Tim Cook: “Stay tuned voor nieuwe Macs”

Door: Raymon Mens - 22 reacties

Is Apple de Mac helemaal vergeten? Nadat we tijdens het evenement van 9 september alleen nieuws over de iPhone 7 en Apple Watch hoorden, zou je het bijna denken. Niets blijkt minder waar, heeft Apple-CEO Tim Cook nu hoogstpersoonlijk gezegd.

Cook reageerde op een e-mail die een lezer van MacRumors hem stuurde. Op de vraag of er nog nieuwe Macs komen, antwoordde Cook: “Ik hou van de Mac en we zijn erg toegewijd. Nog even geduld.”

tim-cook-mac-email
Een korte maar duidelijke e-mail van Tim Cook.

Het is daarom bijna niet meer uit te sluiten dat we in oktober een nieuwe MacBook Pro met USB-C en OLED-strip zien. Daarnaast krijgt de iMac ongetwijfeld een update met nieuwe Intel-chips en is het niet uitgesloten dat de MacBook Air een kleine vernieuwing met onder andere USB-C krijgt.

(Lees ook: Het is tijd voor een MacBook Air SE)

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  I love the mac and we are very commited to it‘.

  Tuurlijk jongens, heel geloofwaardig na anderhalf jaar…
  Het interesseert Apple natuurlijk geen reet meer die Mac, maar dat kun je als eindbaas uiteraard niet zeggen.

  De iPhone is Apple’s enige cashcow en dus ligt daar de focus.

  Met het ‘vergeten’ waar Apple ooit vandaan kwam is ook de hype zo goed als ten einde.

 • Profielfoto
  tomc

  Waar is de tijd dat Apple computers maakte om dat ze de rest van de markt maar troep vonden en niet enkel omdat het een mooie winst opleverde.
  Met het wegkwijnen van de Mac Pro zou je toch maar schrik krijgen voor de toekomst als Mac-gebruiker.

 • Profielfoto
  mekkeronly

  Ga lekker ergens anders huilen. Gelukkig weten betweters als jullie hoe je een billion dollar company moet runnen.

 • Profielfoto
  Needler

  De Mac heeft natuurlijk niet de focus. Dat is pijnlijk duidelijk geworden de afgelopen jaren. Maar geef ze ongelijk. Ik had alleen gehoopt dat Apple afscheid zou nemen van de Mac Pro en Mini. Doe gewoon 2 maten iMac. Klaar.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Was er een evenement op 9 september?

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Wat een onzin dat Apple zich niet meer voor iMacs en MacBooks zou interesseren.
  Het is nog altijd een belangrijk onderdeel, zo niet de basis, van het Apple eco systeem. Natuurlijk komen er weer updates van Macs of nieuwe Macs aan, het is even de vraag wanneer. Wellicht volgende maand al.

  Wél is er iets raadselachtigs met de Mac Pro aan de hand. Servicepagina’s niet meer updaten terwijl het apparaat nog gewoon te koop is, is erg raar. Ook al lees ik al een paar maanden dat de Mac Pro op allerlei plekken niet meer in voorraad is.
  Dat duidt wel op een update van het apparaat of een volledige vervanging of uitfasering. Dat is allemaal niet plezierig voor professionele gebruikers, die er voor hun werk en inkomen van afhankelijk zijn.

 • Profielfoto
  dj bazzie wazzie

  @tomc: Je moet niet vergeten dat deze markt er altijd al is geweest maar de tegenhangers zijn de afgelopen jaren veel populairder geworden. Alienware maakte altijd al equivalenten van Apple’s Power/Pro modellen maar tegenwoordig doet Asus en Dell ook mee. Nu lijkt het alsof de Pro modellen niet meer zo Pro zijn maar dat is een vertekend beeld.

  Daarnaast tot aan de G5 processor was Apple nauw betrokken tijdens de ontwikkelingen bij Motorola en IBM. Daarom kwam er elk half jaar wel een update van de Processor uit. Nu moet Apple gewoon wachten wanneer Intel weer een nieuwe processor uitbrengt en kan deze, gelijk met alle andere fabrikanten, in de machine plaatsen. Hiermee is de vertekende voorsprong die Apple destijds had verloren gegaan.

