iMac-concurrent van Microsoft in zicht

Door: Raymon Mens - 25 reacties

Terwijl we met smart wachten op nieuwe MacBooks – die naar verluidt eind deze maand komen – heeft Microsoft een eigen evenement op 26 oktober aangekondigd. Het gaat over de toekomst van Windows 10 en er wordt een iMac-concurrent verwacht.

We zien steeds vaker dat softwarebedrijven eigen hardware maken en het ‘Apple-model’ omarmen. Microsoft had de Surface-tablet al en onlangs kwam Google ook met zijn eigen Pixel Phone en Home Speaker.

iMac-concurrent met een twist

Volgens Microsoft-blogger Paul Thurrott kunnen we een Surface All In One verwachten. Microsoft deed in het voorjaar diverse octrooiaanvragen waarin we kunnen zien hoe het apparaat eruit gaat zien. De computer bevindt zich geheel op de bodemplaat en dus onafhankelijk van het scherm. Het scherm kan zo geheel naar beneden worden geklapt en is zowel een klassieke desktop als een XL-tablet.

surface-aio-001
Klik/tap voor groter.

OEM-model werkt niet meer

Noem ons bevooroordeelde fanboys, maar het Apple-model is uiteindelijk het beste voor de consument. Computerfabrikanten zoals Dell, Lenovo en HP verdienen weinig aan de verkoop van hardware en leveren daarom computers die vol staan met crapware zoals probeerversies van virusscanners en eigen spyware die advertenties in browsers toont.

Bij Android-telefoons is hetzelfde patroon zichtbaar. Zo levert Samsung zijn premium-toestellen met talloze overbodige apps die Google-diensten vervangen en krijgen goedkope Android-toestellen geen nieuwe Android-versies of beveiligingsupdates, omdat dit financieel niet te verantwoorden is.

HELLNO
Trialware op een Lenovo-PC.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Hoeveel van die dingen gaan ze nog maken in Windows land voordat ze beseffen dat het niet werkt en dat niemand, behalve een paar designers, het wil hebben?

 • Profielfoto
  SvS

  ? we zullen zien!
  Ik denk, neen, ik vermoed dat Apple iMac nog steeds mooier zal zijn dan de “bureau-surface”. Maar het houdt Apple wel scherp. Het heeft mij enigzins we verbaasd dat er nauwelijks concurrentie was voor iMac als all-in-one computer.

 • Profielfoto
  bartvdv

  En toch moet er altijd een sneer worden uitgedeeld.

 • Profielfoto
  TimmiX

  Die tekening ziet er wel heel erg tof uit hoor. Microsoft is echt goed bezig de laatste tijd, imo.

 • Profielfoto
  Kevin

  Ik ben geen fan van Windows en Android, maar die apps die fabrikanten op je Windows-computer en Android-telefoon zetten zijn er heel makkelijk af te halen, als dat nu de doorslaggevende factor moet zijn in de keuze tussen een Mac en een Windows-computer, of een Android of iOS telefoon?

  Ook het verhaal over updates op Android-telefoons is niet helemaal waar. Dat verschilt per fabrikant. Ik had een Xperia Z die na 4 jaar nog steeds de nieuwste Android updates kreeg.

  Inmiddels weer terug bij iPhone omdat ik het besturingssysteem prettiger vind, maar ik begrijp waarom iemand anders Android fijner kan vinden.

 • Profielfoto
  Shmoo

  En toch moet er altijd een sneer worden uitgedeeld.

  .
  +1

  Wat heeft dat laatste OEM gebeuren met het eerste onderwerp te maken?

  Dat HP en DELL computers verkopen met Windows licentie + software 3rd party software waar ze aan verdienen heeft toch niets te doen met wat Microsoft op dit moment doet met de Surface? <— Dat is een bewezen succes. Ik zie deze iMac kloon op dat succes wel voortbouwen. Zeker als je hem plat kunt draaien (zie tekening) zodat het een soort tekentafel wordt en Windows 10 al heeft bewezen dat het ook een touch OS kan zijn.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Ooit de HP Spectre wel is bekeken..?

 • Profielfoto
  Lonestar

  Ooit de HP Spectre wel is bekeken..?

