Uitgefaseerd: Apple TV 3, Mac Pro 2013

Door: Raymon Mens - 15 reacties

“Can’t innovate anymore? My ass!” Met die woorden kondige Apple’s marketingchef Phil Schiller meer dan 1000 dagen geleden een nieuwe Mac Pro aan. Nu wordt het apparaat samen met de Apple TV 3 -die inmiddels een opvolger heeft- uitgefaseerd.

Na de introductie van de Apple TV 4 in oktober van 2015, bleef het vorige model bestaan als goedkope instapper. De Apple TV 3 kende geen App Store en Siri, maar was prima bruikbaar voor bijvoorbeeld Netflix en AirPlay.
appletv-oldnew-001
De Mac Pro is nog steeds te koop, maar Apple signaleert dat de technische ondersteuning op zijn retour is. Het overzicht met firmware-upgrades voor de professionele machine die sinds 2013 op de markt is, bevat bijvoorbeeld de melding “Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.” Ook het overzicht met aansluitingen en instructies om de Mac Pro op zijn zijde te gebruiken, zijn door Apple gearchiveerd.

Dit kan betekenen dat Apple de Mac Pro binnen afzienbare tijd van de markt haalt, of hinten naar een broodnodige upgrade. In tegenstelling tot geruchten over een MacBook Pro met OLED-strip die naar verluidt in oktober komt, zijn er geen actuele geruchten over een nieuwe Mac Pro.
Schermafbeelding 2016-09-08 om 14.43.25

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Die gekke Phil Schiller praat ook nog een woordje Nederlands. Netjes!

 • Profielfoto
  Needler

  Dit lijkt me het einde van de Mac Pro. Heel erg bizar dat Apple een Mac Pro uit 2013 in de Apple Store verkoopt voor dezelfde prijs als 3 jaar geleden. En nog veel bizarder is dat dit model nu uitgefaseerd wordt terwijl het nog te koop is. Dit is ronduit belachelijk. Haal het van de markt. NU! En ondersteun het apparaat nog eens 3 jaar. Dit kan gewoon niet.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik denk dat de Mac Pro blijft. Er heeft veel tijd en geld in het ontwerp van 2013 gezeten en Phill zei met de introductie dat het ‘the design for the coming decade’ zou zijn. Er komt gewoon een nieuwe versie

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat is daar allemaal raar aan?

  Niet zoveel drama bouwen om niets. Apple heeft 5 jaar een (2011) display verkocht á 1200,- terwijl een vergelijkbaar scherm (2014) met stuk voor stuk betere specs van een andere fabrikant ongeveer 400 – 450,- kostte. Niemand die daar moeilijk over deed, nee, wij waren domme jongens die niet zagen dat in zo’n display ook een Magsafe zat verwerkt. Dat hadden andere schermen niet. Duh.. Da’s 500,- verschil waard ja.

  Zo raar is het allemaal dus niet. Time Capsules, AirPorts en er staat nog wel meer zooi in hun webshop dat verkocht wordt tegen de introductieprijs terwijl het 80% goedkoper zou moeten kosten 5 jaar later.

 • Profielfoto
  computer space

  Is toch ook zo bij iPhone 5 SE en iPod Touch. De magsafe is daar de optie om iets ouderwets als telefoonnummertje in te pluggen… +300€ voor 10 cijfers als exrra ID… bwaaahahaaha.

 • Profielfoto
  Lucide-B

  Mijn hoop is dat ze weer terug gaan naar het ‘tower’ model.
  Maar dit is zeer onwaarschijnlijk.

  Het feit dat er geen hartddrives en standaard PCI-kaarten in het ‘prullenbak’ model paste is voor velen een no-go geweest.

  Soms moet je als bedrijf ruiterlijk zijn en toegeven dat je een fout hebt gemaakt.

  De latere ‘tower’ modellen van de Mac Pro zijn overigens nog steeds immens populair en draaien nog goed mee.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Uitfaseren terwijl het nog te koop is, is inderdaad bizar. Een beetje configuratie brengt je als snel naar 6-8000 euro en dan koop je dus iets dat niet meer ondersteund wordt? Heel bizar.
  Maar dat er een opvolger komt lijkt me duidelijk. Apple heeft gewacht tot USB-C /TB3 en de laatste Xeons en GPU’s dus dit najaar zeker een upgrade.

  Wordt geheel in een USA-factory gemaakt en net zoals bij de introductie in 2013 was er geen enkele voorafgaande lek. Ik meen dat er in de sourcecode van Sierra al wel verwijzingen gevonden zijn trouwens.

 • Profielfoto
  Willem

  Oei, wat een slecht artikel is dit !!

