Nieuwe Chromecast Ultra voor veeleisende streamer

Door: Raymon Mens - 29 reacties

De Chromecast-familie heeft er een nieuwe telg bij, namelijk de Chromecast Ultra. Google introduceerde de dongle voor veeleisende streamers dinsdag tijdens een eigen event. Chromecast Ultra biedt 4K, HDR en is tot 1,8 keer sneller dan de Chromecast 2.

Het is voor het eerst dat een Chromecast-dongle een ethernet-aansluiting krijgt, de Chromecast Ultra biedt deze via zijn voedingsadapter. De adviesprijs is € 79 en de dongle is vanaf november verkrijgbaar. 

De Chromecast 2 en Chromecast Audio blijven naast Chromecast Ultra beschikbaar voor € 39.

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  Leuk! Maar Raymon, dit is een Apple website, of niet? Dus…. waarom zou dit nieuwe voor ons als Apple gebruikers relevant zijn dat het een plaatsje verdient op OMT? Ik hoop dat Apple snel met een nieuwe versie van de Apple TV komt die ook 4K UHD + HDR aan kan.

 • Profielfoto
  Kees123

  Nooit fan geweest van de Chromecast. Met je telefoon in je hand dingen streamen naar de tv is voor even snel een filmpje streamen wel oke, maar voor een echte tv avond waarbij je een paar afleveringen van je favoriete serie kijkt op Netflix, een voetbal wedstrijdje meepakt en je YouTube abonnementen afwerkt via dedicated TV apps is superieur. Dat doet Apple een stuk beter in mijn ogen, en dat heeft ook de toekomst.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @Kees123 dit ben ik deels met je eens, maar chromecast kan momenteel iets wat AirPlay niet kan: stream handoff. Oftewel, je start een stream op je telefoon of tablet, dan activeer je chromecast en chroomcast pakt dan de stream op, zonder dat de app van waaruit je stream nog open hoeft te blijven, sterker nog, je kan je telefoon of tablet uitzetten, zonder dat wat er wordt afgespeeld stopt. Dit mis ik bij AirPlay enorm! Want bij Airplay moet de app op het apparaat actief blijven om te werken, daarnaast is de implementatie van AirPlay door sommige partijen in hun apps zo slecht gedaan dat je zelfs de app actief moet houden en dat je op iOS niet kan multitasken, dit is momenteel nog het geval bij de ITV Online app van KPN, deze stopt zelfs de AirPlay stream als het scherm van mijn iPhone of iPad naar slaap gaat. Dit ligt overigens niet aan Apple, maar aan KPN, zij als programmeur van de app, moeten namelijk de AirPlay API zo implementeren dat video’s doorgaan op de achtergrond of bij het switchen naar een andere app, hiervoor moet KPN zelf de benodigde aanpassingen doen aan hun implementatie.

 • Profielfoto
  Kees123

  @DaveFlash

  Leg eens uit, wat is dat?

 • Profielfoto
  DaveFlash

  @DaveFlash

  Leg eens uit, wat is dat?

  En het zit hem tevens in het feit, dat Apple bij het ontwikkelen van Airplay, in eerste instantie, dit niet voor video streaming heeft gedaan, maar alleen voor geluid: muziek dus. Daarom moeten app bouwers zoals ik en KPN, een omweg gebruiken om video streaming op de achtergrond aan te bieden, middels “UIBackgroundMode=audio”, zie hier voor verdere uitleg in het Engels, maar kortweg komt het erop neer dat je moet aangeven aan iOS dat je muziek op de achtergrond wilt afspelen middels AirPlay. Apple zal hoogstwaarschijnlijk, de app in eerste instantie weigeren omdat strict genomen de instelling “UIBackgroundMode=audio” bedoeld is voor muziek apps zoals Spotify, Tidal, Deezer e.d. Maar, door als developer jouw gebruik te motiveren en aan te geven dat Apple al eerder zich heeft uitgesproken dat “UIBackgroundMode=audio” een geaccepteerd gebruik is om video en/of audio te streamen op de achtergrond, zal de app de 2de keer hoogstwaarschijnlijk wél goedgekeurd worden. Dit heb ik zelf al meerdere keren bij KPN aangegeven en ook het kpn forum stroomt over van de reacties dat Apple dit op iOS op deze manier dient te implementeren. Want op android gebruiken ze exclusief Chromecast en dat blijft wel in de achtergrond werken.

