Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 oktober 2016

iPhone test op kanker in ingenieus lab

Onderzoekers van de Washington State University hebben een mobiel laboratorium ontwikkeld dat bepaalde vormen van kanker kan ontdekken. De betrouwbaarheid is zeer hoog. De nieuwigheid? Het systeem is ontworpen rondom een iPhone.

De spectrometer gebruikt de camera van de iPhone om lichaamsvloeistoffen met een ELISA-test te controleren op IL-6 (interleukine-6), een indicatieve marker voor bepaalde vormen van kanker.

Ingenieus optisch systeem

Het apparaat bestaat uit een grote lichtbron met daarop een microplate om de monsters in te doen. Een prisma splitst vervolgens acht monsters tegelijk en de iPhone-camera pikt dit spectrum op. Een app kan vervolgens aan de hand van het lichtspectrum analyseren of er een verhoogde concentratie IL-6 aanwezig is. Er zijn al vergelijkbare, draagbare apparaten, maar deze kunnen maximaal één monster tegelijk analyseren. Dit is een stuk sneller en efficiënter.

Klik/tap voor groter,

Betrouwbaarheid

Met een eenvoudige iPhone 5 biedt het apparaat in een laboratoriumsetting een betrouwbaarheid van 99%, genoeg om veldproeven te beginnen. Het zal bijzonder nuttig zijn in klinieken en ziekenhuizen zijn die niet over een eigen laboratorium beschikken.

“Dit systeem is ook ideaal voor reizende artsen in het buitenland of afgelegen gebieden,” zegt projectleider dr. Lei Li: “Ze kunnen geen compleet laboratorium meenemen, maar hebben wel behoefte aan een draagbaar en efficiënt apparaat om diagnoses te stellen.” Het systeem moet in de nabije toekomst ook compatibel zijn met andere smartphones. De materiaalkosten zijn slechts 135 dollar.

Een prototype van het apparaatje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone test op kanker in ingenieus lab
Sluiten