Eenhandig toetsenbord in iOS aanwezig, nog niet bruikbaar

7 reacties

Met steeds groter wordende telefoons is een toetsenbord dat comfortabel met één hand te bedienen is geen slecht idee. Apple is er na de introductie van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus in 2014 mee aan de slag gegaan. Bruikbaar is het echter nog niet.

Het toetsenbord werd ontdekt door ontwikkelaar Steve Troughton-Smith. Hij stuit wel vaker ver voor de introductie op experimentele iOS-functies. Zo was hij de eerste die split screen voor de iPad boven water kreeg.

Compacte versie aan één kant van het scherm

Het eenhandig toetsenbord bevat een links- en rechtshandige modus en toont een compacte versie van het toetsenbord dat aan één kant van het scherm uitgelijnd is. De ontwikkelaar kreeg het toetsenbord alleen in de iOS simulator van Xcode aan de praat. Vooralsnog hebben eindgebruikers er dus niets aan.

keyboardhacks-001
Klik/tap voor groter.

Wellicht is dit een functie die ooit zijn weg naar een iOS release zal vinden. Microsoft heeft een vergelijkbaar toetsenbord (Wordflow Keyboard) dat in betafase is en nog niet in de Nederlandse App Store staat.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  P-sibuna

  Eerst maar eens Quicktype in het Nederlands… zien we dan wel verder

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  ^ inderdaad

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Dit zit al standaard sinds IOS 8 op mijn iPhone 6+
  Gewoon het toestel kantelen en voila!

 • Profielfoto
  crazywarning

  Via landscape mode inderdaad wel aanwezig. Maar dan heb je er niet veel aan als je je iPhone maar met een hand kan bedienen. Zo’n grote handen heb ik niet namelijk:(

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Via landscape mode inderdaad wel aanwezig. Maar dan heb je er niet veel aan als je je iPhone maar met een hand kan bedienen. Zo’n grote handen heb ik niet namelijk:(

  Als je gaat knippen en plakken ga je zeker 2 handen gebruiken.
  Snap niet goed waarom dit als een functie met 1 hand wordt beschreven.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Vooral handig als je maar één hand hebt, maar anders hoeft het voor mij niet. Ik weet dat er veel iPhonegebruikers zijn die (vooral op de fiets..) met één hand hun iPhone willen bedienen. Beter niet doen:) Met de grotere formaten iPhones is het met één hand ook niet echt te doen, denk ik. Ik hou altijd al m’n iPhone met één hand vast en type met de andere hand.

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik zou het ook best wel willen hebben. Helaas heb ik nog iPhone 5s. Ik wacht wel tot iPhone 8 in 2017.