 • Profielfoto
  GeertGB

  Google Chromecast is soms beter en sneller dan AirPlay. Apple gebruikers kijken hier een beetje jaloers naar en sommige schrijven er vervolgens over. Zo ook Raymon. En gelukkig maar. Hoe meer concurrentie Apple heeft en voelt, hoe meer Apple klanten en fans, wij dus, profiteren.

 • Profielfoto
  polansky

  leuk! Maar Raymon, dit is een Apple website, of niet? Dus…. waarom zou dit nieuwe voor ons als Apple gebruikers relevant zijn dat het een plaatsje verdient op OMT? Ik hoop liever er op dat Apple snel met een nieuwe versie van de Apple TV komt die ook 4K UHD + HDR aan kan. Dan praten we verder oké?

  Precies om die reden is dit relevant.
  Omdat Apple nu dus achterloopt als het op 4K ondersteuning aankomt en Google Chromecast een betere ondersteuning biedt met haar eigen ‘airplay’ oplossing.

  Voor mij een reden waarom ik nu geen ATV wil kopen en liever nog even wacht.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Door de audiocast van google kan in je auto streamen, met apple airplay niet.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Kan je in je auto streamen met Audiocast en met AirPlay niet? Que?!:)

 • Profielfoto
  computer space

  1,8x sneller terwijl ie 4x zoveel pixels moet decoden…. Gaan we dan naar 8bps?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit is vet he mannen, niet? Beetje dikke specs in de producten, wat mooie termen en we kunnen weer een verjaardagsfeestje doorkomen.(y)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  1,8x sneller terwijl ie 4x zoveel pixels moet decoden…. Gaan we dan naar 8bps?

  .
  Kwestie van vorige Chromecast die al vrijwel 4K aan kon. Dus dat hoeft niet 4x zo snel te worden.

 • Profielfoto
  AT024

  Als apple liefhebber moet ik toegeven dat ik de chromecast beter vind dan de appletv. Je kan eenvoudig streamen vanaf je mac en iPhone. Een film afspelen vanaf je mac zonder gedoe en haperingen met super kwaliteit. Ik heb voorheen Apple tv gehad en je kon bepaalde bestanden niet afspelen op je tv. Schermovername op je tv vond ik ook niks want dan had ik last van te lage framerates. Ik heb nooit kwaliteitsverlies met de chromecast en de verbinding valt nooit weg. Ik kan er niet meer zonder. Dure Apple tv voldoet niet aan de verwachtingen dus. @onemorething: waarom ondersteunen jullie geen landscape modus want dat is makkelijker typen ?

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Mooie ontwikkelingen. ik ben eigenlijk meer tevreden voor de Cast dan Airplay. Het voelt soepeler en sneller. En ook het niet open hoeven houden van de Applicatie bij video vind ik enorm pluspunt. Laten we eerlijk zijn de ATV3 had natuurlijk bij de release al 4K ondersteuning moeten hebben. Beide zijn natuurlijk niet echt met elkaar te vergelijken. de ATV heeft ook zelf een interface met bedieningsmogelijkheden.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  4k , en HDR . Tja , heb je niet op de Apple TV….

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Leuk! Maar Raymon, dit is een Apple website, of niet? Dus…. waarom zou dit nieuwe voor ons als Apple gebruikers relevant zijn dat het een plaatsje verdient op OMT?

