Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 oktober 2016

Europese waakhonden keuren datadelen WhatsApp en Facebook af

WhatsApp ligt onder vuur om het delen van data met moederbedrijf Facebook. De Duitse privacywaakhond maakt zich al op voor een juridische strijd en nu wordt ook de Europese waakhond, die alle landen vertegenwoordigt, wakker.

Een Europese groep van privacywaakhonden, waar de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens onderdeel van is, start een onderzoek naar het delen van data. Dit is mogelijk in strijd met Europese regels.

Datadelen moet voorlopig stoppen

De groep is van mening dat WhatsApp -zolang het onderzoek loopt- moet stoppen met het delen van data met Facebook. De privacywaakhonden vermoeden WhatsApp de Europese privacy­regels schendt en willen onderzoeken. Er zijn ook zorgen over het ontbreken van een opt-out. De werkgroep komt in november voor het eerst bij elkaar en bespreekt dan de te ondernemen acties.

De Duitse privacywaakhond verwoordde het eerder als volgt: “Het moet de beslissing van de gebruiker zijn of hij data wil uitwisselen met Facebook. Bovendien moet Facebook vooraf toestemming vragen en dat is niet gedaan. De opt-out die korte tijd mogelijk was, stopt het overdragen van gegevens niet, maar beperkt dit alleen.”

Metadata

WhatsApp kondigde op 25 augustus per direct een verandering van zijn privacyvoorwaarden aan. De chat-app deelt sindsdien metadata, maar niet in de inhoud van gesprekken, met Facebook. Gegevens die gedeeld worden zijn bijvoorbeeld je 06-nummer voor vriendschapssuggesties op Facebook, hoe vaak je de app opent en met wie je contact hebt.

Reageer op artikel:
Europese waakhonden keuren datadelen WhatsApp en Facebook af
Sluiten