Het einde van de MacBook Air: langzaam, maar onomkeerbaar

59 reacties

Met de presentatie van de nieuwe MacBook Pro, is er een einde gekomen aan de 11-inch MacBook Air. De kleinste MacBook is niet meer leverbaar in de Apple Store en Apple verkoopt deze alleen nog op aanvraag aan educatieve instellingen.

De 13-inch MacBook Air is in onveranderde configuratie te koop, maar krijgt een interessante semi-opvolger. Een MacBook Pro ‘light’ zonder Touch Bar en Touch ID die dunner en compacter dan de Air is.

13-inch MacBook Pro ‘light’

Naast de 13-inch MacBook Pro met Touch ID en Touch Bar, is er ook een 13-inch-model met functietoetsen, twee in plaats van vier twee Thunderbolt 3-poorten (USB‑C) en een minder krachtige Intel-chip. De laptop is iets zwaarder, maar wel dunner en compacter. Het prijskaartje? € 1699, terwijl een vergelijkbare MacBook Air (256GB SSD en 8GB RAM) € 1349 kost.

air-pro-light-16x9
De 13-inch MacBook Pro is compacter dan de Air.

Einde van Air

Het is duidelijk waar Apple heen wil: een line-up die bestaat uit de Retina MacBook en MacBook Pro. De MacBook Air, die in 2008 geïntroduceerd werd, is ingehaald op het gebied van technologie, compactheid en dunheid. Drie punten waarop de Air nog steeds onverslagen is: prijs, accuduur (10 vs. 12 uur) en flexibiliteit (aansluitingen). Zodra de prijs van de 12-inch MacBook in de buurt van de € 1000 kan komen, zal de Air verdwijnen.
air-fill

Reacties

59 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Steve Jobs draait zich om in zijn graf… zieke prijzen…

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Ik zie in de toekomst de hele macbook nog wel eens helemaal verdwijnen:

  Een los toetsenbord met touchbar dat zowel de iPad, appleTV alsmede een nieuwe superMacmini kan bedienen.
  Een mooi applescherm voor aan de muur of op het bureau dat draadloos alle devices kan weergeven. En dat met één OS voor alles…..

 • Profielfoto
  Imade

  Dan moet Apple normale prijzen hanteren…

 • Profielfoto
  Usain

  Zodra de prijs van de 12-inch MacBook in de buurt van de € 1000 kan komen

  Dit had gisteravond moeten gebeuren.

 • Profielfoto
  Buzz

  Zodra de prijs van de 12-inch MacBook in de buurt van de € 1000 kan komen, zal de Air verdwijnen.

  Dat is nogal een grote aanname.

  Bij de iPhones is het inderdaad zo dat oude modellen in prijs zakken. Bij de Macs vroeger ook. Maar bij de MacBooks zijn volgens mij nergens in de lijn de laatste 2-3 jaar prijzen omlaag gegaan. Integendeel, ze zijn sterk gestegen.

  Het ziet er dus eerder naar uit dat de tijd van MacBooks in de prijsklasse onder de €1450 (voorlopig) zo’n beetje voorbij is.

 • Profielfoto
  plonserd

  Jammer! Ik gebruik de 11″ als hoofdcomputer. Wel de beste specs mogeijk gekozen (kwam dan aan een 1900 euro), maar wou absoluut iets mobiel met genoeg aansluitingen. De eerste 2 jaar heb ik nog geen vervanging nodig, maar daarna zal het wel een 13″ pro worden. Alleen jammer dat ze geen 13″ met een quad core verkopen.. 15″ is écht te groot

 • Profielfoto
  TimmiX

  Apple is echt compleet de weg kwijt. Hun complete productlijn is één grote wirwar van nieuwse technieken en apparaten die al jááren niet meer zijn bijgewerkt.

  Eerst de audio jack weghalen uit de iPhone en lightning oordopjes meeleveren, en dan macbooks uitbrengen met een audiojack en zonder lightning of USB.

  En dan nog de niet bijgewerkte producten. Wanneer krijgt de Mac Mini weer eens aandacht? Waar is de hoognodige update voor de Mac Pro? Waarom krijgt de iMac geen nieuwe specs en waarom wordt het Magic Keyboard niet geupdated met de nieuwe TouchBar en TouchID.

  De Macbook Pro is absoluut niet Pro meer, alles is zo ongelooflijk omslachtig met kabeltjes en stekkertjes. En dan ook nog het briljante Magsafe weghalen in ruil voor 4 USB3 poorten waar je echt niets mee kan. Waarom zijn de iPhone laders dan ook niet lighting naar USB3?

