Eerste Thunderbolt 3-accessoires van Belkin en LaCie

21 reacties

Belkin en LaCie zijn er als de kippen bij om nieuwe accessoires voor de Thunderbolt 3-poorten van de nieuwe MacBook Pro aan te kondigen. Belkin komt met een dock dat vertrouwde poorten terugbrengt en LaCie met een snelle externe SSD.

Het Thunderbolt 3 Express Dock HD brengt vertrouwde poorten zoals USB, DisplayPort, ethernet en audio terug. LaCie richt zich met de extreem snelle Bolt 3 op gebruikers die veel en snelle opslag nodig hebben.

Belkin Thunderbolt 3 Express Dock HD

Belkin compenseert het gebrek aan traditionele poorten op de MacBook Pro met een Thunderbolt-dock dat drie USB-A-poorten, een DisplayPort-uitgang, ethernet-poort, audio in/outgang en twee Thunderbolt over USB-C-uitgagen bevat. Het kan een 5K-scherm of twee 4K-monitoren aansturen.

Het dock kan het begin zijn van een keten van vijf Thunderbolt apparaten en wordt geleverd met een 170 watt lader die ook de MacBook Pro oplaadt. Er zijn nog geen details over de prijs en beschikbaarheid, maar zijn voorganger (Thunderbolt 2) kostte € 250.

Je kunt er zelfs je iPhone aan opladen...
Je kunt er zelfs je iPhone aan opladen…

LaCie Bolt 3

Dankzij Thunderbolt 3 kan LaCie voor een snelheidsrecord gaan met zijn nieuwe premium externe SSD. De Bolt 3 bevat twee PCIe SSD M.2-schijven voor snelheden tot 2.8 GB/s, wat volgens het premium merk van Seagate voor “de snelste overdrachtsnelheid op de markt” zorgt. De overdacht van 1TB video duurt zo slechts 5 minuten.

De magnetische voet is verwijderbaar en op de achterkant bevinden zich twee Thunderbolt-poorten voor het doorlussen van apparaten. De capaciteit is 2TB. Voor de prijs van $ 1999 krijg je er een kabel en schoonmaakdoekje bij. Dat scheelt…
laciebolt3

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik begrijp werkelijk niet waarom LG en Apple er niet voor gezorgd hebben dat deze poorten in de nieuwe 4K en 5K schermen zitten: daarmee zouden die schermen pas écht interessante zijn!

 • Profielfoto
  Vilscon

  Ik begrijp werkelijk niet waarom LG en Apple er niet voor gezorgd hebben dat deze poorten in de nieuwe 4K en 5K schermen zitten: daarmee zouden die schermen pas écht interessante zijn!

  Of om de hoge prijzen te verantwoorden..

  Spendeer liever mijn geld aan een 21:9 scherm, i.p.v. een 4K standaard 16:9/16:10 scherm, maar er bestaat er op dit moment geen een met USB-C power through, helaas. Dus ik houd ’t op mijn huidige LG scherm.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik begrijp werkelijk niet waarom LG en Apple er niet voor gezorgd hebben dat deze poorten in de nieuwe 4K en 5K schermen zitten: daarmee zouden die schermen pas écht interessante zijn!

  Omdat volgens Apple de toekomst in USB-C poorten zit. Hoe langer je de oude poorten blijft ondersteunen, hoe langer accessoire-makers wachten met USB-C ondersteunen, en hoe langer ook gebruikers wachten met de overstap. Die vicieuze cirkel moet ergens doorbroken worden, en dus doet Apple dat.

  Dat doet voor gebruikers die op dit moment overstappen op nieuwe hardware pijn (in de portemonnee), bij aanschaf en gebruik van de vele verloopjes en docks zoals deze. Maar ik denk dat we er over 3-5 jaar allemaal blij mee zullen zijn, dat vrijwel alles alleen nog maar met USB-C / Thunderbolt 3 kabeltjes kan.

 • Profielfoto
  Melle

  Daar zeg je het exact juist – we gaan binnen 3-5 jaar blij zijn. Als ik dan mijn huidige setup sowieso al terug zal moeten veranderen om mee te blijven. Dus je kan ook zeggen – 3 tot 5 jaar moeten we sukkelen en minder tevreden zijn met het materiaal dat we dagdagelijks nodig hebben om werken te verzetten.

