Nieuwe ambities: Apple is nog niet klaar met TV

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Apps zijn de toekomst van TV, zei Apple bij de onthulling van de nieuwe Apple TV. Inmiddels lijken de ambities toch weer wat groter en wil de iPhone-maker de inhoud van reguliere zenders opnieuw gaan organiseren in een moderne en simpele interface.

Dat zei Eddy Cue tijdens een conferentie georganiseerd door Vanity Fair. “Ik denk dat TV opnieuw moet worden uitgevonden. Het probleem is de interface,” liet de Apple-topman zich ontvallen.

Veredelde videorecorder

Cue klaagde dat het gebruiken van kabel- of satelliet-tv geen prettige ervaring is. Hij noemde de decoders die fabrikanten leveren “veredelde videorecorders met een dramatische interface.” Daarnaast is het volgens Cue moeilijk om gemakkelijk iets leuks om te kijken te vinden: “Er zijn 900 zenders, maar niets om te kijken…”

Wat ziet de Apple-topman als oplossing? Cue: “Het zou geweldig zijn om gewoon tegen je apparaat te kunnen zeggen dat je de basketbalwedstrijd van de Dukes wil zien. Het maakt niet uit op welke zender het is. Nu moet je door de gids bladeren, eindeloos scrollen naar het juiste kanaal. Het is gewoon allemaal te lastig”.

siri-tvos10
Siri kent op de Apple TV nu de inhoud van Netflix, HBO en iTunes.

Nieuwe ambities

Hiermee zegt de topman -die onder andere voor de Apple TV en iTunes verantwoordelijk is- indirect van Apple’s volgende ambitie met de Apple TV is: het indexeren, gemakkelijk vindbaar maken (en wellicht opnemen?) van alles op traditionele TV. Momenteel kent Siri alleen de inhoud van diensten als Netflix, HBO en iTunes.

In het verleden is gebleken dat onderhandelen met traditionele televisie­netwerken lastig is. Apple zette naar verluidt zijn plan om de Apple TV met een kleine bundel streaming-televisiezenders in de ijskast omdat de onderhandelingen met zenders en netwerken vastliepen. Apple is in ieder geval niet van plan om van eigen content zijn core business te maken. Lees ook: Eddy Cue: “Apple wil niet concurreren met Netflix”

(Via: BusinessInsider)

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  Dydefox

  Indexeren is het goud van de toekomst delven en tegen kostwaarde aanbieden.

 • Profielfoto
  sciletto

  We zitten ook middenin een veranderingsproces waar TV een andere definitie krijgt. Misschien wel 2 definities. Je hebt de mensen die naar de oude tv kijken en er is een nieuwe groep ontstaan die wilt bepalen wat ze kijken of welk moment. Op dat laatste moet Apple inspelen. Uiteindelijk groeit deze groep toch meer denk ik.

 • Profielfoto
  streeff

  Bij twijfel kun je beter geld investeren in (een ‘domme’ maar goede TV + set-top box als de Apple TV) dan in (een smart TV met alles erop en eraan). Net als bij telefoons ontvangen TV’s na een jaar of 2 al geen updates meer, en worden ze snel waardeloos. Bij een losse box zal je minder afval en kosten hebben op de lange termijn.

  Ik heb niet veel verstand van de verschillende platforms, heb hier al jaren een Chromecast die het nog steeds goed doet, en als ik problemen krijg vervang ik hem gewoon.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ik zie Apple’s toekomst helemaal voor me. Die staat namelijk los van lineair (zeker met een (begin) gemist feature) en on demand.
  Hoe vet zou het zijn áls je kunt zeggen wat je wilt en hij gaat zoeken voor je? Het probleem is content providers. Zie hoe koppig de NPO al is. Lage kwaliteit en geen App.
  Maar laat de ideeën maar komen! Uiteindelijk moeten ze wel, net als de muziek industrie.

 • Profielfoto
  koekiewous

  Zij gaat zoeken voor je, Siri is een dame. ?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Hoe dan ook blij dat te zien dat er daar toch terug ambitie voor is! Ik denk dat ze dat goed kunnen presenteren. Heb zelf een Apple tv (vorige generatie) en vind het een fantastisch apparaat! Ben heel erg benieuwd naar de toekomst hiervan!:-)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Eddie Cue kan een hoop praten, maar tot nu toe is Apple niet verder gekomen dan het toch wat sneue bijzetkastje “Apple TV”. Als Cue vindt dat de televisie opnieuw uitgevonden moet worden, laat Apple dat dan doen! Heel veel mensen wachten daar al jaren op. De televisie is en blijft de centrale hub in elk huis, hoe je ook kijkt of doet en het zou toch prachtig zijn als je een supergoede en grote Apple Smart Televisie met tv OS hebt, waarmee al je Apple devices in contact staan en je natuurlijk ook direct je MacBook beeldscherm naar kunt screamen. Ik vindt het onbegrijpelijk dat Apple dit nog steeds niet gedaan heeft.