  En dan heb ik het nog niet eens over de geschifte prijzen die ze hanteren. Een laptop die begint bij 1600 en je door kunt speccen tot 4999,-. Wat denken ze nou?

  Wordt echt tijd dat Apple haar productlijn weer op de rit krijgt en tegelijkertijd de producten gaat updaten zodat alles weer samen gaat werken zoals het hoort. Mijn zijn ze in ieder geval, samen met hun visie om alles moeiteloos samen te laten werken, kwijt.

 • Profielfoto
  icegodd

  Macbook “pro” met alleen 2 usb-c en trage cpu. en het is ook nog duurde dan zn voorganger. wat een grap tegen pro fan boys.

  Apple:evil:

 • Profielfoto
  TimmiX

  USB3 = USB C uiteraard in bovenstaande ^

 • Profielfoto
  Fietsbel

  Computers worden steeds beter en goedkoper, ook die van Apple. Mijn eerste Mac + zwart-wit scherm en printer kostte in 1989 ongeveer 12500€. Dus niet klagen als je hightech spullen wilt gebruiken ;).

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Jow! Wordt serieus een laptop van € 1700 een “light” versie genoemd? WTF:D

 • Profielfoto
  hokkie

  In 2006 heb ik de overstap gemaakt naar Apple door de aanschaf van een witte MacBook (meende nét onder de €1000). Iedereen verklaarde mij voor gek! Nu, anno 2016, een iMac, een aantal iPhones (nu de 7 :cool:) , ATV 4 en MacBook Pro 15-inch mid-2015 en weet niet wat voor Apple accessoires.

  Één ding weet ik nog wel. Ik had nooit een overstap gemaakt als dat ene MacBook-je rond de €1500 had gekost en zie hier; Een Godsvermogen besteed aan Apple.

  Moraal van het verhaal? Zorg dat je een leuke, betaalbare instapper hebt. De rest komt wel…

 • Profielfoto
  xaddict

  @TimmiX: waar heb je het over? “Eerst de audio jack weghalen uit de iPhone en lightning oordopjes meeleveren, en dan macbooks uitbrengen met een audiojack en zonder lightning of USB.” De nieuwe MacBook pro’s hebben helemaal geen audiojack…

 • Profielfoto
  Buzz

  Eerst de audio jack weghalen uit de iPhone en lightning oordopjes meeleveren, en dan macbooks uitbrengen met een audiojack en zonder lightning of USB.

  Dit vind ik niet zo heel gek. In een iPhone is de ruimte die de audio jack innam veel kostbaarder dan in een MacBook. Het hoeft ook niet allemaal tegelijk. Als ze de audio jack nu ook al hadden weggehaald van de MacBook, dan had je daar weer over kunnen klagen. Als over een tijdje Bluetooth headsets heel gewoon zijn zal de audio jack ook van andere apparaten gaan verdwijnen. Maar nu hoeft dat nog niet.

  En dan nog de niet bijgewerkte producten. Wanneer krijgt de Mac Mini weer eens aandacht? Waar is de hoognodige update voor de Mac Pro? Waarom krijgt de iMac geen nieuwe specs en waarom wordt het Magic Keyboard niet geupdated met de nieuwe TouchBar en TouchID.

  Met je eens wat betreft de Mac Pro en Mac mini. Maar de iMac is nog aardig bij de tijd, en wat betreft Touchbar en TouchID voor desktops moeten we denk ik nog even geduld hebben. Het concept is pas gisteren geïntroduceerd, en dit soort dingen duurt altijd een tijdje voordat het zich over de andere Macs verspreid. Dat was bij unibody Macs zo, en dat was bij Retina Macs ook zo.

  USB-C is trouwens over een jaar of twee net zo gewoon als USB-A nu. Ook daar is het een kwestie van even geduld.

 • Profielfoto
  Niels

  De Macbook Pro is absoluut niet Pro meer, alles is zo ongelooflijk omslachtig met kabeltjes en stekkertjes. En dan ook nog het briljante Magsafe weghalen in ruil voor 4 USB3 poorten waar je echt niets mee kan. Waarom zijn de iPhone laders dan ook niet lighting naar USB3?

  Serieus, heb je de nieuwe MacBook al in je handen gehad, laat staan gebruikt? Nee, dus hoe kun je er nu al over oordelen?

  USB C is gewoon de toekomst, simpel. De meeste externe apparaten die je nu kunt halen worden vaak al geleverd met een USBC kabel als accessoire. Ook de Lightning kabel voor je iPhone en iPad is verkrijgbaar als een USB-C variant. Nog 2-3 jaar en het is gewoon de standaard. Dat Apple hier in voorop loopt kun je wellicht als nadeel zien, maar ik vind het een verstandige keuze.

