Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 oktober 2016
Leestijd: 1 minuut

HomeKit: 100 gecertificeerde apparaten, allemaal veilig

Een veilig internet of things kan wél. Tim Cook maakte onlangs bekend dat er 100 gecertificeerde HomeKit-apparaten zijn. Het certificatieproces vertraagt de uitrol van apparaten ongetwijfeld, maar waarborgt wel de betrouwbaarheid en veiligheid.

In september schreven we over gehackte IP-camera’s die een webhost aanvielen. Later is dezelfde truc ingezet om het blog van een beveiligingsonderzoeker en internetdienst DynDNS aan te vallen.

HomeKit niet getroffen door Mirai-bug

Deze methode, waarbij IP-camera’s, digitale videorecorders en andere slimme apparaten voor in huis werden gebruikt, heeft inmiddels de bijnaam Mirai gekregen. Honderdduizenden apparaten met slechte beveiliging werden overgenomen en vormden samen een botnet dat gigantische DDoS-aanvallen uitvoerde. Tim Cook wist te vertellen dat geen van de HomeKit-gecertificeerde apparaten door deze Mirai-bug is getroffen.

Elgato is een van de fabrikanten met veel HomeKit-producten.

Apple stelt strenge eisen

In tegenstelling tot fabrikanten van goedkope apparaten, die vaak geplaagd worden door bugs, stelt Apple strenge eisen aan HomeKit-accessoires. Zo moeten door Apple goedgekeurde chips en firmware gebruikt worden. Bovendien test Apple alle apparaten voordat deze het HomeKit-stempel krijgen.

Aanvankelijk waren deze eisen minder streng, maar Apple bedacht zich in juni van 2015 en draaide de duimschroeven aan. Dit leidde tot veel protest van accessoiremakers, maar blijkt nu een goede keuze. Ondanks de langzame beschikbaarheid van Apple’s ecosysteem voor een slim huis, zijn de betrouwbaarheid en veiligheid hoog.

De Woning-app van iOS 10.

iOS 10 heeft een eigen Woning-app waarmee alle HomeKit-apparaten centraal bediend kunnen worden. Enkele artikelen om verder te lezen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
HomeKit: 100 gecertificeerde apparaten, allemaal veilig
Sluiten