Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 oktober 2016

Onderzoek: Apple Watch heeft beste hartslag­meter

Voor de Apple Watch moest Apple de hartslag­meter opnieuw uitvinden, maar de investering loont. De Watch is de meest nauwkeurige in zijn soort, blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de Cleveland Clinic in de Verenigde Staten.

De Apple Watch verslaat andere wearables zoals de Fitbit Charge HR, Alpha Mio en Basis Peak. Alleen een cardio-borstband van Polar bleek de hartslag veel nauwkeuriger dan de wearables te registeren.

Testresultaten

Voor het onderzoek werden 50 gezonde volwassenen op een loopband gezet om loop- en renoefeningen te doen. Naast professionele ECG-apparatuur, droegen ze ook een Polar H7 borstband met hartslagsensor. De borstband bleek het meest nauwkeurig en kwam in 99% van de gevallen overeen met de ECG. De Apple Watch zet een zeer respectabele score van 91% neer en wijkt net iets minder af dan de Mio Fuse.


Nauwkeurigheid beïnvloed door beweging

De onderzoekers schrijven dat de nauwkeurigheid van wearables om de pols wordt beïnvloed door de bewegingen van de drager. In rust zijn de resultaten vaak goed, maar bij snelle en intensieve bewegingen laat de accuraatheid te wensen over. Dit komt omdat alleen naar de bloedstroom gekeken wordt en de sensor door de bewegingen het contact met de huid kan verliezen.

In een interview omschreef Bob Messerschmidt, de ontwerper van de hartslagmeter voor de Apple Watch, onlangs hoe lastig het maken van de hartslagsensor voor de Apple Watch was: “We moesten uiteindelijk een nieuwe sensor maken die aan de onderkant van de Watch zat en ook bij het losjes dragen van de smartwatch een betrouwbare meting gaf. Eigenlijk moesten we het hele proces opnieuw uitvinden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek: Apple Watch heeft beste hartslag­meter
Sluiten