Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 oktober 2016
Leestijd: 1 minuut

Apple wil Swift naar de server brengen

Apple’s open programmeertaal Swift is vanaf het begin ontworpen als multifunctionele programmeertaal, geschikt voor zowel iOS-apps als andere besturingssystemen en ook voor server-side applicaties. Apple gaat zich meer op dit laatste focussen.

Sinds Apple een Linux-versie van zijn nieuwe taal biedt, gebruiken steeds meer ontwikkelaars Swift ook voor het maken back-ends op hun servers. Door een nieuwe Server API moet dit veel gemakkelijker worden.

Snel en krachtig

Swift op de server maakt het mogelijk om een hele applicatie in één taal te schrijven. Een ontwikkelaar kan zijn iOS-app in Swift maken en de server-module in dezelfde taal schrijven. Swift is erg krachtig en presteerde in een recente benchmark veel beter dan bijvoorbeeld het populaire node.js.

Door de grote belangstelling van ontwikkelaars heeft Apple besloten het voortouw te nemen in het organiseren van een werkgroep die een Swift-API voor servers op gaat zetten. De groep wordt geleid door Apple-werknemers en ook IBM speelt een rol. Het doel is om een set van kant-en-klare API’s te maken, die kunnen gebruikt worden bij server-applicaties.

Klik/tap voor groter.

Alleen de fundamenten

Een van de frameworks die vaak gebruikt wordt voor Swift op de server is Perfect.org. Apple is niet van plan de frameworks te vervangen, maar om de ontwikkeling te vereenvoudigen. Concreet zal de API zorgen voor onmisbare fundamenten zoals het beheer van TCP/IP- en UDP-protocollen, ondersteuning van IPv4 en IPv6, veilige verbindingen met SSL/TLS en alles wat nodig is om gegevens via HTTP en HTTP/2 te beheren. Kortom, de fundamenten, maar geen turn-key oplossing, dat is aan de makers van frameworks.

Het nieuwe initiatief heeft nog geen vaste planning en Apple prioriteert het begeleiden van de release van Swift 4, de volgende grote evolutie van de taal. Toch is een teken dat de server steeds belangrijker wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Apple wil Swift naar de server brengen
Sluiten