IBM: “Iedere Mac bespaart ons 400 euro tegenover Windows-PC”

41 reacties

De Mac heeft het in het bedrijfsleven vaak moeilijk. Een aantal veelgehoorde kreten van IT-managers: “Macs zijn super, maar onbetaalbaar!” of “Macs zijn vooral voor kleine creatieve bedrijven…” IBM wijst al die vooroordelen nu naar het rijk der fabelen.

Het bedrijf bespaart gemiddeld 400 euro per Windows PC die door een Mac vervangen wordt, ondanks de hoge aanschafkosten. Dat vertelt Fletcher Previn, bij IBM verantwoordelijk voor de werkstations en laptops.

Minder kosten, tevreden gebruikers

In 2015 rolde IBM 30.000 Macs uit naar zijn werknemers. Het gaat om MacBooks die laptops van Lenovo vervangen. Dit jaar is het aandeel voor de Mac verder gegroeid en zijn 90.000 MacBooks in gebruik. Kosten waren overigens niet de voornaamste reden om voor de Mac te kiezen. Gebruikers vroegen steeds vaker om een Mac en IBM heeft dit aangegrepen om zijn IT-omgeving te moderniseren.

ibm-mac-002
Total cost of ownership – Mac vs. PC.

Het effect van de Mac is goed merkbaar. Namate meer Macs uitgerold worden, daalt het aantal support tickets bij de helpdesk. De totale kosten van aanschaf tot afschrijving zijn gemiddeld 400 euro. Door de compleetheid van OS X kan IBM enorm besparen op software voor device management en ook de helpdesk. Medewerkers met een Mac zeggen heel tevreden over hun laptop te zijn, terwijl Windows-gebruikers slechts matig tevreden zijn.

ibm-mac-001
Aantal support tickets / Uitrol van Macs.
ibm-mac-003
Kostenposten PC en Mac.

De kostenbesparing bij “Device management” wordt als volgt uitgelegd: macOS heeft met FileVault een ingebouwde mogelijkheid om de harde schrijf te versleutelen, terwijl voor Windows een externe applicatie nodig is. Ook is geen externe anti-virus meer nodig door het in macOS ingebouwde Xprotect. IBM maakt ook niet langer een image die snel outdated is, maar kan door het Device Enrollment Program van Apple de Macs direct aan gebruikers uitleveren en een eindgebruiker de laatste configuratie door middel van een wizard laten doen. Het aantal kritische updates voor de Mac is ook aanzienlijk lager dan voor Windows.

Mac als standaard, op naar 100.000 Macs

Een primeur: IBM gaat de Mac als standaard uitrollen naar al zijn medewerkers in Japan. Wie toch een Windows-laptop wil, moet een uitzondering aanvragen. Dit jaar verwacht het bedrijf 100.000 MacBooks in bedrijf te hebben, in totaal worden er 1300 Macs per week uitgeleverd. Hieronder is de presentatie van Fletcher Previn (IBM) te bekijken.

Reacties

41 reacties
 • Profielfoto
  nomac

  Goed nieuws voor Apple dus :razz:. Al stel ik me vragen bij het configureren van printers en allerhande ander randapparatuur die standaard in het bedrijfsleven gebruikt worden. Gebruiken de medewerkers van IBM dan ook een iPhone bijvoorbeeld?

 • Profielfoto
  Dydefox

  Reeds bekend dat Apple voor wat betreft support slechts zelden nodig is (en dan vaak alleen om Windows-gebakken devices c.q. -gebruikers weer verder te helpen). Maar ja: het imago dat het duur en exclusief is, blijft lastig te bestrijden.

 • Profielfoto
  The JM
 • Profielfoto
  SvS

  Maar ja: het imago dat het duur en exclusief is, blijft lastig te bestrijden.

  Ja, mensen moeten af van het idee dat Mac’s te duur zijn, ik heb iMac na 6 jaar pas afgeschreven als werkcomputer. En eerlijk? Hij kon eigenlijk toch best wel doorgaan als werkcomputer, hoor, maar dan met SSD erin. Dan had je toch mooi pakweg 8 jaar met een iMac i7 gedaan!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Vroeger toen ik bij de omroep werkte, zei de computer helpdesk al het zelfde. Met Macs veel minder storingen en vooral ook: problemen zijn makkelijker en dus sneller te verhelpen. Dat scheelt tijd en geld.
  Het is wél een enorme opsteker voor Apple dat juist IBM dit zegt. Zo ongeveer de uitvinders van de professionele bedrijfscomputer. Er was een tijd dat IBM
  zélf als het beste computermerk bekend stond.