  Cue overdrijft enorm, want veel decoders hebben tegenwoordig een prima interface en zijn heel handig te gebruiken, zoals bijvoorbeeld de Horizon box van Ziggo, die je gratis krijgt en die veel van de functies van het “Apple TV” kastje ook al in zich heeft. Binnenkort voegt Ziggo daar nog de Netflix app aan toe, dan wordt het nog completer. Heeft Eddie Cue onder een steen gelegen of zo? Apple loopt jaren achter de feiten aan, op televisie gebied. Steve Jobs beloofde al járen geleden ‘de toekomst van televisie volledig te veranderen’. We hebben er nog niets van gemerkt. Wat doet Apple met al z’n geld? In elk geval geen doelgerichte Research & Development doen die tot werkelijke nieuwe innovatieve producten leidt…

  @Streeff…. tja…. investeren in een “domme TV” met het “Apple TV” kastje?
  Ik heb zelf inderdaad nog een 11 jaar oude “domme” Sony LCD TV, maar in de winkels staan al een paar jaar alleen nog maar Smart Televisies. Het “Apple TV” kastje heeft dus geen enkele toekomst. In je Smart Televisie zitten alle smart functies al: internet, streammogelijkheden, apps, on demand faciliteiten, enzovoort. In veel gratis bijgeleverde decoders zitten ze nog een keer en dan in een “Apple TV” kastje nog een derde keer? Het is te gek voor woorden.

  Apple: DOE er eens wat aan…!!!

 • Profielfoto
  ro_me

  Marketing! Effe een interviewtje geven, wat kreten de ruimte ingooien en….hoppaa…je staat op elke nieuwssite! Dat hele TV verhaal van Apple is gebakken lucht!
  Dat Steve Jobs verhaal over dat hij de het concept televisie helemaal overhoop zou gaan halen. Ook maar piet-praat, marketing gezwets! Zo doet Apple nou eenmaal zaken!
  Anderen bouwen smartphones die exploderen om aan de aandacht te komen! Apple doet het op deze manier!

 • Profielfoto
  SvS

  @MacAanZee ik zie je overal terugkomen als het gaat om TV. Toch ben ik erg benieuwd wat JIJ verwacht van Apple Smart TV, qua gebruikservaring en functionaliteiten. Wat kan er meer wat er nu niet is? Ik heb al gevoel in Apple omgeving te zijn, als ik TV aan zet, tezamen met domme TV. Heerlijk vertrouwd en stabiel, mooie beeldkwaliteit. (kabel tv allàng opgezegd) Zolang de domme smart TV goed doet, hoef ik geen nieuwe TV, laat staan die van boven de €1.000 van welk merk dan ook. Als beeld maar goed is en het systeem gebruiksvriendelijk is. En dàt ervaren wij nu juist met onze settop opstelling; (domme)TV + TV.

  Apple stopt momenteel z’n geld in het bouwen van een ufo-achtige pand en afdeling Car. Maar hopelijk verrassen ze ons volgende week weer met nieuwe volwaardige productenlijn, waar de mensen allemaal op zitten te wachten. Dàt is toch belangrijker. Apple is een còmputer bedrijf. Het had ooit eens een camera, printer, zelfs was er ook  joystick. Mocht allemaal uiteindelijk sneuvelen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @SvS: ik vind het inderdaad onbegrijpelijk dat Apple niks doet met het apparaat dat misschien wel het meest gebruikt wordt in elk huishouden. Zodra jouw (en mijn) domme tv stuk is, kan je alleen maar een smart televisie kopen. Dan is de rol van het Apple TV kastje uitgespeeld. Liever leg ik het geld daarvan bij een Apple Smart Televisie waar alle functies in zitten. Een slim en intuïtief te bedienen televisie dat helemaal past in het Apple eco systeem. (PS: het Apple Car project daar is enorm op ingezet, is nu al fors afgeschaald en wordt waarschijnlijk volgend jaar gestopt. Geen Apple Car, hooguit toepassingen in andere auto’s). Waar blijft de innovatie van Apple met nieuwe apparaten!

 • Profielfoto
  SvS

  Dat is zo, het zou wel gaaf zijn, als onze domme Samsung smart TV het begeeft, dat er Apple TV in de showroom staat te prijken. Maar ik ben toch bang dat het dan buiten ons budget valt. (1000-1500 vinden we meer dan zat voor een TV) Apple is niet dom en ze hebben zo hun redenen gehad om het dan maar in een box te stoppen. Maar ik heb de tv zo ingesteld, dat het aanspringt zodra men op de remote van Apple TV klikt. Dus dan zit je eigenlijk al direct in een Apple omgeving. Toegegeven, de functionaliteiten kunnen best uitgebreider, wat jij zegt Homekit, oid en minder gesloten, zelfs in eigen netwerk.

 • Profielfoto
  tomc

  “veredelde videorecorders met een dramatische interface.”