 • Profielfoto
  Lonestar

  Ik ga er niet van uit dat de Mac vergeten word.
  Men is er achter de deuren vast en zeker mee bezig.
  De klant/gebruiker eist ook bij iedere nieuwe line up meer vernieuwingen en/of meer snelheid van hun aangekochte Mac en die ontwikkeling orgineel of niet kost tijd.
  Is het daarbij ook nodig dat er ieder jaar een nieuwe lijn aan producten word gepresenteerd???
  Niet iedereen zit daar op te springen denk ik zo.
  Ik in elk geval niet.

 • Profielfoto
  ozzie X

  @Macaanzee Helemaal eens!

  Apple komt zeker met nieuwe Macs en inderdaad als je er je geld mee moet verdienen (zoals ik) wil je wel weten waar je aan toe bent. Je doet investeringen voor een aantal jaar vooruit. De Mac Pro is misschien een nichemarkt, maar als je toevallig in die nichemarkt werkt kun je niet gokken of de apparatuur waarmee je moet werken volgend jaar nog ondersteund wordt. Wat dat betreft zou het wel prettig zijn als Apple eens heel duidelijk maakt waar het nu eigenlijk voor staat als het om de Mac gaat. Wat is de visie? Vooral de pro-gebruikers hebben behoefte aan zekerheid op de wat langere termijn.

  Als HP stopt met zijn machines stap je over op een ander merk, bij Apple is dat niet zo simpel en zul je naar Windows moeten overstappen en kun je een hoop van je investeringen weggooien en opnieuw gaan doen.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @ozzie X: Ik kan me niet voorstellen dat Apple stopt met het maken van geavanceerde machines voor de professionele markt. Maar ze vergeten blijkbaar wel dat duidelijkheid, visie en toekomstgerichtheid voor de professionele markt heel belangrijk is.

  @dj bazzie wazzie: Het is helemaal niet zo dat de computer concurrenten van Apple de afgelopen jaren veel populairder zijn geworden. Integendeel. Ik heb geen cijfers van dit jaar kunnen vinden, maar in een artikel van zomer 2015 staat een grafiek, waarin te zien is dat alle computermerken achteruit zijn gegaan in verkoop – van 8% (Asus) tot zelfs 27% (Acer). Apple was het enige merk waarvan de verkoop was gestegen ten opzichte van 2014. Daardoor was Apple voor het eerst in zijn bestaan in de Top 5 van best verkopende computermerken terecht gekomen. Dat was vorig jaar te danken aan de verkoop van enkele nieuwe modellen Macs.
  Apple weet dus donders goed dat nieuwe/vernieuwde modellen een grotere verkoop tot gevolg heeft.

  http://www.icreatemagazine.nl/nieuws/verkoop-pcs-blijft-dalen-apple-blijft-stijgen-met-mac/

  In 2015 was het marktaandeel van Apple bijna 8%, terwijl het een aantal jaren geleden nooit boven de 5% uitkwam.

  Apple heeft er dus nog altijd baat bij om goede up-to-date Macs te blijven maken.
  Ik denk dat het marktaandeel ook toeneemt door de aanzuigende werking van iPhones en iPads. Mensen merken die die werken, komen in Apple Stores en raken ook geïnteresseerd in MacBooks en iMacs van Apple.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Wat een geluk, niet? Dit is tenminste een teken dat Tim Cook nog leeft, of zijn assistent waarschijnlijk.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ben benieuwd hoe groot de verschillen aan zijn met de vorige generatie Mac’s

  altijd spannend

 • Profielfoto
  xaddict

  Uitbreidbare mac pro zou een welkome toevoeging zijn.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Uitbreidbare Mac Pro is gezien de opties die TB3 biedt zeker niet ondenkbaar. Betekent wel weer externe kastjes etc, maar krijg je wel heel wat nieuwe krachtige mogelijkheden erbij.

 • Profielfoto
  Tony smeT

  In welk gaatje moet die lightning hoofdtelefoon op een Mac?:-)

 • Profielfoto
  Q-collective

  @Swiftly Ik vroeg me hetzelfde af. Beetje vreemde fout van de redactie.

  @Tony smeT Goed punt! Ik denk dat de focus voor nu gaat liggen op draadloze headsets. Maar er blijft een vreemde tegenstelling tussen USB-C op de Mac en Lightning op de iOS apparatuur, zeker nu Apple zich lijkt in te graven op Lightning (het lijkt me in ieder geval onwaarschijnlijk dat ze bij de iPhone 8 gaan zeggen dat we weer nieuwe headsets moeten kopen…).