 • Profielfoto
  bassbug

  mythes zijn er om in stand gehouden te worden;)

 • Profielfoto
  bassbug

  Vroeger toen ik bij de omroep werkte, zei de computer helpdesk al het zelfde. Met Macs veel minder storingen en vooral ook: problemen zijn makkelijker en dus sneller te verhelpen. Dat scheelt tijd en geld.

  Echt waar? Dat is toch je eigen glazen in gooien als IT-afdeling?:evil:

 • Profielfoto
  hokkie

  @bassbug;

  Iemand die in bedrijfsbelangen kan denken en daar ook naar handelt, zijn vaak blijvertjes en zéér loyale medewerkers. Jouw opmerking doet mij vermoeden dat je alleen in eigen belang handelt… jammer.

 • Profielfoto
  joke_name

  Ik zit er ook over na te denken om mijn volgende werklaptop een MacBook pro 13 inch retina te laten bestellen.

  Het enige wat niet zo handig is dat ik veel met SQL server en een report tool die alleen op Windows werkt, maar parallels doet het op mijn eigen MacBook pro retina echt perfect.

  Grootste voordeel van MacBook pro is het perfecte touchpad en gewoon een top display en battery life.

 • Profielfoto
  madcat

  leuke video, ik ben benieuwd of dit een baseline gaat zetten voor andere bedrijven.

 • Profielfoto
  Fransjr

  “Namate meer Macs uitgerold worden, daalt het aantal support tickets bij de helpdesk”. Namate? ?

 • Profielfoto
  makasa

  Filevault argument klopt niet. Windows heeft bitlocker standaard bij de zakelijke versies. Is vergelijkbaar aan te zetten als filevault

 • Profielfoto
  polansky

  Allemaal heel leuk en aardig, maar ondertussen is Apple zelf haar zakelijke gebruikers al lang uit het oog verloren.

 • Profielfoto
  KR1275

  namate???
  het woord van 2016!

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik vrees dat Microsoft het bedrijfsleven al heeft ingepakt met SharePoint.
  Mooi verhaal dit, maar verreweg de meeste bedrijven kunnen niet zonder Windows. Wat doen de medewerkers van IBM dan met hun computer?? Internet en design?? Bijna alle professionele applicaties worden uitsluitend voor windows gemaakt en internet-based apps zijn zelfs vaak gekoppeld aan Internet Explorer.
  Ga een bank of verzekeraar maar eens adviseren om over te stappen…

 • Profielfoto
  jkooman

  KR1275, wat zeg je nou? Internet based apps die aan Internet Explorer zijn gekoppeld is de nieuwe standaard?

  Tegenwoordig is alles webbased benaderbaar en juist steeds meer Chrome noodzakelijk om het allemaal te laten functioneren.

  En wat Sharepoint betreft heb ik ook zo mijn vraagtekens…

 • Profielfoto
  iMad

  Allemaal heel leuk en aardig, maar ondertussen is Apple zelf haar zakelijke gebruikers al lang uit het oog verloren.

  ???

  Beetje vreemde opmerking als een groot bedrijf als IBM allemaal Mac’s gaat kopen en jij roept dat Apple haar zakelijke gebruikers uit het oog is verloren.

 • Profielfoto
  KR1275

  @jkooman: ik doel op beveiligde sites, zoals die van ABZ (elke verzekeraar gebruikt die) en RDW. De certificaten werken alleen binnen Internet Explorer.
  SharePoint wordt erg veel gebruikt in het bedrijfsleven.

  Ik denk dat we het verhaal van IBM met een flinke korrel zout moeten nemen. Geheel belangeloos zijn de uitspraken niet en hedentendage kunnen we wel stellen dat Windows en Mac niet veel voor elkaar onder doen. ’t Is maar wat je gewend bent. De voorsprong van Mac op Windows, zoals eind jaren 90 kunnen we nu toch niet meer aantonen.

