Apple wil Swift naar de server brengen

Door: Raymon Mens - 2 reacties

Apple’s open programmeertaal Swift is vanaf het begin ontworpen als multifunctionele programmeertaal, geschikt voor zowel iOS-apps als andere besturingssystemen en ook voor server-side applicaties. Apple gaat zich meer op dit laatste focussen.

Sinds Apple een Linux-versie van zijn nieuwe taal biedt, gebruiken steeds meer ontwikkelaars Swift ook voor het maken back-ends op hun servers. Door een nieuwe Server API moet dit veel gemakkelijker worden.

Snel en krachtig

Swift op de server maakt het mogelijk om een hele applicatie in één taal te schrijven. Een ontwikkelaar kan zijn iOS-app in Swift maken en de server-module in dezelfde taal schrijven. Swift is erg krachtig en presteerde in een recente benchmark veel beter dan bijvoorbeeld het populaire node.js.

Door de grote belangstelling van ontwikkelaars heeft Apple besloten het voortouw te nemen in het organiseren van een werkgroep die een Swift-API voor servers op gaat zetten. De groep wordt geleid door Apple-werknemers en ook IBM speelt een rol. Het doel is om een set van kant-en-klare API’s te maken, die kunnen gebruikt worden bij server-applicaties.

swift-bench-server-001
Klik/tap voor groter.

Alleen de fundamenten

Een van de frameworks die vaak gebruikt wordt voor Swift op de server is Perfect.org. Apple is niet van plan de frameworks te vervangen, maar om de ontwikkeling te vereenvoudigen. Concreet zal de API zorgen voor onmisbare fundamenten zoals het beheer van TCP/IP- en UDP-protocollen, ondersteuning van IPv4 en IPv6, veilige verbindingen met SSL/TLS en alles wat nodig is om gegevens via HTTP en HTTP/2 te beheren. Kortom, de fundamenten, maar geen turn-key oplossing, dat is aan de makers van frameworks.

Het nieuwe initiatief heeft nog geen vaste planning en Apple prioriteert het begeleiden van de release van Swift 4, de volgende grote evolutie van de taal. Toch is een teken dat de server steeds belangrijker wordt.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  Night

  Zal MacOS 10.13 dan ook een Swift basis hebben? Misschien dat dan stabieler is dan het OS nu is (met name de al dan niet draadloze verbindingstechnieken met de ‘buitenwereld’)

 • Profielfoto
  joostjoost

  @Night: Server Applicaties ontwikkeld met Perfect draaien op het besturingssysteem en ontvangen en versturen gegevens naar andere applicaties op het web.

  Het zijn bijvoorbeeld de server programma’s die reageren op berichten van apps op je iPhone. Een groot deel van de code van je iOS app draait eigenlijk op computers in de cloud. De app stuurt wat informatie naar de server, die doet er allemaal slimme dingen mee, en het antwoord komt weer terug in je app op het scherm.

  Het is voor iOS developers lekker als ze naast hun app nu ook de code op de server in Swift kunnen schrijven. Tot nu toe moesten we voor de server code kiezen uit een heel scala aan talen als PHP, Perl en Ruby.

  Voor MacOS zal het gebruik van Perfect framework niet veel impact hebben omdat de code maar voor een heel klein deel uit server applicaties bestaat.

  IBM biedt zelf het Kitura framework aan. Ik vraag me af of ze gaan switchen of dat Apple en IBM voor twee verschillende frameworks kiezen. Dat zou ‘suboptimaal’ zijn.