  Simpel: de Chromecast is ook geliefd onder iPhone-gebruikers, het apparaat werkt met veel iOS-apps samen, is niet beperkt tot Android en een Apple TV-alternatief. We schrijven al jaren over Chromecast en dit is een onderwerp dat daarom ook op OMT thuishoort.

 • Profielfoto
  Imade

  4k , en HDR . Tja , heb je niet op de Apple TV….

  Wat wel een domme keuze is van Apple eigenlijk.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Nee joh. Want niemand doet wat met 4K.

  Dat is tenminste wat me hier al minstens twee jaar wordt voorgehouden. Wat moet je nou met die hoge resoluties. DVD is prima toch?

  :)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Precies. De gemiddelde mens koopt een tv in de prijsklasse 450 – 900,- daar zit echt geen 4K of HDR opties bij.

  Btw, de Apple TV 3 is nu officieel met pensioen. Deze wordt niet meer verkocht door Apple.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Precies. De gemiddelde mens koopt een tv in de prijsklasse 450 – 900,- daar zit echt geen 4K of HDR opties bij….

  .
  Het was sarcastich bedoeld. Ik geniet al sinds begin 2015 van 4K. En in die tijd is die ontwikkeling van 4K veel sneller gegaan dan me hier tot treurens toe werd (en word) voorgehouden.

  (LG 40UB800V – € 399,-).

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Precies. De gemiddelde mens koopt een tv in de prijsklasse 450 – 900,- daar zit echt geen 4K of HDR opties bij.

  Btw, de Apple TV 3 is nu officieel met pensioen. Deze wordt niet meer verkocht door Apple.

  Goedkoopste 4k tv met HDR kost nu 465 euro

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Ja zelfs je iPhone is al jaren 4K. Maar goed, zelf vind ik 1080 al schitterond.

  Ander vraagje: hoe zit het met de audio? Zit er nu eindelijk wel digitale audio out op die Chromecast? En 24 bit? Want daar hadden ze vroeger een aparte Chromecast Audio voor…

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Geen digitale audio out. Wel een beetje suf.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Apart Audio out begint ook alweer achterhaald te raken.

  Ik heb één HDMI-kabel uit mijn mediacenter lopen. Die is zowel voor beeld als geluid prima geschikt. Daar heb je geen aparte kabel meer voor nodig.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Mja, sommige audiofielen zeggen anders:)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat zijn van vooral de audiofielen die denken dat gold-plated kabels een absolute noodzaak zijn waarschijnlijk.

  Maar voorlopig zal geen enkele audiofiel een verschil kunnen aantonen tussen digitaal audio en digitaal audio.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Nou ja, wat kost een digitale out nou helemaal, 1 euro max?
  Nu moet je een hele HDMI splitter van 50,- erbij gaan zitten kopen. En zoeken. Met een hoop gedoe met losse extra stekkertjes en snoeren en adapters. Nee dank u.

  Toch suf, als je de enige ter wereld bent die 24 bits geluid draadloos door kan sturen?
  Want dat is de USP van de Chromecast Audio

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Jantje met de pet zal het worst zijn. Die prikt er gewoon een 3.5 mm kabeltje in, zoals ook bij de telefoon gebeurt.

  En mensen die het echt uitmaakt, hebben thuis een mooie receiver staan met HDMI-poorten (zoals ik).

  Overigens heeft ook Apple die keus al gemaakt. S/PDIF is verleden tijd.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Jantje met de pet zal het worst zijn. Die prikt er gewoon een 3.5 mm kabeltje in, zoals ook bij de telefoon gebeurt.

  En mensen die het echt uitmaakt, hebben thuis een mooie receiver staan met HDMI-poorten (zoals ik).

  Overigens heeft ook Apple die keus al gemaakt. S/PDIF is verleden tijd.

  De kosten van het implementeren van S/PDIF hebben er natuurlijk ook gewoon mee te maken. Want dat is niet alleen een technische toevoeging, maar kost ook geld aan licenties. En als er dan toch al een poort is die digitaal geluid kan doorgeven, is die ene extra gauw weg gestreept.