 • Profielfoto
  iMad

  @jkooman: ik doel op beveiligde sites, zoals die van ABZ (elke verzekeraar gebruikt die) en RDW. De certificaten werken alleen binnen Internet Explorer.
  SharePoint wordt erg veel gebruikt in het bedrijfsleven.

  Ik denk dat we het verhaal van IBM met een flinke korrel zout moeten nemen. Geheel belangeloos zijn de uitspraken niet en hedentendage kunnen we wel stellen dat Windows en Mac niet veel voor elkaar onder doen. ’t Is maar wat je gewend bent. De voorsprong van Mac op Windows, zoals eind jaren 90 kunnen we nu toch niet meer aantonen.

  Vraagje heb jij het hele filmpje bekeken?
  Zo ja vergeet dan even in hoeverre Apple, IBM kortingen geeft of op een andere manier ondersteund.
  Kan jij mij dan vertellen wat er niet klopt, wat er in het filmpje wordt verteld?

 • Profielfoto
  THX-1138

  wc-eend

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Ik vrees dat Microsoft het bedrijfsleven al heeft ingepakt met SharePoint.
  Mooi verhaal dit, maar verreweg de meeste bedrijven kunnen niet zonder Windows. Wat doen de medewerkers van IBM dan met hun computer?? Internet en design?? Bijna alle professionele applicaties worden uitsluitend voor windows gemaakt en internet-based apps zijn zelfs vaak gekoppeld aan Internet Explorer.
  Ga een bank of verzekeraar maar eens adviseren om over te stappen…

  Wel je hebt nog het hele office 2016 pakket , wat ook op mac werkt.

  Maar ik vraag me eerder af hoe men al die macs beheerd vanuit een IT administrator standpunt. Wat met IT policies, hoe druk je die door tot alle mac ? Security ? Update rollouts ? etc etc

 • Profielfoto
  bassbug

  @bassbug;

  Iemand die in bedrijfsbelangen kan denken en daar ook naar handelt, zijn vaak blijvertjes en zéér loyale medewerkers. Jouw opmerking doet mij vermoeden dat je alleen in eigen belang handelt… jammer.

  Sjonge, een beetje cynisme is je vreemd geloof ik…

 • Profielfoto
  koen

  Namaste(y)

 • Profielfoto
  brinkey

  Allemaal heel leuk en aardig, maar ondertussen is Apple zelf haar zakelijke gebruikers al lang uit het oog verloren.

  En daar heb je wellicht gelijk in. Zolang Apple vanuit haar ivoren toren blijft beslissen wat goed is voor ons blijft het voor de zakelijke markt een onbetrouwbare partner.

  Kijk naar Aperture, Final Cut Server, Final Cut Pro etc. Ik geef toe dat is een tijdje geleden, maar het blijft gissen wat Apple met ons van plan is. Andere partijen zijn daar een stuk opener in.

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @iMad, dat is nou de logica van polansky, ik kan er na al die tijd nog steeds niet aan uit…

 • Profielfoto
  oblomov

  “Namate meer Macs uitgerold worden, daalt het aantal support tickets bij de helpdesk”. Namate? ?

  Ik begrijp dit soort reacties niet. Jij en iedereen weet dat er naarmate mee bedoeld wordt. Als het je toch nog stoort, stuur dan een PB naar Raymon. Wel zo fatsoenlijk.

 • Profielfoto
  winwiz

  @Soulshaker

  Daar heb je dus DEP voor…..

 • Profielfoto
  remier

  macOS heeft met FileVault een ingebouwde mogelijkheid om de harde schrijf te versleutelen, terwijl voor Windows een externe applicatie nodig is.

  Windows Pro/Enterprise heeft gewoon Bitlocker, geen externe applicatie voor nodig?

 • Profielfoto
  Wootism

  mythes zijn er om in stand gehouden te worden;)

  En er zijn altijd zeurneuzen die feiten uit principe in twijfel trekken;)

 • Profielfoto
  Soulshaker

  @Soulshaker

  Daar heb je dus DEP voor…..

