Apple bevestigt: einde eigen monitoren

33 reacties

Apple stopt na 36 jaar met de productie van beeldschermen. Dit werd al duidelijk toen schermen van LG als nieuwe Thunderbolt Displays voor de MacBook Pro gepresenteerd werden. Nu heeft een woordvoerder het tegenover The Verge bevestigd.

In de toekomst zien we geen schermen meer met het Apple-logo, maar Apple intensiveert de samenwerking met LG. Zo worden de nieuwe 4- en 5K Thunderbolt Displays van LG alleen door Apple verkocht.


 
Apple heeft ongeveer 36 jaar eigen monitoren gemaakt. In 1980 werd de Apple Monitor III als eerste, eigen computerscherm op de markt gebracht. Eind jaren 90 werd dit opgevolgd door verschillende, deels voor beeldbewerking geoptimaliseerde, schermen met een Apple-logo. De panelen werden altijd al door externe leveranciers gemaakt.

Het laatste scherm dat de fabrikant produceerde was het 27-inch Tunderbolt Display. Dit kwam in 2011 op de markt en werd in juni van 2016 uit de schappen gehaald. (Om verder te lezen: Nieuwe 4- en 5K Thunderbolt 3 Displays van LG en Apple)

apple-cinema-display-001
Voorloper van het Thunderbolt Display: Apple Cinema HD Display.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ

  Een begrijpelijke keuze: “Choose your key battles.”

 • Profielfoto
  MichaelDeBoey

  Dat was te verwachten

 • Profielfoto
  interFACE

  Jammer

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik ben blij dat ze voor LG gekozen hebben. Ik ben erg onder de indruk van de kwaliteit die LG tegenwoordig produceert. Ook was de laatste standalone monitor van Apple een te duur speeltje met een verouderd ontwerp.

  Misschien dat de LG designers een samenwerking aan kunnen gaan met de Apple designers.

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Technologie van LG, maar – alsjeblieft – een design van Apple.

 • Profielfoto
  Nummer 38

  Apple is tot nog toe het enige bedrijf dat een naadloos design heeft afgeleverd binnen monitoren… Als ze ze zelf niet meer gaan maken hoop ik zoals xaddict al zegt, dat ze gaan samenwerken… LG heeft een prachtexemplaartje afgeleverd wat technologie betreft maar die 4- en 5K Displays zien er net zo goedkoop uit als elke andere monitor…

 • Profielfoto
  Dr Cotten

  Technologie van LG, maar – alsjeblieft – een design van Apple. –> Volledig mee eens want dit design is lelijk! Overigens exclusief bij Apple zal de prijs ook niet ten goede komen ?

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @Dr Cotten, voor het design van Apple’s eigen Thunderbolt Display wil ik gerust 30%-50% extra betalen hoor…

 • Profielfoto
  Niels

  Fail, fail, fail! Als ze dan toch samenwerken met LG, laat Apple dan tenminste een ontwerp leveren dat aansluit bij de iMacs en MacBooks. Zelfs Dell maakt nog mooiere displays dan dit:(

 • Profielfoto
  bassbug

  Helemaal gelijk.
  Monitor is gewoon geen toegevoegde waarde en de meerprijs omdat er een Apple logo op zit is volkomen onzin.

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @bassbug, het is hem niet om dat logo, op mijn toekomstige AirPods zal nergens een Apple-log te vinden zijn, het gaat hem om het design, een simpele prachtige monitor, dun, elegant, afgerond uit aluminium en roestvrij staal. Dat is design.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @bassbug, het is hem niet om dat logo, op mijn toekomstige AirPods zal nergens een Apple-log te vinden zijn, het gaat hem om het design, een simpele prachtige monitor, dun, elegant, afgerond uit aluminium en roestvrij staal. Dat is design.

  Jep, volledig mee eens.

  Ik vraag me eerlijk af of er eigenlijk nog iMacs gemaakt gaan worden, want dat is toch ook helemaal van Apple (het design toch). Of mis ik iets? Ik vraag me eigenlijk ook af of ze nog verder zullen gaan met de Mac Pro, want ik heb een beetje hetzelfde gevoel als met de Apple schermen… Ze rekken het zolang… Hmm…

 • Profielfoto
  farl4web

  Misschien dat Apple wel een tweede bedrijf start voor de echte Pro… Mac Pro erin stoppen, super beeldscherm, etc. Vroeger was Apple voor Pro’s nu voornamelijk voor de gemiddelde consument. Qua marketing is het op lange termijn misschien wel beter om iets duurs en Pro’s te starten.

 • Profielfoto
  bassbug

  Vroeger ‘maakte’ Apple ook printers, scanners etc.
  Waren gewoon ge-rebadged producten van Canon.
  Zorgt voor veel logistieke en financieel risico’s (voorraad houden).
  Volkomen terecht dat Jobs die eruit gooide.