  Er zijn inderdaad naast de iMac een handje vol andere interessante all in one desktops, netbooks en/of ultra books.
  Probleem dat ik er mee heb of had is dat er steeds minder support voor Linux is of was.
  En dat meestal met wifi drivers of andere kleine dingetjes waarmee zo een systeem helaas niet altijd optimaal werkte.
  Alles draait tegenwoordig gewoon groten deels om windows voor die dingen.
  Dat is toch ook Een van de redenen waarom ik een jaartje of 5 a 6 terug maar eens de overstap maakte naar Apple en de iMac.

 • Profielfoto
  steveb

  Hoeveel van die dingen gaan ze nog maken in Windows land voordat ze beseffen dat het niet werkt en dat niemand, behalve een paar designers, het wil hebben?

  het probleem is dat mensen zich vast klampen aan hun gewoontes.
  van dat gelul zoals “ik wil windows omdat ik er mee kan werken”
  zo maken ze veel fouten
  1. iets wat ze niet kennen schilderen ze af als niet gemakkelijk.
  2. weten niet dat al die lekken, spy, crap, en andere malware een vals effect van veroudering geven aan hun computer.
  3. als ze perse windows willen, kunnen ze evengoed windows op een mac zetten. maar dat weten de meesten niet

  en dat terwijl een groot deel onder hen wel een iPhone of iPad heeft en zonder probleem heeft overgeschakeld

 • Profielfoto
  TheBigZ

  @Raymon: Trailware ? Bedoel je Trialware ?

 • Profielfoto
  knekkie


  1. iets wat ze niet kennen schilderen ze af als niet gemakkelijk…

  Omgekeerd spreekt men ook nog over niet compatible, duur en niet uitbreidbaar.
  Ik denk dat men gewoon eens de sprong moet wagen en kijken hoe het er vandaag de dag echt voor staat in plaat van in die oude argumenten te blijven hangen.

  Voor wie wil bestaan er cleane machines zonder crapware. Of bewust een premium merk kiezen zoals Surface. Geen crapwarete zien.


  2. weten niet dat al die lekken, spy, crap, en andere malware een vals effect van veroudering geven aan hun computer…

  niet iedereen is technisch genoeg om zijn machine schoon en snel te houden. gelukkig staat ook hier de tijd niet stil en is er een hoop veranderd.


  3. als ze perse windows willen, kunnen ze evengoed windows op een mac zetten. maar dat weten de meesten niet
  en dat terwijl een groot deel onder hen wel een iPhone of iPad heeft en zonder probleem heeft overgeschakeld

  Dat kan idd maar het is niet de meest voordelige oplossing om windows op premium hardware design te draaien.;)

  Als je dan toch zoveel geld aan een computer uit wil geven en er moet perce Windows 10 op draaien dan kan je net zo goed voor de zelfde afwerking gaan en een HP Specter of Surface device gaan. Dan hou je waarschijnlijk nog geld over om tweedehands de meest recente macbook te kunnen kopen.

  Dat laatste statement is niet lang houdbaar ik weet het.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik kan mij een Apple patent herinneren dat ook een scharnierende touch AIO betreft. Maar waarschijnlijk durft Apple dat niet. Anders was die er al wel. Het patent komt uit september 2013

  Waarschijnlijk gewoon een minimale macbook update met usb C en een up to date processor. En voor wie pro gaat is er een millimeter dunnere MacBook Pro met usb C en een up to date processor plus OLED touch strip.

  Nieuw is het idd niet. Maar dat heeft nog nooit iemand tegen gehouden. De All in One kan wel weer een impuls gebruiken.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Ik hoop vooral dat dit echte concurrentie voor Apple wordt zodat ons ‘favoriet’ merk die iMac terug aan realistische prijzen op de markt brengt. De hardware die je nu koopt is hopeloos verouderd. Alleen al die 5400 RPM harde schijf is een onbegrijpelijke keuze; de prijs voor een fusion drive (waarvan maar een beperkt aantal GB op de flash drive kan) of die van de upgrade naar een SSD is gewoonweg van de pot gerukt!
  Ook de mogelijkheden tot herstellen van de hardware zijn nu quasi nihil.

  Ik hoop dat Apple zich herpakt!