  Ah dat Device Enrollment Program , whoops:D

 • Profielfoto
  EL Mystica

  Wij ontwikkelen FileMaker Applicaties. Voor de hosting hebben we een tijdje met Mac Mini’s in Colo’s of inhouse gewerkt maar die zijn ook niet meer voldoende voor FileMaker. Klanten die Maccore zijn, moeten toch naar Windows voor een goeie machine, ook onze VPS is allemaal Mac. FileMaker is een dochter van Apple, en daar missen we zeker zakelijke support.

  Maar het is idd een feit dat Macs een Cost of Ownership hebben die lager ligt dan voor Windows. Voor mij was het tien jaar geleden ook daarom dat ik overstapte: geen disc maintenances, geen antivirus, geen bizarre issues (Die netwerkissues waren een hel toen), … Maar gewoon je werk kunnen doen.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Ik hoop dat het volstaat voor IBM, dan is er in elk geval een motivatie om weer Pro te gaan ontwikkelen in Cuppertino.

  Support tickets gaan straks met >100.000 stuk wel omhoog met de ingezette koers van het stabiele OSX naar Siri-Wants-More-iBling-OS. En… de support duration loopt ook fors op nu ze machines hebben waarin alles is vast-gesoldeerd en met vieze tape en lijm is vastgeplakt.

  Zolang de basis kwaliteit goed is, en de Cost of Ownership toch binnen de perken blijft gloort er licht voor de leden van onemorething. Ifixit zal na de 27e verslag geven van wat de samenwerking tussen Apple en IBM betekend voor aftermarket upgrades en reparaties.

 • Profielfoto
  Vincent

  Namate?
  Naarmate ik er langer over denk versterkt zich de indruk dat dit geen tikfout is.

 • Profielfoto
  Wauters

  Ik dacht dat Google engineers ook op macbooks zitten.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Ik dacht dat Google engineers ook op macbooks zitten.

  Een MacBookChair:) De AZERTY is wel comfortabel, maar ook arbo-technisch geheel onverantwoord.

 • Profielfoto
  Ganymedus

  @jkooman: ik doel op beveiligde sites, zoals die van ABZ (elke verzekeraar gebruikt die) en RDW. De certificaten werken alleen binnen Internet Explorer.
  SharePoint wordt erg veel gebruikt in het bedrijfsleven.

  Ik denk dat we het verhaal van IBM met een flinke korrel zout moeten nemen. Geheel belangeloos zijn de uitspraken niet en hedentendage kunnen we wel stellen dat Windows en Mac niet veel voor elkaar onder doen. ’t Is maar wat je gewend bent. De voorsprong van Mac op Windows, zoals eind jaren 90 kunnen we nu toch niet meer aantonen.

  Nooit helemaal begrepen waarom verzekeraars daar altijd over klagen. Zo hoorde ik recentelijk een relaas dat OHI (een veel gebruikte applicatie bij zorgverzekeraars) ook niet zou werken op een Mac.
  Maar als ABZ geen certificaten aanbied voor Mac, en jou organisatie wil dat wel gebruiken, moet je dat gewoon afdwingen. Verzekeraars zijn op dit moment de meest kapitaal krachtige organisaties in Nederland, dus je kunt echt wel wat druk zetten. Voor Audatex maakt het in ieder geval niks uit….

 • Profielfoto
  Ganymedus

  @jkooman: ik doel op beveiligde sites, zoals die van ABZ (elke verzekeraar gebruikt die) en RDW. De certificaten werken alleen binnen Internet Explorer.
  SharePoint wordt erg veel gebruikt in het bedrijfsleven.

  Ik denk dat we het verhaal van IBM met een flinke korrel zout moeten nemen. Geheel belangeloos zijn de uitspraken niet en hedentendage kunnen we wel stellen dat Windows en Mac niet veel voor elkaar onder doen. ’t Is maar wat je gewend bent. De voorsprong van Mac op Windows, zoals eind jaren 90 kunnen we nu toch niet meer aantonen.

  Nooit helemaal begrepen waarom verzekeraars daar altijd over klagen. Zo hoorde ik recentelijk een relaas dat OHI (een veel gebruikte applicatie bij zorgverzekeraars) ook niet zou werken op een Mac.
  Maar als ABZ geen certificaten aanbied voor Mac, en jou organisatie wil dat wel gebruiken, moet je dat gewoon afdwingen. Verzekeraars zijn op dit moment de meest kapitaal krachtige organisaties in Nederland, dus je kunt echt wel wat druk zetten. Voor Audatex maakt het in ieder geval niks uit

  ….

