Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 oktober 2016

FaceTime: Apple moet 302 miljoen betalen aan VirnetX

Apple moet $ 302.000.000 (€ 268.000.000) betalen aan VirnetX Holding in een patentzaak over technologie die in FaceTime wordt gebruikt. Het is een langslepende zaak die sinds 2011 voor het gerechtshof in Tyler, Texas loopt. Het einde is nog niet in zicht.

De rechter oordeelde dat Apple met FaceTime-technologie voor videobellen twee patenten van VirnetX heeft geschonden. De schade­vergoeding van omgerekend 268 miljoen euro kan nog verhoogd worden.

Bewust of onbewust inbreuk

De twee bedrijven zijn nog niet klaar. Een volgende rechtszaak zal moeten uitwijzen of Apple de intellectuele eigendom van VirnetX bewust heeft geschonden, hetgeen kan leiden tot een nog hogere schadevergoeding. Daarnaast zijn de bedrijven in een aantal andere patentzaken verwikkeld.

iMessage en VPN onderdeel van patentzaak

Het is niet de eerste patentzaak tussen VirnetX en Apple. In een eerdere zaak werd Apple veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van omgerekend 560 miljoen euro. Deze uitspraak werd in hoger beroep echter ongeldig verklaard omdat twee patentzaken samen werden gevoegd. Deze moesten over. De FaceTime-zaak was een van die twee en is nu afgehandeld, wat volgt is een zaak over in iMessage en VPN on Demand gebruikte technieken.

VirnetX is een zogenaamde patenttroll. Het bedrijf bestaat bij de gratie van patentzaken en gebruikt zijn intellectuele eigendommen niet om producten te maken. Microsoft werd ook al eens door VirnetX aangeklaagd, het bedrijf uit Redmond betaalde ongeveer 200 miljoen euro schadevergoeding.

(Bron: VirnetX & Reuters)

Reageer op artikel:
FaceTime: Apple moet 302 miljoen betalen aan VirnetX
Sluiten