  Bovendien betekent de bandbreedte van Thunderbolt 3 dat je in het geval van een thuis of office situatie alles met één kabel kunt aansluiten aan een monitor, terwijl je MacBook gelijktijdig over dezelfde kabel oplaadt en verbindt met al je peripherals. Daar lever ik wel het ‘gemak’ van MagSafe voor in.

  Het is jammer dat de SD kaart lezer verdwenen is, maar ook die wordt professioneel steeds minder gebruikt doordat steeds meer fotografen, videomakers, etc werken met CF kaarten ed. Die hoor je nu toch ook niet klagen over het gebruik van een externe kaartlezer.

  En tot slot nog over de prijzen. Ja de nieuwe MacBooks zijn duur, daar kun je niet omheen. Maar als je even goed stilstaat waar deze voor bedoelt zijn, namelijk echte Pro gebruikers (en niet Apple fanboys die het woordje pro zo cool vinden en eigenlijk bij lange na de specs niet nodig hebben), dan zit Apple hier precies goed. Ik betaal liever voor een kwalitatief betere machine dan dat ik minder betaal voor een model dat lager gespect is en gericht op ‘de gemiddelde consument’. Simpelweg gezegd, een topspec MacBook Pro is niet bedoeld als hobby laptopje voor de gemiddelde Apple fanaat.

 • Profielfoto
  icegodd

  … De nieuwe MacBook pro’s hebben helemaal geen audiojack…

  :roll:

  new macbook hebben 3.5mm audiojack!!!

  Eerst de 3,5mm jack weghalen omdat het niet meer nodig is en alleen in de weg zit en vervolgens alsnog bij een nieuw product deze poort toevoegen. Weg geloofwaardigheid.

 • Profielfoto
  starlette

  > Simpelweg gezegd, een topspec MacBook Pro is niet bedoeld als hobby laptopje voor de gemiddelde Apple fanaat.

  . (period) ;-)

 • Profielfoto
  Didjee

  Het is jammer dat de SD kaart lezer verdwenen is, maar ook die wordt professioneel steeds minder gebruikt doordat steeds meer fotografen, videomakers, etc werken met CF kaarten ed.

  Dacht het niet. Steeds meer camera’s hebben uitsluitend SD.

 • Profielfoto
  Dutch-American

  Simpelweg gezegd, een topspec MacBook Pro is niet bedoeld als hobby laptopje voor de gemiddelde Apple fanaat.

  Niet mee eens. Ik wil een 15 inch laptop hebben. 13 inch is mij te klein. Dan begint de prijs toch al bij de 2400 dollar. Ook hebben nog genoeg mensen een photo toestel met sd kaart. Dan is de SD kaart lezer in de macbook toch erg makkelijk.

  Daarnaast een pro macbook met verouderde videokaart? Er zijn genoeg pro laptops die vele betere specs hebben dan deze “pro macbook”. Nee dit is gewoon een consumenten laptop waar Apple vervolgens het woordje pro opzet.

 • Profielfoto
  NI3LS

  Ik sta op het punt na mijn Air uit 2011 een nieuwe MacBook te kopen. Gisterenavond gehoopt op een 13″ of 14″-variant van de 12″, maar dan met beter specs, helaas. Kwam niet.

  Heb nu een MacBook 12″ van iemand te leen. Is een fractie sneller dan mijn huidige Air, maar wel 2x zoveel RAM en 2x zoveel SSD. En Retina. Voor surfen, Spotify, Videoland en Netflix op zich prima.

  De twijfel is echter:

  – Een MacBook 12″
  – Een MacBook pro 13″ 2016 zonder TouchBar

  De prijs scheelt 300 euro en alhoewel beiden naar mijn idee te hoog geprijsd zijn, neig ik naar de MacBook 12″.

  Wat zouden jullie doen?

 • Profielfoto
  Marius1976

  “en een minder krachtige Intel-chip.”

  Dat snap ik dus niet… kan iemand mij dit uitleggen.

  De nieuwe 13″Laptop heeft een 2.0Ghz Dual Core Intel i5

  De light versie 13″Laptop heeft een 2.7Ghz Dual Core Intel i5

  Het enige verschil zit hem in de cache…, terwjil dat verschil niet zo groot lijkt…

 • Profielfoto
  Soneraxx

  Ik deel dezelfde twijfel als Niels…

 • Profielfoto
  hokkie

  ‘de gemiddelde consument’

  |s die doelgroep die geld in het laatje brengt, niet de ‘PRO’ user. Links of rechtsom, de nek omdraaien van de Air is mijn inziens geen handige zet! Tenzij er een waardig, betaalbaar (lees: in dezelfde prijsrange van de Air) alternatief komt.

