iOS 10.1 verbetert iMessage-effecten

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Later dit jaar komt iOS 10.1 uit en door (publieke) betaversies weten we nu al wat de update gaat brengen. Naast het Bokeh Portret-effect voor de iPhone 7 Plus brengt de update een aantal verbeteringen aan de berichten-app en voornamelijk de effecten.

Zo is het mogelijk om effecten bij berichten opnieuw af te spelen. Ook zijn gebruikers die de toegangkelijkheids­optie ‘verminder beweging’ aan hebben staan niet langer verstoken van iMessage-effecten.

Herhalingen en toegankelijkheid

Onder ieder bericht dat met een effect is verzonden, staat in iOS 10.1 een herhaal-knop. Deze speelt het effect opnieuw af, voor als je geen genoeg van de ballonnen, confetti, lasers, vuurwerk, of vallende sterren kunt krijgen.

Daarnaast nieuw bij Instellingen → Algemeen → Toegankelijkheid → Verminder beweging een optie om iMessage-effecten te laten zien wanneer verminderde beweging aan staat. Voorheen waren de effecten geheel verborgen wanneer deze optie ingeschakeld was.

messages-ios101-001
Klik/tap voor groter.

Verbeterde weergave apps

Tot slot nog een verandering voor iedereen met arendsogen. De weergave van iMessage-apps is verbeterd. Onderaan een gesprek wordt nu de naam van de app weergeven. Ook is de ruimte die stickers en apps in het overzicht innemen verkleind, zodat er meer van het gesprek zichtbaar blijft bij het kiezen van een sticker of gebruiken van een app.

messages-ios101-002
iOS 10.0 (links) en iOS 10.1 (rechts).

iOS 10.1 is op moment van schrijven beschikbaar als publieke beta. Ook testen? Aanmelden kan via http://beta.apple.com. Een releasedatum is nog niet bekend, wij houden het op een aantal weken.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  was te verwachten. ik kwam er ook pas na een uur zoeken achter dat Verminder Beweging de oorzaak was dat de effecten het helemaal niet deden. En ik ga verminder Beweging niet uitzetten, maar ik vind die effecten eigenlijk wel leuk. opgelost nu dus…

  en volgens mij heeft ook niemand dat lang-klik of force klik op de Send button nog in de gaten…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Da’s wel heel erg fijn natuurlijk.(y)

 • Profielfoto
  Rolf

  Ik heb die 10.1 al een week of 3 draaien … waarom nu dit bericht pas? Ik me stiekem al verheugd op WEER iets nieuws….:-)

  (er stond wel gisteren een nieuwe beta van 10.1 klaar, dat WEL weer….)

 • Profielfoto
  SvS

  Kijk, da’s beter! Dan kan “verminder beweging” weer aan.

 • Profielfoto
  iMonkey

  Kan je in iOS 10 de beweging ook volledig uit zetten in Instellingen? In vorige versies enkel verminderen, maar dat vertraagt de boel nog altijd onnodig. Jammer genoeg doet de bug die de bewegingsmodule deed crashen zich niet meer zo vaak voor …

 • Profielfoto
  csteelooper

  Kan je in iOS 10 de beweging ook volledig uit zetten in Instellingen? In vorige versies enkel verminderen, maar dat vertraagt de boel nog altijd onnodig. Jammer genoeg doet de bug die de bewegingsmodule deed crashen zich niet meer zo vaak voor …

  lol dit is wel de eerste keer dat ik iemand hoor die het jámmer vindt dat een bug zich nĂ­et meer (zo vaak) voordoet. Hoe groot je hekel aan die (extra) beweging ook moge zijn…

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  Gek, ik heb vooraf het beta-profiel van Apple van mijn iPhone verwijderd, maar kreeg toch melding van een nieuwe publieke beta. Gecontroleerd dat ik het profiel inderdaad niet meer, waarna de installatie het wel gewoon helemaal deed… ik zit nu dus weer op de laatste publieke beta (erg leuk, maar dat profiel-ding dan?)

 • Profielfoto
  Mr_Freeze

  Verschillen die effecten per toestel? Ik zie maar weinig effecten op mijn iPhone 6.

 • Profielfoto
  Sjakelien

  @Tys Brenets: ik had daar ook last van: Profiel verwijderd, maar tĂłch vond mijn iPhone dat ik 10.1 beta 2 moest installeren.
  Het lijkt erop, dat dat kwam, doordat de iPhone de update al had gedownload. Toen ik, na het verwijderen van het profiel ook die download had verwijderd (Instellingen>Algemeen>Beheer Opslagruimte), zat ik weer in de niet-beta cyclus, en kon ik updaten naar 10.0.2

 • Profielfoto
  Wimusia

  Veel belangrijker vind ik de enorme bug van Apple in 10, 10,01 en 10,02 om de iPhone 6, 7 en iPad Air 2 bezitters hun barometer sensor te ontnemen! Die werkt prima in 9.5.3 en naar ik las ook in 10.1.