  On-topic: ik kijk uit naar de vernieuwingen. Met name die OLED strip, dat een sterk gerucht blijft, zou een prachtige en nuttige toevoeging zijn aan het toetsenbord.

  Wel vind ik de keuze om MagSafe weg te laten op de MacBook vreemd. Het hele idee was immers om je notebook veilig op te kunnen laden, zonder dat iemand over de kabel kon struikelen. Iets wat met USB-C volgens mij wel kan gebeuren. Het zou dus fijn zijn MagSafe te zien verschijnen op de MacBook, in combinatie met misschien nog wat extra USB-C aansluitingen… Ook zou een verdubbeling naar 512 en 1024GB opslag niet misstaan.

  De MacBook Air? Die zie ik uitgefaseerd worden. Het verbaasd me dat hij het nog zolang uithoudt. Wellicht dat de MacBook eerst nog verder in prijs moet zakken.

  En de Mac Mini / Pro? Tja, respectievelijk 697 en 998 dagen zonder update. Dat is erg lang. Als er nu geen update komt, vrees ik het einde voor deze modellen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  De Mac is nog steeds Apple’s tweede inkomstenbron, maar alles valt in het niets bij de bestseller.

 • Profielfoto
  Hydræ

  “..we are very committed to it.”

  Reality distortion field?

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Ja, de mac heeft al behoorlijk lang geen update meer gehad. Vergeet alleen niet dat de software en apps door een Mac uitgepoept worden. Zonder de Mac geen apps.

 • Profielfoto
  Buzz

  Wat betreft de MacBooks en iMacs (en daarmee het grootste deel van de verkochte Macs) is er niet zo heel veel aan de hand. De macrumors buyer’s guide staat ook tijdens een normale cyclus al minstens de helft van de tijd op “Don’t Buy”.

  Wat de Mac Pro en mini betreft denk ik wel dat Apple een inschattingsfout heeft gemaakt door geen tussentijdse speed bumps (of prijsverlagingen) uit te brengen.

  Het meest waarschijnlijke scenario lijkt mij dat ze zich hadden voorgenomen dat de komende generatie Macs voor alle modellen een grote update moet krijgen, bijvoorbeeld door USB-C / Thunderbolt-3 en/of compatibiliteit met een retina extern scherm of iets dergelijks, en dat met de loop van de tijd bleek dat dit om een of andere reden lastiger voor elkaar te krijgen was dan gedacht. En op dat moment was het al te laat om alsnog een speed bump uit te brengen.

  Een prijsverlaging op de verouderde modellen willen ze niet doorvoeren, omdat ze de nieuwe modellen straks op hetzelfde prijsniveau willen verkopen als de huidige, en ze dan niet klachten over een prijsverhoging willen wekken.

 • Profielfoto
  KR1275

  Niks mis met de mac lijn en ik geloof er niets van dat ze dat verwaarlozen. Je kunt niet op één paard wedden.
  Mooie mini graag…

 • Profielfoto
  Jaydude

  De 2013 ‘trashcan’ Mac Pro was helaas een slecht ontwerp. Leuke marketing, maar geen serieus werkstation. Veel serieuze motiongraphics-gebruikers kampen met oververhitte videokaarten en vage klachten. Apple heeft daar, zoals we gewend zijn, niet veel ruchtbaarheid aan gegeven, maar wel reparaties verricht. Het feit dat ze geen tussentijdse nieuwe modellen in die lijn hebben uitgebracht, zegt genoeg, denk ik.

  Als ze met een Mac Pro komen (wat ik hoop – ben nog niet klaar voor Windows, en wat @Needler sugggereert (een iMac) is geen serieuze optie), laat het dan echt een Pro-machine zijn. Met moddervette specs en schaalbaarheid. Iets wat kan concurreren met de HP-Z series, en liever nog een paar stappen verder zet.

  Natuurlijk, Apple is een horlogebandjesfabriek geworden, maar het is nog niet te laat om opnieuw de harten van creatieve gebruikers te winnen, met dito uitstraling. Zie de Mac Pro als een Formule 1: de nieuwste en snelste technologie, die later doorsijpelt naar de andere modellen.