  Misschien een doorontwikkelde iPad Pro wellicht. Nadeel is dat dit een té gesloten iOS heeft…

 • Profielfoto
  Q-collective

  De nieuwe MacBook pro’s hebben helemaal geen audiojack…

  Lees nog even rustig de specificaties na…

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Ik zie de Air volgend jaar ook verdwijnen, daarom vanmorgen een i7-model besteld. Reden voor mij is het toetsenbord, de eerste hands-on ervaringen geven een lichte verbetering tegenover de Macbook 12″ aan, maar niet zoals de ‘oude’ Macbooks. Maar hoe cool zou het zijn geweest als Apple gisteren had gemeld: we kunnen ze nog dunner maken, maar we hebben gekozen voor een iets dikker model met een volledig mechanisch toetsenbord.

 • Profielfoto
  jordi99

  @NielsDam, ik geef je gelijk…
  Alleen Apple geeft de normale consument die gewoon houd van het apple ecosysteem en dat alles zo goed samenwerkt geen goedkope 15 inch optie…
  Die specs zullen inderdaad ‘overkill’ zijn voor de meeste consumenten die hem niet ‘zakelijk’ gebruiken…

  Alleen is er geen 15″ Air of Pro ‘light’…

 • Profielfoto
  Buzz

  Interessant leesvoer van The Verge, dat mijn vermoeden bevestigt dat het tijdperk van goedkoper wordende computers voorbij is.

  http://www.theverge.com/platform/amp/2016/10/28/13452084/microsoft-apple-new-pc-surface-macbook-prices-expensive-exclusive

 • Profielfoto
  Shmoo

  Als je nu een Air koopt dan heb je eigenlijk meteen de stempel cheap ass. Het verschil in prijs tussen de Air en de rest van de lineup is zo mega groot geworden dat je bijna zou zeggen dat MacBook en MacBook Pro voor de elite is geworden en de Air voor de mensen die graag zich willen meten aan die standaard.

  Er is totaal nul komma nul visie binnen dit bedrijf. Ondanks dat ik de nieuwe Pro geweldig vindt is de prijsverhoging schandalig en crimineel te noemen.

 • Profielfoto
  Zakske

  Interessant leesvoer van The Verge, dat mijn vermoeden bevestigt dat het tijdperk van goedkoper wordende computers voorbij is.

  Dat is helemaal niet de strekking van het artikel in The Verge. Enkel voor Microsoft en Apple is de tijd van goedkope computers voorbij, omdat we “peak PC” achter ons hebben gelaten. De enige manier om bij deze bedrijven de omzet plus winst te laten groeien is om in te zetten op meer premium apparaten; iPad Pro, nieuwe MacBook Pro, Surface Studio, et al. De onderdelen zijn goedkoper dan ooit – zie Raspberry Pi of ChromeBooks – en de gemiddelde consument heeft absoluut geen behoefte aan meer snelheid… die zijn gewoon tevreden met wat ze hebben.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Heren, heren: Apple is gewoon duur en goed. Alle waar naar zijn geld, wil je goedkoper dan kost het je ergernis en de eeuwige spijt waarom je niet door had gespaard. Ik verkoop mijn oude airs, pro en ATV en met een beetje spaarcenten ben ik er, want ik wil die grote pro hebben.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  En tot slot nog over de prijzen. Ja de nieuwe MacBooks zijn duur, daar kun je niet omheen. Maar als je even goed stilstaat waar deze voor bedoelt zijn, namelijk echte Pro gebruikers (en niet Apple fanboys die het woordje pro zo cool vinden en eigenlijk bij lange na de specs niet nodig hebben), dan zit Apple hier precies goed. Ik betaal liever voor een kwalitatief betere machine dan dat ik minder betaal voor een model dat lager gespect is en gericht op ‘de gemiddelde consument’. Simpelweg gezegd, een topspec MacBook Pro is niet bedoeld als hobby laptopje voor de gemiddelde Apple fanaat.

  Ik was het redelijk met je eens tot als ik het einde van je reactie las.

  Sorry man, maar dat is praat van iemand die denkt dat hij/zij het is.

  Ik plaats mezelf onder de noemer “pro-sumer”, Maar ik heb geen eigen bedrijf.

  Aan de andere kant doe ik wel werkjes voor mensen rondom mij, (web design, photoshop en een klein beetje illustrator). Los daarvan gebruik ik ook Logic Pro X en Final Cut Pro X

  Maar ik zit niet in de muziek/film industrie, wel wil ik heel graag muziek kunnen maken en daarmee ook verder willen gaan.

