Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 31 oktober 2016

MacBook Pro: geen opstartgong of lichtgevend logo, wel aan/uit-knop

De nieuwe MacBook Pro signaleert het einde van het opstartgeluid en lichtgevend logo van de Macintosh. De nieuwe MacBooks starten automatisch op wanneer ze opengeklapt worden of aan de lader hangen. Dat maakt ze net zo stil als de iPad of iPhone.

Het opstartgeluid was sinds 1984 in de Mac aanwezig en geeft aan dat er geen hard- of softwarefouten zijn gevonden. De meest recente opstartgong werd samen met de iMac in 1998 geïntroduceerd.

Ontstaan van de opstartgong

De Mac-gong zoals wij hem nu kennen is een C majeur-akkoord, het werd gecomponeerd door Jim Reekes. Over het ontstaan ervan en zijn afkeer tegen het geluid dat Apple voorheen gebruikte vertelde hij in 2010 voor de OMT-camera. De MacBook maakt nog wel een geluidje bij het aansluiten van de lader. Dit betekent dat de gebruikte adapter correct is geïdentificeerd door de machine. Het is een eigenschap die is overgenomen van iOS-apparaten.

Logo en knop

Ook het lichtgevende Apple-logo is verleden tijd. Dit werd al duidelijk bij de introductie van de 12-inch MacBook in 2015 en nu heeft ook de nieuwe MacBook Pro geen oplichtend Apple-logo meer aan de achterkant. De aan/uit-knop is wel gebleven en zit onder de Touch ID-sensor. In de meeste gevallen zal de MacBook automatisch opstarten. Apple schrijft in de support-documenten van de MacBook Pro dat de machine opstart wanneer:

  • De Mac opengeklapt wordt, ook als de lader niet is aangesloten.
  • De lader is aangesloten en de Mac is opengeklapt.
  • De lader niet is aangesloten, de Mac dicht is geklapt en een extern scherm wordt aangesloten.


Tot slot is de aan/uit-knop nog altijd nodig voor het resetten van de System Management Controller (SMC) en het NVRAM.

Reageer op artikel:
MacBook Pro: geen opstartgong of lichtgevend logo, wel aan/uit-knop
Sluiten