iPhone test op kanker in ingenieus lab

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Onderzoekers van de Washington State University hebben een mobiel laboratorium ontwikkeld dat bepaalde vormen van kanker kan ontdekken. De betrouwbaarheid is zeer hoog. De nieuwigheid? Het systeem is ontworpen rondom een iPhone.

De spectrometer gebruikt de camera van de iPhone om lichaamsvloeistoffen met een ELISA-test te controleren op IL-6 (interleukine-6), een indicatieve marker voor bepaalde vormen van kanker.

Ingenieus optisch systeem

Het apparaat bestaat uit een grote lichtbron met daarop een microplate om de monsters in te doen. Een prisma splitst vervolgens acht monsters tegelijk en de iPhone-camera pikt dit spectrum op. Een app kan vervolgens aan de hand van het lichtspectrum analyseren of er een verhoogde concentratie IL-6 aanwezig is. Er zijn al vergelijkbare, draagbare apparaten, maar deze kunnen maximaal één monster tegelijk analyseren. Dit is een stuk sneller en efficiënter.

WSU iPhone Lab 001
Klik/tap voor groter,

Betrouwbaarheid

Met een eenvoudige iPhone 5 biedt het apparaat in een laboratoriumsetting een betrouwbaarheid van 99%, genoeg om veldproeven te beginnen. Het zal bijzonder nuttig zijn in klinieken en ziekenhuizen zijn die niet over een eigen laboratorium beschikken.

“Dit systeem is ook ideaal voor reizende artsen in het buitenland of afgelegen gebieden,” zegt projectleider dr. Lei Li: “Ze kunnen geen compleet laboratorium meenemen, maar hebben wel behoefte aan een draagbaar en efficiënt apparaat om diagnoses te stellen.” Het systeem moet in de nabije toekomst ook compatibel zijn met andere smartphones. De materiaalkosten zijn slechts 135 dollar.

WSU iPhone Lab 002
Een prototype van het apparaatje.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  matsoftmac

  Nu in de Apple Watch werkend krijgen en dan zijn we er!

 • Profielfoto
  koolenboer

  als ex patiënt zou ik deze techniek erg graag in mijn Apple watch terug zien

 • Profielfoto
  Buzz

  ELISA is natuurlijk geen techniek die door patiënten zelf gebruikt zal kunnen worden, laat staan op een Apple Watch. En ook al zou het kunnen, dan nog moet je dat niet willen, gezien de betrouwbaarheid van de test en de gevolgen van een vals positieve uitslag.

 • Profielfoto
  imathijs

  Hm, ik las de titel even anders. *stopt iPhone gerust weer in broekzak*

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @imathijs idem:(

 • Profielfoto
  koen

  Gaaf hoor! :nerd:

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  > “Dit systeem is ook ideaal voor reizende artsen in het buitenland of afgelegen gebieden,”

  Nou, dat geldt dus niet voor Nederlandse artsen. Bij ons is een klinisch chemicus geen arts en weet een gemiddelde arts-microbioloog ongeveer 0,0 van een ELISA. De maatschappij moet echt zijn artsbeeld bijstellen.