  Wil je nu zeggen dat de Macbook Pro niet voor mij is en dat ik gewoon maar een “Apple fanaat” ben? Wel heel erg kort door de bocht van jou vind ik…

  puntje 2 dat me stoorde aan jouw comment is het gebruik van sd card slot. Ja, vele pro fotografen maken gebruik van CF. Aan de andere kant, SD wordt echt wel VEEL gebruikt, ERG VEEL! Ze worden niet alleen veel gebruikt maar ook groter in wat betreft geheugen,… Onlangs kwam Sandisk nog met een SD kaart uit van 512GB:

  http://zoom.nl/artikel/camera-s/22957-sandisk-komt-met-hoogste-capaciteit-sd-kaart-van-512gb.html

  Dus ik kan je argument hierover helemaal niet volgen, zo een SD slot neemt ook niet zoveel plaats in…

  Tot slot, de magsafe was een van de leukste uitvindingen (op gebied van gemakzucht), Ik vind het heel jammer dat die weg is, maar daar kan ik nog mee leven dankzij dit:

  https://griffintechnology.com/us/products/power/charging-cables/breaksafe-magnetic-usb-c-power-cable

  Want ik ben zeker ook voor vooruitgang, vooral omdat er zoveel wordt gezegd dat Apple maar blijft steken op gebied van technologie, dus nu zijn ze zeker mee.

  Maar sommige dingen (indien mogelijk) zouden behouden moeten kunnen worden. Voor mij hoefde die laptop geen 12mm dunner hoor. De retina macbook pro is sowieso al dun!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Heren, heren: Apple is gewoon duur en goed. Alle waar naar zijn geld, wil je goedkoper dan kost het je ergernis en de eeuwige spijt waarom je niet door had gespaard. Ik verkoop mijn oude airs, pro en ATV en met een beetje spaarcenten ben ik er, want ik wil die grote pro hebben.

  .
  Ik verkoop mijn beide huizen, 4 auto’s en met een beetje spaargeld toeleggen koop ik waarschijnlijk zonder hypotheek ergens een tussenwoning van 118.000.

  Mazzelpikje dat ik toch ben!

 • Profielfoto
  McJohn

  Flauwe humor…. “will it blend?,…that’s the question”….;-)

 • Profielfoto
  rruiter1

  Als iedereen die hier loopt te zeveren over de prijs, eens een poosje keihard aan het werk gaat om het geld bij elkaar te harken voor iets wat ze eigenlijk supergaaf vinden, dan zou het hier een stuk gezelliger zijn.

 • Profielfoto
  Buzz

  Zakske: we hebben het hier niet over Raspberry Pi en ChromeBooks. Die dingen hebben al helemaal weinig toekomst, als je er als bedrijf winst mee wil maken.

  Het punt dat ik maakte is dat je wel eens lang kan wachten als je denkt dat de huidige MacBooks binnenkort naar het prijsniveau van de huidige MacBook Air zullen zakken, zoals Raymon in het artikel suggereert. Dat Apple de 11″ Air nu ook niet meer verkoopt is er een indicatie van dat dit prijssegment ze niet meer zo interesseert. Dat ze de 13″ Air ongewijzigd nog even in roulatie houden is om de overgang wat te verzachten. Maar ik voorspel dat deze volgend jaar ook eruit gaat, en dat er dan, net als nu bij de 11″, er ook weer niks voor die lagere prijs voor in de plaats komt. De goedkoopste Mac begint dan bij ongeveer €1450.

 • Profielfoto
  Wauters

  Voor mij OK hoor die nieuwe macbooks, USB-C will be it, das zeker.

  Maar

  Al de rest is nogal onsamenhangend. Mac mini? Max pro? LG scherm op THUNDERBOLT?, USB-C please?

  Het volledige plaatje klopt niet meer.

  En waarom hebben ze gewoon niet dat iPhone 7 evenement samen met de rest op 27/10 gezet??

  iPhone 7 BOEM! nieuwe macbook BOEM! Touchbar BOEM! 27 cinema display op USB-C gray, gold and black BOEM!

  Tim, if you need me…

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Als iedereen die hier loopt te zeveren over de prijs, eens een poosje keihard aan het werk gaat om het geld bij elkaar te harken voor iets wat ze eigenlijk supergaaf vinden, dan zou het hier een stuk gezelliger zijn.

  Je kan niet in de portemonnee van anderen kijken, keuzes maken is ook nodig.

