Gerucht: iPhone 8 krijgt Augmented Reality-functies

19 reacties

Met de iPhone 7 iets meer dan een maand op de markt is het tijd voor het eerste serieuze iPhone 8-gerucht. Apple zou de volgende iPhone voorzien van een aantal Augmented Reality-functies. Tim Cook gelooft in Augmented Reality (AR).

De bekende Amerikaanse podcaster Robert Scoble heeft van eigen bronnen vernomen dat de iPhone 8 een edge-to-edge OLED-scherm krijgt, wat de telefoon bijzonder geschikt maakt voor AR.

Nieuwe 3D-sensor van Primesense

Apple gaat de iPhone 8 volgens Scoble voorzien van alle benodigde sensoren voor Augmented Reality, waarbij de iPhone in een bril voor de ogen geplaatst kan worden. Primesense, het bedrijf dat onder andere Kinect van Microsoft heeft ontwikkeld en in 2013 door Apple werd overgenomen, zou een nieuwe 3D-sensor voor de iPhone 8 hebben gemaak.

Tim Cook gelooft in Augmented Reality

Apple-CEO Tim Cook noemt in interviews zowel Virtual- als Augmented Reality “ongelofelijk interessante ontwikkelingen” en hij denkt dat Augmented Reality met afstand de grootste van de twee wordt. Bij Virtual Reality wordt het beeld helemaal vervangen door een virtuele wereld, terwijl bij Augmented Reality objecten in de echte wereld worden getoond, denk aan Pokémon GO, maar dan geavanceerder.


Apple mikt volgens Scoble op ‘mixed reality’, zoals Microsoft met de HoloLens ook doet. Hierbij wordt Augmented Reality gecombineerd met een gevoel van diepte. Toevallig (of niet) wordt deze technologie momenteel getest met de portret-modus van de iPhone 7 Plus, maar dan om de illusie van de scherptediepte-effect te creëren.

Hololens-16x9
Microsoft Hololens.

Het artikel van Scoble op Medium is een beetje verwarrend en het is moeilijk om te zeggen of dit ook daadwerkelijk is gebaseerd op betrouwbare bronnen, of slecht op een blik in de kristallen bol. Consumeer dit gerucht met een gezond dosis scepsis.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Bvanrens

  Is de naam 8 al bevestigd? Ik heb namelijk het gevoel dat het de iPhone 10 wordt. Verwijzend naar het tienjarige jubileum en omdat het de 10de iPhone in de lijn is. ( de iPhone C en SE weggelaten.)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Die naam is pas zeker totdat Tim Cook op het podium staat en ‘m uitspreekt. Tot die tijd blijven wij iPhone 8 zeggen, zodat iedereen weet dat het om de opvolger van de iPhone 7(s)gaat.

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @Bvanrens, zoals Windows 8 naar Windows 10 sprong en Samsung de Note 6 heeft laten vallen voor de Note 7 (omdat ie beiden wel 2 stappen vooruit gingen! Kuchkuch…), of het de iPhone 8 wordt betwijfel ik sterk, maar in ieder geval geen 9 of 10…

 • Profielfoto
  arno1975

  iPhone X??

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  heeft die tim wel een punt denk ik.
  hij kan wel eens enorm gelijk gaan krijgen.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Schei toch uit met die Romeinse getallen. Was wel leuk geweest trouwens. Maar ik snap niet wat de portretmodus van iPhone 7 Plus hiermee te maken heeft.

 • Profielfoto
  Buzz

  Als je een bril op moet gaan zetten met je telefoon erin haak ik al af, zowel wat betreft mijn eigen interesse, maar ook wat betreft de betrouwbaarheid van het gerucht. Dit lijkt me nou typisch niet iets waar Apple in geïnteresseerd zou zijn.

 • Profielfoto
  bcgraaf

  Als je een 8 op zijn kant legt heb je ook een bril.

 • Profielfoto
  maconly

  Voegt niets toe .

  Ik wil een super accu een super camera en keihard glas.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik denk ook dat het iPhone X wordt. Al helemaal als ze ook de homebutton verwerken in het scherm. Dan is hij van de buitenkant zo anders dan ALLE voorgaande iPhones dat het ook een X verdient.

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @wensink, klinkt erg logisch! Probleempje is wel dat Apple het graag simpel houdt en onlangs OS X heeft veranderd naar macOS, toevoeging van een X binnen de iPhone-line-up zou me sterk lijken.

 • Profielfoto
  Niels

  Pfff, kunnen we niet even een paar maanden zonder iPhone ‘rumors’…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  iPhone X zou idd heel tof zijn als benaming, maar zoals gezegd, Apple houd het liever simpel, en ik vind dat eigenlijk ook goed van hun!

