Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 oktober 2016

Apple centraliseert ontwikkeling iCloud

Online diensten worden steeds belangrijker en om aan de groeiende behoeften van de gebruikers te voldoen, gaat Apple zowel de ontwikkeling als infrastructuur van Siri, Maps, iCloud, Apple Pay, Apple News, iTunes en Apple Music centraliseren.

Deze teams die aan de clouddiensten werken, zijn nu verspreid tussen Cupertino en Sunnyvale. Dit zorgt soms voor onlogische keuzes, bugs en een zekere traagheid in de ontwikkeling van nieuwe functies.

Teams bij elkaar in Cloud Space

Volgens Bloomberg verhuizen alle teams die aan clouddiensten werken binnenkort naar Cupertino. Daar zal in de Apple Campus aan 1 Infinite Loop -die ondanks de aanstaande landing van de Campus 2 in gebruikt blijft- een ‘Cloud Space’ worden gemaakt. Het project wordt persoonlijk door Eddy Cue gecontroleerd en Apple’s nieuwe Vice President of Cloud Services Peter Stern heeft de dagelijkse leiding.

Peter Stern is Apple’s nieuwe iCloud-chef en een veteraan in de kabel- en internetindustrie.

Nieuwe software-infrastructuur

Ook technisch ondergaan de clouddiensten een grote transformatie. Momenteel maakt Apple op de achtergrond nog veel gebruik van servers van Amazon en Google, maar in die toekomst moet dit allemaal naar nieuw, eigen platform van Apple. De codenaam is “Pie” en het moet de prestaties verbeteren en het debuggen van gebrekkige diensten vergemakkelijken. Een deel van Apple’s clouddiensten zoals Siri, de iTunes Store en Apple News maakt al gebruik van deze nieuwe infrastructuur. De komende jaren moet alles overgezet worden.

Siri draait al deels vanaf de nieuwe infrastructuur.

“Gecontroleerd lek?”

De afgelopen tijd benadrukte Apple steeds meer een services-bedrijf te willen worden. Met het aannemen van een iCloud-chef en deze ontwikkelingen lijkt het erop dat de clouddiensten van de iPhone-maker een boost kunnen verwachten. Dit lijkt ons een bewust “cecontroleerd” lek is om indirect te antwoorden op Google’s event van afgelopen dinsdag, waar clouddiensten en kunstmatige intelligentie centraal stonden. Algemeen wordt aangenomen dat Google op deze gebieden mijlenver vooruitloopt op Apple.

Reageer op artikel:
Apple centraliseert ontwikkeling iCloud
Sluiten