • Profielfoto
  bassbug

  Dat een toko als Google met enorme hoeveelheid middelen niet eens een fatsoenlijk design weet te bedenken dan een slechte imitatie van de iphone is werkelijk verbazingwekkend…

  Voor de rest zie ik weinig vernieuwends terug maar dat is niet zo vreemd want wat moet een telefoon nu nog kunnen?

 • Profielfoto
  maconly

  Ik had niks ik heb niks en zal nooit wat hebben met dat google , asociaal k u t bedrijf.

 • Profielfoto
  Zakske

  Voor de rest zie ik weinig vernieuwends terug maar dat is niet zo vreemd want wat moet een telefoon nu nog kunnen?

  Dan heb je niet goed opgelet, want er zitten een aantal leuke dingen in. Probleem is alleen dat de meeste dingen – net zoals bij Apple – enkel in het Engels werken.

  De Google Assistant met superieure AI, gratis opslag voor je foto’s en video, Pure Android, een goede camera met beeldverwerking / algoritmes van Google, je accu opladen in 15 minuten, gratis klantenservice met screenshare-optie, enz…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik vind het een heel mooie telefoon.
  Voor iets teveel geld, dat dan weer wel.;)

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @ljjlong, scanner op de achterkant is soms best fijn. Ik heb een iPhone 7 en een Nexus 5X. Bij die laatste zit de scanner op de achterkant. Als ik die telefoon uit m’n broekzak haal, doe ik dat met m’n wijsvinger op de achterkant. Dan is ie al meteen unlocked voordat ik het scherm zie.

  Uit automatisme probeer ik dat soms ook bij m’n iPhone 7 maar dat valt dan even tegen. ?

 • Profielfoto
  ozzie X

  Die DxO score is zeker hoog, maar de 7Plus heeft nog geen score gekregen dus laten we die nog even afwachten. En hoe zit het met die bump dan? Is de Pixel dikker, of heeft Google de beschikking over andere cameramodules (en waarom heeft Apple die dan niet)?

  Verder een indrukwekkende telefoon hoor, maar dat is de iPhone ook. Als Google 200,- van de prijs zou afdoen zouden ze snel een groot marktaandeel binnenharken, nu zal dat toch wel even duren denk ik.

  En tja die scanner op de achterkant… Ik gebruik altijd een hoesje dus dat word niks. Trouwens als je met iOS 10 je iPhone uit je broekzak haalt (vanaf de 6) en je hebt ingesteld dat je niet hoeft te klikken om te ontgrendelen, is hij ook al direct gebruiksklaar als je hem met de vinger op de homeknop tevoorschijn trekt.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @franklinvv,

  Moet wel tegenvallen met je Nexus 5X ook zeker, als er een hoesje omheen zit? Of kan die scanner door het hoesje heen lezen?

  Verder ben ik het wel eens met zakske. De google assistant is zeker heel goed, zelfs superieur te noemen tov andere assistent’s. Aan de ene kant zou dat ook wel moeten, met al wat google al over je weet.

  Dat opladen in 15 minuten vind ik nog het tofste van alles!

  Wat me idd ook wel meteen opviel dat waren die antenne banden. Maar goed, ben benieuwd naar de toekomst van deze telefoon:-)

 • Profielfoto
  farl4web

  Hoezo komen ze met een telefoon die zoveel op de iPhone lijkt…? Dat is vragen om problemen.

 • Profielfoto
  Edwin

  De enige plus die ik gehoord heb is de laadtijd…
  Voor de rest is het nog steeds een Android prul.
  En idd slecht afgekeken van de iPhone.
  Je kunt van alles zeggen over Apple, maar smaak hebben ze wel!

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ik denk dat de meeste kritiek op Android komt omdat mensen werken met een Samsung of ander merk die zelf nog een schil eromheen bouwen. Kale Android versie is echt niet veel slechter dan ios, en als Google dit doorzet zou het de eerste serieuze vervanger kunnen zijn voor de iPhone wat mij aangaat. Concurrentie is sowieso goed, laat Apple ook maar eens gaan nadenken over foto opslag en dergelijke, want je kan zeggen wat je wil, op dat vlak loopt Google zeker niet achter.

 • Profielfoto
  satdoxter

  Ik heb die hele Google event bekeken, en wat ik ervan kan zeggen is dat ze in ieder geval op gebied van presentatie mijlenver achterlopen.

  Hun nieuwe mobiele lijn de Pixel wordt zo inspiratieloos gepresenteerd dat de prikkel om hem in handen te krijgen gewoonweg niet komt.

  De aandacht op dit event was eigenlijk gevestigd op Google assistant, de home assistant slokte zo’n beetje de hele aandacht op.