  Het is me al veel vaker opgevallen dat veel artikelen hier op de site eenvoudigweg worden overgenomen/overgeschreven van buitenlandse sites zoals appleinsider, 9to5mac, macdailynews en macrumors, maar als je dat dan doet, doe het dan in ieder geval goed…

  In dit specifieke voorbeeld wordt hierover op het macrumors forum uitgebreid gediscussieerd. Daar wordt echter niet de conclusie getrokken dat de Mac Pro nu uitgefaseerd wordt, omdat het aanpassen van de betreffende artikelen op de Apple site al geruime tijd geleden is gebeurd; het is blijkbaar nu pas voor het eerst door iemand bemerkt.

  Zelfs op het plaatje dat door Raymon is bijgevoegd is dit te zien: onderaan staat als datum 26 maart 2015 vermeld….

  Grt, Willem

 • Profielfoto
  babo

  @ozzie X Bedoelde je dit?

 • Profielfoto
  ajschot

  Ach jammer maar om eerlijk te zijn ben blij met mijn MacPro3,1 maar ik houd het bij een Hackintosh want het is een forse prijs en als er dan zoals bij de MacPro 2013 ook niets te upgraden valt dan is de machine echt na verloop van tijd waardeloos terwijl mijn MacPro3,1 nog steeds beetere Geekbench heeft dan mijn Macbookpro uit 2015!

  Wel door een andere videokaart en emer geheugen amar die machines waren allemaal te upgraden!

  Daarnaast is het bespottelijk dat Apple alle pro hardware en software steeds meer laat versloffen, iphones verkopen nou eenmaal makkelijker….

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het is ongelooflijk vreemd en niet klantvriendelijk als de Mac Pro al wordt uitgefaseerd en Apple hulppagina’s niet meer bijwerkt terwijl het apparaat nog gewoon te koop is. Dat gebeurt bij een iPhone, iPad of iPod nooit. Pas nadat het betreffende artikel een tijd niet meer wordt verkocht, wordt het uitgefaseerd.

  Het is erg raar, juist omdat het om een duur apparaat gaat, dat met name door bedrijven professioneel wordt gebruikt. Juist die bedrijven – met name in de grafische en audio-visuele branche hebben Apple op de been gehouden in jaren dat de andere consumenten de weg naar Apple nog maar nauwelijks gevonden hadden. Die bedrijven besteden vaak veel geld aan dure Apple producten en die moet je dan ook een behoorlijke en professionele service bieden.

  Nou weet ik niet of de Mac Pro een verkoopsucces is of misschien helemaal niet.
  Voor veel toepassingen is een 27″ iMac wellicht al genoeg op te pimpen om een Mac Pro te kunnen vervangen. Tenzij je enorme rekenkracht of opslag nodig hebt.

  Wie zegt trouwens dat het werkelijk uitgefaseerd wordt? Dat staat wel als grote kop boven het artikel, maar ik lees niet dat Apple dit officieel heeft gemeld.

 • Profielfoto
  joram

  De geruchten over de EOL van de Mac Pro dateert van 2015. Zelfs áls ze hem EOL zouden maken, dan zou er wel iets voor verzonnen worden aangezien de prijs die men ervoor vraagt en de pro-markt die goede hardware nodig heeft.

  En nee, een iMac is voor sommige dingen gewoon niet “pro” genoeg. Toegegeven, de Mac Pro is na 3 jaar al lang z’n geld niet meer waard als je kijkt naar een nVidia GTX1080 die sneller is dan twéé FirePro kaarten in de Mac Pro. Om maar niet te spreken van de snelheid van de Intel Core i7 6700 processoren ten opzichte van degene die op ’t moment in de Mac Pro zitten.

  De hardware die een consument nu kan kopen voor minder geld, is een stuk sneller dan de 3 jaar oude hardware van de Mac Pro. In dat opzicht mogen ze dit model wel EOL maken. Maar helemaal geen Mac Pro als opvolger? Dat lijkt me heel onwaarschijnlijk.

  Oei, wat een slecht artikel is dit !!

  En @Willem: het artikel is inderdaad dubieus slecht. Geruchten van 2015, die in heel 2016 nauwelijks terug te vinden zijn op Amerikaanse sites die toch heel wat dichter bij de bron zitten dan OMT… dat is best opvallend.

 • Profielfoto
  farl4web

  Alle Macs moeten nu natuurlijk voorzien worden van een Lighting aansluiting…

 • Profielfoto
  tomc

  @farl4web

  Welke Macs?

 • Profielfoto
  steveb

  het is schandalig als voor dit toestel geen updates meer komen.

  maar dan stelt een optimist als ik 2 nieuwe mogelijkheden.
  1. mogelijk komen er upgrade kits. want niet alleen ram en ssd zijn makkelijk te vervangen. ook de i/o kaart, processor,…
  zie deze video https://www.youtube.com/results?search_query=macpro+ifixit

  2. komt er een imac pro?

  ik hoop dat apple er weer in slaagt om een processor in te bouwen die nog niet op de markt is. zoals in 2013 met de mac pro.
  kortom, komt er een nieuwe macpro of een upgrade? dan krijgt hij de volgende generatie processor. (die nog niet te koop is)