Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 oktober 2016

Apple Car: “Knoop wordt eind 2017 doorgehakt”

Maakt Apple nu wel of geen auto? Volgens nieuwe informatie van Bloomberg, krijgt het team dat zich met ‘Project Titan’ bezighoudt tot eind 2017 om de haalbaarheid van een zelfrijdend voertuig te onderzoeken. Daarna wordt de knoop doorgehakt.

Volgens de bronnen, die anoniem willen blijven, is Apple’s auto-project inmiddels een stuk minder ambitieus en zou de focus verlegd zijn van een compleet eigen voertuig naar software voor autonome besturing.

Team aanzienlijk verkleind

De afgelopen jaren nam Apple veel grote namen uit de autoindustrie aan. Volgens Bloomberg was het team op het toppunt ongeveer 1000 man groot, maar zijn inmiddels honderden mensen herplaatst of vertrokken. Het doel zou nu zijn om zelfrijdende software aan andere fabrikanten aan te bieden, mogelijk als uitbreiding op CarPlay. Een geheel eigen voertuig kan nog, maar is steeds onwaarschijnlijker, melden insiders.

Apple is met CarPlay al in een groeiend aantal auto’s aanwezig.

Apple nam onlangs Dan Dodge aan, een veteraan op het gebied van software voor de autoindustrie. Dodge richtte in 1982 QNX op, dat bedrijf maakt een gelijknamig besturingssysteem dat anno 2016 in meer dan 50 miljoen auto’s gebruikt wordt. Dit sluit aan op de focus op software en autonoom rijden.

Interne strubbelingen

Project Titan, zoals Apple’s autoproject heet, zou in 2014 begonnen zijn, direct na de presentatie van de Apple Watch. Na een voortvarende start met uitzicht op een ‘Apple Car’ in 2020, waren er de afgelopen tijd strubbelingen. Apple zette Bob Mansfield in om leiding te geven en het project tot een goed einde te brengen. Wat dat is, horen we ongetwijfeld eind 2017.

Reageer op artikel:
Apple Car: “Knoop wordt eind 2017 doorgehakt”
Sluiten