De modulaire smartphone blijft een droom

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Een van de grootste kritiekpunten op de iPhone is altijd geweest dat niets te vervangen of aan te passen is. Wat blijkt? Consumenten zitten niet te wachten op een modulair toestel. Dit ondervond Google al eerder en nu wordt het ook LG duidelijk.

LG kwam in april met de G5, een smartphone met optionele modules die op de achterkant worden bevestigd. Nu zou de fabrikant besloten hebben volgend jaar weer voor een ge√Įntegreerde aanpak te gaan.

Terug bij af

Een paar weken na de lancering van de G5 sprak LG al van een “trage verkoopstart”. De modulariteit zorgde voor problemen met de productie en klanten liepen niet warm voor het toestel. De G5 kost ‚ā¨ 699 en de optionele modules zoals fysieke bediening voor de camera, een Hi-Fi-versterker en extra accupack kosten ‚ā¨ 100 tot ‚ā¨ 150 per stuk. Externe fabrikanten zijn nog niet aangehaakt en LG verkoopt zelf een beperkt aantal modules.

Deze plotselinge, maar voorspelbare ommekeer zorgt volgens het Koreaanse ET News ook voor interne spanningen. Sommigen vrezen een teleurstelling voor klanten die de LG-smartphone om zijn modulariteit hebben gekocht, maar aan de andere kant kan LG profiteren van het Note 7-debacle van Samsung door gewoon goede en stabiele telefoons te leveren.

lgg5-acc
LG G5 met de beschikbare modules.

Modulaire droom

Zelfs Google is met zijn Project Ara -dat voortkomt uit het Nederlandse Phonebloks- gestopt. Het idee was dat de telefoon snel te wijzigen of te upgraden zou zijn met behulp van magnetische blokjes. Een betere camera, harder geluid, grotere batterij of OLED-scherm voor informatie en notificaties? Vervang een module of voeg er een toe.

Project ARA werd groots aangekondigd als onderdeel van Google’s Advanced Technology and Projects group (ATAP) dat zich op het ontwikkelen van nieuwe technologie√ęn richt. Dit jaar zou een developer editie verschijnen en in 2017 zou de ARA-telefoon commercieel verkrijgbaar zijn. Na verloop van tijd werd de modulariteit verminderd, het opslaggeheugen, RAM en de processor op het basisframe bevestigd en Google trok in september zonder verdere toelichting¬†zijn handen het project.

project-ara-16x9
Google’s Project ARA.

De enige fabrikant die het nog probeert is Motorola. Met Moto Mods probeert het een ecosysteem van accessoires die met een stevige magneet op de Motorola Z klikken van de grond te krijgen. Dit is natuurlijk niet helemaal modulair, maar de accessoires sluiten naadloos op het toestel aan en maken gebruik van een speciale poort. Eén ding is zeker: de modulaire smartphone lijkt niets meer dan een droom te zijn.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Het enige wat consumenten willen is simpel hun batterijtje kunnen vervangen. Voor de rest zal het ze worst wezen.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Het enige wat consumenten willen is simpel hun batterijtje kunnen vervangen. Voor de rest zal het ze worst wezen.

  Misschien is het verstandiger om niet voor mij en wellicht “ons” te praten.
  Ik wil mijn accu helemaal niet vervangen.

 • Profielfoto
  bassbug

  Tegen de tijd dat de accu het niet meer zo goed oplaadt c.q. uithoudt dan is de telefoon ook tegen z’n einde qua upgrade van het besturingssysteem.
  Het loont dan niet meer om hier kosten voor te maken.

  Eigenlijk belachelijk dat een apparaat dat >‚ā¨500 (waarschijnlijk ca. ‚ā¨ 650-700) kost maar 3-4 uithoudt…
  ‘Vroager’ deed je met een TV 10-20 jaar mee!:)

 • Profielfoto
  Ree

  “E√©n ding is zeker: de modulaire smartphone lijkt niets meer dan een droom te zijn. ”

  Ehhh, wat?? Nee, de modulaire smartphone is geen droom of wens; het is een nachtmerrie. Niemand wil losse onderdelen in zijn toestel. Elke connector is er √©√©n die kan falen. Vooral sleep/druk contacten (wat de norm is voor verwisselbare accu’s) is een hekel punt. Als de contacten een beetje vuil zijn is een tikje tegen het toestel voldoende voor een reset.

  En dan zo’n modulair on-ding, daar zit ALLES met die contactjes aangesloten.

  HEL, zeg ik je, HEL!

 • Profielfoto
  Gans

  De Fairphone is er ook nog!

 • Profielfoto
  SvS

  ‘Vroager’ deed je met een TV 10-20 jaar mee!:)

  Alles draait om geld… Tuurlijk kan iPhone over 10 jaar nog werken, zij het met minder ondersteunend functies. Maar ga je 10 jaar met iPhone mee, dan verdient Apple er niet veel aan je en zo heeft Apple minder budget voor innovaties en nieuwere types. En dit geldt voor alle merken die er toe doen afgelopen 10 jaar.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Misschien is het verstandiger om niet voor mij en wellicht “ons” te praten.
  Ik wil mijn accu helemaal niet vervangen.

  Tegen de tijd dat de accu het niet meer zo goed oplaadt c.q. uithoudt dan is de telefoon ook tegen z’n einde qua upgrade van het besturingssysteem….

  .
  Er is regelmatig toch anders te lezen op dit forum. Kosten van een accu zijn niet meer dan 10-20 euro. Dus dat gaat niet echt ergens over.

  Anyway; het was ook maar een voorbeeld van zo ongeveer de enige ‘modulariteit’ die nog wel eens ter sprake komt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Niemand wil losse onderdelen in zijn toestel. …Vooral sleep/druk contacten … … is een hekel punt….

  .
  Zo’n beetje elke camera werkt op die manier. En ik heb in tientallen jaren nog nooit een camera gehad die problemen met – of door – de accu had.

 • Profielfoto
  bassbug

  Alles draait om geld… Tuurlijk kan iPhone over 10 jaar nog werken, zij het met minder ondersteunend functies. Maar ga je 10 jaar met iPhone mee, dan verdient Apple er niet veel aan je en zo heeft Apple minder budget voor innovaties en nieuwere types. En dit geldt voor alle merken die er toe doen afgelopen 10 jaar.

  Dan kan je ook afvragen wat je met innovaties opschiet als alles een ‘wegwerpartikel’ wordt?

  Tuurlijk ik volg nauwgezet de ontwikkelingen van Apple (daarom zit ik hier). De nieuwe iPhone is geweldig, maar ik ga mijn iPhone 5 nog niet in de prullenbak deponeren zolang het doet wat ik wil. De vroegere abo vormen waar je eens in de twee jaar een nieuwe iPhone ‘krijgt’ heb ik ingeruild voor sim-only. Ook zo’n typische ‘wegwerp bevorderende’ gedachte.

  Een gezonde winstmarge is prima. De winstmarges die Apple behaalt is geniaal maar ook gelijktijdig absurd.

 • Profielfoto
  ocramarco

  De Fairphone is er ook nog!

  De Fairphone is niet ech een modulaire telefoon zoals de Ara zou zijn. Echter wel heel goed in onderdelen te repareren. De Puzzlephone komt er dan al dichter in de buurt. http://www.puzzlephone.com/

 • Profielfoto
  Oliveanus

  Jammer. Schitterend idee.