 • Profielfoto
  knekkie

  @fredmatrack
  Apple zal nog lang op zijn lauweren kunnen rusten denk ik. Als is het het halleluja apparaat. Ik vrees dat weinig mensen de overstap naar Windows 10 durven maken omdat ze bang zijn voor de punten van SteveB

 • Profielfoto
  MrHammond

  All-in-ones bestaan ook in PC-land overigens al jaren, ook in goede designs!
  Probleem is alleen: met een soortgelijke afwerking als bij de ons bekende Apple-producten, krijg je ook daar soortgelijke prijzen, vaak zelfs nog veel hoger! Voor thuisgebruikers kan dat een belangrijke rol spelen, zakelijk spelen echter veel andere zaken een rol.
  Wij hebben bij mij op m’n werk notebooks van HP, op het moment de 820 en 840 serie, erg elegant: ze zijn degelijk, en hebben qua design veel weg van de huidige generatie MacBook Pros. Qua prijs echter ook, ze zijn daarvoor uitbreidbaar en hebben meerdere poorten erop (Ă©n een docking-optie!), daarvoor een tergend schlecht beeldscherm en slecht geluid, dat zijn zaken die in een kantooromgeving niet zo belangrijk is.
  De prijs is echter zeker niet lager dan die van vergelijkbare MacBook Pros, die worden bij ons in bijzondere gevallen, wanneer macOS gevraagd wordt, ook gebruikt. Belangrijker is echter de levenscyclus (dus niet de levensduur!) en leverbaarheid: HP levert ze met een belangrijke garantie dat ze over 3 jaar nog steeds geleverd kunnen worden, en levert er ook makkelijk meteen 10.000, zonder maanden te hoeven wachten.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Oh boy, ik kan echt niet wachten!:grin:

 • Profielfoto
  knekkie

  Wie weet gaat het niet om een All In One maar een continuĂĽm geschikt touch screen voor zakelijke telefoons als de Lumia 950 en de HP Elete X3 en de Surface Phone.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  GOED STUKKIE!!
  Met het tweede deel over OEM ben ik het helemaal eens.

 • Profielfoto
  polansky

  Dell, Lenovo en HP verdienen weinig aan de verkoop van hardware en leveren daarom computers die vol staan met crapware zoals probeerversies van virusscanners en eigen spyware die advertenties in browsers toont.

  ,

  Wat heeft deze sneer te maken met het gegeven dat het hier om een EIGEN computer van Microsoft gaat die NIET in licentie wordt gegeven en dus ook geen OEM computer is.
  .
  Microsoft is behoorlijk succesvol met haar eigen surface lijn.
  Het zijn degelijke computers zonder spy- en crapware en met een stukje innovatie waar Apple tegenwoordig nog wat van kan leren.

  Laten we niet vergeten dat iOS ook vol zit met apps als ‘Aandelen’, ‘Gezondheid’, ‘Woning’, ‘Kompas’, ‘Wallet’ ‘iTunes Store’, ‘Tips’ en ‘Watch’. Die kunnen we allemaal onder dezelfde noemer ‘Crapware’ plaatsen want zeker 95% van de gebruikers zullen een of meerder van deze Apps van Apple nooit en te nimmer gebruiken.

  Goed je kunt ze tegenwoordig wegklikken, maar het maakt geen ruimte vrij op je iPhone.

  knekkie 13 uur geleden – @fredmatrack
  Apple zal nog lang op zijn lauweren kunnen rusten denk ik. Als is het het halleluja apparaat. Ik vrees dat weinig mensen de overstap naar Windows 10 durven maken omdat ze bang zijn voor de punten van SteveB

  .
  Kom eens onder je steen vandaan. Op 4 februari 2014 trad Steve Ballmer terug als CEO en op 19 augustus 2014 verliet hij de Raad van Bestuur.
  Niemand die nog vreest voor die bullebak en sindsdien heeft MS ook een behoorlijke verandering ondergaan in bedrijfscultuur.

  Daar waar Apple het momenteel flink laat liggen, pakt Microsoft dit op.
  En als Apple op dit tempo nieuwe MBP’s en iMacs uit blijft poepen zullen er steeds meer oude Mac gebruikers zich om de oren gaan krabben hoe serieus Apple haar eigen computerdivisie eigenlijk nog neemt. Zelf krijg ik steeds meer het idee dat Apple haar hele computerlijn het liefst zou willen dumpen…

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik snap de verwarring @polansky… Zoveel SteveB’s…. ik doelde op deze steveb ;)

  Niet onze favoriete (ex Microsoft) mafketel

 • Profielfoto
  DBLCreations

  En toch blijf ik de iMac mooier vinden. Persoonlijk hoef ik zo geen touch display in een all in one. Aan de andere kant kan ik wel begrijpen dat het voor bv professionele tekenaars, om maar een vb te geven, heel makkelijk is als je idd het scherm gewoon plat kan neerleggen en dan met een pen aan de slag zou kunnen gaan.