  @Buzz, Apple heeft al een tijdje geleden aangegeven meer geïnteresseerd te zijn in AR dan in VR… Zo onwaarschijnlijk is het dus niet. Dat je een bril moet gaan opzetten denk ik nou ook niet dat Apple daar naartoe wil. Persoonlijk zou ik ook afhaken;-)

 • Profielfoto
  computer space

  In dit stukje lopen de dingen lekker door elkaar.
  AR is dus géén plank voor je kop, dat is VR.
  Voor VR is OLED fijn, mits voldoende hoge resolutie, Pentile is nogal irritant, zie Samsung toestellen op 2560×1440, die zien er niet uit in VR headset.

  Voor AR is resolutie totaal niet interessant, eerder zichtbaarheid in helder licht. 720p is prima.

 • Profielfoto
  Roko

  Ik denk dat we eerst een iPhone 7s gaan krijgen

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik ben benieuwd wat die augmented reality zou gaan doen in de iPhone 7s. (ik denk dat die gewoon zo gaat heten hoor. Apple doet niet (meer) aan jubileumproducten en stapt ook niet makkelijk van tradities af. iPhone 7s dus. All rumours are untrue!)

  Ik moet het nog helemaal zien wat augmented reality betreft. Het Pokemon spel is natuurlijk leuk gedaan en is een hit, maar het blijft een game. Een spelletje. Al járen geleden waren er augmented reality apps waarmee je sterrenbeelden in de lucht beter zou kunnen waarnemen, of van gebouwen zou kunnen zien hoe ze er vroeger uitzagen. Volgens mij is dat nooit echt wat geworden. Ik zie hoogstens toepassingen in games, trainingen en onderwijs. Verder niet.

  Virtual reality werd 20 jaar geleden al geïntroduceerd maar is nooit wat geworden, totdat nu inderdaad virtual reality brillen te koop zijn. Ook daar zie ik het niet verder komen dan toepassingen voor games, het bekijken en ‘beleven’ van vakantiebestemmingen, virtueel dingen bekijken in webshops en toepassingen voor trainingen (bijv trainingen voor de brandweer, cursus tegen hoogtevrees en fobieën etc) en onderwijs. Verder zie ik er eigenlijk niets in. Het zou pas wat kunnen worden als de virtual reality om ons heen wordt geprojecteerd, zodat bijvoorbeeld je woonkamer veranderd in een totaal andere omgeving. Zodat je bijvoorbeeld middenin een speelfilm beland die om je heen plaatsvindt. Zónder dat je een bril hoeft op te zetten. Zolang het met rare brilletjes moet, wordt het niks. Dat heeft 3D wel laten zien.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Raymon: je antwoord hier is onduidelijk. Je zegt ‘tot die tijd blijven we iPhone 8 zeggen, zodat iedereen weet dat het om de opvolger van de iPhone 7(s) gaat’.

  Het is óf de opvolger van de iPhone 7 (plus) – als Apple echt vindt dat de volgende iPhone zo baanbrekend anders is in design en functies dat de naam 7s overgeslagen zou moeten worden.

  Of het is de opvolger van de iPhone 7s (Plus) en dat is dan de iPhone die we in 2018 verwachten. Het kan niet allebei zijn.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik ben benieuwd wat die augmented reality zou gaan doen in de iPhone 7s. (ik denk dat die gewoon zo gaat heten hoor. Apple doet niet (meer) aan jubileumproducten en stapt ook niet makkelijk van tradities af. iPhone 7s dus. All rumours are untrue!)

  Ik moet het nog helemaal zien wat augmented reality betreft. Het Pokemon spel is natuurlijk leuk gedaan en is een hit, maar het blijft een game. Een spelletje. Al járen geleden waren er augmented reality apps waarmee je sterrenbeelden in de lucht beter zou kunnen waarnemen, of van gebouwen zou kunnen zien hoe ze er vroeger uitzagen. Volgens mij is dat nooit echt wat geworden. Ik zie hoogstens toepassingen in games, trainingen en onderwijs. Verder niet.

  Virtual reality werd 20 jaar geleden al geïntroduceerd maar is nooit wat geworden, totdat nu inderdaad virtual reality brillen te koop zijn. Ook daar zie ik het niet verder komen dan toepassingen voor games, het bekijken en ‘beleven’ van vakantiebestemmingen, virtueel dingen bekijken in webshops en toepassingen voor trainingen (bijv trainingen voor de brandweer, cursus tegen hoogtevrees en fobieën etc) en onderwijs. Verder zie ik er eigenlijk niets in. Het zou pas wat kunnen worden als de virtual reality om ons heen wordt geprojecteerd, zodat bijvoorbeeld je woonkamer veranderd in een totaal andere omgeving. Zodat je bijvoorbeeld middenin een speelfilm beland die om je heen plaatsvindt. Zónder dat je een bril hoeft op te zetten. Zolang het met rare brilletjes moet, wordt het niks. Dat heeft 3D wel laten zien.

  Ben het volledig met je eens. Die brillen moeten wegvallen, dan wordt het interessant:-)

 • Profielfoto
  Nummer 38

  Ja jongens… je zal wel een soort van bril moeten dragen hé, oftewel een Google Glass-achtig iets, oftewel zo’n Oculus Rift-blok, dunne lenzen zullen niet voor gauw zijn, misschien over 30 jaar pas.