  Mijn eerste mobiele mac, een Powerbook G4, kostte 3000 euro. Ik had in die tijd een eigen bedrijf en zodoende heeft het ding met BTW-teruggave en afschrijving maar zo’n 800 euro gekost. Dat bedrijf heb ik al jaren niet meer, Macs wel. Een Macbook van 2000 euro kost mij nu dus gewoon 2000 euro en dan moet je kiezen. Kan ik het betalen? Yup. Heb ik het er voor over? Nope.

  Waarom niet? Omdat ik voor 2000 euro een laptop wil zonder compromis. Ik gebruik dagelijks SD-kaarten, mijn G4 ging kapot omdat deze van het bureau werd gelopen, dus ik wil ook Magsafe, ik schrijf veel dus ik wil een goed toetsenbord (al mijn losse machines – ook op de zaak – hebben mechanische toetsenborden).

  Er zijn zat merken die mijn wensen vervullen, maar Ik ben weg van OS X, dus ik zit aan Apple ‘vast’. Daarom nu dus – zoals aangegeven – de Air gekocht met i7. Waarom? Het toetsenbord is beter (volgens de reviews die ik heb gelezen) en de prestaties zijn prima, zo’n 7% minder dan de nieuwe 13″ pro, en dat kan ik hebben.

 • Profielfoto
  Zakske

  Het punt dat ik maakte is dat je wel eens lang kan wachten als je denkt dat de huidige MacBooks binnenkort naar het prijsniveau van de huidige MacBook Air zullen zakken, zoals Raymon in het artikel suggereert.

  Daar heb je absoluut gelijk in. Apple was vroeger een premium merk, maar sinds de aanstelling van Angela J. Ahrendts zie je duidelijk dat ze de stap richting luxe merk hebben gemaakt. Schermen van $1,5 miljoen in de nieuwe Apple Stores, een glazen trap van $1 miljoen of de ronde bankjes met leer uit de werkplaats van Rolls-Royce. Al die kosten moeten door de consument worden betaald, net zoals bij Prada, Louis Vuitton of Chanel.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Voor mij OK hoor die nieuwe macbooks, USB-C will be it, das zeker.

  Maar

  Al de rest is nogal onsamenhangend. Mac mini? Max pro? LG scherm op THUNDERBOLT?, USB-C please?

  Het volledige plaatje klopt niet meer.

  En waarom hebben ze gewoon niet dat iPhone 7 evenement samen met de rest op 27/10 gezet??

  iPhone 7 BOEM! nieuwe macbook BOEM! Touchbar BOEM! 27 cinema display op USB-C gray, gold and black BOEM!

  Tim, if you need me…

  Euh, die LG schermen zijn aan te sluiten via USB-C (USB-C is overigens hetzelfde als thunderbolt 3).

  Wil jij nu een scherm in het “gray, gold and black” :/ Want dat versta ik uit je comment.

  Verschillende events vind ik op zich niet erg. Maar dan wil ik ook geen software meuk horen op een hardware event! Dus die zever waar ze op het Macbook pro event begonnen vond ik jammer, we hebben WWDC al gehad en toen werd er ook gezegd “Het is voor developers, het gaat om software”. Dus ik vind dat er enkel hardware had moeten aangekondigd worden, natuurlijk konden ze geen volle 2u over een Macbook pro met touch bar praten. Dat begrijp ik ook wel:-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Als iedereen die hier loopt te zeveren over de prijs, eens een poosje keihard aan het werk gaat om het geld bij elkaar te harken voor iets wat ze eigenlijk supergaaf vinden, dan zou het hier een stuk gezelliger zijn.

  Je kan niet in de portemonnee van anderen kijken, keuzes maken is ook nodig.

  +1

 • Profielfoto
  gipsman

  De pro-lijn versus consumentenlijn keren terug. Lang geleden (zowat 10-12j.gok ik) had je enerzijds de dure alu powerbooks (12″,15″,17″) anderzijds de witte plastic macbooks, prijs net onder of net boven €1000. Mijn powerbook 12″ kostte toen (slik!) €2000. Dus zo peperduur zijn de nieuwe macbookpro’s niet. Maar de add-ons maken het wel degelijk (te) duur. Wil je meer dan de basisconfiguratie, dan loopt het bedrag snel op, om van kabeltjes en verloopjes maar te zwijgen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  De pro-lijn versus consumentenlijn keren terug. Lang geleden (zowat 10-12j.gok ik) had je enerzijds de dure alu powerbooks (12″,15″,17″) anderzijds de witte plastic macbooks, prijs net onder of net boven €1000. Mijn powerbook 12″ kostte toen (slik!) €2000. Dus zo peperduur zijn de nieuwe macbookpro’s niet. Maar de add-ons maken het wel degelijk (te) duur. Wil je meer dan de basisconfiguratie, dan loopt het bedrag snel op, om van kabeltjes en verloopjes maar te zwijgen.

