KPN start uitrol bellen via 4G

Door: Raymon Mens - 4 reacties

KPN is gestart met de uitrol van bellen via 4G, ook wel bekend als Voice over LTE (VoLTE). De komende maanden worden KPN-klanten met een geschikt toestel overgezet op deze technologie die gesprekken via een IP-verbinding laat verlopen.

Apple ondersteunt dit sinds de iPhone 6, maar KPN rolt VoLTE staps­gewijs uit. Samsung mag eerst en de Galaxy S6 (Edge) kan nu bellen via 4G. De gesprekskwaliteit gaat vooruit en de verbinding komt snel tot stand.

iPhone niet voor 2017 aan de beurt

KPN laat weten dat in het eerste kwartaal van 2017 wordt 4G bellen beschikbaar wordt gemaakt voor de Samsung S7 en S7 Edge en de Huawei P9. Van de overige telefoons is nog niet bekend wanneer er over 4G gebeld kan worden. KPN is hierbij afhankelijk van de fabrikanten, zij moeten VoLTE via een software-update inschakelen.

In ons andere Europese landen zoals Duitsland en Frankrijk werkt VoLTE al enige tijd met Vodafone, Telekom (T-Mobile) en Orange. Ook in Nederland voeren Vodafone en T-Mobile al tests met bellen via 4G uit.

Voordelen VoLTE

Bij bellen via 4G is het mogelijk om tegelijkertijd via 4G te internetten en bellen. Momenteel wordt de 4G-verbinding bij spraakoproepen nog teruggeschakeld naar 2G of 3G.. Daarnaast gaat de tijd die het kost om de verbinding tot stand te brengen omlaag van ongeveer 8 naar 2 seconden. De provider noemt de geluidskwaliteit HD.

iphone6-ios9-enable-lte
Dit menu verschijnt wanneer een provider VoLTE ondersteunt.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  csteelooper

  “De provider noemt de geluidskwaliteit HD”

  Twee dingen: 1) wat doet deze zin op deze plek in het artikel als je het elders al over de vooruitgaande geluidskwaliteit hebt? Namelijk hier:

  “(…) via 4G. De gesprekskwaliteit gaat vooruit en de verbinding komt snel tot stand.

  Volgens mij past die zin daar beter… Nu is het zo’n losse flodder…

  2) (dit ligt bij KPN) Er is op 3G al HD Voice; zowel bij KPN als bij T-Mobile. De geluidskwaliteit van VoLTE is nog beter. Waarom noemen ze die dan nog HD?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Is dit cool, bellen via data?

  Wat is er mis met de belminuten voor te bellen, sms’jes voor te sms’en en data om te internetten.

 • Profielfoto
  Niels

  Is dit cool, bellen via data?

  Wat is er mis met de belminuten voor te bellen, sms’jes voor te sms’en en data om te internetten.

  Wat ben je toch een kneus;-):lol::lol:

  Het gaat over het netwerk waar je gesprek over loopt, dat heeft niets met belminuten of mbs te maken. Vroeger belden we allemaal over GPRS, daarna over 2G en 3G en straks dus over 4G. Maar daarbij blijft het principe van belminuten en data gescheiden, het is niet zo dat je straks mbs gaat verbruiken in plaats van minuten.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Oké lol