  De monitor van Apple behoren mijns inziens ook tot dezelfde categorie.
  Waarom bezighouden met monitor als daar je specialiteit & meerwaarde niet is?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Hoe moeilijk kan het zijn. Men neemt een display uit de iMac. Jony kloemelt wat met de draaibank zodat het frame van de iMac een monitor only wordt. Speakers en iSight erin, stekkertje eraan en klaar is Kees.

  Prijs van het aluminium zal wel keihoog hoog staan.

 • Profielfoto
  koolenboer

  Balen! Mijn 24″ led begint kuren te krijgen. Had graag een mooi nieuw 27″ schermpje van Apple willen kopen.

 • Profielfoto
  html-junky

  @shmoo, weet niet hoe anderen erover denken, maar ik hoef naast mijn macbook pro geen scherm aangesloten te hebben dat lijkt op een iMac hoor

 • Profielfoto
  Melle

  ik heb de apple cinema displays nooit duur gevonden, omdat ik ze altijd heb ingezet als docking station voor je laptop, en nog steeds een fantastische ervaring: thuiskomen, thunderbolt kabel in het scherm, magsafe erbij (ik heb vb. nog amper de originele oplader gebruikt) en je hebt je “imac” zonder baard.

  Dan was dat echt gewoon ook prijs-kwaliteit een goede deal. Je moet maar eens een deftig thunderbolt dock aanschaffen. Zeker om er op die apple cinema displays een ethernet poort zat.

  Nog steeds geloven mensen niet dat er enkel een scherm op de tafel staat. Dat is toch een imac denken ze dan… maar dan wel een veel mooiere dan dat scherm met die veel te grote baard…

  Dit vind ik echt jammer. We voelden het al lang aankomen, en nu is het een feit. Domme beslissing nummer zoveel in de rij, maar de samenwerking met LG zal wel een pak meer geld opbrengen.

  Het is zo stom: Timpie Cook neemt al zijn beslissingen vanuit een financieel oogpunt “wat brengt het meeste op” en het lukt hem dan ook nog, maar voor een specifieke, heel kleine groep apple gebruikers, is dat echt superjammer.

 • Profielfoto
  Melle

  en ook weer die prijszetting en strategie: een kleintje van 21″ (komaan – dat is toch verleden tijd?) die wat minder kost dan een thunderbolt display, maar het scherm dat iedereen wil en de toekomst is > hupla, weeral 40% duurder gemaakt… met minder mogelijkheden..

  (tenzij iemand zeker zou weten dat je op een van die USB-c poorten, via een adapter, toch ethernet door kan sluizen naar je laptop?)
  En hup weeral een adapter extra nodig.

  Apple het bedrijf met zijn wereld beroemde slogan:

  “think adapter”

 • Profielfoto
  strigoi

  De panelen in de iMacs en Cinema Displays worden al een behoorlijke tijd door LG gemaakt, het is inderdaad jammer dat Apple er zelf geen leuk schilletje meer omheen maakt.

  Aan de andere kant zat er een altijd al een behoorlijle Apple tax op de ACD’s. Mijn Dell u2711 kostte destijds €400-450 terwijl het ACD 27″ toen ook nog tegen de €1000 aanzat. Beide schermen bevatten hetzelfde LG paneel. Waarbij de Dell mat is ipv glanzend door de glasplaat en meer aansluitingen heeft. Minder mooi, maar voor mij rechtvaardigde het design niet de extra €550-600.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @shmoo, weet niet hoe anderen erover denken, maar ik hoef naast mijn macbook pro geen scherm aangesloten te hebben dat lijkt op een iMac hoor

  Dat is ook het probleem juist. Dat zou je wel moeten.. Dan hadden wij nu een schermpje gehad met Apple logo erop waar je met een glimlach naar kunt kijken terwijl je computert – want dan was er tenminste vraag naar geweest. ;-)

 • Profielfoto
  RJG

  @shmoo, mee eens, ik snap het probleem niet! Tenzij…zoals DBLcreations schreef of ze nog wel door gaan met de iMac en de Pro.
  Zou zo maar kunnen….
  Met de lancering van de MB pro met de prijzen word hun markt wel steeds smaller.
  Toekomst zal het leren of ze de juiste keuzes maken.