  De nieuwe Macbook Pro kost wel wat meer dan 2000+ je moet ook rekenen dat je tegenwoordig ook graag een grotere opslag capaciteit hebt. 10j geleden of langer hadden we het niet echt over 512Gb (en al helemaal niet over PCIE-ssd…) maar zelf zonder de extra opslag kan je ook nog een hogere CPU kiezen (welke mss niet echt veel uitmaakt, maar als echte pro, in bv een muziekstudio wil je er toch alles uithalen), en dan heb je nog de gpu die je naar 4gb kan upgraden.

  Als ik mijn Macbook Pro samenstel kom ik uit op ong. 4.032€ als ik het mij herinner.

  En dat is gewoonweg het dubbele dus…;-)

  EDIT: En dan heb je nog geen verloopjes :/

 • Profielfoto
  Buzz

  Euh, die LG schermen zijn aan te sluiten via USB-C (USB-C is overigens hetzelfde als thunderbolt 3).

  Niet helemaal: Thunderbolt 3 gebruikt dezelfde stekkers als USB-C, en Thunderbolt 3 ondersteunt USB-3. Met de nieuwe MacBook Pro en LG schermen maakt het dus inderdaad niet uit.

  Maar bijvoorbeeld de 12″ MacBook heeft alleen USB-C, geen Thunderbolt 3. Daar kan je je Thunderbolt acessoires (zoals het Thunderbolt verloopje) en zo’n LG scherm dus niet op aansluiten.

 • Profielfoto
  maconly

  Dom van iphoneonly tim cook geweldige machines ik heb een 11″ uit 2010 werkt nog perfect .

 • Profielfoto
  maconly

  Als iedereen die hier loopt te zeveren over de prijs, eens een poosje keihard aan het werk gaat om het geld bij elkaar te harken voor iets wat ze eigenlijk supergaaf vinden, dan zou het hier een stuk gezelliger zijn.

  Ik heb heel veel Apple meuk en als het het waard is en ik heb het nodig of wil ik het hebben dan kan ik het gewoon kopen.
  Waar ik me aan stoor is dat het geweldige merk Apple een standaard bedrijf aan het worden is die qua innovatie bijna stil staat en die als ik naar de beeldschermen kijk nu ook lelijke bagger op de markt brengen.

  Steve Jobs wordt hard gemist en het wordt tijd dat Tim Cook bij Philips gaat werken want op dat nivo kan hij wel mee.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Als iedereen die hier loopt te zeveren over de prijs, eens een poosje keihard aan het werk gaat om het geld bij elkaar te harken voor iets wat ze eigenlijk supergaaf vinden, dan zou het hier een stuk gezelliger zijn.

  Dat is niet het punt. Kan ik ook meteen een full spec 15″ Macbook pro van 4999 euro kopen. Eventjes de spaarrekening plunderen en done.

  Maar dit toestel is het absoluut niet waard. Zelfs de standaard configs zijn het bedrag niet waard.

  De hebzucht van Apple zal hun ondergang worden , jammer.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Euh, die LG schermen zijn aan te sluiten via USB-C (USB-C is overigens hetzelfde als thunderbolt 3).

  Niet helemaal: Thunderbolt 3 gebruikt dezelfde stekkers als USB-C, en Thunderbolt 3 ondersteunt USB-3. Met de nieuwe MacBook Pro en LG schermen maakt het dus inderdaad niet uit.

  Maar bijvoorbeeld de 12″ MacBook heeft alleen USB-C, geen Thunderbolt 3. Daar kan je je Thunderbolt acessoires (zoals het Thunderbolt verloopje) en zo’n LG scherm dus niet op aansluiten.

  Dat snap ik niet goed De macbook/pro hebben toch beiden USB-C en is van vorm (fysiek toch hetzelfde), of begrijp ik het verkeerd? Ik dacht altijd begrepen te hebben dat USB-C eigenlijk hetzelfde is als Thunderbolt 3…? hmm, mij mss toch nog even in verder verdiepen dan…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Dit zijn toch volledig dezelfde poorten? Goud = “gewone Macbook”

  Macbook Pro

 • Profielfoto
  GwnLee

  Ben van plan om m’n MBA uit 2013 rond de kerstdagen te vervangen, maar ik ga lekker voor een MBP uit 2015 met wat groter SSD. Noem me conservatief, maar de HDMI & USB poorten zijn anno 2016 nog ontzettend belangrijk!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ben van plan om m’n MBA uit 2013 rond de kerstdagen te vervangen, maar ik ga lekker voor een MBP uit 2015 met wat groter SSD. Noem me conservatief, maar de HDMI & USB poorten zijn anno 2016 nog ontzettend belangrijk!

