Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 oktober 2016
Leestijd: 2 minuten

De modulaire smartphone blijft een droom

Een van de grootste kritiekpunten op de iPhone is altijd geweest dat niets te vervangen of aan te passen is. Wat blijkt? Consumenten zitten niet te wachten op een modulair toestel. Dit ondervond Google al eerder en nu wordt het ook LG duidelijk.

LG kwam in april met de G5, een smartphone met optionele modules die op de achterkant worden bevestigd. Nu zou de fabrikant besloten hebben volgend jaar weer voor een geïntegreerde aanpak te gaan.

Terug bij af

Een paar weken na de lancering van de G5 sprak LG al van een “trage verkoopstart”. De modulariteit zorgde voor problemen met de productie en klanten liepen niet warm voor het toestel. De G5 kost € 699 en de optionele modules zoals fysieke bediening voor de camera, een Hi-Fi-versterker en extra accupack kosten € 100 tot € 150 per stuk. Externe fabrikanten zijn nog niet aangehaakt en LG verkoopt zelf een beperkt aantal modules.

Deze plotselinge, maar voorspelbare ommekeer zorgt volgens het Koreaanse ET News ook voor interne spanningen. Sommigen vrezen een teleurstelling voor klanten die de LG-smartphone om zijn modulariteit hebben gekocht, maar aan de andere kant kan LG profiteren van het Note 7-debacle van Samsung door gewoon goede en stabiele telefoons te leveren.

LG G5 met de beschikbare modules.

Modulaire droom

Zelfs Google is met zijn Project Ara -dat voortkomt uit het Nederlandse Phonebloks- gestopt. Het idee was dat de telefoon snel te wijzigen of te upgraden zou zijn met behulp van magnetische blokjes. Een betere camera, harder geluid, grotere batterij of OLED-scherm voor informatie en notificaties? Vervang een module of voeg er een toe.

Project ARA werd groots aangekondigd als onderdeel van Google’s Advanced Technology and Projects group (ATAP) dat zich op het ontwikkelen van nieuwe technologieën richt. Dit jaar zou een developer editie verschijnen en in 2017 zou de ARA-telefoon commercieel verkrijgbaar zijn. Na verloop van tijd werd de modulariteit verminderd, het opslaggeheugen, RAM en de processor op het basisframe bevestigd en Google trok in september zonder verdere toelichting zijn handen het project.

Google’s Project ARA.

De enige fabrikant die het nog probeert is Motorola. Met Moto Mods probeert het een ecosysteem van accessoires die met een stevige magneet op de Motorola Z klikken van de grond te krijgen. Dit is natuurlijk niet helemaal modulair, maar de accessoires sluiten naadloos op het toestel aan en maken gebruik van een speciale poort. Eén ding is zeker: de modulaire smartphone lijkt niets meer dan een droom te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De modulaire smartphone blijft een droom
Sluiten