Getest: Philips Hue bewegingssensor

Apple rmens 19 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

De lijn met Philips Hue-producten wordt steeds groter. De nieuwste toevoeging is geen lamp, maar een bewegingssensor die Hue-lampen automatisch in- en uit kan schakelen. Praktisch of overbodig bij slimme lampen? Wij vogelen het in een huis vol Hue uit.

De Hue Motion Sensor is verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 39,99 en is niet compatibel met HomeKit. Laten we bij het begin beginnen…

In de doos

In de doos treffen we de sensor aan, die compact genoeg is om in een hoekje weg te zetten of op te hangen. Voor de bevestiging worden schroeven en een magnetisch dopje meegeleverd. Wil je niet boren? Dan heb je pech. Bevestigen met dubbelzijdig plakband is lastig omdat de achterkant van de sensor niet plat is. De sensor gaat volgens de fabrikant een jaar mee op de twee meegeleverde AAA-batterijen.

Oh. Handleiding? Niet gelezen….

Installatie en configuratie

De installatie is goed geregeld en bijna plug-and-play. Na het opstarten herkent de Hue-app de sensor meteen en ben je na het selecteren van de kamer die moet worden gebruikt klaar. De sensor maakt standaard een aantal regels aan en schakelt tussen 08:00 en 23:00 uur de lampen automatisch aan als er weinig daglicht en beweging is. Tussen 23:00 en 08:00 uur worden de lampen bij beweging in gedimde modus ingeschakeld en na 15 minuten geen beweging gaan de lampen weer uit.

Klik/tap voor groter.

De lichtgevoeligheid van de sensor is apart in te stellen en met een handige testmodus kun je met de iPhone in de hand snel de bewegingsdetectie testen. Philips belooft een bereik van ongeveer 5 meter en een hoek van 115 graden. In een lange, open, woonkamer haalde de sensor in onze test gemakkelijk 8 meter. Belofte waargemaakt.

Klik/tap voor groter.

Instelmogelijkheden beperkt, geen HomeKit

Philips heeft de instellingen simpel gehouden. Iets te simpel wat ons betreft. Zo is het alleen mogelijk in te stellen wanneer de dag en nacht begint en daar een scene aan te koppelen. Het is niet mogelijk om meerdere tijdssloten toe te voegen en ook het aantal minuten zonder beweging waarna de lampen uitgezet moeten worden, is alleen algemeen instelbaar. Het zou handiger zijn om in de nacht de lampen al na 5 minuten geen beweging uit te schakelen, terwijl de timer overdag op 15 minuten blijft.

Een andere, vreemde keuze is dat de sensor met compatibel is met HomeKit, terwijl de Hue-lampen dat wel zijn. Dat zorgt voor wat ongemak. Zo zijn scenes die met de Home-app van iOS 10 gemaakt zijn niet te terug te vinden en botsen verschillende automatiseringsregels vanuit verschillende apps soms met elkaar.

Klik/tap voor groter.

Praktisch?

Technisch gezien werkt de sensor feilloos. De lichten gaan altijd direct na het detecteren van beweging aan en er is geen merkbare vertraging. Om echt praktisch te zijn, mist de Hue Motion Sensor nog wat instellingen. Zo kwam het regelmatig voor dat het licht uitging tijdens bankhangen en televisie kijken. Dit zou eenvoudig te verhelpen zijn met een instelling zoals: tussen 19:00 en 22:00 nooit het licht automatisch uitzetten. Of: als de TV (die in een HomeKit-stopcontact zit) ingeschakeld is: nooit het licht uitzetten. Een ‘slimme’ sensor zou juist dit soort instellingen moeten bieden en zich bewust moeten zijn van andere apparaten om ongemak te voorkomen.

https://twitter.com/raymonmens/status/788747756730998784

De sensor hangt nu in de keuken, waar het licht alleen simpelweg aan of uit hoeft te gaan en altijd voldoende beweging is. Daar gaat het vlekkeloos. Ook in een hal of slaapkamer zal de sensor prima voldoen.

Conclusie

Philips heeft het met de Hue Motion Sensor technisch prima voor elkaar. Het apparaatje is eenvoudig te configureren en werkt altijd. Als je smart home uit alleen Philips Hue-lampen bestaat, is dit een prima aanvulling. Wie wat meer in HomeKit en andere apparaten heeft geïnvesteerd zal echter snel tegen beperkingen aanlopen.

De Philips Hue Motion Sensor is verkrijgbaar voor € 39,99. Wij kochten ‘m bij Conrad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen