Onderzoek: Apple Watch heeft beste hartslag­meter

Door: Raymon Mens - 24 reacties

Voor de Apple Watch moest Apple de hartslag­meter opnieuw uitvinden, maar de investering loont. De Watch is de meest nauwkeurige in zijn soort, blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de Cleveland Clinic in de Verenigde Staten.

De Apple Watch verslaat andere wearables zoals de Fitbit Charge HR, Alpha Mio en Basis Peak. Alleen een cardio-borstband van Polar bleek de hartslag veel nauwkeuriger dan de wearables te registeren.

Testresultaten

Voor het onderzoek werden 50 gezonde volwassenen op een loopband gezet om loop- en renoefeningen te doen. Naast professionele ECG-apparatuur, droegen ze ook een Polar H7 borstband met hartslagsensor. De borstband bleek het meest nauwkeurig en kwam in 99% van de gevallen overeen met de ECG. De Apple Watch zet een zeer respectabele score van 91% neer en wijkt net iets minder af dan de Mio Fuse.

ApparaatNauwkeurigheid
Polar H7 (borstband)99% (.987-.991)
Apple Watch91% (.884-.929)
Mio Fuse91% (.882-.929)
Fitbit Charge HR84% (.791-.872)
Basis Peak83 % (.779-.865)

Nauwkeurigheid beïnvloed door beweging

De onderzoekers schrijven dat de nauwkeurigheid van wearables om de pols wordt beïnvloed door de bewegingen van de drager. In rust zijn de resultaten vaak goed, maar bij snelle en intensieve bewegingen laat de accuraatheid te wensen over. Dit komt omdat alleen naar de bloedstroom gekeken wordt en de sensor door de bewegingen het contact met de huid kan verliezen.

In een interview omschreef Bob Messerschmidt, de ontwerper van de hartslagmeter voor de Apple Watch, onlangs hoe lastig het maken van de hartslagsensor voor de Apple Watch was: “We moesten uiteindelijk een nieuwe sensor maken die aan de onderkant van de Watch zat en ook bij het losjes dragen van de smartwatch een betrouwbare meting gaf. Eigenlijk moesten we het hele proces opnieuw uitvinden.”
SensorenAppleWatch

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  bartvdv

  Hoe kan je nu beweren dat Apple de beste hartslagmeter heeft als de Mio zo goed als hetzelfde resultaat haalt ?

 • Profielfoto
  SonofWoz

  bartvdv 17 minuten geleden
  Hoe kan je nu beweren dat Apple de beste hartslagmeter heeft als de Mio zo goed als hetzelfde resultaat haalt ?

  Het effectief volledig lezen van een artikel kan helpen:
  De Apple Watch zet een zeer respectabele score van 91% neer en wijkt net iets minder af dan de Mio Fuse.
  Wat reactie betreft op OMT artikels scoor jij net iets minder nauwkeurig dan gemiddeld;!

 • Profielfoto
  Dgh

  Maar halen ze hetzelfde resultaat dan ????

  ” zo goed als ” is niet hetzelfde …..

  Iemand met een 10 is de beste van de klas … iemand met een 9.99 is nr 2

  Duuuuuuus …. daarom kan je het beweren

 • Profielfoto
  ozzie X

  Heel mooi voor Apple en top technologie natuurlijk!

  Helaas voor Apple slaat de smartwatch nog steeds niet echt masaal aan. Vorig jaar werden er door alle fabrikanten samen in het derde kwartaal 5,6 miljoen smart-dingesen verkocht, afgelopen kwartaal maar de helft (2,7 miljoen). Volgens IDC althans.

  Apple nog steeds de topverkoper ondanks 70% minder verkopen. Gaat versie 2 dit weer rechttrekken?

 • Profielfoto
  bartvdv

  @SonofWoz, @Dgh

  Blijkbaar hebben jullie nog nooit van statistiek gehoord. Dan zou je begrijpen waarom de gemaakte uitspraak onzin is.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik begrijp niet goed, dat mensen dit soort hporloges kopen.
  Ik ben op zoek naar een goed sporthorloge, maar de Apple Watch valt af.
  Het wordt waarschijnlijk een horloge van Suunto. Die voor de helft van het geld alles aan boord heeft wat een Apple Watch ook heeft

  Gr.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  Mio Fuse is wel een pak goedkoper dan de Apple watch.

 • Profielfoto
  Oliveanus

  @JohnnyDeBelg
  Inderdaad aantrekkelijk wat betreft prijs. Maar niet wat betreft uiterlijk. Zeldzaam lelijk imho.

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @iMac Lover, alles aan boord wat een Apple Watch heeft? Ga stand-up-comedie doen, echt waar!

 • Profielfoto
  Ruwepit

  @SonofWoz, @Dgh

  Blijkbaar hebben jullie nog nooit van statistiek gehoord. Dan zou je begrijpen waarom de gemaakte uitspraak onzin is.

  Kun jij dan uitleggen waarom het onzin is? Daar ben ik namelijk zéér benieuwd naar.
  Ik heb wel eens wat over statistiek gelezen;-) En dit heeft geen k#nt met statistiek te maken!!

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Ik begrijp niet goed, dat mensen dit soort hporloges kopen.
  Ik ben op zoek naar een goed sporthorloge, maar de Apple Watch valt af.
  Het wordt waarschijnlijk een horloge van Suunto. Die voor de helft van het geld alles aan boord heeft wat een Apple Watch ook heeft

  Gr.

  Omdat jij alleen op zoek bent naar een goed sporthorloge. Ik, en waarschijnlijk vele met mij, was op zoek naar meer. De Suunto heeft daarbij niet alles aan boord wat een Apple Watch ook heeft. Onzin dus.

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  @bartvdv
  Je hebt helemaal gelijk hoor. De gemaakte uitspraak is onzin, de Mio is precies zo goed.

  @SonofWoz @Dgh
  De kleine getallen die verschillen (0,882 en 0,884) zijn betrouwbaarheidsintervallen, en wel de onderste en bovenste van elk apparaat. Bij herhaling zouden deze precies omgedraaid kunnen zijn, omdat de verschillen zo klein zijn. Zelfs als deze getallen de gemiddelden zijn van een reeks testen, mag je niet beweren dat de een beter is dan de ander. Nog iets saaier: bij deze steekproef wordt de variantie (het kwadraat van de standaarddeviatie) bepaald door te delen door N – 1; dat doe je altijd bij steekproeven in tegenstelling door populaties. Hoe groter het aantal testen, hoe kleiner het verschil. Neem van deze datawetenschapper aan: er is geen verschil. Pure fictie.

  @Shmoo
  Jij begrijpt er dus ook weinig van, maar schreeuwt zoals altijd, niet gehinderd door enige kennis, slechts om te schreeuwen.

 • Profielfoto
  Tys Brenets

  Wat ík boeiend vind, is wat de betrouwbaarheid in deze scores verlaagd heeft. Neem de Apple Watch. Heeft 9% van alle testen een onzinresultaat opgeleverd? Of heeft 100% van de testen zich bij 9% van de daadwerkelijke hartslagen vergist door deze niet te tellen? Of zijn er bij 9% van de testers dubbele slagen gemeten? Kortom: het zegt niet zoveel zonder context omdat je nu de impact niet in kunt schatten van een lagere score. Maar getallen doen het in zo’n rijtje natuurlijk altijd leuk:)

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @brenets, neem dat ze min of meer evenwaardig zijn, afgezien van de marginaal grotere afwijking van de Mio, ik veronderstel dat het labo dit wel erg uitvoerig getest heeft, zeker aangezien beiden zo dicht bij elkaar liggen. Enja inderdaad, Shmoo schreeuwt altijd zo maar wat, welkom op OMT-comments;-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Verbaasd me niet. Een hartslagmeter bestaat natuurlijk al lang, alleen, als Apple iets maakt werkt het meestal gewoon beter. Dat is over het algemeen met alles zo wat Apple maakt. Kijk naar de eerste iPhone/iPad, de iPad zou overbodig geweest zijn. Jaja, de dag van vandaag loopt iedereen met een tablet. Zo overbodig!:-)

 • Profielfoto
  leavestone

  voor de 129 euro is de Mio Fuse een betaalbaar maar helaas minder fraai alternatief Polar borstband kost 69 Euro met een dongel werkte die met de iPhone 4s of alleen echter bijafstanden boven de 20 km kreeg ik dan schaafplekken op mijn borst.

  Voordeel van de Apple watch je kan de Phone thuislaten maar weet iemand de batterij duur? hoe lang kan je lopen voor de batterij er mee uitscheid?

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Zonder studie statistiek zie ik ook wel dat Apple tweede staat in het rijtje. De juiste kop zou moeten zijn ‘Apple maakt een van de meest betrouwbare hartslagmeters’, eventueel aangevuld met ‘voor om de pols’