 • Profielfoto
  polansky

  Het is eigenlijk te triest voor woorden dat je een accessoire van een derde partij nodig hebt om je eigen apparatuur te kunnen blijven gebruiken.

  USB-C zal heus een toekomst hebben, maar om je dan maar gelijk te verstoken van je oude apparatuur is gewoon te zot voor woorden.

  Het betekent ook dat je nu een accessoire moet kopen waar je over 3-5 jaar geen donder meer aan hebt. Lekker duurzaam weer!

 • Profielfoto
  Buzz

  Tsja, je kan ook overdramatisch doen, Polansky.

  Het is in de computerwereld nooit anders geweest dan dat er een brij aan aansluitmogelijkheden en bijbehorende kabels en randapparatuur was. Daarin is de ene fabrikant echt niet veel beter dan de andere geweest.

  Ik denk juist dat we met USB-C en Thunderbolt 3 voor het eerst in de geschiedenis aan een industrie-wijde standaard toe zijn die wat langer dan een paar jaar mee kan. Simpelweg omdat de bandbreedte en stroomvoorziening nu groot genoeg is voor vrijwel elke mogelijke toepassing.

  En het is natuurlijk ook weer niet zo dat iedereen zo’n dure dock nodig heeft om oude apparatuur te kunnen aansluiten. De meeste gebruikers zullen met één tot drie verloopjes uit de voeten kunnen. En voor de meest voorkomende apparatuur met USB aansluiting hoeft zo’n verloopje of extra kabeltje maar een paar Euro te kosten.

 • Profielfoto
  scd

  En voor de meest voorkomende apparatuur met USB aansluiting hoeft zo’n verloopje of extra kabeltje maar een paar Euro te kosten.

  “een paar euro”… Dát wil ik nog wel eens zien…

 • Profielfoto
  Buzz

  Kijk maar op Google.

 • Profielfoto
  Tov

  Alles goed en wel, maar dat je je recent aangeschafte iPhone 7 niet eens met de nieuwe macBook Pro kunt opladen zonder adapter is toch wel erg bijzonder, zelfs voor Apple. En dat ze op de iPhone rigoureus de minijack verwijderen maar dan wel weer hebben laten zitten op de nieuwe macBook Pro is ook wel merkwaardig. Apple kondigt aan zelf geen schermen meer te produceren…. ik vind het allemaal wel steeds lastiger om de strategie te volgen hoor.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Eens met Polansky!
  Er zitten nu 4 poorten op. Van die 4 hadden er 2 iets anders moeten zijn (USB3 bijv), dat scheelt niet alleen kosten voor verloopjes maar ook een hoop ergernis. Want wie heeft er zijn verloopjes nou altijd bij zich? En wie wil er uberhaupt klonten met verloopjes in zijn lichte kleine mooie macje hebben? Verloopjes gaan ook nog eens kapot, zeker nu de MagSafe ook al foetsie is.

  2x USB-c is ook zat, want die kun je doorlussen, eigenlijk is 1 dan al voldoende. Er kan zelfs stroom en data tegelijk door 1 aansluiting. Dus hoezo 4??

  En 250 euro!!! WTF!!! Voor een stekkertje!!! Daar kan je een hele tablet of mobiel voor kopen!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Apple verkoopt ons steeds minder dunner minder voor meer meer meer. En we krijgen er als Apple gebruikers steeds meer last van.

  Natuurlijk zijn er altijd mensen die blijven goedpraten dat we ‘in de toekomst’ tevreden zullen zijn met wat Apple nu heeft gedaan. Maar we leven niet in de toekomst; we leven in het NU. We leven met een Apple iPhone die met het door Apple bijgeleverde kabeltje niet in de nieuwe Apple MacBooks aangesloten kan worden, om gewoon je reservekopie te maken, dingen over te zetten, muziek te laden of gewoon je Apple iPhone op te laden.

  Verouderde technologie. Jaja, dat verhaal kennen we van de vorige Keynote, pakweg twee maanden geleden, toen de audio-jack ingang als ‘verouderde technologie’ verdween. Omdat meer ruimte nodig was. Waarvoor? Voor een extra grote taptic engine. Om klopjes te geven op een virtuele home-button.