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Ik hoop vooral dat dit voor Apple een duidelijk signaal is om de professionele markt terug serieus te nemen! Ik beheer al heel wat jaren een computerpark met ongeveer 400 Apple computers en ik kan beamen dat het onderhoud en het beheer toch wel veel makkelijker gaat op Mac OS (X) dan op Windows. Vooral de gratis tools als DeployStudio, Munki, … dragen mee bij tot die ‘status’. Ook Apple’s eigen Server (met ProfileManager) is tegenwoordig een vrij degelijke en vooral betaalbare oplossing. Zeker in vergelijking met de concurrerende dure alternatieven. Idem voor Apple Remote Desktop (waar blijft die update voor Sierra).

  Jammer genoeg zie ik de laatste jaren toch wel wat problemen opduiken: zonder een SSD zijn die Apple computers niet meer bruikbaar. Onze iMacs van 6 jaar (en jonger) zijn nu voorzien van SSD’s en zijn aan een tweede leven begonnen. Maar dan komt er een serie aan waar het vervangen van harde schijven door SSD’s bijna onmogelijk is omwille van de complexiteit om ze open te schroeven (of beter: terug dicht te schroeven). SSD’s bij aankoop? Dat kan en doen we nu (noodzakelijkerwijs) ook maar je betaalt ze veel te veel. Ook de schermen van de iMacs laten het regelmatig afweten. De computer is nog prima maar het scherm vertoont vlekken, valt uit, … Niet meer te herstellen (bij Apple vanwege geen ondersteuning meer). Voor een toestel van die prijs niet aanvaardbaar!

  Met Sierra zitten we nu aan een reeks computers die het laatste OS niet meer zullen kunnen draaien. Dat zorgt voor een grote handicap: we zullen nu met twee basisimages moeten werken: El Capitan en Sierra. En dan komen de toepassingen die via packages geïnstalleerd worden en niet meer zullen werken op El Capitan…. ook weer twee packages per applicatie nodig. Jammer! Zeker omdat het vaak enkel maar om wat drivers gaat die Apple makkelijk zou kunnen toevoegen aan hun meest recente OS.

  Conclusie: als Apple de prijzen van zijn hardware terug wat realistischer maakt voor wat ze maar bieden (komaan Apple, die upgrade naar SSD’s in de iMac die al twee jaar niet vernieuwd is zijn absurd), de herstelbaarheid verhogen én het OS toch enkele jaren langer laten meegaan, is Apple weer terug waar het zou moeten zijn.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ma wat mankeert er eigelijk aan namate?:):)

 • Profielfoto
  WillemZ

  Ik ken mensen die bij IBM werkzaam zijn.
  Zo’n succes is de Mac helemaal niet bij IBM.

  Er zijn gebruikers die maar wat graag een Mac willen hebben. De interesse is er wel.
  Maar de beveiligingspolicy van IBM is streng, het kost moeite om dat op de Mac goed in de lucht te houden.
  Lotus Notes draat er nog altijd, maar niet op de Mac. Heb je toch een serieus probleem!
  Verder zijn er klanten die geen Mac hebben. Word en Excel zijn wel uit te wisselen, maar je moet goed weten wat je doet. Maar dat geldt ook voor de versieverschillen in Office voor Windows.

  De vergelijking tussen Windows en Mac gaat binnen IBM ook mank omdat veel Windows werkstations flink achterhaald zijn.
  Ze zijn stampvol data geladen (o.a. door Notes), kennen een flinke beveiliging (vreet processorkracht) en hebben stuk voor stuk niet de snelste harde schijf, processor of het meeste RAM geheugen.
  Windows 7 is daar nog de maat.

  Als je dan gloednieuwe Macs naar binnen draagt, vergelijk het dan ook met een gloednieuwe Windows PC’s.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Ik ken mensen die bij IBM werkzaam zijn.

  Verrek, ik ook. En niet eens meer de minste functies;-)

  Ik herken niet wat je zegt maar prima. Ik heb het liever uit eigen hand.