 • Profielfoto
  Rini

  Het trekt deze iOS gebruiker niet over de streep. Heb ooit een uitstapje gemaakt naar Android en het was drama met m’n toenmalige mac.
  Moet ik eerlijk bekennen dat dat ondertussen ook alweer een jaar of 5 geleden is. Zal vast veel verbeterd zijn.

  Waarom zou ik niet overstappen naar Android.
  Even wat aannames van mijn kant:
  * Geen apple-tv. Even scherm delen, fotootje op de tv, muziekje afspelen. En dat word verrassend veel gebruikt als bijvoorbeeld de opa en oma’s er zijn:)
  * Geen iCloud (mail / notities / numbers sheets die ik gebruik)
  * Fotostream niet aanwezig. Lopen hier ondertussen wat iPhone’s en iPads en we kunnen bij elkaar de foto’s zien en delen en weet ik wat.
  * Apple Music, schijnt een android app voor te zijn, maar geen idee of dat werkt zoals op de iPhone / iPad.

  We zitten hier diep in het apple eco systeem.

  Mooi toestel? Voor mij persoonlijk zijn ze ongeveer allemaal hetzelfde. Tis een rechthoekig gebruikers ding. Hier blijven we mooi bij de iPhone’s puur voor iOS.

 • Profielfoto
  bassbug

  Lees dat het toestel door HTC wordt gebouwd.

 • Profielfoto
  polansky

  Ik had niks ik heb niks en zal nooit wat hebben met dat google , asociaal k u t bedrijf.

  .
  Wedden dat Google mĂ©Ă©r over jou weet dan jij over Google….
  Zelfs als je het een asociaal K. bedrijf vindt waar jij van denkt nooit wat mee te hebben…;)

 • Profielfoto
  polansky

  Waarom zou ik niet overstappen naar Android.
  Even wat aannames van mijn kant:
  * Geen apple-tv. Even scherm delen, fotootje op de tv, muziekje afspelen. En dat word verrassend veel gebruikt als bijvoorbeeld de opa en oma’s er zijn:)

  – Chromecast beter en sneller.

  * Geen iCloud (mail / notities / numbers sheets die ik gebruik)

  Google drive en Google docs

  * Fotostream niet aanwezig. Lopen hier ondertussen wat iPhone’s en iPads en we kunnen bij elkaar de foto’s zien en delen en weet ik wat.

  Google Photos

  * Apple Music, schijnt een android app voor te zijn, maar geen idee of dat werkt zoals op de iPhone / iPad.

  Apple Music App – En natuurlijk werkt die hetzelfde ….

  We zitten hier diep in het apple eco systeem.

  Daar ben je nu blij mee, of dat over 10 jaar nog zo is kun je nu gewoon niet zeggen, tenzij je een werkende glazen bol of de tijdmachine van Professor Barabas hebt.

  Mooi toestel? Voor mij persoonlijk zijn ze ongeveer allemaal hetzelfde. Tis een rechthoekig gebruikers ding. Hier blijven we mooi bij de iPhone’s puur voor iOS.

  Eens.

 • Profielfoto
  WillemZ

  De tijd dat Android alleen maar goedkoper en slechter was, ligt zo ongeveer achter ons.

  Android is op veel punten gelijkwaardig, sommige punten minder, maar ook sommige punten veel meer dan iOS.

  Ik ben zelf aan het orienteren om over te stappen naar Android. Simpelweg omdat mijn klanten ook Android gebruiken en ik daar software voor maak.

  Als ik dan zie hoeveel geld ze voor een Samsung willen uitgeven, dan zie ik wel markt voor dit Google toestelletje.

  Het zal allemaal zo’n vaart niet lopen, maar Apple moet in zijn eentje op boksen tegen een zeer groot aantal Android partijen.
  Apple – Android: 1-1.
  Dat was ooit anders.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Lijkt me meer een Samsung Galaxy concurent.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  1* Geen apple-tv. Even scherm delen, fotootje op de tv, muziekje afspelen. En dat word verrassend veel gebruikt als bijvoorbeeld de opa en oma’s er zijn:)
  2* Geen iCloud (mail / notities / numbers sheets die ik gebruik)
  3* Fotostream niet aanwezig. Lopen hier ondertussen wat iPhone’s en iPads en we kunnen bij elkaar de foto’s zien en delen en weet ik wat.
  4* Apple Music, schijnt een android app voor te zijn, maar geen idee of dat werkt zoals op de iPhone / iPad.