  Aan de andere kant hoor ik nog steeds de woorden van Steve Jobs, die zei: “We willen geen touch display in onze mac’s zetten, we hebben het geprobeerd, maar na een uur wil je arm er echt afvallen”.

  Je moet toegeven, als jij een uur lang met je arm gestrekt zou gaan over een touchscreen zou je dat achteraf niet zo fijn vinden.

  Natuurlijk, ieder heeft zijn mening, en we willen altijd maar meer. Technologie staat niet stil, wie weet wat we nog van Apple te zien krijgen.

  Zoals velen ben ik het eens dat Apple qua hardware zeker terug bij moet benen (en niet een beetje). Ik kan begrijpen dat het op processor gebied een beetje bij intel lag (een goed jaar geleden met de vertraging van de skylake processors.) Maar dat zou nu geen probleem meer mogen vormen…

  Ben echt benieuwd of Apple dit jaar nog met nieuwe mac’s op de proppen komt.

 • Profielfoto
  knekkie

  @DBcreations

  Aan de andere kant hoor ik nog steeds de woorden van Steve Jobs, die zei: “We willen geen touch display in onze mac’s zetten, we hebben het geprobeerd, maar na een uur wil je arm er echt afvallen”.

  ——————————————
  Ook steve jobs zit er wel eens naast.
  ——————————————
  Films als the red turtle zijn op soortgelijke schermen waar volgens Steve Jobs je armen er van af vallen gemaakt. Ik werk ook dagelijks vanachter zon scherm en heb mijn armen nog steeds. En zo nog heel veel meer 2D animatie films.

  Met een wacom cintiq worden de dagelijks animaties gemaakt.

  Alleen zit aan zo’n lomp wacom scherm ook nog eens een dikke Mac of PC vast. Dat moet eleganter kunnen. Daarom ben ik wel benieuwd naar een partij Apple of Microsoft die bij dit soort schermen het stokje van Wacom overpakt en iets MOOIS en ELEGANTS neer zet. Maar dan als All in One. Dat is waar Apple met de iMac zich wel heeft bewezen.

  Ben wel benieuwd wie er als eerste komt met een All in One die een Wacom Cintiq teken scherm kan vervangen.

  Verschil met vroeger is dat dit op papier ging. (gebeurt vandaag de dag nogsteeds maar steeds minder. Gelukkig zijn er opleidingen die het traditionele pen en papier werk nog serieus nemen. Voor je daar ook maar 1 computer aan raakt moet je op papier kunnen animeren.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @Knekkie,

  Ben het zeker met je stelling eens dat Steve er soms ook wel naast zat, gelukkig want anders was je idd je armen kwijt, ben blij voor jou dat dat niet het geval is;-)

  Overigens ook de reden waarom het fijn zou zijn dat dat scherm uiteindelijk plat kan gaan liggen zoals in voorgesteld patent.

  Iets dat overigens ook mat een Wacom Cintiq kan, (ik zelf werk met een wacom intuos), maar dit even terzijde. Een Wacom Cintiq kan je ook PLAT leggen, waardoor je dus minder last zal hebben van “afvallende armen”, god, ik hoop dat je dat niet te serieus neemt. Maar je weet best wat ik bedoel, als je met je arm een hele tijd vooruit gestrekt zit (aan een touchscreen, of gewoon voor de lol je arm eens een uur voor je uit strekken), dan zal je concluderen dat je arm idd heel erg veel pijn doet.

  Pen & papier is denk ik nog altijd het lievelingsmateriaal van een “Sketcher/tekenaar”:-)

 • Profielfoto
  knekkie

  @DBCreations

  Ik weet het…. Ik gebruik dagelijks een Wacom Cintiq 22Touch.
  Die leg ik plat voor al het handgetekenden illustratie en animatie werk en staat rechtop of er tussen in voor al het andere.;)

  Niets gaat boven pen en papier. Doet het altijd.:P

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBCreations

  Ik weet het…. Ik gebruik dagelijks een Wacom Cintiq 22Touch.
  Die leg ik plat voor al het handgetekenden illustratie en animatie werk en staat rechtop of er tussen in voor al het andere.;)

  Niets gaat boven pen en papier. Doet het altijd.:P

  Haha, zeker weten!:P Een cintiq 22″? Nice…!:-D