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @Melle Dat is waarschijnlijk nog het meest wonderbaarlijke aan dat Apple Thunderbolt Display, dat edge-to-edge cover glass met bijhorend scherm dat zich over bijna het volledige oppervlak strekt…
  Weet dat het niet een domme beslissing is, ze hebben daar state of the art marketeers (next-level marketeers, niet van: “Hoe kunnen we nóg meer winst maken”), topnotch economen en vooruitstrevende SVP’s die samen zaken overwegen en de beste beslissingen nemen. Zo’n Thunderbolt Display schrappen is meer dan de vraag aan Cook: “Het verkoopt niet meer, maken we een nieuw of schrappen we hem?”. Nog nooit heeft er een beslissing in Apple’s recente geschiedenis tot problemen op lange termijn geleid.
  Wat je daar op het einde claimt is zuivere onzin, “Cook neemt AL zijn beslissingen vanuit financieel oogpunt”, denk je dat het schrappen van de audio-jack in de iPhone 7 een financiële boost geeft? Dacht het niet!

 • Profielfoto
  recoiller

  Ik snap niet dat er mensen zijn die hier zo van onder de indruk zijn..
  Op 4 juni kwam LG met een scherm dat veel mooier is, beter bij de mac past (grijs aluminium), ook USB-C heeft, naast USB-C ook andere connectoren heeft, 4k is en ook een oude USB aansluiting heeft. Tevens is hij goedkoper.
  https://9to5mac.com/2016/06/04/lg-27ud88-w-usb-c-4k-monitor-macbook-review/

  Helaas geen 4K maar wel een scherm met 3x normale USB en belangrijker nog ook UTP voor minder dan de helft van het geld:
  http://www.onemorething.nl/2016/06/philips-introduceert-usb-c-monitor-met-ingebouwde-hub/

  Wat is de motivatie waarom ze dit gedrocht van een overpriced scherm presenteren op een keynote? Omdat er 4x een USB-C aansluiting op zit (en verder niets)?

  De uitstekende camera op iPads en iPhones zie ik nog steeds als designfout en esthetisch geblunder. Het accu-hoesje van Apple voor de iPhone is een gedrocht en functioneel ook bedenkelijk. Deze schermen hebben niets met Apple te maken maar omdat Apple USB-C wil pushen is het maar ‘spectaculair’.

  Dat USB-C de nieuwe standaard wordt is prima en snap ik. Maar laat daar even een model overheen gaan.. eerst een computer met oude en nieuwe aansluitingen en dan langzaam de oude aansluitingen er uit gooien.

  En dat die magsafe voor opladen er uit gaat is voor mij nog steeds niet uit te leggen..

 • Profielfoto
  Melle

  @nummer 38-3 – je hebt natuurlijk gelijk, ik overdrijfde nogal op het einde – hij (of Apple) neemt niet al zijn beslissingen gebaseerd op geld, maar het weegt toch enorm door. Het is niet meer: hoe kunnen we door anders te denken de best mogelijke producten voor mensen maken aan de beste prijs. Het is geworden: welke producten moeten we maken zodat zoveel mogelijk van onze klanten zo veel mogelijk geluk geld uitgeven en dit zo lang mogelijk ook blijven doen.

 • Profielfoto
  Melle

  @recoiler – ik begrijp je. Alhoewel ik nu zelf niet zoveel over die MagSafe geef (als je usbc hebt, dan is dat logisch – liever 1 kabel, als twee uiteraard) maar het is wel jammer. Usb-c had magnetisch moeten zijn!!

  En ik heb dat Philips scherm – maar het was defect vanaf dag 1 en is inmiddels terug… En dat defect zal wel toeval zijn, maar iedereen op de bureau werkte minder graag op dat scherm, dan op cinema display… En ze zijn zo lelijk. Niet normaal als je Apple schermen gewend bent. Een scherm bepaald volledig de look en feel van je kantoor. En die gaan zo lang mee, dat ik zelf 300 per stuk zou willen betalen voor design. De eerste twee 24″ led displays draaien hier nog elke dag 9u – qua kostenplaatje op lange termijn zowat het goedkoopste wat we hier staan hebben van Apple…

 • Profielfoto
  martinbats

  LG ontwerpen zijn niet bijzonder mooi ofzo. Gelukkig is het voor een knutselaar als mijzelf niet zo lastig om een iMac case om te toveren tot stand-alone monitor. Dus, in de toekomst op de ouderwetse manier;)

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik snap niet dat er mensen zijn die hier zo van onder de indruk zijn..
  Op 4 juni kwam LG met een scherm dat veel mooier is, beter bij de mac past (grijs aluminium), ook USB-C heeft, naast USB-C ook andere connectoren heeft, 4k is en ook een oude USB aansluiting heeft. Tevens is hij goedkoper.
  https://9to5mac.com/2016/06/04/lg-27ud88-w-usb-c-4k-monitor-macbook-review/

  Logisch dat deze goedkoper is dan de nieuw geïntroduceerde LGs. Hij heeft minder pixels per inch (4k op 27″ ipv 21″, dus minder ‘retina’, en alles op je scherm ziet er groter en/of minder scherp uit), kleiner kleurbereik, geen ingebouwde MacBook Pro voeding (voor zover ik kan zien), geen camera, microfoon en speakers.