  Fijn. Die verouderde technologie van de audio-jack is nu bij de nieuwe Apple MacBooks, waarover volgens Paul Schiller twee jaar is nagedacht ineens geen verouderde technologie meer. Zodat we onze hypermoderne Apple oortjes niet kunnen aansluiten op de hevig vernieuwde Apple MacBooks.

  Het is te gek voor woorden. Bij alle third party fabrikanten die ons voor veel geld zullen moeten gaan voorzien van verloopjes, adapters en complete docks met allerlei aansluitingen die we nu moeten missen, zullen de champagneglazen geklonken hebben op de avond van de nieuwste Keynote. Honderden euro’s meer voor nieuwe Apple MacBooks, maar minder minder minder aansluitingen. Dat is kassa voor de Belkins en Griffins van deze wereld én natuurlijk voor de Chinezen, die overal aan verdienen.

  Mijn Apple Macbook Pro 15″ uit 2011 heeft ten opzichte van nieuwe(re) modellen elk jaar meer voordelen! De tevredenheid van de gebruikers van oude Apple spullen neemt daardoor jaarlijks toe.

  Apple lijkt een bedrijf te zijn geworden waar veel wordt nagedacht, maar niet over wat de gebruikers nodig hebben. Een hele dikke #FAIL

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  En die gewone MacBook met 1x USB-C!!! Ook al zo belachelijk. Tjeezus, er moet toch altijd stroom in? En dan op zijn minst nog een stick, of een schijf, of een wacom, of een monitor, of een beamer, of speakers, of een headset, of een SD-kaart. Meestal 3 van die dingen tegelijk. Doorlussen kan ook niet, want dat zit op geen enkel ding.

  De MacBook Air zal niet aan te slepen zijn de komende 5 jaar. Niemand wil meer een nieuwe Mac, de oude Air is de enige Mac die nog kan.

  Die Touch Bar zal er ook wel binnenkort als los accessoire komen. Hopelijk. Leg je gewoon boven je functietoetsen. Dan heb je toch nog een soort van nieuwe Mac met leuke nieuwe speeltjes. Voor 75,-.

  Of de Touch Bar als App op je iPhone / iPad. Ook goed. Voor 4,99.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Gelukkig hebben we AliExpress nog! Hopen dat er straks een klein simpel verloopje van USB-C naar vrouwtje USB + minijack voor 5,- zal zijn. Gaat een enorme hit worden.

  In plaats van 250,- voor een achterlijk grote klont rotzooi! Gek geworden!

  Net als die Lightning-to-USB. Ideaal om uit je iPhone superhoge kwaliteit audio te halen. Voor 4,- bij Ali, maar hiero bijna niet te krijgen, en stervensduur ook nog.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Koop een paar van deze dingen voor 8 euro per stuk en hang ze aan je oude USB Gear. Probleem opgelost. Ik vind het wel mooi zo, One port to rule them all!

  http://www.allekabels.nl/usb-c-kabel/11518/1391245/usb-c-naar-usb-a-adapter-31.html

 • Profielfoto
  flierefluiter

  Dagdagelijks?

  Is dat dagelijks, …. maar dan elke dag?

 • Profielfoto
  midas

  Mopper mopper mopper

  Tis heeeeel makkelijk, gewoon geen mac kopen.

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Inderdaad midas , en dat is gelijk mijn plan:)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik hoop vooral dat er een adaptertje komt van USB-C naar Firewire 800. Ik zit nog met mijn audio interface die daar gebruik van maakt :/

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Minder computer voor meer geld deze MacBook pro. Volgend jaar beter…

 • Profielfoto
  dinck

  Zou mijn CalDigit Thunderbolt Station nog wel op een USB-C kunnen worden aangesloten? Voor mij is dat de ideale verbinding met mijn MacBook Pro (2011) omdat ik nog tamelijk veel FireWire en USB randapparatuur heb. Ook makkelijk omdat ik maar één kabel hoef los te gooien (en de Magsafe natuurlijk) als ik met de laptop op stap ga.