  Ik kan het niet meer eens zijn met een mens. Ik weet niet hoe het in Nederland zit maar hier in België is digitale tv inderdaad echt een drama.
  Neem nu proximus tv. Met een interface waarvan je denkt: ‘Een 15 jarige student multimedia maakt iets dat knapper en gebruiksvriendelijker is’ zou ik me echt schamen indien ik de producent hiervan was. En daar bovenop nog eens volgepropt met technologie van tien jaar oud die ze ergens in Chinese fabriek nog in een schuur hadden liggen. Ongelofelijke troep.
  En trots dat ze ginderachter in de bureaus in Brussel zijn dat ze 1080p kwaliteit kunnen leveren.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Zij niet , maar ik wel . De Apple TV staat hier in de verkoop:)

 • Profielfoto
  maconly

  Er hangt hier een mooie samsung aan de muur maar dat had toch een Apple moeten zijn !!!!!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Wat kan er meer wat er nu niet is? … …Heerlijk vertrouwd en stabiel, mooie beeldkwaliteit…

  .
  Zo’n beetje alles kan meer en beter.

  Het is niet meer dan speelgoed, wat op alle fronten verbeterd kan én moet worden.

  Zeker de beeldkwaliteit moet gewoon omhoog.
  Maar ook de interface vind ik nu niet echt briljant.

 • Profielfoto
  polansky

  Wat ziet de Apple-topman als oplossing? Cue: “Het zou geweldig zijn om gewoon tegen je apparaat te kunnen zeggen dat je de basketbalwedstrijd van de Dukes wil zien. Het maakt niet uit op welke zender het is.

  .

  Als dit de visie van Apple is op TV, zitten ze ernaast.
  De toekomst van TV zit hem in non-lineair kijken. Jij bepaalt op welk moment je wat wil zien en je ‘TV’ gids is op basis van jouw persoonlijke voorkeuren, waarbij hetgeen jij het meest interessant vindt ook als eerste wordt getoond.

  Ik zou zeggen Apple, kijk eens even naar Netflix, dan zie je hoe de toekomst van TV wordt gedefinieerd.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Wie zit er nou op een Apple tv te wachten van € 20.000?
  Ik namelijk niet.

 • Profielfoto
  P5ycH0

  Ik zou zeggen Apple, kijk eens even naar Netflix, dan zie je hoe de toekomst van TV wordt gedefinieerd.

  Netflix op AppleTV zuigt.
  Het aanbod is heel erg mager en loopt zwaar achter op de US.
  Mist een hoop oude films & series.
  Mist een hoop nieuwe films & series.
  De userinterface op AppleTV is om te huilen.
  Ik mis de mogelijkheid om films/series die ik al gezien heb of niet in geïnteresseerd ben uit te filteren.
  Je kan niet sorteren op laatst toegevoegd, of op productie jaar.
  ‘Verder kijken’ staat verstopt tussen de andere content.
  Slechts de helft van het scherm wordt gebruikt voor thumbnails van content.
  Je moet horizontaal én verticaal scrollen om de content door te bladeren…. Kies er 1, niet allebei.

 • Profielfoto
  Ton Haex

  Ik heb op AppleTV KNIPPR.
  Het aanbod van KNIPPR lijkt leuk en geeft je de vrijheid om over te stappen van traditionele kabel aanbieders. Als gebruiker van zowel KPN, Ziggo en xs4all (in die volgorde) heb ik de laatste jaren hun players en bij Ziggo met name ook online via Horizon kunnen kijken. Maar ik zou voor volledige vrijheid op Apple TV het volgende idee willen aangeven. Dit heb ik bij KNIPPR aangemeld.

  Het huidige baispakket kost € 10,99 en bevat 16 zenders. Dat is € 0,68 per zender.
  Is het niet idee en mogelijkheid om je eigen basispakket samen te stellen.
  En je kunt ook jekiezen uit momenteel een stuk of 49 zenders waar een aantal gratis en de rest voor € 0,99 per zender worden aan geboden. Zeg ongeveer € 0,75 per zender.
  Laat mensen zelf een basispakket samenstellen van zeg 10 zenders voor € 0,75 per zender en daarna uitbreiden voor € 0,99 per zender (tot 15 zenders) en € 0,89 per zender (tot 25 zenders en € 0,79 per zender voor elke zender meer. De extra zenders altijd per maand af te nemen en bij niet afzeggen automatisch verlengen.
  Volgens mij heb je zo dan een echte keuze vrijheid in wat je wilt afnemen.

  Het huidige zenderaanbod (KNIPPR) en keuze pakketten doet me nog steeds te veel denken aan de traditionele aanbieders.

  Misschien moeten de traditionele aanbieders als NPO, RTL, SBS etc zich maar eens op Apple TV gaan aanmelden.

 • Profielfoto
  Roko

  En mochten onze makkers van Apple het eindelijk voor elkaar krijgen dan is het altijd nog een USA-only feestje. Vanwege wetgevingen en regio blocks kunnen wij er naar fluiten.