Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 september 2016
Leestijd: 2 minuten

Spotify rolt nieuwe interface iOS-app uit

Spotify is begonnen met de grootschalige uitrol van een vernieuwde interface voor zijn iOS-applicatie. De voornaamste verandering is het menu. Voorheen was dit een uitklapmenu aan de zijkant, nu maakt Spotify gebruik van de standaard iOS-navigatiebalk onderaan.

Apple raadt het gebruik van het zogenaamde hambugermenu al tijden af. Nu voldoet ook Spotify helmaal aan de iOS-richtlijnen. De verandering wordt nu op grote schaal uitgerold en is bij steeds meer gebruikers zichtbaar.

Links het oude, rechts het nieuwe menu. (Klik/tap voor groter)

Naast het menu is ook het home-scherm aangepast. De uitgelichte playlist bovenaan is verdwenen, waarschijnlijk om te compenseren voor de ruimte die het menu inneemt. Verder zijn er geen uiterlijke veranderingen zichtbaar, maar valt wel iets anders op.

Oude home-scherm (links) en nieuwe home-scherm (rechts).

Conflict met Apple opgelost

Wie goed kijkt, merkt dat alle in-app-aankopen geschrapt zijn. Het is vanuit de app niet meer mogelijk om een Spotify Premium-abonnement af te sluiten of door te klikken naar de website van Spotify om premium te kopen. Er zijn wel schermen die je vertellen dat je een premium-functie hebt ontdekt, maar de knoppen leiden je nooit naar de mogelijkheid tot kopen.

Dit is het gevolg van een conflict over de App Store-voorwaarden tussen Apple en Spotify. Apple was van mening dat Spotify de voorwaarden schond door gebruikers aan te moedigen buiten de App Store een abonnement af te sluiten. Apple heeft zijn eigen systeem voor in-app-abonnementen, maar Spotify gebruikte dat liever niet omdat Apple 30 procent van de inkomsten afroomt. Updates voor de Spotify iOS-app werden daarom geblokkeerd. Spotify lijkt het nu opgegeven te hebben en aan Apple’s wensen te voldoen, waardoor de app ook weer geüpdatet kan worden.

Premium nemen? Niet meer vanuit de app…

(Dank: Maarten, Thomas, Robin)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Spotify rolt nieuwe interface iOS-app uit
Sluiten