  .
  1: Vrijwel elke moderne TV heeft Miracast. En een Chromecast kost geen drol.
  2: Juist op dit gebied loopt Google flink voor op Apple: alles wat je noemt is er.
  3: Ook op mijn iPhone gebruikte ik Google Photos al. Veel fijner dan Fotostream, en ook nog eens cross-platform.
  4: Apple Music = Google Play Music, maar i.d.d. Apple Music is er ook voor Android

  En verder:
  Is er niets wat synchronisatie met je Aple-ecosysteem in de weg staat.

 • Profielfoto
  Zakske

  Ik denk dat de meeste kritiek op Android komt omdat mensen werken met een Samsung of ander merk die zelf nog een schil eromheen bouwen.

  De meeste kritiek komt van mensen die nog nooit Android hebben gebruikt, of er een paar jaar geleden een paar minuten mee hebben gespeeld. Dit toestel is een proof of concept voor de nieuwe ontwikkelingen bij Google; interessant voor geeks, maar niet bedoeld voor de massa. Duur, niet waterdicht, slechts twee jaar ondersteuning, etc…

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Prijs is wat aan de hoge kant , maar goed. Androids zijn niet zo prijsvast als iPhones. Dat kan nog tot een dikke 100 euro zakken in de loop van het jaar.

  Ik zie dit (of zijn opvolger) als een serieuze vervanger voor mijn huidige iPhone. Mits ze de headphone jack er niet uitslopen bij de volgende versie.

  Of toch geen opvolger , als Apple tot die tijd gaat inzien dat de head phone jack een essentieel onderdeel is voor een telefoon.

 • Profielfoto
  Petje

  De Pixel phone is 1,4 mm dikker dan de iPhone 6s
  Dus dan hoeb je geen camera bulb maar wel een veel dikkere telefoon

 • Profielfoto
  Soulshaker

  “veel” dikkere telefoon

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Wat een geld hè?!

  Pixel XL (32GB) – € 899

  Vergeleken met waar ik nu mee loop (wat overigens een 64 GB is), een verschil van 500 euro. In geen 500 jaar dus.

  Maar ja, wel 10 euro goedkoper dan een vergelijkbare iPhone 7 Plus. Dat is ook wat waard.;)

 • Profielfoto
  sciletto

  Prijs is wat aan de hoge kant , maar goed. Androids zijn niet zo prijsvast als iPhones. Dat kan nog tot een dikke 100 euro zakken in de loop van het jaar.

  Ik zie dit (of zijn opvolger) als een serieuze vervanger voor mijn huidige iPhone. Mits ze de headphone jack er niet uitslopen bij de volgende versie.

  Of toch geen opvolger , als Apple tot die tijd gaat inzien dat de head phone jack een essentieel onderdeel is voor een telefoon.

  Wat mis je toch aan die headphone jack terwijl er een kabel bij zit???? In welke situatie is dat bij jou voorgekomen?

 • Profielfoto
  Kaleidoking

  Ik hou het gewoon bij SONY!

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Prijs is wat aan de hoge kant , maar goed. Androids zijn niet zo prijsvast als iPhones. Dat kan nog tot een dikke 100 euro zakken in de loop van het jaar.

  Ik zie dit (of zijn opvolger) als een serieuze vervanger voor mijn huidige iPhone. Mits ze de headphone jack er niet uitslopen bij de volgende versie.

  Of toch geen opvolger , als Apple tot die tijd gaat inzien dat de head phone jack een essentieel onderdeel is voor een telefoon.

  Wat mis je toch aan die headphone jack terwijl er een kabel bij zit???? In welke situatie is dat bij jou voorgekomen?

  Dat moet er gewoon on-board op zitten . En neen ,ik heb geen boodschap aan allerhande adapterkabels .

 • Profielfoto
  sciletto

  Dat moet er gewoon on-board op zitten . En neen ,ik heb geen boodschap aan allerhande adapterkabels .

  Zonder dat het eigenlijk gebruikt wordt. Ik vind die kabel echt een prima oplossing, helemaal met de batterijduur. Het brengt toch weer tot andere mogelijkheden. Tegenwoordig kan je echt alles blue tooth connecten:D

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Wel met bluetooth kan ik enkel bellen in de auto , mijn muzieklijsten van itunes ziet die dan niet . En spotify al helemaal niet.
  Via audio jack werkt dit wel allemaal wel. Maar zoals eerder gezegd heb ik totaal geen interesse in weer extra adapterkabels te gebruiken , wat naar mijn mening er standaard erop moeten staan.

  Ik heb net een 6s aangeschaft , dus ben nog zeker een kleine 3 jaar goed met deze telefoon.Daarna zal de keuze wel moeten komen.

 • Profielfoto
  macpride

  Kunnen hier ook zonder problemen de randen afgefreesd worden?