Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 september 2016
Leestijd: 4 minuten

iPhone-event om 19u live – dit zijn de meest actuele verwachtingen


Vanavond toont Apple ons voor het eerst de langverwachte iPhone 7 en meer. Tim Cook wordt om 19:00 uur op het podium verwacht en de afgelopen maanden is er al het een en ander gelekt. Je kunt live kijken via https://www.apple.com/live of via deze direct link voor in bijvoorbeeld VLC. Snel inlezen? Alles wat je kunt verwachten in een beknopt overzicht.

Wie, wat, waar, hoe?

Apple keert terug naar het Bill Graham Civic Auditorium in San Francisco. Het event begint om 19:00 uur Nederlandse tijd en je kunt live kijken via https://www.apple.com/live of de laatste kaartjes voor onze Keynote Party komen en met ons in Rotterdam kijken. Uiteraard bloggen we de aankondigingen mee en informeert onze app je per push.

iPhone 7 en iPhone 7 Plus

De headliners van het evenement zijn de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Dit zijn de belangrijkste veranderingen die we verwachten:

 • Design: Aan de buitenkant niet veel anders dan de iPhone 6s, maar wel minder nadrukkelijk aanwezige antennebanden. De iPhone 7 blijft 4,7 en 5,5-inch en naar verwachting even dik (of dun) als de iPhone 6s. De home-knop is naar verluidt niet langer mechanisch maar haptisch.
 • Nieuwe kleuren: Naast spacegrijs, zilver, goud en roségoud is de iPhone 7 naar verluidt ook verkrijgbaar in de extra glossy optie ‘piano black’. Spacegrijs wordt waarschijnlijk vervangen door donkerder zwart.
 • Camera-upgrade: Met iedere nieuwe iPhone wordt de camera een stukje beter, maar de iPhone 7 Plus gaat een nieuwe standaard zetten met een dual camera van 12 megapixels. De twee lenzen met verschillende brandpuntsafstanden moeten door slim beelden te combineren voor een optische zoom zorgen.
 • Waterdicht zonder minijack: Het internet staat al maanden op zijn kop omdat Apple naar verluidt van plan is de minijack te schrappen? Waarom. Onder andere om de iPhone 7 waterdicht te maken. De iPhone is mogelijk waterdicht volgens de IPX7-standaard. Dat houdt in dat het toestel net als de Apple Watch maximaal een half uur op 1 meter diepte onder water kan.
 • Meer opslag, meer RAM: Het is 2016 een 16GB instapmodel kan écht niet meer. Apple ziet dat ook en gaat de iPhone 7 standaard met 32GB opslag leveren. Het werkgeheugen (RAM) van de iPhone 7 Plus wordt daarnaast naar verluidt 3GB. Waarschijnlijk is dit nodig om de beelden van de twee camera’s snel te kunnen verwerken.
 • Ondersteuning Apple Pencil: Net voor de onthulling van de iPhone 7 gaat het gerucht dat deze ook ondersteuning voor de Apple Pencil zal bieden. Momenteel werkt deze alleen met de iPad Pro.

Apple Watch 2

De Apple Watch werd ongeveer twee jaar geleden aan het publiek gepresenteerd en de Apple Watch 2 staat in de steigers. Uiteraard wordt een flink snellere chip verwacht, maar daarnaast ook het volgende:

 • GPS: Een veelgehoorde wens van sporters en hardlopers is het integeren van een GPS in de Apple Watch. Naar verluidt krijgt de Apple Watch 2 een GPS-chip zodat de iPhone niet mee hoeft tijdens het sporten.
 • Grotere accu: De accu van de Apple Watch wordt ongeveer 35% groter en gaat naar verluidt van 246 mAh naar 334 mAh in het 42mm model. Dit is nodig om de accuduur op peil te houden bij het gebruik van de GPS. Verwacht geen significant langere accuduur.
 • Beter scherm: Er is ruimte voor de grotere accu door een nieuw scherm dat dunner en beter is. In plaats van drie lagen, bestaat het uit slechts twee lagen, dat zorgt ook voor minder reflecties betere leesbaarheid in zonlicht.
 • Bandjes blijven compatibel: De Apple Watch 2 is naar verwachting even groot en dik als zijn voorganger en het mechanisme voor bevestigen van bandjes blijft waarschijnlijk hetzelfde.

Accessoires

Een iPhone zonder minijack, vraagt natuurlijk om nieuwe hoofdtelefoons en een nieuwe Apple Watch om nieuwe bandjes.

 • Beats-producten: De PR-afdeling van het door Apple overgenomen Beats lekte onlangs per ongeluk dat het tijdens het Apple-event op 7 september nieuwe producten aan zou kondigen. Het is niet bekend om wat voor producten het gaat, maar hoofdtelefoons met Lightning-aansluiting of Bluetooth zijn te verwachten.
 • EarPods of AirPods: Bij iedere nieuwe iPhone wordt een setje EarPods geleverd. Bij de iPhone 7 zal dat niet veel anders zijn, maar naar verluidt kunnen kopers nu kiezen tussen EarPods met Lightning of draadloze AirPods. Daarnaast zal Apple ongetwijfeld met een verloopje komen om oude hoofdtelefoons te blijven gebruiken.

MacBook en iPad onwaarschijnlijk

Hoewel er al een tijdje geruchten gaan over een nieuwe MacBook Pro met OLED-strip, is het onwaarschijnlijk dat deze vanavond aangekondigd wordt. De verwachting is dat deze een eigen aankondiging in oktober krijgen. Ook over nieuwe iPads is weinig tot geen nieuws.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De beste start van je weekend ✉️

Het belangrijkste Apple-nieuws, de beste tips en meer. Elke vrijdag in de OMT-nieuwsbrief.