Apple Pay start in Japan, volgende halte: Duitsland?

Door: Raymon Mens - 8 reacties

De uitrol van Apple Pay gaat dit jaar voort­varend. De betaaldienst is sinds vandaag live in Japan en werkt daar ook met Suica, het betalingssysteem gebruikt in het openbaar vervoer in het land. In Londen werkt Apple Pay al langere tijd als OV-chipkaart.

Naast de start in Japan nemen ook geruchten over Duitsland als volgende Apple Pay-land toe. Apple zette het land per ongeluk al op de kaart en er zijn meer hints naar een snelle uitrol bij onze Oosterburen.

In Japan alleen iPhone 7 of Apple Watch S2

Opvallend is dat Apple Pay in Japan alleen met de iPhone 7 en Apple Watch S2 werkt. Dit komt omdat Japan het FeliCa-systeem in plaats van NFC gebruikt. Dit systeem is door Sony gemaakt en wordt ook vaak in Singapore gebruikt. Vorig jaar werd er 46 miljard dollar uitgegeven via het FeliCa-systeem en het wordt voor meer dan 160 miljoen transacties per dag gebruikt.

Apple Pay had in Japan te maken met wat opstartproblemen. Kaarten werden niet herkend en veel metropassagiers konden hun iPhone of Apple Watch niet gebruiken om in te checken. Inmiddels zijn de problemen verholpen.

applepayjapan001
Apple Pay in de Japanse metro.

Duitsland

Na Frankrijk lijkt het erop dat ook Duitsland de beschikking over Apple Pay krijgt. De afgelopen dagen zijn diverse hints opgedoken. Zo meldde Apple op zijn website al korte tijd dat Duitsland tot de Apple Pay-landen behoorde. Nadat diverse Duitse blogs dit opmerkten, haalde de iPhone-maker de vermelding snel weg.

Inmiddels zijn er ook diverse documenten op de Duitse Apple Support-site verschenen die hinten naar de komst van Apple Pay. De Nederlandse site bevat deze documenten nog niet.

apple_pay_germany_map
Apple zette Duitsland alvast op de Apple Pay-kaart (nu ongedaan gemaak).

Apple houdt op donderdag 27 oktober een evenement, een mooie gelegenheid om naast nieuwe MacBooks ook de volgende landen die Apple Pay krijgen aan te kondigen. Wij hopen natuurlijk -net als jij- op een spoedige komst naar Nederland.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  LT Barclay

  Jammer. Ik zou liever eerst Nederland zien. Duitsland loopt nog achter met contactdoos betalen t.o.v. Nederland.

 • Profielfoto
  ivar

  Kan ik als ik in Frankrijk ben makkelijk betalen met mijn iPhone 6s. Zo ja hoe?

 • Profielfoto
  jasper050

  Apple Pay is gekoppeld aan een creditcard die in het betreffende land is uitgegeven.

 • Profielfoto
  Q-collective

  @LT Barclay: Je had Apple Pay liever eerst in Nederland gezien? Goh, je meent het?

  Apple Pay is juist bedacht met het idee dat het een leemte vult. Zo is betalen met credit card zonder pin en cheques (I kid you not!) de norm in de VS. Bij ons is contactloos betalen met je pinpas (wat Apple Pay dus ook is) bijna de norm, in de VS is dat pure science fiction. Daarom dat dit daar zo’n succes is, voor hun is dit een geweldige sprong vooruit, voor ons is het een marginaal verschil met de pinpas. Ik gok dat Apple dit dus ook in het achterhoofd heeft bij het verdere uitrollen ervan, buiten het feit dat het gewoon logisch is dat je je eerder richt op een markt van 127 miljoen mensen (Japan) en 80 miljoen (Duitsland) dan onze 17 miljoen…

 • Profielfoto
  Afroman

  Wel echt bizar dat een apparaat onder de iPhone 7 en de Apple Watch series 2 niet werkt met Apple Pay in Japan. Ik snap het wel. Maar wel echt bizar.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Wel echt bizar dat een apparaat onder de iPhone 7 en de Apple Watch series 2 niet werkt met Apple Pay in Japan. Ik snap het wel. Maar wel echt bizar.

  De chip die in de oudere apparaten zit werkt simpelweg niet in de Japanse infrastructuur. Zij gebruiken namelijk geen NFC protocol, maar een proprietaire standaard van Sony. Wat verwacht je precies?

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  “Proprietaire standaard van Sony”: ben er niet uit of “proprietaire standaard” meer een contradictio in terminis is, of dat het geheel toch meer een pleonasme is… Sony probeert zo vaak zelf dingen in de markt te zetten.

  On topic: ApplePay lijkt in Nederland zelf weinig toe te voegen maar als je reist is ApplePay wel zo makkelijk. Nu heb ik er niks aan.

 • Profielfoto
  Reintjuh1989

  Q-collective op 25 oktober 2016
  @LT Barclay: Je had Apple Pay liever eerst in Nederland gezien? Goh, je meent het?

  Apple Pay is juist bedacht met het idee dat het een leemte vult. Zo is betalen met credit card zonder pin en cheques (I kid you not!) de norm in de VS. Bij ons is contactloos betalen met je pinpas (wat Apple Pay dus ook is) bijna de norm, in de VS is dat pure science fiction. Daarom dat dit daar zo’n succes is, voor hun is dit een geweldige sprong vooruit, voor ons is het een marginaal verschil met de pinpas. Ik gok dat Apple dit dus ook in het achterhoofd heeft bij het verdere uitrollen ervan, buiten het feit dat het gewoon logisch is dat je je eerder richt op een markt van 127 miljoen mensen (Japan) en 80 miljoen (Duitsland) dan onze 17 miljoen…

  Wat je zegt klopt helemaal. Maar ik ben laatst in Londen geweest. Hier is contactloos betalen met je credit card heel normaal. Apple Pay is hier ook uitgerold, en wordt ook veel gebruikt. Hier heeft Apple rekening gehouden met de bestaande mogelijkheden. Voordat Apple Pay hier namelijk werd uitgerold, werd hier al contactloos met credit cards betaald. dus je gedachtegang gaat niet helemaal op. Ik denk dat ze eerst hun grootste markten en de markten waar ze de meeste groei verwachten/hopen uitrollen. Nederland is een grote markt, maar niet groot genoeg. Wat de uitrol van producten betreft valt hier veel uit op te maken. Nederland heeft altijd in de 2e uitrol gezeten. Sinds de laatste uitrol zitten we pas bij de initiële uitrol. Dat heeft meer te maken met de productie die het beter aan kan, maar ook met de markt. Nederland is een kleine markt, maar groeit wel. Niet groot en snel genoeg voor een snelle uitrol van Apple Pay helaas.