  Hoef je geen raketgeleerde voor te zijn…

 • Profielfoto
  sjonnie

  Heb meerdere praktijktests gelezen van hardloop sites waar ze zijn gaan lopen met de iWatch en een borstband en de resultaten achteraf vergelijkten. Was van plan om een fitbe te kopen. Heb daar vanaf gezien. In ruststand zijn de meesten behoorlijk accuraat. Bij echte inspanning vielen de meesten door de mand. Bij bijvoorbeeld intervaltraining bleef eigenlijk alleen de applewatch overeind. Hij had wel ca. 10 seconden bij korte versnellingen nodig om de juiste resultaten te tonen, maar alles klopte wel. Bij bijvoorbeeld de fitbe klopte er dan helemaal niets meer van. Als je aan een marathon begint met een volledig opgeladen applewatch en gps aan, gaat hij volgens deze tests ca. 4,5 uur mee. Daarbij opgeteld dat hij waterdicht is, maakt dat de applewatch toch een serieuze speler is voor sporters.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  Jammer dat de nieuwe Pebbles niet zijn onderzocht! Ook met hartslagmeter. En met een scherm dat altijd aan is. En met een batterij die een week mee gaat. En voor de helft van de prijs. En dunner en mooier en…

  Ach, nou ik dit zo opschrijf, snap ik eigenlijk wel dat ze die Pebble niet zoveel aandacht willen geven en dat ze die dus voor het gemak (of de gemoedsrust?) maar zijn vergeten …

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Smaken en kleuren verschillen Ruud. Ik vind de Apple Watch nu eenmaal heel erg mooi, zeker in het nieuwe “keramiek wit”. Niet voor iedereen, maar ik vind hem echt mooi!

  Ben even voor de gein die pebble watch gaan opzoeken, ik weet niet wat jij daar mooier aan vind dan aan de Apple Watch, maar goed, zoals ik al zei: Smaken en kleuren verschillen.

  Echter, als ze mij deze Apple watch voorstellen…

  Zal mijn hart toch sneller slaan dan voor een pebble…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Smaken en kleuren verschillen Ruud. Ik vind de Apple Watch nu eenmaal heel erg mooi, zeker in het nieuwe “keramiek wit”. Niet voor iedereen, maar ik vind hem echt mooi!

  Ben even voor de gein die pebble watch gaan opzoeken, ik weet niet wat jij daar mooier aan vind dan aan de Apple Watch, maar goed, zoals ik al zei: Smaken en kleuren verschillen.

  Echter, als ze mij deze Apple watch voorstellen…

  Zal mijn hart toch sneller slaan dan voor een pebble…

 • Profielfoto
  PowerMac

  Had voor de vrouw de witte ceramique gekocht: zij vond het niks en wilde een zwarte.
  OK, smaken verschillen.
  Ik vond de witte in het echt wel mooi, maar het contrast tussen het ceramische wit en het plastic wit was echter super lelijk: en dat gaat tijdens het gebruik zeer waarschijnlijk enkel nog maar meer verschillen omdat het plastic bandje door UV licht en vervuiling steeds minder wit zal worden.

  Enniwee, on topic: natuurlijk zal een borstbandje a la Polar het beter doen dan een armbandje. Maar goed, het is ook minder prettig.
  Hoe nauwkeurig wil je het uiteindelijk hebben? Wat doe je ermee?
  Is het nu echt zo heel erg belangrijk om dat op een duizendste achter de komma te weten?
  Kijk, je kunt gek zijn van Apple, EN gek van sporten, maar dat maakt je nog steeds geen Olympische kampioen, en zelfs dan denk ik dat er wel iets meer factoren een rol spelen dan het juiste horloge of de juiste meting.
  Je kunt wel alles overdrijven.

  Ik kocht de Polar V800 met H7 omdat de eerste Apple Watch niet waterdicht was en geen GPS had.
  Nu de tweede Apple Watch dat heeft opgelost, en je niet meer met een iPhone hoeft te zwemmen. rennen, fietsen, ach, lekker belangrijk.
  Het is een beetje het zelfde als de camera van de iPhone vergelijken met een Hasselblad, en zeggen dat ie niet hetzelfde is, maar dat een Nikon of een Canon toch moeten gaan uitkijken, omdat naar aller waarschijnlijkheid met de iPhone 25 het wel heel erg in de buurt komt.
  Jahaaaaaa…..

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @iMac Lover: zijn bij Suunto de prijzen fors verlaagd of zo? Ik had een mooi Suunto sporthorloge, met GPS routetracker (alleen te zien op Windows computer helaas, dus nooit kunnen gebruiken), hoogtemeter, thermometer (maar dat werkt niet om je pols!) en barometer. Die was dan wel €600, maar daar kon je dan ook mee de Himalaya in. Hoewel ik meestal niet verder dan de Ardennen kwam:) Maar voor zo’n bedrag heb je dan wel weer een hele fraaie Apple Watch voor, die toch veel meer kan.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  Hartslagmeter van Apple Watch werkt voor geen meter. Als er gemeten kan worden meet het wel correct maar meer dan de helft van de tijd kan er geen hartslag gevonden worden. Ben inmiddels gewoon weer terug naar de polar chest-strap tijdens hardlopen.