Spotify rolt nieuwe interface iOS-app uit

Door: Raymon Mens - 22 reacties

Spotify is begonnen met de grootschalige uitrol van een vernieuwde interface voor zijn iOS-applicatie. De voornaamste verandering is het menu. Voorheen was dit een uitklapmenu aan de zijkant, nu maakt Spotify gebruik van de standaard iOS-navigatiebalk onderaan.

Apple raadt het gebruik van het zogenaamde hambugermenu al tijden af. Nu voldoet ook Spotify helmaal aan de iOS-richtlijnen. De verandering wordt nu op grote schaal uitgerold en is bij steeds meer gebruikers zichtbaar.

spotify-oudnieuw-001
Links het oude, rechts het nieuwe menu. (Klik/tap voor groter)

Naast het menu is ook het home-scherm aangepast. De uitgelichte playlist bovenaan is verdwenen, waarschijnlijk om te compenseren voor de ruimte die het menu inneemt. Verder zijn er geen uiterlijke veranderingen zichtbaar, maar valt wel iets anders op.

spotify-home-001
Oude home-scherm (links) en nieuwe home-scherm (rechts).

Conflict met Apple opgelost

Wie goed kijkt, merkt dat alle in-app-aankopen geschrapt zijn. Het is vanuit de app niet meer mogelijk om een Spotify Premium-abonnement af te sluiten of door te klikken naar de website van Spotify om premium te kopen. Er zijn wel schermen die je vertellen dat je een premium-functie hebt ontdekt, maar de knoppen leiden je nooit naar de mogelijkheid tot kopen.

Dit is het gevolg van een conflict over de App Store-voorwaarden tussen Apple en Spotify. Apple was van mening dat Spotify de voorwaarden schond door gebruikers aan te moedigen buiten de App Store een abonnement af te sluiten. Apple heeft zijn eigen systeem voor in-app-abonnementen, maar Spotify gebruikte dat liever niet omdat Apple 30 procent van de inkomsten afroomt. Updates voor de Spotify iOS-app werden daarom geblokkeerd. Spotify lijkt het nu opgegeven te hebben en aan Apple’s wensen te voldoen, waardoor de app ook weer geüpdatet kan worden.

premium-001
Premium nemen? Niet meer vanuit de app…

(Dank: Maarten, Thomas, Robin)

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Niels

  Eindelijk!

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Ik vind het navigeren in spotify echt enorm rampzalig. Je kan niet eens een nummer afspelen zonder het hele album of de hele afspeellijst eerst te hebben beluisterd.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Zo hee, er zijn dus mensen die het moeilijk vinden om een nummer af te spelen in Spotify… als je daar al rekening mee moet houden…

 • Profielfoto
  Edwin

  Het valt mij nu op hoe erg het op Apple Music lijkt! ?

 • Profielfoto
  Simmens

  Zit hier ook die update dat je naar Sonos kunt strramen in?

 • Profielfoto
  diedrikringenier

  Echt de lay-out van spotify is een ramp. En ja. Ik kan er gewoon mee werken. Maar het is gewoon slechter dan Apple Music. Afspeellijsten die niet op alfabetische volgorde staan. Als je je vastgelegde artiesten kiest staan de albums die je wilt hebben er niet onder maar een koppeling naar de artiest in het algemeen. Als je een album in de afspeellijst offline zet, is die niet offline in je artiesten lijst. Etc.

 • Profielfoto
  queenfan

  Vooral CarPlay is deze app een ramp, voor de rest ach is een “gratis” abonnement bij mijn KPN account.

 • Profielfoto
  ray-

  lol, die UI werd al een maand geleden veranderd

 • Profielfoto
  NoPlasticPhones

  Goed dat het vervelende “hamburgermenu” ook in deze app naar de vuilnisbak doorverwezen is. Ik vind het maar omslachtig, waarom twee keer tikken als het volgens de iOS-richtlijnen ook in één keer kan? Dat menu mag op Anroid blijven van mij.

 • Profielfoto
  bitrip

  Raar, ik lijk nog geen update te hebben. Welk nummer heeft deze nieuwe versie?

 • Profielfoto
  strigoi

  Zo hee, er zijn dus mensen die het moeilijk vinden om een nummer af te spelen in Spotify… als je daar al rekening mee moet houden…

  De UI en journey’s door de Spotify app op mobile devices is buitengewoon slecht. Vooral dat eindeloze heen en weer door lijsten scrollen is een nachtmerrie. Eens kijken of deze update eindelijk daar mee afrekent.

 • Profielfoto
  bitrip

  Ok, ondanks ik al de laatste versie had (6.5.0.1665) had ik toch nog steeds oude menu. Ook na afsluiten en opnieuw opstarten.
  App verwijderd en opnieuw gedownload vanuit de Appstore en nu is het goed.:)

 • Profielfoto
  snorlexxx

  Ik heb dit nu ook in mijn youtube app, meer mensen die dit hebben? Kan er niks van vinden op internet en de screens in de appstore laten nog de oude app zien.

 • Profielfoto
  EGrafland

  roll out: invoeren, introduceren, brengen, beschikbaar maken, publiceren, …
  Ik ben een blog over tapijten en vloerbedekking niet zo boeiend.:-)

 • Profielfoto
  Nickalicious

  Stuk beter dan wat het was. Blijf het een betere (totale) ervaring vinden dan Apple Music, of heeft iemand anders hier een andere mening over?

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Ja ik vind ook de totale ervaring van Spotify veel beter.
  zie ook http://aartjan.nl/blog/spotify-apple-music/

  @bitrip dank, werkte bij mij ook zo: eerst verwijderen, dan pas krijg je de update.

  En inderdaad, de update is beter. Weg met die hamburgers!
  Maar inderdaad wel lastig dat je niet kan sorteren, bijv alfabetisch.

  @edwin: Apple Music lijkt toch op Spotify?

 • Profielfoto
  Hermanko

  Spotify lijkt gratis bij KPN; kijk naar de Instap en verhoog de specs en zie 10 € per maand minder en dat gaat bij mij naar  Music…

 • Profielfoto
  Rutger-cg

  Hetgeen dat ik persoonlijk al tijden mis, is de mogelijkheid de app in landscape modus te gebruiken. Dit zou voornamelijk in de auto een prettige toevoeging zijn.
  Vreemd genoeg beschikt de android variant al tijden over deze mogelijkheid..

 • Profielfoto
  Bart01

  Sorteren kan toch al een hele tijd? Your Library -> Playlists -> ‘Scherm naar beneden trekken’ -> op een soort hamburger knop drukken -> optie ‘Name’ selecteren.

  Dit werkt ook in een playlist zelf.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  inderdaad ja Bart01! Sorteren kan dus ook gewoon.
  top, dank!

 • Profielfoto
  Facundo

  @Bart01: Je bent een kanjer!

 • Profielfoto
  Aardbeihoofd

  @Bart01: +1 Thx voor je tip.