Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 oktober 2016
Leestijd: 1 minuut

Duitsland en Facebook botsen hard om datadelen WhatsApp

Facebook en de Duitse privacywaakhond maken zich op voor een harde juridische strijd om het delen van WhatsApp-data. Vooralsnog staat het 1-0 voor Duitsland en verzamelt Facebook geen data van Duitse WhatsApp-gebruikers meer.

WhatsApp startte op 25 augustus met het delen van metadata met Facebook. De toezichthouder voor gegevensbescherming in Hamburg floot het sociale netwerk in september terug en Facebook heeft nu gereageerd.

Inbreuk op privacy, misleiden van gebruikers

De Duitse toezichthouder oordeelde in september dat Facebook zijn gebruikers misleidt en inbreuk maakt op de Duitse wetgeving inzake gegevensbescherming: “WhatsApp heeft in Duitsland ongeveer 35 miljoen gebruikers. Het moet hun beslissing zijn of ze data willen uitwisselen met Facebook. Bovendien moet Facebook vooraf toestemming vragen en dat is niet gedaan. De opt-out die korte tijd mogelijk was, stopt bovendien het overdragen van gegevens niet, maar beperkt dit alleen.”

Facebook overhandigde vandaag een 81 pagina’s tellend bezwaar en zegt bereid te zijn dit probleem door de hoogste rechter te laten toetsen. Het sociale netwerk voldoet tot die tijd aan de eis van de Duitse waakhond en verzamelt geen gegevens van gebruikers met een Duits telefoonnummer. Bestaande gegevens zijn verwijderd.

Spanje, Italië, Verenigd Koninkrijk

Ook in Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk zijn autoriteiten begonnen met het onderzoeken van de gegevensoverdracht. In India oordeelde de High Court in Delhi onlangs dat WhatsApp de gegevens van de gebruikers die een opt-out hebben gekozen (dit was korte tijd mogelijk) moet verwijderen.

WhatsApp kondigde op 25 augustus per direct een verandering van zijn privacyvoorwaarden aan. De chat-app deelt sinds kort metadata, maar niet in de inhoud van gesprekken, met Facebook. Gegevens die gedeeld worden zijn bijvoorbeeld je 06-nummer voor vriendschapssuggesties op Facebook, hoe vaak je de app opent en met wie je contact hebt.

(Via: Heise)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duitsland en Facebook botsen hard om datadelen WhatsApp
Sluiten