  Kan je die nieuw nog verkrijgen?

 • Profielfoto
  Buzz

  DBLCreations: Een Thunderbolt 3 apparaat werkt niet op een USB-C poort. Een USB apparaat met een USB-C stekker wel op een Thunderbolt 3 poort. De poorten zien er hetzelfde uit, zijn fysiek ook hetzelfde, maar de ondersteuning van de chipset voor Thunderbolt 3 is er op de 12″ MacBook (nog) niet.

  Hetzelfde principe gold ook al voor Mini DisplayPort en Thunderbolt 1. Op Macs van 2008-2010 met Mini DisplayPort kan je wel Thunderbolt apparaten fysiek aansluiten, maar ze zullen niet functioneren. Thunderbolt werd pas in 2011 geïntroduceerd.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  DBLCreations: Een Thunderbolt 3 apparaat werkt niet op een USB-C poort. Een USB apparaat met een USB-C stekker wel op een Thunderbolt 3 poort. De poorten zien er hetzelfde uit, zijn fysiek ook hetzelfde, maar de ondersteuning van de chipset voor Thunderbolt 3 is er op de 12″ MacBook (nog) niet.

  Hetzelfde principe gold ook al voor Mini DisplayPort en Thunderbolt 1. Op Macs van 2008-2010 met Mini DisplayPort kan je wel Thunderbolt apparaten fysiek aansluiten, maar ze zullen niet functioneren. Thunderbolt werd pas in 2011 geïntroduceerd.

  Dankjewel voor de verduidelijking! Nu snap ik het:-)

 • Profielfoto
  GwnLee

  @DBLCreations

  Vast wel bij de MediaMark of online store:p

 • Profielfoto
  Wauters

  @DBLCreations & @Buzz, Was ook wat verkeerd, begrijp ik het goed dat zo’n LG scherm niet zal werken met de 12″ Macbook?
  ik zie meer en meer managers met hun fancy MacBookje sukkelen om een powerpoint op de beamer te krijgen en dat zal er niet op verbeteren …

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations & @Buzz, Was ook wat verkeerd, begrijp ik het goed dat zo’n LG scherm niet zal werken met de 12″ Macbook?
  ik zie meer en meer managers met hun fancy MacBookje sukkelen om een powerpoint op de beamer te krijgen en dat zal er niet op verbeteren …

  Als ik Buzz goed begrijp zal dat idd niet werken… Hoewel ik op de Apple site wel zie dat het (display port) ondersteund. Dus ik vermoed wel dat je er een scherm aan kan hangen, alleen geen TB3 scherm… en dus idd dat LG scherm ook niet.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations

  Vast wel bij de MediaMark of online store:p

  Wal al gaan kijken bij de MM, maar daar verkopen ze al de nieuwere en de oudere zag ik niet meer staan.

  Hoe dan ook, het is toch pas voor volgend jaar, dit jaar gaat niet meer lukken:p

  Ga het allemaal rustig opvolgen:-)

 • Profielfoto
  Buzz

  Voor beamers is het geen enkel probleem. USB-C werkt gewoon in combinatie met DisplayPort 1.2, en dus ook HDMI en VGA.

  Het nieuwe 21″ 4K scherm van LG werkt ook met de 12″ MacBook (een kleine correctie op wat ik hierboven schreef dus).

  Voor de 5K resolutie van de LG schermen heb je wel Thunderbolt 3, en dus een nieuwe MacBook Pro nodig.

  Het klinkt misschien ingewikkeld, maar ik denk niet dat hier in de praktijk veel verwarring over zal ontstaan. In de VGA-tijd was het ook altijd al zo dat je schermen wel altijd kon aansluiten via VGA, maar dat het van de capaciteit van de videokaart afhing welke resolutie je kon halen.

  Zo’n 5K scherm is ook geen impulsaankoop, dus ik denk niet dat er mensen met zo’n ding zullen thuiskomen en er dan pas achterkomen dat het niet met hun Mac samenwerkt.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Bedoel je dat een USB-C naar HDMI kabel volstaat, of heb je toch een adapter nodig?

 • Profielfoto
  Buzz

  Hoe definieer je het verschil tussen adapter en kabel? Apple verkoopt de multipoort adapter voor €79, en zoiets heb je nodig als je tegelijkertijd wil kunnen opladen. Er zijn iets goedkopere alternatieven van andere merken.