Tim Cook: ‘virtual reality is commercieel niet interessant’

Door: Raymon Mens - 14 reacties

Apple-CEO Tim Cook was te gast bij de ochtendshow Goodmorning America om over onder andere augmented reality en de nieuwe Apple AirPods te praten. Volgens Cook is virtual reality slechts een niche, hij ziet voor augmented reality een groter potentieel.

Apple heeft tot nu toe geen enkel VR- of AR-product gepresenteerd, maar Cook noemt de ontwikkelingen “ongelofelijk interessant” en denkt dat augmented reality met afstand de grootste van de twee wordt.

Lange termijn

Cook ziet meer in augmented reality omdat het de bestaande omgeving verrijkt zonder dat gebruikers van elkaar afgesloten worden. “Met augmented reality kunnen we tegenover elkaar zitten en terwijl we een gesprek hebben ook naar iets anders kijken. Dat kan een object zijn waar het gesprek over gaat of iemand die fysiek niet hier is,” zegt de Apple-CEO.

Virtual Reality, waarbij de gebruiker geheel van zijn omgeving afgesloten wordt, heeft volgens Cook vooral potentie binnen gaming en het onderwijs. Grote commerciële interesse zal er volgens de CEO niet zijn.

AirPods

Gevraagd naar het ontbreken van de minijack op de iPhone 7 zei Cook: “Draadloos is de toekomst en als je zeker weet dat iets de toekomst is, wil je die zo snel mogelijk waarmaken.”

Hij reageerde ook op de vele kritiek op de AirPods. De nieuwe draadloze EarPods van Apple werden op internet al snel belachelijk gemaakt. Volgens Cook blijven de AirPods veel beter zitten dan EarPods met draad, omdat er geen draad is neerwaartse kracht uitoefent. “Ik draag ze al een tijdje tijdens allerlei activiteiten en ze zijn nog nooit uit mijn oren gevallen,” verzekerde hij de presentatrice.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Dydefox

  Tja….het feit dat ze niet uit ZIJN oren zijn gevallen, betekent nog niet dat dit de maatstaf is…net als ZIJN mening over VR.

 • Profielfoto
  Imade

  Ben het er wel mee eens… denk dat heel veel mensen niet eens tegen VR kunnen.
  Ik wordt al duizelig en kots misselijk als ik naar de 3D stand kijk van de Nintendo 3DS.. laat staan dus VR.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  De man heeft wel gelijk wat betreft VR… ik heb eigenlijk nog geen enkele commercieel interessante toepassing gezien buiten gamen. Als iemand een verdienmodel uit VR kan halen (buiten erotiek), dan ben ik benieuwd…

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Inderdaad. De laatste tijd duiken vooral gamemakers op VR. Onder andere de Xbox en PlayStation zouden er binnenkort ondersteuning voor moeten krijgen.

  AR vind ik veel boeiender. De HoloLens van Microsoft is echt wel spectaculair.

 • Profielfoto
  SvS

  De man heeft wel gelijk wat betreft VR… ik heb eigenlijk nog geen enkele commercieel interessante toepassing gezien buiten gamen.

  Eens. Ik word al duizelig na 5 minuten met VR naar dino’s kijken en in rollercoaster te “zitten”. Dus om daar tijd en geld in te steken? Ik snap het wel van Apple.

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  VR is heel interessant voor de entertainment business, daar verwacht ik veel van. Begrijpelijk is dat Cook in AR wel wat ziet, Pokemon Go heeft een stormachtige opmars gemaakt in de AppStore en AR is daar een rede van. Nu is het aan Apple om er een hardware product bij te verzinnen, komen ze met iets origineels of word het een verbeterde kopie van de ‘gefaalde’ Google Glass?

 • Profielfoto
  Needler

  AR is korte termijn boeiender. VR lange termijn veel boeiender. Fysieke ongemakken die men nu ervaart komen door de huidige staat van technologie. Over X jaar heb je die problemen niet.

  Waarom zou je in een saaie wereld met saaie wetten willen leven als je ook in een virtuele wereld met onbegrensde mogelijkheden kan leven? Nu is het grote gros aan het werk en sparen voor een pensioentje op de camping. Terwijl je in theorie met VR elke dag op Mars kan wandelen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Toch wel een slimme gast die Tim Cook, niet? ^

  @Needler

  Omdat mensen wel begrijpen dat het niet de realiteit is. Je kunt ook je hele leven met je Playmobil blijven spelen maar wanneer je 28 bent moet je er toch echt een keertje mee stoppen hoor.

