Kwartaalcijfers Apple: 45 miljoen iPhones, ruim 9 miljoen iPads

Door: Lucas Raggers - 6 reacties

Apple heeft zojuist de cijfers bekend gemaakt van het 4e financiële kwartaal van 2016. De winst bedroeg 9 miljard dollar en de omzet was 46,85 miljard dollar. Daarmee valt de omzet een kleine 5 miljard lager uit dan hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De negatieve trendbreuk, zet door. Waar kwam de winst vandaan? In kwartaal 4 werden 4,9 miljoen Macs en ruim 45 miljoen iPhones verkocht. Vorig jaar verkocht Apple nog meer dan 48 miljoen meer iPhones. De neerwaartse spiraal van de iPad zet ook dit kwartaal door. Er werden in het afgelopen kwartaal ruim 9 miljoen iPads verkocht, ongeveer 600 duizend  minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De neerwaartse spiraal lijkt daarmee vaart te minderen.

omzet-winst-grossmargin
Omzet, winst en ‘gross margin’.

Tim Cook zei het volgende over de cijfers:

Our strong September quarter results cap a very successful fiscal 2016 for Apple. We’re thrilled with the customer response to iPhone 7, iPhone 7 Plus and Apple Watch Series 2, as well as the incredible momentum of our Services business, where revenue grew 24 percent to set another all-time record.

ipad-iphone-ipad
Verkopen van de iPod, iPhone en iPad.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Nummer 38

  Die livestreams zijn een echte aanrader, de gefocuste toon van Tim is zo diep… echt eens luisteren!

 • Profielfoto
  Wootism

  Die livestreams zijn een echte aanrader, de gefocuste toon van Tim is zo diep… echt eens luisteren!

  Welke livestreams?

 • Profielfoto
  Zakske

  Welke livestreams?

  Elke earnings call wordt uitgezonden op internet. Enorm boeiend is het meestal niet; sound only, maar daarna is er een Q&A met analisten. Soms zitten daar interessante dingen tussen; Tim Cook werd pissed toen iemand vroeg of Apple “a grand strategy” heeft.

 • Profielfoto
  xaddict

  Dit is toch ook deels marktverzadiging? Een iPhone is een niche-product en waarschijnlijk hebben de meeste mensen die een iPhone hebben er al een. Om dan élk jaar een nieuwe te kopen, dan ben je eerder een early adopter en dat is slechts een klein onderdeel van de algehele markt die Apple aanspreekt.

 • Profielfoto
  xaddict

  *hebben de meeste mensen die een iPhone WILLEN er al een.

 • Profielfoto
  polansky

  Dit is toch ook deels marktverzadiging?

  .

  Dat!
  Plus het gegeven dat Apple niet meer ‘sexy’ is.
  Het momentum dat Apple heeft gehad is over en de hype is er wel af.

  Ze hebben zelf een imago gecreëerd dat Apple een héél innovatief bedrijf zou zijn. Dat imago heeft hen nu ingehaald nu het duidelijk wordt dat hun producten nauwelijks nog verbeteren en dat sommige productgroepen zelfs min of meer in het vergeethoekje zijn geraakt.

  Bij steeds meer mensen gaan de ogen open dat Apple een mooi bedrijf is, maar eigenlijk niets meer is dan een tweede Sony. Een consumentenmerk dat zich bezighoudt met het verhandelen van gadgets.