Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 26 oktober 2016

Geen escape-toets op nieuwe MacBook? macOS Sierra weet raad!

Apple staat bekend om het verwijderen van poorten, functies en apparaten die het niet langer nodig acht. Dit was het geval met de diskette in de jaren 90, toen alle optische drives in 2000 en het meest recente voorbeeld: de minijack van de iPhone 7.

Is de esc-knop het volgende slachtoffer? Op de afbeeldingen van de nieuwe MacBook Pro die gisteravond gelekt zijn, heeft de knop samen met de functietoetsen plaatsgemaakt voor de Magic Toolbar.

Sinds Apple I aanwezig

De escape toets is sinds de Apple I in 1976 aanwezig in de linkerbovenhoek van het toetsenbord. De knop is gemakkelijk te bereiken zonder te kijken en is nuttiger bij dagelijks gebruik dan je denkt, zelfs als je geen ontwikkelaar bent en je dagen niet in vim doorbrengt. Als er iets misgaat, kun je met de de combinatie ‘โŒ˜ โŒฅ esc’ snel een app geforceerd afsluiten.

Deze toets is ook in praktisch alle andere apps bruikbaar. Zoals je misschien weet, kunnen dialogen in macOS standaard worden afgesloten door met de escape-toets de actie te annuleren. De enter-toets wordt op zijn beurt gebruikt om de actie te bevestigen en als er een derde optie is, kan de spatiebalk gebruikt worden. Natuurlijk kan dat ook met een muisklik, maar het toetsenbord is het sneller.

Klik/tap voor groter.

Andere toets als escape-knop

Het is waarschijnlijk dat de opties die in dialoogvensters zitten, gewoon op de OLED-strip van de MacBook Pro verschijnen. Toch heeft Apple in macOS Sierra 10.12.1 een optie om de escape-functie aan andere toetsen te koppelen. Je kunt kiezen tussen de toetsen aan de linkerkant van de spatiebalk of caps lock. Deze optie is te vinden bij Systeemvoorkeuren โ†’ Toetsenbord โ†’ Speciale toetsen.

Klik/tap voor groter.

De nieuwe MacBook Pro wordt donderdag rond 19:00 uur Nederlandse tijd onthuld.

Reageer op artikel:
Geen escape-toets op nieuwe MacBook? macOS Sierra weet raad!
Sluiten