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  VR beelden in Funda, niet interessant? En in een museum door een oude historische binnenstad kunnen lopen middels VR? Je eerste rijlessen in een simulator met een VR bril op?

  Het gevaar is een beetje dat Tim zich aansluit in het rijtje “mensen zitten niet te wachten op video” (Jobs) en “it doesn’t even have a keyboard” (Ballmer over de iPhone).

 • Profielfoto
  Needler

  Toch wel een slimme gast die Tim Cook, niet? ^

  @Needler

  Omdat mensen wel begrijpen dat het niet de realiteit is. Je kunt ook je hele leven met je Playmobil blijven spelen maar wanneer je 28 bent moet je er toch echt een keertje mee stoppen hoor.

  Dan kijk je te kort vooruit. Als je geen verschil kan waarnemen tussen de realiteit en een virtuele realiteit wordt het heel interessant. Ik heb het dus niet over een “Oculus Rift met een snoer naar een PC-VR”. Ik heb het over VR over 30 tot 50 jaar.

  Als je het concept VR filosofisch bekijkt kan ik me niet voorstellen dat ik “de echte” realiteit boven een virtuele realiteit verkies. Wie wilt er niet in een alternatieve realiteit leven waarbij je kunt vliegen of onder water kunt ademen? Om maar 2 voorbeelden te noemen.

 • Profielfoto
  Caszz

  Toch wel een slimme gast die Tim Cook, niet? ^

  @Needler

  Omdat mensen wel begrijpen dat het niet de realiteit is. Je kunt ook je hele leven met je Playmobil blijven spelen maar wanneer je 28 bent moet je er toch echt een keertje mee stoppen hoor.

  Dan kijk je te kort vooruit. Als je geen verschil kan waarnemen tussen de realiteit en een virtuele realiteit wordt het heel interessant. Ik heb het dus niet over een “Oculus Rift met een snoer naar een PC-VR”. Ik heb het over VR over 30 tot 50 jaar.

  Als je het concept VR filosofisch bekijkt kan ik me niet voorstellen dat ik “de echte” realiteit boven een virtuele realiteit verkies. Wie wilt er niet in een alternatieve realiteit leven waarbij je kunt vliegen of onder water kunt ademen? Om maar 2 voorbeelden te noemen.

  Wat erg voor je dat je echte realiteit wil dumpen voor een virtuele.
  Mensen die nu liever een ‘andere’ (of virtuele) realiteit verkiezen boven ‘de echte-‘ realiteit die bestaan al jaren.
  Dat noemen ze drugsverslaafden.
  Dus je leeft liever in een LSD-trip zonder dat het je lichaam sloopt? Wens ik je veel plezier. Doe mij maar de echte realiteit.
  Vliegend en onder water ademend door het leven? nou oh whoohoo, wat een feest. :-/

 • Profielfoto
  tinus_omt

  De man heeft wel gelijk wat betreft VR… ik heb eigenlijk nog geen enkele commercieel interessante toepassing gezien buiten gamen. Als iemand een verdienmodel uit VR kan halen (buiten erotiek), dan ben ik benieuwd…

  Educatie is de meest voor de hand liggende. Het is alleen heel moeilijk te doen omdat niet alleen de hardware te duur en te slecht is maar het kost natuurlijk ook heel veel geld om goed materiaal te maken.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Op gebied van VR vind ik dat hij idd gelijk heeft, mij boeit het in ieder geval ook niet. Maar ik heb wel last van “motion sickness”. Dus FPS games hoeven voor mij ook niet, VR helemaal niet.

  AR vind ik wel interessant om eerlijk te zijn. Maar het is waar dat het voor sommige dingen nuttig kan zijn. (Je eerste rijlessen,educatie,gaming en idd zoals eerder gezegd, erotiek, daar is altijd wel een markt voor).

  Aan één kant vind ik het wel raar dat er mensen zijn die zeggen dat ze de echte realiteit liever dumpen en liever in een virtuele wereld zouden willen leven, aan de andere kant kan ik dit punt ook wel begrijpen. De laatste jaren is er in het echte leven zoveel negativiteit, al die oorlog toestanden, ik hoef er geen tekening bij te maken. Om eerlijk te zijn, verschiet ik zelf niet van zo een reacties te lezen.

  Maar bon, voor mij dus ook liever AR.:-)

 • Profielfoto
  arturo

  Ja en als Tim Cook het zegt dan is het zo … commercieel genie…..#sarcastische modus weer uit