Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 25 oktober 2016

Apple lost beveiligingsproblemen met PDF- en JPG-bestanden op

Als je apparaten niet regelmatig naar de laatste iOS- of macOS-versie worden bijgewerkt, is hier een goede reden om het nu wél te doen. iOS 10.1 en macOS 10.12.1 lossen een serieus beveilgings­probleem met JPG- en PDF-bestanden op.

Door bugs in de afhandeling van JPG- of PDF-bestanden, konden kwaadaardigen er code in verstoppen die al werd uitgevoerd bij het bekijken in de browser, of bijvoorbeeld voorvertoning op macOS.

Apple maakt in een document met de fixes in iOS 10.1 en macOS 10.12 bekend dat er in totaal 18 beveiligingsproblemen zijn opgelost. Ook OS X El Capitan en OS X Yosemite hebben beveiligings­updates gekregen om de problemen op te lossen.

Ja, het is bijna 2017 en JPG- en PDF-bestanden konden je Mac of iOS-apparaat zowat overnemen. Hoewel het op iOS door de sandboxing meevalt, is de Mac over het algemeen minder streng beveiligd. De onderzoekers die de problemen hebben gevonden, hebben de details nog niet openbaar gemaakt dus er is geen reden om aan te nemen dat deze exploits in het wild worden gebruikt. Je kunt nu met een veilig gevoel updaten.

We zijn niet zo van het paniekzaaien, maar dit is echt nasty stuff. Updaten dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple lost beveiligingsproblemen met PDF- en JPG-bestanden op
Sluiten