  Kortom, deze extras, die de Thunderbolt Display (naast het uiterlijk natuurlijk) voor Mac gebruikers altijd zo aantrekkelijk maakte, hebben de nieuwe LG monitoren wel, maar andere monitoren van LG of andere merken niet.

 • Profielfoto
  iNicky

  Gebruik een Thunderbolt kabeltje tussen je iMac en MBP, dan hoef je niets te knutselen.

 • Profielfoto
  Nummer 38

  @recoiller, je hebt simpel én simpel, één in de betekenis van eenvoudig, toch mooi en elegant, een andere in de betekenis van dat er 2 min in is gespendeerd, iets wat zelfs het kleinste kind zou kunnen. De grens van deze 2 is zeer dun maar de uiteindelijke ervaring is een immens verschil. Mobiele camera’s zijn tegenwoordig in de strijd aan het gaan met de wetten van de fysica, binnenkort is de enige mogelijkheid om de kwaliteit te verbeteren om oftewel een meer uitstekende camera te maken, oftewel meer lenzen toe te voegen, dan kunnen we ons binnen 5 jaar aan smartphones verwachten met tot 4 lenzen i.p.v. 1 of 2. Wat betreft de Smart Battery Case raad ik je aan er eens eentje voor een week te testen, ik heb er nu eentje sinds een maand en hoewel ik wel sceptisch was, moet ik zeggen dat alle aspecten buiten de capaciteit van de batterij, ongezien zijn voor batterijhoesjes, het voelt ongelooflijk prettig, het gemak van even plug&sync te gebruiken op mijn Lightning Dock is zó een verlossing tegenover alle andere Micro-USB-hoesjes, de integratie met iOS is enorm intuïtief, kortom, het is echt wat apart, na mijn ervaring kan ik enkel concluderen dat je hem écht wel een weekje moet getest hebben om een objectieve mening te kunnen geven.
  En als Apple de transformatie naar USB C niet gaat inzetten, wie gaat het dan wel doen? Dell? Lenovo? Dacht het niet…
  magsafe vind ik ook wel hartstikke jammer…

 • Profielfoto
  maconly

  Oh wat lelijk en oh wat gaan ze daardoor monder verkopen .
  Was het nou zoveel moeite om een mooie verpakking te maken met een appel voor die lelijke lg monitors ????

  Heeft tim iphone only cook het zo druk ???

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik snap niet dat er mensen zijn die hier zo van onder de indruk zijn..
  Op 4 juni kwam LG met een scherm dat veel mooier is, beter bij de mac past (grijs aluminium), ook USB-C heeft, naast USB-C ook andere connectoren heeft, 4k is en ook een oude USB aansluiting heeft. Tevens is hij goedkoper.
  https://9to5mac.com/2016/06/04/lg-27ud88-w-usb-c-4k-monitor-macbook-review/

  Ik weet niet wat jij gerookt hebt, maar dat scherm is VERRE van mooier dan het Apple scherm.

  Ik heb hier twee 27″ Apple schermen voor mijn neus staan. Het gemak die daarbij gepaard gaat is gewoonweg fantastisch. Geen 4k maar eigenlijk ook niet echt nodig voor mij persoonlijk. Nog niet althans.

  Het is zo makkelijk om achteraan die USB poorten te hebben (gewone usb poorten waar ik al mijn huidige apparatuur ook nog mooi kan op aansluiten). Ethernet, en oplaad kabel voor mijn Macbook pro retina. Ook de speakers in deze Apple schermen zijn erg goed, vergis je daar niet in, ze kunnen heel wat geluid verplaatsen.

  Ik persoonlijk gebruik voor mijn geluid op zich Genelecs 8040, omdat ik ook muziek productie doe. Maar als ik het geluid van mijn ATB opzet (zeker voor in de latere uren s’avonds), geloof mij, is dat meer dan voldoende.

  Ja, ze waren duur, maar je kreeg wel iets in de plaats. Overigens zijn (goede) schermen altijd duur geweest.

  Over de rest kan ik je geen ongelijk geven, (lelijk case, en uitsteeksel van de camera), maar dat is eigenlijk een totaal ander topic.

  En ja, de magsafe adapter, ik zal hem zeker missen, maar er is gelukkig in dat opzicht toch een klein lichtpuntje:

  https://griffintechnology.com/intl/breaksafe-magnetic-usb-c-power-cable

 • Profielfoto
  Wauters

  @Melle volledig eens!
  Cooks beslissingen houden geen steek tenzij financieel.
  @Recoiler: Die LG ziet er niet uit, verder geen speakers of camera
  Nog maar eens bewezen hoe geniaal die thunderbolt display was.